Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 5

dinsdag 25 augustus 2015 om 19:00
Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 5

foto: Sirotti

De sprinters moeten in de Vuelta a España van dit jaar zuinig omspringen met hun kansen. Na de derde etappe met aankomst in Malaga, waar Sagan wist te winnen, zijn er nog hooguit drie reële mogelijkheden over voor de snelle mannen, als ze er tenminste in slagen al het klimwerk te verteren. Alle reden dus om de rit van woensdag met beide handen aan te grijpen voor een koninklijke massasprint.

Parcours
Het Vuelta-peloton trekt langzaam het Spaanse binnenland in. Vanuit de kustplaats Rota, waar het startschot klinkt, rijden de renners in noordelijke richting naar Alcalá de Guadaíra, een voorstad van Sevilla.

Samen met de slotrit naar Madrid is de vijfde etappe de enige echt vlakke rit in deze Vuelta a España. Tijdens de 167,3 kilometer lange etappe stijgt de weg niet boven de honderd hoogtemeters uit. Voor de sprinters rest er nog een klein dilemma. In de finale van de rit is op 18 kilometer van het finish een tussensprint getrokken. Sprinten ze voor de punten of sparen ze de benen voor de eindsprint met de ritzege als inzet?

De sprinters zullen ook rekening moeten houden met het feit dat de laatste zevenhonderd meter lichtjes omhoog lopen.

Favorieten
De topsprinters zijn deze Ronde van Spanje minder bedeeld als het aankomt op een massasprint. Het parcours is dit jaar overgoten met bergen, waardoor met name de klimmers hun hart kunnen ophalen. Voor de rappe mannen is het zaak de spaarzame kansen te grijpen. Na de eerste massasprint in etappe drie (winst voor Peter Sagan) krijgen de sprinters een tweede kans in deze vijfde rit.

PIC522774805
Peter Sagan
heeft het juk van zijn reeks aan tweede plaatsen met overtuiging van zich af gesprint. De alleskunner van Tinkoff-Saxo was in Malaga met afstand de snelste. De honger van de Slowaak zal na één ritzege nog niet zijn gestild en met het vertrouwen dat hij weldegelijk kan winnen, is hij de topfavoriet voor een nieuwe sprintzege. Zeker ook vanwege het feit dat zijn ploegmaten in dienst van hem durven te rijden.

John Degenkolb

John Degenkolb – foto: Marcel Koch

Datzelfde geldt ook voor John Degenkolb. Zijn ploeg heeft de kunst van een goede lead-out bijna tot kunst verheven. De sprintvoorbereiding in Malaga had zo als voorbeeld het instructieboekje in gekund, zij het dat de afwerking mislukte. Degenkolb werd daar overklast door Sagan en Bouhanni. Met een iets betere timing en net wat meer geluk is hij een geduchte kanshebber op de dagzege. Want dat hij rap is bewijzen alleen al de negen Vuelta-ritzeges die op zijn palmares prijken.

Nacer Bouhanni - foto: Sirotti

Nacer Bouhanni – foto: Sirotti

Voor Nacer Bouhanni is de Vuelta verre van ideaal begonnen. De Fransman is in zowel de tweede als derde rit ten val gekomen, desondanks wist hij in de derde rit nog mee te sprinten voor de ritzege. Met de mentale weerbaarheid van de Cofidis-sprinter zit het dus wel goed. Als hij op zijn fiets blijft zitten is hij één van de topfavorieten in de massasprints.

PIC429210470

Hij is de coming man op in het sprintersgilde: Caleb Ewan. De jonge Australiër laat zo nu en dan al wat van zijn klasse zien. Maar in de eerste massasprint van deze ronde was hij de grote afwezige. De gedrongen sprinter was niet bij machte de hoogtemeters op weg naar Malaga te overleven. De weg naar Alcalá de Guadaíra is woensdag nagenoeg vlak, dat vergroot de kansen voor de renner van Orica-GreenEDGE aanzienlijk.

PIC552713528

Danny van Poppel was net als Ewan afgelopen maandag absent in de massasprint. Voor de 22-jarige Nederlander is dit alweer zijn derde grote ronde. Een ritzege in een drieweekse heeft hij nog niet behaald, maar twee etappewinsten in de Ronde van Wallonië tonen aan dat hij in staat is te winnen op hoog niveau.

PIC543380306

Andere renners om in de gaten te houden zijn Kris Boeckmans (Lotto Soudal), die bij afwezigheid van Andre Greipel voor eigen kans mag gaan, Jempy Drucker (BMC), José Joaquín Rojas (Movistar), Kristian Sbaragli (MTN-Qhubeka) en Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo).

Favorieten volgens WielerFlits
**** John Degenkolb
*** Peter Sagan, Nacer Bouhanni
** Caleb Ewan, Kris Boeckmans, Danny van Poppel
* José Joaquín Rojas, Jean-Pierre Drucker, Kristian Sbaragli, Tom Van Asbroeck

Dit artikel delen:

59 Reacties

Nick Nuyens 25 augustus 2015 om 19:01

Hopen dat Caleb er nu wel uitkomt.

hardfietser 25 augustus 2015 om 19:05

Zou Rojas het nog de moeite waard vinden om mee te sprinten?

ChefSpijker 25 augustus 2015 om 19:05

Lichtjes omhoog lopen. Toch 4 procent ongeveer in 3/4 kilometer. Met daarin ook een haakse bocht, dus de sprinters komen daarin tot stilstand en niet met een enorme vaart aan. Zie hier eerder een Valverde of Moreno scoren (top 5) dan mannen als Ewan, Boeckmans en Van Poppel.

freak 25 augustus 2015 om 19:09

Ik mis Richeze in deze voorbeschouwing.

LyndaLid 25 augustus 2015 om 19:09

De laatste 800 meter is gewoon aan 5%, dus dit wordt Sagan.

ghostwriter 25 augustus 2015 om 19:10

Van Poppel heeft recent laten zien zo’n aankomst heel goed aan te kunnen. Zou mooi zijn als hij morgen het podium kan halen.

Jungle Man 25 augustus 2015 om 19:15

Vuelta vind ik qua wielrennen eigenlijk leuker dan Tdf, hoe minder sprint etappes, hoe beter.

the student 25 augustus 2015 om 19:16

Dit is zoiets als een sprintje de grebbeberg op. Dat moet elke sprinter wel kunnen.

Romāns Vainšteins 25 augustus 2015 om 19:16

Eens met Lynda, de vraag is vooral of er genoeg lengtes zijn voor een 'wheelie', daar is het onderhand namelijk weer eens tijd voor. @ Student > Uiteraard kunnen ze het, alleen dan allemaal op verschillende snelheden dan op een vlakke sprint of eentje die licht omlaag gaat.

Robs234 25 augustus 2015 om 19:20

Ik denk eerder aan Valverde, Moreno en Martin achter Sagan, dan Bouhanni en Degenkolb. Toch wel 5% en dat 750 meter lang

HF2013 25 augustus 2015 om 19:22

Het wordt wel weer eens tijd voor der John.

Purito 25 augustus 2015 om 19:25

Bouhanni kan dit zeker aan. Maar Sagan is echt de gedoodverfde favoriet hoor. Ik zou eigenlijk niet weten hoe hij hier kan verliezen.

Valverde wil ook nog wat boni’s, en die zie ik hier ook wel 2e of 3e worden.

Orakel 25 augustus 2015 om 19:27

Ik zie meer een scenario, zoals de openingsetappe van de Tour 2014. Daar was een aanval van Cancellara (nu Dumoulin), een kamikazeactie van Cavendish (nu Ewan) en een top-6 met daarin zowel Kittel als Froome. Dus een mooie finale waarin zowel klassementsrenners als sprinters zich mengen is mogelijk.

**** Sagan
*** Bouhanni, Degenkolb, Richeze
** Drucker, Van Poppel, Gerrans
* Roche, Teunissen, Barbero

fringale 25 augustus 2015 om 19:29

Waaieralarm toch wel in deze rit

Matisz 25 augustus 2015 om 19:29

vraagje rijdt Sagan deze Vuelta uit denken jullie? of stopt hij vroegtijdig met het oog op het WK?

on: Deze wordt voor Sagan!!

Quintenri 25 augustus 2015 om 19:45

Ik hoor nergens de naam Stuyven. Hoogstwaarschijnlijk niet voor winst, maar misschien toch een top 5 plaats? Ik zie hem eerder sprinten voor Trek dan Van Poppel… Sagan en Bouhanni grootste kanshebbers lijkt mij..

Gelegevaar 25 augustus 2015 om 19:47

Heeft v Poppel niet aangegeven ziek te zijn of vergis ik me nu?

Romāns Vainšteins 25 augustus 2015 om 19:50

Ik denk dat Sagan lekker op tijd afstapt en zich echt niet door het hele hooggebergte heen gaat wurmen. Als ie een buikkramp veinst en ‘gelukkig snel hersteld’ kan ie misschien 2 weken vuelta + de Canada koersen doen. Dat zou misschien wel de ideale voorbereiding zijn.

Quintenri 25 augustus 2015 om 19:58

@ gelegevaar
Volgens mij is de ene Van Poppel een beetje ziekjes, maar de andere niet. Ik denk dat het Boy is die ziek is, Danny niet. Maar schiet me niet dood als het niet zo is..

snellerfietsen 25 augustus 2015 om 19:59

Richeze wordt vergeten in de voorbeschouwing.

Oh, en eveneens Barbero die vandaag op een haar na won

Erik B 25 augustus 2015 om 20:03

Waar is Bagdonas in deze voorbeschouwing? Of is hij echt dé darkhorse waar NIEMAND rekening mee houdt?

AndriesW 25 augustus 2015 om 20:04

@RV
Zo’n ideale voorbereiding mag echter niet, tenzij hij dispensatie zou krijgen.

Romāns Vainšteins 25 augustus 2015 om 20:10

Ik weet dat het niet mag maar controleren ze tegenwoordig ook buikpijntjes en mini-griepjes?
Ikzelf heb er niet zo heel veel problemen mee dat renners de ideale weg kiezen en hier en daar wat rondes ‘misbruiken’, vind de regelgeving een beetje onnodig rigide op dat punt.

Matisz 25 augustus 2015 om 20:12

@RomansV

Ik verwacht ook zoiets het lijkt me nefast voor zijn kansen op het WK dat hij het gebergte aanvat in deze ronde, nog een ritje winnen en huiswaarts op tijd

TeamNL 25 augustus 2015 om 20:14

@Matisz
Sagan heeft aangegeven de Vuelta niet uit te rijden.

Headlines

Materiaalzone

Populair