Vuelta 2015: Frank Schleck wint bovenop Ermita de Alba, Rodriguez nieuwe leider
foto: Sirotti
maandag 7 september 2015 om 18:25

Vuelta 2015: Frank Schleck wint bovenop Ermita de Alba, Rodriguez nieuwe leider

De zestiende etappe in de Ronde van Spanje met aankomst bovenop de steile slotklim Ermita de Alba is gewonnen door Frank Schleck. De Luxemburger maakte deel uit van een omvangrijke vroege vlucht en wist uiteindelijk solo te finishen.

Vanuit de start trek het Vuelta-peloton enigszins rustig opgang. Vijf renners kozen direct voor de aanval, waaronder bergtruidrager Omar Fraile (Caja Rural). Hij kreeg Carlos Verona (Etixx-Quick Step), Pierre Rolland (Europcar), Fränk Schleck (Trek) en Rodolfo Torres (Colombia) mee. De koplopers wisten al snel een voorsprong van twee minuten te vergaren. Later zouden achtervolgers George Bennett (LottoNL-Jumbo), Cyril Lemoine (Cofidis), Lawrence Warbasse (IAM), Moreno Moser (Cannondale-Garmin) en Tsgabu Grmay (Lampre-Merida) aansluiten.

Grote voorsprong
De tien koplopers wisten al vroeg in de rit dat zij voor de dagzege konden strijden. De best geplaatste renner was Schleck (31e), die in het algemeen klassement al een achterstand had opgebouwd van meer dan veertig minuten. De kopgroep kon door het gezapige tempo in het peloton een maximale voorsprong behalen die zou pieken tot 22 minuten.

Op de vierde beklimming van de dag ging in de grote groep het tempo flink omhoog, waardoor de deur in het peloton wagenwijd open kwam te staan. Ook de achterstand op de koplopers liep daardoor terug. In de spits van de wedstrijd deed Fraile goede zaken in het bergklassement door verschillende toppen als eerste te bereiken, vóór Rolland en Verona. Zijn puntenaantal wist hij uit te bouwen tot zeventig punten.

Kopgroep spat uiteen
In de afdaling van de Alto del Cordal kwam Sylvain Chavanel ten val door toedoen van Leonardo Duque, die eveneens viel. Beide heren konden hun wedstrijd voortzetten. Voorin de race verhoogde Schleck het tempo. Grmay, Fraile moesten daardoor afhaken en niet veel later ook Rolland en Moser. De Fransman Lemoine was toen al tijdje uit de spits verdwenen.

Vlak onder de top van de voorlaatste klim, de Alto de la Cobertoria (eerste categorie), telde het peloton nog een man of twintig. Dit was het gevolg van de hoge snelheid die werd opgelegd door de mannen van Astana. Tom Dumoulin wist zich ondertussen te handhaven tussen de klassementsfavorieten.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Dumoulin houdt stand
Op de eerste flanken van de slotklim (Alto Ermita de Alba, 6,8 km. aan gemiddeld 11,3%) begon het steekspel van Schleck en Torres. Het duo probeerde om beurten te versnellen. Met nog 2,6 kilometer te rijden – op het steilste stuk van de klim – wist de 35-jarige Luxemburger zijn Colombiaanse medekoploper te lossen. Schleck moest diep in zijn krachtenarsenaal tasten maar en wist stand te houden tot voorbij de finish.

Het peloton bereikte de voet van de slotklim onder leiding van Tinkoff-Saxo. Dumoulin wist zich lange tijd te handhaven tussen de besten. Op de steilste stukken van de klim, op twee kilometer van het einde, begon het te kraken bij de Limburger. Toen Joaquim Rodriguez versnelde versplinterde ook de groep der favorieten. Op de finishlijn hield de Spanjaard net genoeg voorsprong om de leiding over te nemen van Fabio Aru. De Astana-kopman passeerde de top twee seconden later dan Rodriquez, waardoor zij stuivertje wisselen in het klassement. Dumoulin eindigde 25 seconden later als 16e en staat nu vierde in het klassement met een achterstand van 1:51 minuut.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

flag-es Vuelta a España 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 16: Luarca – Ermita de Alba-Quiros (184 km)
1. flag-lu Frank Schleck (Trek) in 5u49m56s
2. flag-co Rodolfo Torres (Colombia) op 1m10s
3. flag-it Moreno Moser (Cannondale-Garmin) op 1m48s
4. flag-nz George Bennett (LottoNL-Jumbo) op 2m42s
5. flag-fr Pierre Rolland (Europcar) op 2m49s
6. flag-es Omar Fraile (Caja Rural) op 3m05s
7. flag-es Carlos Verona(Etixx-Quick Step) op 4m26s
8. flag-us Lawrence Warbasse (IAM Cycling) op 6m02s
9. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 8m51s
10. flag-it Fabio Aru (Astana) op 8m53s
Volledige rituitslag

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Algemeen klassement na etappe 16
1. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) in 67u52m44s
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 1s
3. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 1m35s
4. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m51s
5. flag-co Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) op 2m32s
6. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 2m38s
7. flag-es Mikel Nieve (Sky) op 2m49s
8. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 3m11s
9. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m58s
10. flag-za Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) op 5m2s
Volledig algemeen klassement

[poll id=”111″]

RIDE Magazine
172 Reacties
Sorteer op:
1 5 6 7
7 september 2015 23:22
@Purito, dan weet jij toch ook nu onderhand wel dat Tom de sterkste renner was vandaag. Het meest fris het interview doet. Het beste hersteld. De snelste tijdrit heeft van de top tien.
En dan heb je vast ook begrepen dat Tom de Rode trui naar Nederland gaat brengen!
Op enthousiasme en adrenaline !
7 september 2015 23:31
Het punt blijft dat Purito de gok had moeten nemen op 3 km, als ie het nog kon. Dan maar derde...

@zevenbergen. Het is blijkbaar wel normaal als Aru of Majka wint? Of Chaves?
7 september 2015 23:38
@schipperaar
Ik denk niet dat ik de enige ben.Zoals ik eerder al zei heb ik niks tegen Tom dumoulin en vind hem een steengoede renner en na tony Martin de beste tijdrijder van de wereld,misschien wel de beste,maar zijn resultaten in zo een superzware Vuelta met hele veel zware bergritten is voor mij een beetje van het goede te veel!!!Ik volg het wielrennen al lang en ben geen superkenner maar als iemand een maand geleden zou zeggen dat Tom dumoulin podium zou halen in deze Vuelta dan hadden jullie deze persoon uitgelachen en gek verklaard.Nu het zover is vinden jullie het de normaalste zaak dat hij dit kan?!?! Ik versta ook wel dat jullie Nederlanders nu terug hoop hebben op een nieuwe ronderenner maar als dit kan dan rijdt bv. Greipel volgend jaar ook top 10 in de Tour???
7 september 2015 23:38
Eindklassement staat nu wel vast:
1) Rodriquez
2) Aru op 45 seconden
3) Dumoulin op 55 seconden
4) Majka op 59 seconden
5) Quintana op 1.35
7 september 2015 23:49
@lello
Maar een Bart de Clerq eindigt al twee bergetappes vlak na Dumoulin. Hoe zeer 'van het goede teveel' is het dan precies?
8 september 2015 00:00
@Lennimator
Maar hij kon niet. Kijk naar de laatste kilometer, Aru kwam weer opzetten. Had hij het geprobeerd op 3 kilometer, was hij stilgevallen en had hij nog meer tijd verloren. Dan lopen je Vuelta-kansen een nog grotere deuk op. Nu is de kans er nog.

Ik snap echt niet waarom mensen denken dat hij een fout heeft gemaakt vandaag. Echt niet. Ik ben de eerste om toe te geven als hij laf heeft gekoerst/tactisch heeft gefaald. Maar dat heeft hij gewoon echt niet gedaan. Hij heeft er het maximale uitgehaald. En ik weet zeker dat de mensen die het tegenovergestelde beweren, ook wel weten dat ik gelijk heb.
8 september 2015 00:06
@rennerske; waar gaat Quintana al die tijd goedmaken dan? Gaat ie 3 minuten pakken op Purito, Aru, 4/5 op Dumoulin komende zaterdag?
8 september 2015 00:06
@lello Ik had het ook nooit verwacht maar ik volg het wielrennen al heel erg lang en ik zie dit jaar weinig dingen die moeilijk te verklaren zijn. Maar dat had ik al geschreven in mijn vorige bericht. Natuurlijk steek ik voor niemand mijn handen in het vuur, maar het is wel mooi dat we niet meer iemand met de handen in de beugel even omhoog zien sprinten bergop.
8 september 2015 00:26
Purito,

Er zijn twee opties: Of Purito voelde zich goed, liet zijn ploeg niet rijden omdat ie er vanuit ging zonder boni's ook wel een verschil te maken, uiteraard pas in de laatste kilometer, en valt gewoon tegen. Of Purito was net niet goed genoeg, maar had van de favorieten wel gewonnen (zie maar), en dus is zijn ploeg laf geweest en hadden ze gewoon voor de boni's moeten rijden (dat zei ik, meer dan dat ik Purito zelf laf vond vandaag).

Het kan gewoon echt een secondenspel worden aan het eind van de Vuelta (dat is het tenslotte nu al tijden), en dan zijn beslissingen als die vandaag genomen zijn erg duur. En je weet zelf dondersgoed dat ik dit ook had gezegd als Purito een andere renner was geweest, alleen nu schreeuw je steeds moord en brand omdat het over deze specifieke renner gaat. Ik verwijtte vandaag zijn ploeg zelfs meer dan hem zelf, dat heb je toch ook gezien? Je verliest gewoon de realiteitszin telkens het om Rodriguez gaat, om dan vervolgens ook nog af te sluiten met "ik weet zeker dat de mensen die het tegenovergestelde beweren, ook wel weten dat ik gelijk heb". Nee dus.

Maargoed, mensen vinden het vervelend dat het zo over en weer gaat over Purito. Ik zeg gewoon wat ik vind, wat ik al vier dagen geleden zei, dat hij door zijn slechte tijdrit en manier van koersen geen grote ronde kan winnen, en dat had ik net zo goed over een andere renner gezegd. Nu neemt het zo veel ruimte op het forum in omdat jij je er steeds door aangevallen voelt.
8 september 2015 00:43
Jaaa eindelijk!! Mijn jaar kan gewoon niet meer stuk, zo zo verdiend!
En super van Tom; wat een patser
8 september 2015 00:50
@lyndalid
Als er 1 renner nou niet echt laf koerst dan is het Rodriguez. Rodriguez is niet echt een renner voor het hooggebergte en kan daar niet veel meer als volgen. Hij weet dat hij wel een aardig eindschot in de benen heeft, maar dat kan hij niet echt doortrekken. Niet zoals een Contador bijvoorbeeld. Hij is, samen met bijv Valverde, echt een renner die het van aanklampen en dan er in de laatste kilometer, een beperkte afstand, nog een eindschot uit persen. Dat hij daardoor wellicht nooit een grote ronde zal winnen, kan je hem moeilijk verwijten. Met de beperkte middelen die hij heeft in het hooggebergte heeft hij toch hele mooie resultaten neergezet in grote rondes. En mooie etappes gewonnen. Dat komt omdat het ook een intelligente renner is, die weet wat hij wel kan en vooral ook wat hij niet kan. Dat kun je laf noemen, of je kunt zeggen dat hij een goed inzicht heeft in eigen kunnen. Tactisch rijdt hij deze Vuelta ook slim en naar eigen kunnen. De enige keer dat hij iets in de Vuelta heeft laten liggen, was in de editie die Contador won.
8 september 2015 00:57
En in de Giro die Hesjedal won, en in deze Vuelta door zich blind te starten op Valverde en meerdere keren te laat aan te gaan. Hoewel hij deze Vuelta natuurlijk zeker nog niet verloren heeft.

Maar luister, ik wil helemaal niet doen alsof ik tegen Rodriguez ben, dat ben ik helemaal niet. Ik vind het een ongelooflijke klasbak, maar als ie ooit een grote ronde wilt winnen moet ie het eens op een andere manier proberen. Dan zeg ik toch helemaal niks geks? Ik val hem ook niet aan, stel enkel en alleen dat ie met zijn laffe (en soms zeker slimme) koersgedrag niet die ronde gaat winnen die velen hem zo gunnen. Ikzelf trouwens ook wel, nu alleen liever even Dumoulin ;).

De enige reden dat het lijkt alsof ik hem haat is doordat Purito omdat ie het zich persoonlijk aantrekt er steeds op in gaat en ik dan weer reageer, en hij dan weer reageert, en ik dan weer reageer etc etc. Het blijft echter allemaal keurig, dus op zich niets mee natuurlijk, en ik heb bepaald geen hekel aan Rodriguez. Ik zou het zelfde over Majka kunnen zeggen, maar die heeft gewoon de kwaliteiten van Rodriguez niet, dus van hem hoef je ook niet meer te vragen. Rodriguez bleek gewoon meerdere etappes bergop echt de sterkste, en heeft daar (naar straks zal blijken) gewoon te weinig gebruik van gemaakt. Jammer toch?
8 september 2015 00:58
@Lyndalid
Get a life en gun @purito zijn favoriete renner?! Topics die voor de helft worden gedomineerd door deze door jou gevoerde purito-discussie en van jouw kant het gelijk willen halen dat het een 'laffe' renner is die nooit een grote ronde zal winnen (1000x gelezen de afgelopen dagen van jouw hand) hangen me onderhand de keel uit en maken de topics vrij onleesbaar.

Bij voorbaat dank.
8 september 2015 01:00
Ga jij lekker ergens louter over Dumoulin posten dan vriend, ik heb letterlijk drie posts op een topic van 7 pagina's aan Rodriguez gewijd. En in het volgtopic ook 2 of 3. Ga ergens anders huilie doen.

Bij voorbaat dank.
8 september 2015 01:02
Edit redactie: niet op de man spelen.
8 september 2015 01:08
Edit redactie: niet op de man spelen.
8 september 2015 07:38
@xistnc
Wat is de vergelijking met Bart declecrq???Staat hij in top 3 en gaat hij de Vuelta winnen???bart declerq is gewoon een klimmer die in top 30 rijdt in een bergrit zonder uitschieters en in een goeie dag misschien top 20,dat is bijlange zo verdacht niet!!!
8 september 2015 07:54
Mooi dat Frank Schleck nog eens een keer wint, was veruit de sterkste. Rodriguez had gewoon nog later moeten aanvallen, was hij tenminste niet stilgevallen.
8 september 2015 07:59
@Lyndalid
Waarom nou weer zo te keer gaan in een discussie? En zo neerbuigend doen naar een medelid? 'Zielige posts' en het stuk over Dumoulin is toch niet nodig? Dat haalt meteen de hele discussie omver. Haal nou eens rustig adem, tel tot tien en probeer met gewone argumenten je punt uit te leggen. En volwassen discussiëren gaat toch niet enkel en alleen om het halen van je eigen gelijk? Waarom probeer je niet eens een week te discussiëren op een normale en rustige toon met echte argumenten? En probeer dan ook te luisteren/lezen wat een ander zijn mening is en je in die ander te verplaatsen. Meningen kunnen verschillen en beiden kunnen gelijk hebben. Kortom discussieer rustig en laat anderen in hun waarde. Want dat je dat kan staat buiten kijf.
8 september 2015 08:46
Al dat gezeik aan het adres van lyndalid!!!!!!Wat ze gewoon wil zeggen is dat het een grote klasbak is maar er soms niet alles uithaald tijdens zijn specialiteit"klimmen"om anderen nog meer in het verlies te fietsen waardoor hij op het einde van de rit vaak seconden tekort komt om het algemeen klassement te winnen van een grote ronde,zo simpel als iets!!!
8 september 2015 11:09
@ spruch

Omdat op een post als die van coldeportes het helemaal niet nodig is om normaal te reageren. Op die van jou wel, dus dat doe ik ook. Dat gezeur van coldeportes, om te zeuren, heb ik helemaal geen boodschap aan dus dan krijg je het op dezelfde manier terug.

Edit: zie PM!
8 september 2015 12:24
@Lyndalid versus Purito
Eerlijk gezegd snap ik de hele discussie niet. De opmerking van LL dat Rodriguez door zijn slechte tijdrit en manier van koersen geen grote ronde kan winnen kan juist zijn (zeker weten we het natuurlijk nog niet). Als we ervan uitgaan dat Rodriguez een intelligente renner is past hij zijn manier van rijden aan aan zijn mogelijkheden, en valt dus bijvoorbeeld laat aan. Zou hij dat niet doen dan is de kans zeer groot dat hij 'door het ijs zakt'. Het heeft met 'laf koersen' niks te maken. Waarschijnlijk haalt hij dus ook al het maximale uit zijn carriere. Ik denk dat hij dat zelf ook vindt;-) Kunnen jullie het niet op een akkoordje gooien;-)?
1 5 6 7

Reacties zijn gesloten.