Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 5
foto: Sirotti
dinsdag 25 augustus 2015 om 19:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 5

De sprinters moeten in de Vuelta a España van dit jaar zuinig omspringen met hun kansen. Na de derde etappe met aankomst in Malaga, waar Sagan wist te winnen, zijn er nog hooguit drie reële mogelijkheden over voor de snelle mannen, als ze er tenminste in slagen al het klimwerk te verteren. Alle reden dus om de rit van woensdag met beide handen aan te grijpen voor een koninklijke massasprint.

Parcours
Het Vuelta-peloton trekt langzaam het Spaanse binnenland in. Vanuit de kustplaats Rota, waar het startschot klinkt, rijden de renners in noordelijke richting naar Alcalá de Guadaíra, een voorstad van Sevilla.

Samen met de slotrit naar Madrid is de vijfde etappe de enige echt vlakke rit in deze Vuelta a España. Tijdens de 167,3 kilometer lange etappe stijgt de weg niet boven de honderd hoogtemeters uit. Voor de sprinters rest er nog een klein dilemma. In de finale van de rit is op 18 kilometer van het finish een tussensprint getrokken. Sprinten ze voor de punten of sparen ze de benen voor de eindsprint met de ritzege als inzet?

De sprinters zullen ook rekening moeten houden met het feit dat de laatste zevenhonderd meter lichtjes omhoog lopen.

Favorieten
De topsprinters zijn deze Ronde van Spanje minder bedeeld als het aankomt op een massasprint. Het parcours is dit jaar overgoten met bergen, waardoor met name de klimmers hun hart kunnen ophalen. Voor de rappe mannen is het zaak de spaarzame kansen te grijpen. Na de eerste massasprint in etappe drie (winst voor Peter Sagan) krijgen de sprinters een tweede kans in deze vijfde rit.

PIC522774805
Peter Sagan
heeft het juk van zijn reeks aan tweede plaatsen met overtuiging van zich af gesprint. De alleskunner van Tinkoff-Saxo was in Malaga met afstand de snelste. De honger van de Slowaak zal na één ritzege nog niet zijn gestild en met het vertrouwen dat hij weldegelijk kan winnen, is hij de topfavoriet voor een nieuwe sprintzege. Zeker ook vanwege het feit dat zijn ploegmaten in dienst van hem durven te rijden.

John Degenkolb

John Degenkolb – foto: Marcel Koch

Datzelfde geldt ook voor John Degenkolb. Zijn ploeg heeft de kunst van een goede lead-out bijna tot kunst verheven. De sprintvoorbereiding in Malaga had zo als voorbeeld het instructieboekje in gekund, zij het dat de afwerking mislukte. Degenkolb werd daar overklast door Sagan en Bouhanni. Met een iets betere timing en net wat meer geluk is hij een geduchte kanshebber op de dagzege. Want dat hij rap is bewijzen alleen al de negen Vuelta-ritzeges die op zijn palmares prijken.

Nacer Bouhanni - foto: Sirotti

Nacer Bouhanni – foto: Sirotti

Voor Nacer Bouhanni is de Vuelta verre van ideaal begonnen. De Fransman is in zowel de tweede als derde rit ten val gekomen, desondanks wist hij in de derde rit nog mee te sprinten voor de ritzege. Met de mentale weerbaarheid van de Cofidis-sprinter zit het dus wel goed. Als hij op zijn fiets blijft zitten is hij één van de topfavorieten in de massasprints.

PIC429210470

Hij is de coming man op in het sprintersgilde: Caleb Ewan. De jonge Australiër laat zo nu en dan al wat van zijn klasse zien. Maar in de eerste massasprint van deze ronde was hij de grote afwezige. De gedrongen sprinter was niet bij machte de hoogtemeters op weg naar Malaga te overleven. De weg naar Alcalá de Guadaíra is woensdag nagenoeg vlak, dat vergroot de kansen voor de renner van Orica-GreenEDGE aanzienlijk.

PIC552713528

Danny van Poppel was net als Ewan afgelopen maandag absent in de massasprint. Voor de 22-jarige Nederlander is dit alweer zijn derde grote ronde. Een ritzege in een drieweekse heeft hij nog niet behaald, maar twee etappewinsten in de Ronde van Wallonië tonen aan dat hij in staat is te winnen op hoog niveau.

PIC543380306

Andere renners om in de gaten te houden zijn Kris Boeckmans (Lotto Soudal), die bij afwezigheid van Andre Greipel voor eigen kans mag gaan, Jempy Drucker (BMC), José Joaquín Rojas (Movistar), Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka) en Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo).

Favorieten volgens WielerFlits
**** John Degenkolb
*** Peter Sagan, Nacer Bouhanni
** Caleb Ewan, Kris Boeckmans, Danny van Poppel
* José Joaquín Rojas, Jean-Pierre Drucker, Kristian Sbaragli, Tom Van Asbroeck

RIDE Magazine
59 Reacties
Sorteer op:
25 augustus 2015 20:59
Als het vandaag te kort was voor martin dan is het morge toch ook tekort voor hem verwachten jullie ook moreno voorin ???
25 augustus 2015 21:00
ChefS kan best weleens gelijk krijgen. Via tourtracker gezien dat er enkele rotondes voor de laatste haakse bocht zitten. Zeker die laatste rotonde met direct een bocht naar recht en even later de linkerhaakse zal ervoor gaan zorgen dat de sprinttreintjes in de problemen komen. Degene die goed kan positioneren en explosief zijn, zijn duidelijk in het voordeel. Een verrassende late ontsnapping kan dus gebeuren.
***** sagan
**** Drucker, Bouhanni
*** degenkolb
** Van Asbroek, Boekmans en uiteraard Barbero
* Martin, Terpstra, Valverde, Tom Dumoulin!
25 augustus 2015 21:01
@Erik B
Bagdonas, mis ik iets of zo? Waar haal je deze nu uit als kanshebber? Zie geen kans voor top 20.
25 augustus 2015 21:04
Het zou mij overigens verbazen mocht Dumoulin er niet een een lekkere Nijdam uitgooien morgen, volgens mij heeft hij die pijl evenals soortgenoten Cancellara en Martin wel op zak. Boeien of het lukt of niet. Het zou een dubbel doel nog hebben ook want Degenkolb plakt beter in het wiel van Sagan ipv een hele eigen trein op te zetten.
25 augustus 2015 21:06
@TeamNL

bedankt.
25 augustus 2015 21:10
Barbero? Was in ieder geval Goncalves vandaag in de top 5.
25 augustus 2015 21:14
Bouhanni valt steeds en schijnt geblesseerd rond te fietsen. Dus geen kandidaat voor morgen?
25 augustus 2015 21:22
@ErikB, ambie: Is Bagdonas al binnengekomen? ;)
25 augustus 2015 22:06
@rv
We zijn het eens, moe nie gekker worden maar idd nadeel van treintje is vaak dat alle locomotievies grijnzend voorbij komen zoals gister. Laat Johnnie maar vanuit 6/7e wiel komen.
25 augustus 2015 22:09
@ schipperaar

Nu vind je weer dat Dumoulin moet aanvallen morgen? Maar wat nou als ie dan per ongeluk het rood pakt? Dat kost allemaal moeite enzo? En wat nou als ie aanvalt en niet wint? Dan heeft ie allemaal moeite voor niks gedaan, zonde van die rode trui die ie later in de ronde nog zou pakken toch?
25 augustus 2015 22:17
@ll
Leren lezen, we hadden het over degenkolb. By the way, nog tijd voor je studie?
25 augustus 2015 22:21
Lynda zie je martin morge bij de top 15 komen ??? Of een moreno??? Of kan ik beter majka nemen voor punten van sagan
25 augustus 2015 22:23
@ schipperaar

Romans praat over een aanval van Dumoulin en het eventuele dubbele effect. Leren lezen dus. En ik ben bijna klaar, jij al met eentje begonnen?

@ Gids05

Ik zou ze allebei niet opstellen, die gaan denk ik niet bij de beste 15 rijden. Zeker Martin niet, dan pakt Majka via Sagan inderdaad meer punten.
25 augustus 2015 22:31
Tnx. Ik heb nu

Bouhanni cap
Drucker
Ewan
Boeckmans
Degenkolb
Barberro
Valverde
Majka
Rojas
25 augustus 2015 22:34
@ll
Nogmaals het ging over degenkolb die beter positie kiest achter jouw idool. Studeren deed ik op de vaart, mes snijdt aan twee kanten, voor wtk en tegelijk talen en tussendoor ook nog koken, daarnaast zaten we ook nog aan de fles. WF bestond nog niet.
25 augustus 2015 22:44
Haha lyndalid je kan wel geld gaan vragen om mensen te helpen met het invullen van scoritopoultjes
25 augustus 2015 22:47
@RV
De regel is simpelweg dat een renner die uitvalt in een ronde pas weer aan een wedstrijd mag deelnemen als de ronde die hij heeft verlaten is afgelopen. Er zijn geen uitzonderingen, zoals ziekte, beschreven. Ik neem aan dat de organisatie, jury en de UCI een vermeend kortdurende ziekte niet als reden voor dispensatie zien.
Ik vind het wel goed dat zo 'etappe-shoppen' wordt voorkomen.
25 augustus 2015 22:49
Sagan is voor mij morgen zeker de favoriet gezien de beschreven aard van de aankomst.
25 augustus 2015 22:50
Zouden de Tourpooltjes mss besproken kunnen worden in de daardoor bestemde topics op het forum ipv in de voorbeschouwingstopics? Alvast bedankt. :)
26 augustus 2015 01:38
En nu geen ster voor Barbero? Grappige jongens van WF.

Dit is zo'n etappe waar Reynes weer eens hoge ogen gaat gooien. Wordt toch weer mooi over het hoofd gezien. Bij deze de gratis tip.
26 augustus 2015 02:20
Gaan ze bij Trek voor Stuyven of van Poppel?
26 augustus 2015 07:49
@Gids05
Leer je spelletjes eens zelf invullen, waar ligt de pret anders..? :p
26 augustus 2015 08:05
Waar ligt de pret sowieso bij wielerspelletjes?

'Wat denken jullie? Ik heb nu Froome, Quintana, Nibali, Contador, Cancellara, Sagan, Valverde en Rodriguez'

eh, ok..
26 augustus 2015 08:38
@RV: zo simpel ligt het niet, je moet met je budget een zo goed mogelijk team maken en daarbij hoort keuzes maken. Het leuke eraan is kijken wie die keuzes goed maakt.

Bij Velogames mag je bijvoorbeeld maar 8 renners voor een bepaald puntenaantal selecteren, dan is het nog moeilijker om keuzes te maken.
26 augustus 2015 08:51
@AndriesW
Toch komt het wel voor dat renners dit doen. Neem b.v. Boonen die dit jaar de Giro verlaat en vervolgens doodleuk in de Belgium Tour rond rijdt.

(Jij bent van de statistieken dus je zal vast met meer voorbeelden op de proppen kunnen komen ;) )

Reacties zijn gesloten.