Vuelta 2015: Frank Schleck wint bovenop Ermita de Alba, Rodriguez nieuwe leider
foto: Sirotti
maandag 7 september 2015 om 18:25

Vuelta 2015: Frank Schleck wint bovenop Ermita de Alba, Rodriguez nieuwe leider

De zestiende etappe in de Ronde van Spanje met aankomst bovenop de steile slotklim Ermita de Alba is gewonnen door Frank Schleck. De Luxemburger maakte deel uit van een omvangrijke vroege vlucht en wist uiteindelijk solo te finishen.

Vanuit de start trek het Vuelta-peloton enigszins rustig opgang. Vijf renners kozen direct voor de aanval, waaronder bergtruidrager Omar Fraile (Caja Rural). Hij kreeg Carlos Verona (Etixx-Quick Step), Pierre Rolland (Europcar), Fränk Schleck (Trek) en Rodolfo Torres (Colombia) mee. De koplopers wisten al snel een voorsprong van twee minuten te vergaren. Later zouden achtervolgers George Bennett (LottoNL-Jumbo), Cyril Lemoine (Cofidis), Lawrence Warbasse (IAM), Moreno Moser (Cannondale-Garmin) en Tsgabu Grmay (Lampre-Merida) aansluiten.

Grote voorsprong
De tien koplopers wisten al vroeg in de rit dat zij voor de dagzege konden strijden. De best geplaatste renner was Schleck (31e), die in het algemeen klassement al een achterstand had opgebouwd van meer dan veertig minuten. De kopgroep kon door het gezapige tempo in het peloton een maximale voorsprong behalen die zou pieken tot 22 minuten.

Op de vierde beklimming van de dag ging in de grote groep het tempo flink omhoog, waardoor de deur in het peloton wagenwijd open kwam te staan. Ook de achterstand op de koplopers liep daardoor terug. In de spits van de wedstrijd deed Fraile goede zaken in het bergklassement door verschillende toppen als eerste te bereiken, vóór Rolland en Verona. Zijn puntenaantal wist hij uit te bouwen tot zeventig punten.

Kopgroep spat uiteen
In de afdaling van de Alto del Cordal kwam Sylvain Chavanel ten val door toedoen van Leonardo Duque, die eveneens viel. Beide heren konden hun wedstrijd voortzetten. Voorin de race verhoogde Schleck het tempo. Grmay, Fraile moesten daardoor afhaken en niet veel later ook Rolland en Moser. De Fransman Lemoine was toen al tijdje uit de spits verdwenen.

Vlak onder de top van de voorlaatste klim, de Alto de la Cobertoria (eerste categorie), telde het peloton nog een man of twintig. Dit was het gevolg van de hoge snelheid die werd opgelegd door de mannen van Astana. Tom Dumoulin wist zich ondertussen te handhaven tussen de klassementsfavorieten.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Dumoulin houdt stand
Op de eerste flanken van de slotklim (Alto Ermita de Alba, 6,8 km. aan gemiddeld 11,3%) begon het steekspel van Schleck en Torres. Het duo probeerde om beurten te versnellen. Met nog 2,6 kilometer te rijden – op het steilste stuk van de klim – wist de 35-jarige Luxemburger zijn Colombiaanse medekoploper te lossen. Schleck moest diep in zijn krachtenarsenaal tasten maar en wist stand te houden tot voorbij de finish.

Het peloton bereikte de voet van de slotklim onder leiding van Tinkoff-Saxo. Dumoulin wist zich lange tijd te handhaven tussen de besten. Op de steilste stukken van de klim, op twee kilometer van het einde, begon het te kraken bij de Limburger. Toen Joaquim Rodriguez versnelde versplinterde ook de groep der favorieten. Op de finishlijn hield de Spanjaard net genoeg voorsprong om de leiding over te nemen van Fabio Aru. De Astana-kopman passeerde de top twee seconden later dan Rodriquez, waardoor zij stuivertje wisselen in het klassement. Dumoulin eindigde 25 seconden later als 16e en staat nu vierde in het klassement met een achterstand van 1:51 minuut.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

flag-es Vuelta a España 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 16: Luarca – Ermita de Alba-Quiros (184 km)
1. flag-lu Frank Schleck (Trek) in 5u49m56s
2. flag-co Rodolfo Torres (Colombia) op 1m10s
3. flag-it Moreno Moser (Cannondale-Garmin) op 1m48s
4. flag-nz George Bennett (LottoNL-Jumbo) op 2m42s
5. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 2m49s
6. flag-es Omar Fraile (Caja Rural) op 3m05s
7. flag-es Carlos Verona(Etixx-Quick Step) op 4m26s
8. flag-us Lawrence Warbasse (IAM Cycling) op 6m02s
9. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 8m51s
10. flag-it Fabio Aru (Astana) op 8m53s
Volledige rituitslag

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Algemeen klassement na etappe 16
1. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) in 67u52m44s
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 1s
3. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 1m35s
4. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m51s
5. flag-co Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) op 2m32s
6. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 2m38s
7. flag-es Mikel Nieve (Sky) op 2m49s
8. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 3m11s
9. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m58s
10. flag-za Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) op 5m2s
Volledig algemeen klassement

[poll id=”111″]

RIDE Magazine
172 Reacties
Sorteer op:
7 september 2015 18:36
super van tom maar als de tijdrit is geweest weten we de verschillen en da zullen ze zeker zaterdag eerder gaan aanvallen denk ik
7 september 2015 18:36
Rodriguez en Aru hebben niet de twee minuten die ze wilden op Dumoulin. Dat zal een psychologische tik zijn die Dumoulin hier uitdeelt.
7 september 2015 18:36
@freire: en het is mijn verwachting dat het morgen dinsdag is
7 september 2015 18:37
@Tommytom.
Daar zaten in het middenstuk en op het einde wat heuvels in. Die tijdrit van Woensdag is nagenoeg vlak. Als Dumoulin al 1.26 pakt op Majka tijdens een heuveltijdrit, dan gaat ie op een vlakke tijdrit gewoon een minuut of 3 pakken.
7 september 2015 18:37
@moa XD en nu ?
7 september 2015 18:37
Aru enorm sterk teruggevochten op het einde!

Als Rodriguez hier eerder aan gaat wordt hij weer ingerekend, zijn voorsprong nam terug tegen het einde van de rit aan. Moeilijk te begrijpen waarom Katusha een ontsnapping laat wegrijden
7 september 2015 18:37
Niet meer zo genoten van een nl-wielrenner sinds Zoetemelk wereldkampioen werd. En hij ziet er erg fris uit, lijkt wel of hij verbeterd. Als hij toch de vuelta wint gaat het dak eraf!
7 september 2015 18:38
@TeamNL Ik dacht juist dat Aru nog wel een degelijke tijdrit had, maar dat Rodriguez totaal niet kan tijdrijden
7 september 2015 18:38
@TeamNL

Minder dan 3 seconden per kilometer zie ik Dumoulin wel pakken ik die tijdrit, als hij niet te erg kapot is van dit drieluik!
7 september 2015 18:39
@NLfiets

Heb het over het eindklassement.
7 september 2015 18:39
hoe goed is purito zijn tijdrit? ik dacht heel slecht...
7 september 2015 18:39
@tommytom

Ik wil gewoon de cultuur hoe hekelen. 90% beschuldigt purito hier van doping. Wel hij kan amper wegrijden. Dumoulin trapt 10 tot 15% meer watt dan zo iemand.
7 september 2015 18:39
Wooow Dumoulin weer ongelofelijk knap. Weer eens gevochten als een leeuw, echt een wereldprestatie van hem deze Vuelta. Over een eventuele eindoverwinning van Dumoulin kun je niks zeggen na zo'n loodzware Vuelta.

Zo'n aankomst tussen de klassementsrenners kon je verwachten, zo moeilijk om weg te komen, overeind blijven is al lastig. Maar wel enorm genoten.
7 september 2015 18:40
Podium is nu mogelijk in het eindklassement voor Tom Dumoulin!
7 september 2015 18:40
Zo zie je maar, waar sommigen de achterstand van Tom Dumoulin in de zaterdag etappe al meenden te zien als de neergang van Dumoulin, zie je hem ontzettend sterk blijven aanhaken en vandaag echt fantastisch rijden. Laat dus nooit de kop hangen als er eens een mindere dag is, dat heeft iedereen. Schleck toch wel in fraaie stijl naar de zege. Nu natuurlijk zeer benieuwd naar de tijdrit. Kan maar zo dat ze na de tijdrit met 4 man binnen de minuut van elkaar staan en dat na 2,5 week.
7 september 2015 18:41
Na de afgelopen steile ritten krijgt Tom vleugels in de laatste ritten! Hij was goed in postrace interview. Tom woensdag in rood tm Madrid!
7 september 2015 18:41
Opnieuw geweldige Dumoulin.
Verschil met tijdrit Zwitserland is ook nog dat er nu een rustdag voor de tijdrit zit, kan gunstig zijn voor hem. Dumoulin schijnbaar ook betere benen dan laatste dagen.
7 september 2015 18:43
@LyndaLid: Nee, dat moet Rodríguez echt niet doen. Hij kent zijn eigen kwaliteiten en als hij van te vroeg aanvalt is de kans aanwezig dat hij gecounterd wordt door Aru die met horten en stoten rijdt. De enige fout die Purito heeft gemaakt deze Vuelta is het duidelijk te lang kijken naar Valverde in de openingsdagen met de steile aankomsten bergop waar Chaves won.
7 september 2015 18:43
Altijd mooi als een al afgeschreven renner zo 'n overwinning behaalt.
En o wat blijft Dumoulin goed. Rustdag morgen lijkt me gunstig voor hem.
7 september 2015 18:44
Wat een flauwe etappe. Purito én Aru hadden vroeger moeten aanvallen, ook al zouden ze wat stilvallen dan noch zou Dumoulin verliezen op hun. Vandaag hebben de toppers gefaald en Dumoulin heeft geprofiteerd. Dumoulin wint de Vuelta? No way! Na de tijdrit zal hij heel misschien rood hebben, wat me overigens zou verbazen, maar erna zijn er nog enkele serieuze bergritten. Dumoulin podium? Jazeker, dat zit er in, maar het zal toch lastig worden in die laatste ritten.

Na vandaag durf ik zeggen dat Purito de Vuelta wint. Hij is de betere daler van Aru, ook de betere tijdrijder vind ik én zijn ploeg is tactisch veel sterker.

Wel een heerlijke revanche van Schleck gezien! Echt blij voor hem. En goed dat Torres niet wint ;)
7 september 2015 18:45
Het is nog even afwachten wat de vermoeidheid doet met Dumoulin zijn tijdrit maar hij kan het rood woensdag pakken. Ik vrees voor zaterdag alleen een doem scenario waarbij Astana , Katuscha en Tinkoff Dumoulin een loer gaan draaien door vroeg aan te vallen. Zijn ploeg is niet sterk genoeg om alles te controleren.
7 september 2015 18:46
@Moa, Tom komt stap voor stap. Hij was al top en groeit nu door. Geen Zakarin die al gepakt is en er in een keer staat.
7 september 2015 18:47
Bijkomstig voordeel voor woensdag is dat Nieve 2 minuten voor hem start en Chaves 4. Die zou hij allebei als een rode lap voor hem kunnen zien.

Wordt heel interessant allemaal. Wel enorm spijtig dat hij hier met zo'n matige ploeg staat. Zeker voor de etappe van zaterdag kan dat weleens kritiek worden.
7 september 2015 18:48
Tijdrit is eigenlijk totaal niet te voorspellen. Rodriguez verloor vorig jaar 1:08 in een tijdrit van 9,7 km. Malori was toen de beste maar Rodriguez was weer sneller dan Froome en Contador en even snel als Kelderman.

In de tijdrit halverwege verloor hij daarentegen weer 1:10 op Contador maar daar zat nog wat klimwerk in.
7 september 2015 18:49
@ sagan=hulk

Waarom in hemelsnaam is Katusha tactisch beter dan Astana? Astana deed vandaag precies wat ze moesten doen voor Aru. Landa maakte zo lang tempo dat Rodriguez blijkbaar weer niet durfde en Aru beperkt de schade tot vrijwel niets.

Katusha faalt wel, want die laten de bonificaties gewoon lopen, terwijl de hele wereld wist dat dit iets voor Purito was. Ik snap je conclusie totaal niet, waarom vind je Katusha tactisch sterk?

Daarnaast gaat Aru tijd winnen op Purito in de tijdrit (De Cauwer zei het ook vandaag), en heeft Purito geen verschil kunnen maken vandaag. Waarom gaat ie dan zeker de Vuelta winnen?

Reacties zijn gesloten.