Vuelta 2015: Jury zet Nibali uit de wedstrijd

zondag 23 augustus 2015 om 20:46
Vuelta 2015: Jury zet Nibali uit de wedstrijd

Foto: Sirotti

Vincenzo Nibali is door de jury van de Vuelta a España uit de wedstrijd gezet. De Italiaan werd tijdens de tweede etappe duidelijk voortgetrokken door de volgauto van Astana nadat hij op achterstand was geraakt na een valpartij.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Op ongeveer dertig kilometer van het einde ging de medekopman van Astana onderuit tijdens een massale valpartij. In eerste instantie probeerden drie knechten de voormalig winnaar in Spanje naar voren te helpen, maar het verschil was met ruim vijftien kilometer te gaan nog altijd meer dan anderhalve minuut met het peloton.

Nadat de Tourwinnaar van 2014 was aangesloten bij een groep achtergebleven renners kreeg hij een bidon aangereikt uit de volgauto en werd hij daarna honderden meters voortgesleept. Iets later sloot hij weer aan bij de groep der favorieten.

Op de slotklim moest Nibali sowieso zijn inspanningen al bekopen met veel tijdsverlies. Hij kwam als 31e over de meet met bijna anderhalve minuut achterstand op dagwinnaar Esteban Chaves.

Niet alleen Nibali moet de Ronde van Spanje verlaten, ook ploegleider Alexander Shefer moet vertrekken.

Bekijk hier de beelden van het incident.

[poll id=”107″]

Dit artikel delen:

148 Reacties

moker 23 augustus 2015 om 21:19

Eerste grote ronde ooit die Nibali niet uitrijdt, maar terecht eruitgezet (ik zei al: de Gendt in 2013 overkwam hetzelfde) ook al ben ik een fan van Nibali, alleen heb ik het gevoel dat dit ook gaat gebeuren bij een Spanjaard en dat ze het dan toe laten… en dan zijn de rapen gaar. Nibali nu naar Canada? Ik verwacht niet dat Nibali nog een keer terugkeert in de Ronde van Spanje.

0
wielerfan95 23 augustus 2015 om 21:20

Goed om een keer een voorbeeld te stellen, want aan dit soort gedrag erger ik me mateloos. Dan maar via Canada en het WK, naar Lombardije. Nibali was vroeger één van de leukere renners van het peloton, maar zijn tijd bij Astana heeft hem wat dat betreft geen goed gedaan.

0
schipperaar 23 augustus 2015 om 21:20

En alles en alleen maar omdat ie een nieuw stuurlint kreeg, 2 min was meer dan genoeg geweest. Net als de tour na twee dagen al gehalveerd, pure broodroof.

0
nikleb 23 augustus 2015 om 21:21

Landa had verzoek ingediend bij de Jury….

0
Chaba 23 augustus 2015 om 21:22

Hoewel dit misschien wel terecht is vind ik het nog wel zonde voor de koers. Zelfs in geslagen positie zal Nibali proberen aan te vallen maar dat wordt nu wel erg lastig.

0
Roberto 23 augustus 2015 om 21:22
Quote:
En alles en alleen maar omdat ie een nieuw stuurlint kreeg,

Huh?? Het moet niet gekker worden met je..

0
SolerEritrean 23 augustus 2015 om 21:23

Wat een grote zever! . Gebeurt in elke koers – van nieuwelingen tot profs – om dit met uitsluiting te bestraffen is gewoon te gek voor woorden.
Als ze dit met uitsluiting bestraffen, moeten ze al die andere gevallen (die NIET op tv komen) ook maar bestraffen! Benieuwd met hoeveel man ze dan de Tour eindigen.

De rit die Nibali won in de Tour, hoeveel man zouden er toen aan de volgwagen gehangen hebben? Ik zeg niet dat het fout is, wel dat de strafmaat gewoon overdreven is.

Er is trouwens nog altijd een verschil met de case-Sepulveda.

0
Roberto 23 augustus 2015 om 21:24

Off: Waarom kan ik nog steeds niet stemmen op de polls?

0
ikbenprocycling 23 augustus 2015 om 21:24

Nu is een smaakmaker uit de race. Wat schieten WIJ daarmee op ? Ik had liever een tijdstraf van 5 (oid) minuten gezien. Staat hij vrij kansloos in AK maar moet nog wel doorbuffelen; dat lijkt me meer een straf voor hem persoonlijk, dan nu verplicht vakantie nemen.

0
Joachim 23 augustus 2015 om 21:24

Iedereen geeft af op Nibali, maar het is wel de ploegwagen die zo veel versnelde. Wie zegt dat dat op commando van Nibali was? Misschien dacht Nibali dat hij enkel een duwtje ging krijgen en verschoot hij zelf dat het zo snel ging. Ik denk niet dat er veel renners zijn die in die situatie (achterop na pech) een beetje hulp van de volgwagen zouden weigeren.

0
Roberto 23 augustus 2015 om 21:26

@Soler
Een jury moet wel beelden hebben voor een goede beslissing. Als er iets niet op TV komt, is er grote kans dat het ook niet op beeld staat en hebben ze niks om te bewijzen.
Dit was zo opzichtig dat de jury niet anders meer kon.

@Joachim
Had de ploegleiding Nibali dan in een wurggreep of zo? Hij had ook los kunnen laten..

0
Carlfan1 23 augustus 2015 om 21:27

@ikbenprocycling
Dus omdat Nibali een smaakmaker is, mag hij blijven??

0
řezník 23 augustus 2015 om 21:29

Echt zielig hoe sommige mensen (lees purito) hier reageren. Sport is hier helemaal niet bij gebaat met dat onzinnige twee maten meten. Dat domme geschreeuw om hoofden altijd, de wereld is niks veranderd in de afgelopen eeuwen. De mensen die hierover gaan moeten eens consequent te werk gaan. Op deze manier is dit een nederlaag voor de sport.

0
ikbenprocycling 23 augustus 2015 om 21:31

@Carlifan1: Wat mij betreft geldt het voor iedere renner. Ik vind uitsluiting te zwaar.
Vuelta maakte er bovendien zelf een potje van met de TTT etappe gisteren. De renners hadden kunnen staken maar hebben niettemin aan de show meegedaan, incl. Nibali

0
RefleX 23 augustus 2015 om 21:32

@Solereritrean, dat durf ik te betwijfelen. Een plakbidon en stayeren achter een auto en dat zeker na pech gebeurt inderdaad dagelijks. Maar zo opzichtig met zo een groot snelheidsverschil iemand zo lang op sleeptouw nemen en nog uit een groep trekken heb ik nog niet veel gezien. Zelfs bij de Elites zonder contract worden daarvoor mensen uit koers gezet. Lijkt mij sterk dat dit bij de jeugd niet gebeurd.

0
LinusGerdemann 23 augustus 2015 om 21:32

@purito slecht gedrag? Buiten deze actie heb ik Nibali op weinig onsporiefs kunnen betrappen. En vind ik het een fair renner. Vandaag gaat echt te ver. Daar is hij nu voor gestraft.

Maar die dopinginsinuatie slaat nergens op. Dan kunnen we over Purito met zijn ploegmaats ook wat zeggen, maar ik geloof niet dat als je rommelt met troep en dopig ddat je op deze leeftijd nog een heel seizoen goed kunt zijn.

En kom nou niet met de actie in de Tour toen Froome zijn probleempje had, want Sky wilde collectief profiteren van de valpartij naaf Huy destijds…

0
gavirialaphilippe 23 augustus 2015 om 21:32

@reznik aan de ene kant vind ik die reacties heerlijk, sommige puur uit angst voor de kwaliteiten van Nibali :p

0
jackdassen 23 augustus 2015 om 21:35

En terecht..

0
SolerEritrean 23 augustus 2015 om 21:36

@Roberto

Ik vind het ook niet slecht dat ze een straf uitspreken, want het is niet omdat het niet in beeld kwam dat het niet strafbaar is. Maar zeer frustrerend voor Nibali (en de wielerliefhebbers) om hem uit de tour te nemen. Deze beslissing is imo gewoon volslagen fout.

@RefleX

Juist wel, geen enkele wedstrijdleider in de buurt –> Bidon uit het raam en 80 km/h

@[email protected]

Ik ben het eens volledig akkoord met LG. Niet tegenstaande dat deze discussie niets maar dan ook niets met doping te maken heeft, is Rodriguez een veel verdachtere renner (ivm doping) dan Nibali. Kijk gewoon eens waar Purito gereden heeft, komaan. Ik vind ze trouwens eigenlijk allebei van de toppers zeer onverdachte renners.

0
pirazzi 23 augustus 2015 om 21:36

De beelden nog eens bekeken en het gebeurde op 15,8 km van de finish dat Nibali aan de auto ging hangen of een “plakbidon” kreeg maar dat hadden ze bij Astana kunnen weten dat renners in de laatste 20 km geen bidons uit de auto meer mogen aannemen.

0
Davide_Formolo 23 augustus 2015 om 21:39

Wat een belachelijke beslissing!

Wat was het maximale verschil op het moment dat Nibali achter het peloton lag? 2 min? Dan was een tijdsstraf van 5 min mijns inziens een prima straf geweest. Niemand lijkt me gebaat bij een uitsluiting. De wielersport wordt zo steeds lastiger om serieus te nemen voor de buitenwereld. Bovendien ben ik benieuwd of dit vanaf nu dan de standaard straf gaat worden voor dit soort incidenten. Zo niet, dan is het ook nog eens meten met twee maten.

0
robotour 23 augustus 2015 om 21:42

Jammer. Strafmaat te hoog. Geen beroep mogelijk tegen uitsluiting ? Een hoop “Nibali”-haters zien hun kans nu schoon om hem weg te zetten als een “nare valsspelende renner”.
Voor het vervolg van de Vuelta is het ook jammer. Nibal zorgt toch altijd voor wat vuurwerk.
Waarom werd nu de koers niet geneutraliseerd ? Was toch een behoorlijk zware valpartij – enigszins vergelijkbaar met die in de Tour de France. Benieuwd of de jury consequent blijft deze Vuelta.

0
limbo 23 augustus 2015 om 21:44

de ploegleider ook dat is ook terecht

0
RefleX 23 augustus 2015 om 21:44

@ Davide, Jij vind dat het wielrennen wel serieus te nemen is als ze dit gaan toelaten? Je ziet bij voetbal toch ook niet dat de trainer met een afstandsbestuurbaar vliegtuig de bal in de goal vliegt? Je kan wel een discussie houden over het inconsequent zijn in andere situaties, maar wat mij betreft is dit de enige juiste keuze. En nogmaals ik ben absoluut niet anti Nibali.

0
Gebruikersnaam 23 augustus 2015 om 21:46

Ach, dit is toch gewoon terecht, dit was dermate flagrant dat je alleen maar de zwaarste straf kan geven, zulke arrogantie verdient geen clementie.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone