Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 9

zaterdag 29 augustus 2015 om 19:00
Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 9

Etappe negen in de Vuelta a España van 2015 kabbelt lange tijd rustig voort, tot dat het peloton voor het eerst de Alto de Puig Llorença tegenkomt. Vanaf dat moment is de finale begonnen en komen er veertig fraaie kilometers dan, die hun climax kennen in een nieuwe beklimming van deze berg, vanaf de lastigere, steilere kant. En dan is het ieder voor zich.

Parcours
168,3 kilometer, waarvan een vrij groot deel relatief vlak. Dat is de inleiding van de negende etappe in deze Vuelta. Pas na 123 kilometer koers moeten de heren voor het eerst echt de hoogte in. De Alto de Puig Lorença wordt dan voor het eerst beklommen, maar het is de lastige afdaling die mogelijk voor de meeste onrust gaat zorgen. Na deze afdaling wordt de berg nogmaals beklommen, maar dan van de steilste kant.

Etappe 9

En die steile kant liegt er niet om; een dikke vier kilometer lang, met steigingspercentages die bijna een kilometer lang tegen de twintig procent aanschurken. Op die manier schudt een goede klimmer zijn belagers natuurlijk wel af, al moet wel gezegd worden dat het percentage tegen de finish gehalveerd wordt. Maar tien procent is nog altijd niet eenvoudig om te overwinnen.

Alto

Favorieten
Dergelijke finales zijn natuurlijk het jachtterein van de specialisten. Een helling van bijna twintig procent jakker je niet op zonder te beschikken over een respectabele set klimmersbenen. En we beginnen met Fabio Aru. Vrijdag was hij al uitstekend en hij heeft zijn zinnen gezet op de eindzege. Een goede klim kan hem heel veel brengen qua dagsucces en in het klassement.

foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015

foto: Ilario Biondi/ATCommunication©/2015

Normaliter zou je Chris Froome en zijn koffiemolen zeker moeten plaatsen bij de favorieten en hij ontbreekt dan ook niet. Echter, het feit dat hij moest lossen op de slotklim van vrijdag, belooft niet heel veel goeds. Mogelijk is de Chris Froome van de Tour niet de Chris Froome van de Vuelta. Nairo Quintana lijkt beter in zijn vel te zitten en de kleine pocketklimmer mag dan ook zeker niet ontbreken in de favorietenlijst.

Nairo Quintana - foto: Sirotti

Maar er is meer. Veel meer. Het inmiddels fameuze duo van Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez, bijvoorbeeld. De twee Spanjaarden hebben een abonnement op aankomsten bergop en barsten van de eerzucht. Winnen op deze nieuwe klim staat mooi op het palmares en doet het leuk op de eeuwige lijstjes. En natuurlijk willen de heren meedoen in het klassement en zullen ze dus wel moeten, mocht het spel volledig op de wagen gaan. Wat het gaat.

Joaquim Rodriguez - foto: Sirotti

Joaquim Rodriguez – foto: Sirotti

Dat Esteban Chaves kan klimmen heeft hij al wel bewezen, maar mogelijk is deze slotklim ietsje teveel van het goede. Dat gezegd hebbende, drijft de Colombiaan natuurlijk op een wolk van zelfvertrouwen na zijn twee etappezeges en kan zijn onbevangen manier van koersen zomaar voor een nieuw dagsucces zorgen. En wat te denken van Pierre Rolland? Kan hij zijn afscheid bij Europcar luister bij zetten door nog eens een ritzege te pakken in een grote ronde?

Verder kunnen ook Domenico Pozzovivo, Mikel Landa, Rubén Plaza en Rafal Majka niet ontbreken in deze voorbeschouwing. Allemaal in staat om op een goede dag voor een succesverhaal te kunnen zorgen.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Fabio Aru
*** Nairo Quintana, Alejandro Valverde
** Chris Froome, Joaquim Rodriguez, Esteban Chaves
* Domenico Pozzovivo, Rafal Majka, Mikel Landa, Rubén Plaza

Dit artikel delen:

45 Reacties

BartBrouwer 29 augustus 2015 om 19:05

Dan Martin een ster lijkt me overdreven

Purito 29 augustus 2015 om 19:16

WF gaat wel weer heel erg af op de uitslag van de laatste bergrit ;)

Dit is echt een slotklim voor Purito. Het is nu of nooit, voor zijn klassementsambities, en ritwinstidealen. Ook een typische klim voor Chavito, en Valverde.

Dat deze klim misschien te lastig is voor Chaves, is echt lulkoek. Ik zou zelfs zeggen dat deze klim ideaal is voor hem. En hij is in topvorm.

Veel minder voor een Aru of Quintana. Het is slechts 3 km.

Tsjoep 29 augustus 2015 om 19:17

tijd dat good old d.moreno en navarro de duivels eens onder binden

vevie 29 augustus 2015 om 19:17

Aru of Valverde. Purito komt tekort en zal weer zijn meerdere moeten erkennen in Valverde (die zal iig weer voor Purito binnen komen). Froome zal, waarschijnlijk, weer tijd verliezen. Quintana zal kunnen volgen en in dezelfde tijd binnenkomen als de andere favorieten. Chaves gaat hier wat seconden verspelen en ik denk, helaas, Tom ook.

Hunneman180 29 augustus 2015 om 19:17

Dumoulin keukelt met zijn gewicht zo van die heuvel af.

TeamNL 29 augustus 2015 om 19:18

Op dat stuk van 19 procent gaat Dumoulin wel breken.

Quintana zie ik als de grote favoriet morgen.

Purito 29 augustus 2015 om 19:19

@vevie
Dit is niet echt een klim voor Bala. Op echte muren heeft hij wat meer moeite. Dus als er een kans is voor Purito om Piti te verslaan, dan is het hier.

Henk 29 augustus 2015 om 19:20

Wat is het gewicht van Dumoulin eigenlijk.

nielsvdg 29 augustus 2015 om 19:23

@Henk
Volgens wiki 71 kg

vevie 29 augustus 2015 om 19:35

@Purito: Dat zou opzich best kunnen. Ik denk toch dat Valverde op dit punt van zijn carrière nog wat meer over heeft dan Purito. Vooral in de Vuelta delft Purito de laatste jaren vaak het onderspit tegen Valverde. Ik denk dat dit morgen ook het geval zal zijn.

Sammysosa 29 augustus 2015 om 19:42

@Niels, volgens mij is dat exclusief zijn dijbenen.

@Purito; ik ben het met je eens dat dit voor Purito zou moeten zijn, ligt veel meer in zijn straatje dan van Valverde, maar ik leef wel tussen hoop en vrees wat dat betreft. Ik heb wel een oude Purito gezien, maar de oude Purito nog niet gezien.

Purito, Pozzo een sterretje meer, Froome, Valverde, Aru en Quintana een ster minder. Plaza vervangen voor mogelijke vluchter Rolland. En het zou me niet verbazen als Dani er nog goed bij zit. Ik verwacht Majka.

ValverdeBassoNibali 29 augustus 2015 om 19:42

Purito topfavoriet. Valverde ligt vooral dat steile stuk minder, maar die slotkilometer ligt hem wel goed denk ik. Als rodriguez al eens doortrekt (eventueel eerst Moreno) op dat stuk van 20%, zal het niet voor Valverde zijn. Anders heeft hij wel kans

Purito 29 augustus 2015 om 19:45

@vevie
Algeheel zeker. Valverde is op dit moment gewoon een betere ronderenner. Maar in de etappes die Purito liggen, kan hij Valverde zeker nog verslaan. Kijk maar naar Caminito del Rey. Toch ook nog deze Vuelta.

Maar de Muur van Huy heeft laten zien dat het nog altijd kan, Bala verslaan op steile muren. Hou hoop :)

Verweggistan 29 augustus 2015 om 19:50

Morgen George Bennett in de vroege vlucht die gaat standhouden :)

jerteg 29 augustus 2015 om 19:56

George Bennett is in ieder geval dun, dus zal niet van de berg afkukelen

nasibal 29 augustus 2015 om 20:03

Ik zou normaal zeggen dat Pozzo hier ook hoge ogen kan gooien, maar die zat vandaag niet goed hoor na zn val..

Raafje 29 augustus 2015 om 20:04

waarneer is eigelijk de eerste rustdag? dacht dat ie morgen was

nasibal 29 augustus 2015 om 20:06

@Raafje,

Maandag

wielrenner 29 augustus 2015 om 20:10

Hoop op Teunissen, als hij erbij zit!

Purito 29 augustus 2015 om 20:13

Dinsdag is pas de eerste rustdag.

Sagan=hulk 29 augustus 2015 om 20:16

Wat heeft iedereen toch met Valverde?
Ik vind echt dat hij sinds L-B-L minder sterk rijdt. Zijn Dauphine was niet goed en in de Tour was hij wel derde, maar dat was puur door geluk en zelf een goed basisniveau. Zijn specifieke punch ontbreekt en hij moet het vooral op ervaring doen zoals enkele dagen geleden. Ik zie hem geen echt grootse dingen meer doen in de Vuelta.

Morgen 2 topfavorieten volgens mij: Chavez en Aru. Chavez bewijst gewoon hoogvorm en is niet bang van de aanval. Aru heeft sinds gisteren geen last meer van zijn val en bewees dat gisteren. En hij durft zeker aanvallen.

Daarachter zal er weer een groepje zijn rondom Purito en Valverde met ook Quintana. Ook Dumoulin en Roche verwacht ik daar zeker. Froome zal misschien weer wat verliezen.

@Purito
Weet jij of er wat wrevel is tussen Purito en Dani Moreno. Ze koersen niet echt met elkaar. En Purito lijkt het niet erg te vinden dat hij weggaat en hij vond het schijnbaar ook niet erg dat Moreno niet in de tourploeg zat.

mollemarijden 29 augustus 2015 om 20:21

Dumoulin ook misschien een ster lijkt me wel zo op z’n plaats.
Maar topfavoriet voor mij is wederom Chaves. Of Rodriguez en Valverde moeten niet gaan pokeren.

nasibal 29 augustus 2015 om 20:28

@Purito

Ah ja, dinsdag idd, du hast recht.

schipperaar 29 augustus 2015 om 20:41

Lijkt erop dat die 19% maar een 500m lang is, zal niet zo veel zwaarder zijn als de Redoute waar ook renners met 75/80kg over heen komen, dus ook Dumoulin.

vevie 29 augustus 2015 om 20:47

Saganhulk: Dat zou best kunne, wat betreft Moreno en Purito. Op een gegeven moment willen renners zelf koersen winnen en kopman zijn. Kijk naar Purito en Valverde. De een was eerst knecht voor de ander. Zij kunnen elkaars bloed wel drinken.

Het zou best kunnen dat de relatie tussen Moreno en Purito is verslechterd. Het zou niet de eerste keer zijn in het wielrennen. Kijk naar Froome en Wiggins. Hinault en Lemond. Riis en Ullrich. Armstrong en Contador. Zelf denk ik ook Nibali en Aru (alleen denk ik dat die wat meer respect voor elkaar hebben.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair