Vuelta 2015: Jury zet Nibali uit de wedstrijd

zondag 23 augustus 2015 om 20:46
Vuelta 2015: Jury zet Nibali uit de wedstrijd

Foto: Sirotti

Vincenzo Nibali is door de jury van de Vuelta a España uit de wedstrijd gezet. De Italiaan werd tijdens de tweede etappe duidelijk voortgetrokken door de volgauto van Astana nadat hij op achterstand was geraakt na een valpartij.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Op ongeveer dertig kilometer van het einde ging de medekopman van Astana onderuit tijdens een massale valpartij. In eerste instantie probeerden drie knechten de voormalig winnaar in Spanje naar voren te helpen, maar het verschil was met ruim vijftien kilometer te gaan nog altijd meer dan anderhalve minuut met het peloton.

Nadat de Tourwinnaar van 2014 was aangesloten bij een groep achtergebleven renners kreeg hij een bidon aangereikt uit de volgauto en werd hij daarna honderden meters voortgesleept. Iets later sloot hij weer aan bij de groep der favorieten.

Op de slotklim moest Nibali sowieso zijn inspanningen al bekopen met veel tijdsverlies. Hij kwam als 31e over de meet met bijna anderhalve minuut achterstand op dagwinnaar Esteban Chaves.

Niet alleen Nibali moet de Ronde van Spanje verlaten, ook ploegleider Alexander Shefer moet vertrekken.

Bekijk hier de beelden van het incident.

[poll id=”107″]

Dit artikel delen:

148 Reacties

Tiim 23 augustus 2015 om 23:20

@Max1, dat is ook het enorme hypocriete eraan maar nu is het de grote Nibali die doet wat 100 renners in een grote ronde doen dus treden ze hard op

Lachwekkend beleid

0
Carlfan1 23 augustus 2015 om 23:22

@tiim
Laat die beelden van die 100 renners maar eens zien dan.

0
Samus_Aran 23 augustus 2015 om 23:24

Als Puritotje iemand op zijn gezicht slaat moet hij niet naar huis. Had Valverde of Froome dit gedaan er was ook niets gebeurd. Oh en Purito, je gelooft toch echt niet dat je favoriete renner clean is?

0
Spaakje 23 augustus 2015 om 23:24

@Tiim, normaal treden ze juist op tegen de onbeduidende renners en sparen ze de toppers, dus je argument is niet heel sterk. Verder heb ik nog nooit zoiets gezien als wat Nibali en de auto vandaag deden. Handje aan de auto en snoeihard gas geven? Je zal er achter rijden als renner en ook graag terug willen naar het peloton.

0
Basjee 23 augustus 2015 om 23:25

Terecht. Hopelijk nu ook consequent er in zijn. Dit schrikt ook lekker af voor iedereen. Prima gedaan, want dit kon gewoon echt niet.

0
Wim Kruithof 23 augustus 2015 om 23:34

opvallend dat zoveel reacties niet gestoeld zijn op Nibali, maar op wat men meent te vinden wat andere Wielerflitsers moeten doen.

“Jullie moeten… als, dan moeten zij…”

Die drang toch altijd om anderen af te serveren.

0
Franco Bitossi 23 augustus 2015 om 23:49

Gisteren hadden we gezegd ‘zand erover’, maar dat was gisteren

0
Romāns Vainšteins 23 augustus 2015 om 23:51

Natuurlijk veel te zware en belachelijke straf. Goed vergelijkbaar met de veel te zware straf van Porte en ook qua 'de lul want op camera en vol in beeld'. Nou ja, jammer dan, Nibali (die natuurlijk, itt tot wat enige onbenullen hier schreeuwen, een geweldige en onmisbare coureur is) overleeft dit 'soapie' wel en Astana is deze vuelta beter af zonder hem anyway.

0
Jacco van Stierop 24 augustus 2015 om 00:07

@simplex

“ Zowel het aantal en soort afrekeningen is sinds het ontstaan van de wielersport niet bijgehouden en is uiteraard ook niet bij te houden.” Ben ik met je eens, vandaar dat ik het werkwoord ‘lijken’ gebruikte. Ook ben ik met je eens dat het onuitroeibaar is.

Toch, -maar misschien ben ik teveel een romanticus-, zou ik graag willen zien dat de grote renners af en toe opstaan en zelf het heft in handen nemen om de onderlinge solidariteit te betuigen. Valverde, Froome, Contador, Nibali zijn concurrenten van elkaar maar ook collega’s. Niet dat vandaag de jury of wedstrijdleiding de koers had moeten neutraliseren maar de renners zelf hadden kenbaar kunnen maken dat men het tot 10 of 12 km voor de meet het rustig aan ging doen. Aan de slachtoffers van de valpartij vervolgens de keuze om terug te keren of niet.

Ik ben realist genoeg om te weten dat het soms onmogelijk is en dat er altijd dubieuze gevallen zullen blijven. Maar waar het kan zouden de groten (behalve boven genoemden ook Cancellara, Tony Martin, Gilbert, etc.) de handen wat vaker ineen moeten slaan. Een geloofwaardige wielersport gaat verder dan alleen het doping-probleem.

0
stefliesens 24 augustus 2015 om 00:16

Ik vind het helemaal geen te zware straf. (Een beetje) stayeren of eventjes een plakkerige drinkbus, daar krijg je een tijdstraf voor en/of een boete. Maar dit was echt voor de neus van de camera, de auto vast nemen en plankgas geven. Anders was hij misschien nooit teruggekomen en had hij nog meer tijd verloren. In Nibali zijn geval is het ook niet de eerste keer dat hij van die toeren uithaalt. 2 jaar geleden op het WK in Firenze lag hij 3 minuten op de grond en was hij in 2 minuten terug voorin. Als hij daar wereldkampioen geworden was had hij iets gehoord. Ik vind dat men moet reageren op het feit dat men dit bij Astana blijkbaar vanzelfsprekend vind.

0
123poetertjes 24 augustus 2015 om 00:36

Ik kan best wel genieten van Nibali als renner en vind het jammer dat hij eruit is, maar ik ben het wel volledig eens met deze beslissing. Aan een plots versnellende auto gaan hangen is naast onsportief ook nog gevaarlijk, en dit soort acties moeten gewoon de kop ingedrukt worden.
Daarnaast wordt er tevens een waarschuwing gegeven dat niet iedereen onschendbaar is, zelfs al ben je een oud-winnaar van deze ronde. Juist nu kan je het de renners duidelijk maken; wanneer het een Koshevoy of Rollin zou betreffen had het totaal geen indruk gemaakt.

Dit incident staat los van alle acties die onder de radar blijven, zo werkt het ook in de maatschappij. Stel dat ik een bank overval met zo’n sok over mijn hoofd en ik word gearresteerd, dan kan ik wel zeggen dat het oneerlijk is omdat andere overvallers wel veilig konden wegkomen, feit blijft dat ik iets gedaan heb dat gewoon niet mag. Nu het zo obvious in beeld was kon de organisatie ook niets anders meer doen dan deze beslissing uitvoeren.

0
orogenese 24 augustus 2015 om 00:47
Quote:
Natuurlijk veel te zware en belachelijke straf. Goed vergelijkbaar met de veel te zware straf van Porte en ook qua ‘de lul want op camera en vol in beeld’. Nou ja, jammer dan, Nibali (die natuurlijk, itt tot wat enige onbenullen hier schreeuwen, een geweldige en onmisbare coureur is) overleeft dit ‘soapie’ wel en Astana is deze vuelta beter af zonder hem anyway.

Zeer zorgvuldig opgebouwd en welgefundeerd betoog . De onbenullen kennen hiermee hun plaats.

0
rahimns 24 augustus 2015 om 00:56

Wat nou als er in die groep nog een kopman had gezeten (misschien zat die er zelfs wel) dan is het toch vreemd dat jij op eigen kracht moet ziet terug te komen en Nibali hangend aan een auto teruggebracht wordt na de kop van de wedstrijd. Dit is toch pure competitie vervalsing.

0
AusFan 24 augustus 2015 om 07:59

Goed voor Aru en Landa. Stom van Nibali om deze truc te proberen voor de televisie-motor. Een Italiaan die in een Spaanse koers met deze truc niet ge DSQ’d wordt? No Chance!

0
52voor11achter 24 augustus 2015 om 10:13

Dit is duidelijk valsspelen en ook nog eens goed te bewijzen door de camerabeelden, dus terechte straf.

0
de kasseistoemper 24 augustus 2015 om 10:29

Een straf is terecht deze straf is te zwaar. Ik begrijp ook niet zo goed dat ellenlang een bidon vasthouden of achter de auto hangen die dan een onmenselijke snelheid haalt als minder erg wordt beschouwd. Bij beiden is het doel hetzelfde, je achterstand inhalen. Wat is dan de moraal van het verhaal? Dat valsspelen mag, maar alleen als je het iets trager doet?

0
fringale 24 augustus 2015 om 11:03

Onterechte beslissing wat mij betreft, declasseren had dat wel geweest. Gewoon achteraan de rituitslag plaatsen, zoals dat met veel gevaarlijkere manoevers van sprinters gebeurt…op de actie van Tom Bidon Steels na natuurlijk. Die werd toen ook uit koers gezet.

0
vanuit de kantlijn 24 augustus 2015 om 11:25

Ik vind wel dat Nibali de trui van de tussensprint gewonnen heeft.

0
MrSjaakBraak 24 augustus 2015 om 11:46

Goede beslissing van de jury, Nibali doet dit te vaak. Ik herinner me nog altijd het WK in Italië waar Nibali bergop aan de auto hangend terug werd gebracht en vervolgens vrolijk meestrijden om de overwinning, toen had hij ook uit koers gehaald moeten worden.

0
Etika 24 augustus 2015 om 12:42

Het wordt tijd dat de UCI zijn eigen regels aanpast. Nu is het alles of niets. Aan wagen hangen = oogje toeknijpen of uit koers. Er is geen tussenweg. Jammer voor de wedstrijd. Een tijdstraf van om en bij de 2 minuten was voor mij voldoende + ploegwagen uit koers.

0
klootje kriekeljon 24 augustus 2015 om 12:43

Groot deel van de argumenten hier nodigt steeds minder uit om er mee over in discussie te gaan. Het niveau/leeftijd lijkt hier steeds lager te worden.

0
Michael_ 24 augustus 2015 om 13:29

‘Ik had gedacht aan een straf van 10 minuten’ Als je toch een tijdstraf van 10 minuten verwacht is het zowizo gedaan met je AK, dan kan je beter ook gewoon mee voort draaien in de achtervolgende groep en later voor ritwinst gaan…

0
west 24 augustus 2015 om 16:45

Als Porte valsspeelt is hij een sympathieke gozer met veel vrienden in het peloton en superzielig en als Nibali valsspeelt is hij een arrogante klootzak die waarschijnlijk ook wel doping zal gebruiken….

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone