Vuelta 2015: De Marchi wint bergrit, Dumoulin blijft derde

zaterdag 5 september 2015 om 17:44
Vuelta 2015: De Marchi wint bergrit, Dumoulin blijft derde

foto: Sirotti

Alessandro De Marchi heeft in de Vuelta de etappe met aankomst bovenop Alto Campo gewonnen. De renner van BMC was na de langste etappe van deze Vuelta de sterkste renner uit een vlucht van vijf man. Fabio Aru blijft aan de leiding van het algemeen klassement.

Vijf vluchters
Tijdens een razendsnel eerste uur werden 46 kilometers afgelegd. Er waren diverse vluchtpogingen, maar deze werden in de kiem gesmoord. Samuel Sanchez en Thomas De Gendt konden het tempo niet volgen en gaven vroegtijdig op. Uiteindelijk slaagde een vijftal erin om weg te geraken. Salvatore Puccio (Sky), Mikael Cherel (AG2R La Mondiale), Alessandro De Marchi (BMC), Carlos Quintero (Colombia) en José Joaquin Rojas (Movistar) kregen de zegen van het peloton en reden een maximale voorsprong van meer dan tien minuten bij elkaar. Cherel verzamelde onderweg aardig wat punten voor de bergtrui. Zowel op de Puerto de Estacas de Trueba (3e categorie) als de Puerto del Escud (1e categorie) kwam de Fransman als eerste boven.

Strijd tussen Italianen
In de slotfase werd duidelijk dat de renners onderling uit mochten maken wie er die dag zou gaan winnen. De kopgroep begon gezamenlijk aan de 18 kilometer lange slotklim. Cherel probeerde tot twee maal toe om te ontsnappen, maar slaagde daar niet in. De Italianen Puccio en De Marchi hadden meer succes. De Marchi besliste het duel om de dagzege in zijn voordeel.

Dumoulin houdt schade beperkt
Tussen de favorieten onstond er op de slotklim een mooie strijd. Aru plaatste een versnelling, welke aanvankelijk enkel door Quintana beantwoord kon worden. De twee werden weer bijgehaald, waarna Rodriguez en Quintana van Aru wegreden. De kopman van Astana zou aan de finish enkele seconden verliezen op de twee, maar won wel tijd op Dumoulin. De Limburger blijft derde, maar staat nu op 49 seconden.

PIC556404756

foto: Sirotti

flag-es Vuelta a Espana 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 14: Vitoria – Fuente del Chivo (215 km)
1. flag-it Alessandro De Marchi (BMC) in 5u43m12s
2. flag-it Salvatore Puccio (Sky) op 20s
3. flag-es José Joaquin Rojas (Movistar) op 32s
4. flag-fr Mikael Cherel (AG2R La Mondiale) op 38s
5. flag-co Carlos Quintero (Colombia) op 1m00s
6. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m32s
7. flag-es Joaquim Rodriguez (Astana) op 3m38s
8. flag-co Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) op 3m39s
9. flag-it Fabio Aru (Astana) op 3m39s
10. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 3m44s

15. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-GreenEDGE) op 3m58s
Uitslag etappe 14

Algemeen klassement na rit 14
1. flag-it Fabio Aru (Astana) in 57u20m10s
2. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 26s
3. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 49s
4. flag-co Esteban Chaves (Orica GreenEDGE) op 1m29s
5. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 1m33s
6. flag-es Mikel Nieve (Sky) op 2m10s
7. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 2m11s
8. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 2m13s
9. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m00s
10. flag-it Gianluca Brambilla (Etixx-Quick Step) op 3m39s
Klassement na etappe 14

Dit artikel delen:

119 Reacties

LyndaLid 5 september 2015 om 18:27

Joh, het is gewoon een feit dat Purito al twee grote rondes heeft verloren door zijn te laffe en afwachtende koersgedrag. Daar win je klassiekers mee, maar geen grote ronde. Iedereen weet dit, en noemt gewoon het beestje bij de naam, niks mis mee toch?

De klassiekere drogreden(zonder -ering)? Nee hoor. Maar als je zelf de persoon bij uitstek bent die renners ophemelt zonder dat ze het verdienen, dan vind ik het nogal apart dat je anderen gaat verwijten dat ze de nummer 1 in deze Vuelta “ophemelen”. Ook als het om zijn tijdrit gaat. Niemand zegt dat die goed is, maar wel dat die beter is dan die van Purito.

vevie 5 september 2015 om 18:27

Haha, ze moeten je wel hebben zeg Purito. Wauw. Op Wielerflits moet je dus altijd met een oog open slapen, want je weet nooit wanneer wat je hebt gezegd tegen je wordt gebruikt. Maar, dat het tegen je wordt gebruikt; dat staat vast. Oke, die voorspellingen over Cano en Torres zijn natuurlijk faliekant mislukt (eerlijk), maar om dat nu iedere keer weer op je bord te krijgen =D

Lennimator 5 september 2015 om 18:27

Purito gaat los!

vooral op het forum…

Ben het met pedaleur eens dat die ploeggenoot van Tom ballen heeft getoond.

Doet goed.

klootje kriekeljon 5 september 2015 om 18:30

Purito, hij heeft wel een kans maar een kleine met zijn tijdrit. Overigens valt eigenlijk iedereen tegen deze Vuelta, bizar genoeg. Denk dat Dumoulin daarom ook zo goed is, omdat eigenlijk alle toppers een matig niveau hebben of opgebrand ljiken. Ik durf geen naam te noemen die deze Vuelta gaat winnen, ook niet dat Purito hem niet kan winnen.

Al denk ik dat de kans vrijwel 0 is. Maar dat dacht ik in de Tour ook, die ene etappe.. remember? :D

Kelder is de Man 5 september 2015 om 18:32

Purito is zeker niet kansloos voor de eindzege. Quintana gaat nog top 5 rijden. Zo.. dat was mijn bijdrage.

TeamNL 5 september 2015 om 18:32

@LL
Kan je niet zoals voorheen de prestaties van TLJ ophemelen ipv Purito af te zeiken?

Ik verwacht zeker nog iets van Quintana op de stijle klimmen en daar gaat eerst Rodriguez afhaken en vervolgens Aru maar dan moet Quintana er wel vroeg aan beginnen. Een constant tempo is ideaal voor Rodriguez en Dumoulin.

Bobby Solo 5 september 2015 om 18:33

Wat is het toch zonde dat Purito de Tour heeft gereden. Leuk die 2 etappe-overwinningen echter dit is waarschijnlijk zijn laatste kans op eindwinst in een grote ronde. Het zal toch niet zo zijn dat deze sympathieke klasbak aan het eind van zijn carrière van een eindoverwinning verstoken blijft. Desondanks nog steeds alles behalve kansloos, hij doet weinig onder voor Aru en is sterker op de steile aankomsten in het verschiet.

Lennimator 5 september 2015 om 18:34

Als Dumoulin de tijdrit wint van die Witrus ben ik tevreden. De rest is alleen maar bonus.

Purito 5 september 2015 om 18:34

Die voorspelling over Torres is toch helemaal niet faliekant mislukt? Wat een onzin! Die man haalt gewoon een uitstekend niveau. Hij moet gewoon in de goede vlucht zitten. Maar die ritzege is echt nog reëel.

Alleen de voorspelling van Cano kwam niet uit. Maar die laat vandaag zien te groeien. Nou, boeien. LyndaLid heeft ook voldoende missers gemaakt de afgelopen weken/maanden/jaren. Ik voel niet de behoefte om daar telkens op terug te komen.

@LL
Hij heeft de Giro verloren door laf koersgedrag. Heb ik ook nooit ontkend. De Vuelta van 2012 absoluut niet. Maar ja, het komt mooi uit je in je verhaal. Maar opnieuw een onzinargument dat als zin wordt aangevoerd. En dat is gewoon niet fair ten opzichte van Purito.

Ik baseer dat 'ophemelen' altijd, of probeer dat althans, op uitslagen en progressie. Maar het is eigenlijk een hele arrogante uitspraak: dus jij bepaalt of bepaalde renners bepaalde kwalificaties verdienen? Dat lijkt me niet.

En dat tijdritargument klopt toch gewoon niet. Wanneer heeft Aru nu een betere tijdrit gereden dan Purito? Nul. Dan kun je ook nooit zomaar beweren dat die dan ook beter is. Dat moeten we afwachten: kan zijn, maar ook niet. Jij en ik weten dat niet.

LyndaLid 5 september 2015 om 18:34
Quote:
Kan je niet zoals voorheen de prestaties van TLJ ophemelen ipv Purito af te zeiken?

Haha.

Plank ……………………………………………………………………………………………………………………… Slag.

Striga 5 september 2015 om 18:36

Dumoulin kraakt en deze klim was nog relatief makkelijk vergeleken met wat ze morgen en overmorgen voor hun kiezen krijgen, z’n voordeel is dat alle andere podiumkandidaten pannenkoek tijdrijders zijn. Quintana en Chaves juist weer heel sterk vandaag, denk dat die twee Dumoulin nog pijn gaan doen aankomende twee ritten.

vlek 5 september 2015 om 18:37
Quote:
Plank ……………………………………………………………………………………………………………………… Slag.

Visueel zou ik zeggen dat die plank daar geraakt is.

Edit: behalve als je hem quote, dan niet blijkbaar.

Purito 5 september 2015 om 18:38

@klootje
Kijk, dit is een post met inhoud. De kans is zeker niet heel groot. Klein? Ja misschien wel. Maar de kans is er. En wie had dat nu gedacht? LyndaLid zei voor deze Vuelta nog dat Valverde wel een kans op de eindzege had, en Purito niet.

Moet je eens kijken hoe weinig verstand hij er van heeft ;)

frankusa 5 september 2015 om 18:38

als Rodriguez laf koerst dan koersen Greipel en Cavendish ook laf. alleen maar ploegmaten op kop laten rijden en alleen even naar de lijn spurten.

Als je Rodriguez ziet, dat is niet laf hoor. dan heb je nog nooit op de fiets gezeten.

Romāns Vainšteins 5 september 2015 om 18:39

Met Bobby ben ik het eens. Rodriguez is sowieso al een geslepen en linke speler voor het podium maar indien helemaal fris? Dat was dan wacht-wacht-wacht poef elke aankomst omhoog opnieuw en incl (verfoeide) boni's al heel wat tijd bijeen geweest voor Aru om met zijn raids iets aan te gaan doen.

Ik hoop trouwens op heel, heel, heel, heel veel wind in die tijdrit, dat het pocketklimmers en lichtgewichten in de goot geblazen mag worden.

klootje kriekeljon 5 september 2015 om 18:39

All fun & games Purito. Je weet dat ik je bijdrages erg waardeer. Plaagstootje mag wel toch?

LyndaLid 5 september 2015 om 18:41

@ Purito

Ga je nu echt omdat ik zeg dat ik Purito vanwege zijn koersgedrag geen kans geef om je heen slaan? Ik leg helemaal uit waarom dat zo is, en zeg verder dat we het gaan zien. Waarom moet je dan in posts naar anderen het over mij hebben..? En zeker over mijn voorspellingen… ik heb namelijk altijd gelijk en nog nooit een voorspelling fout gehad. Weet je na al die jaren nou nog niet hoe wielerflits werkt?

:)

Lennimator 5 september 2015 om 18:43

Ik stel een showdown tussen LL en Purito voor. Drinken of fietsen. Zeg het maar…

sudlowe 5 september 2015 om 18:45

Nieve, Quintana, Chaves en Majka zie ik de komende dagen nog wel voorbij Tom gaan. Verder zal hij ongetwijfeld op meerdere mensen weer wat tijd terugpakken in de tijdrit maar minuten zal het denk ik niet worden. Plek 5 of 6 zal het gaan worden, vermoed ik. Wie had dat vooraf gedacht.

Romāns Vainšteins 5 september 2015 om 18:45

‘Als je Rodriguez ziet, dat is niet laf hoor. dan heb je nog nooit op de fiets gezeten’

Zucht, een ‘je hebt nog nooit op een fiets gezeten’-dooddoener inclusief vergelijking tussen sprinters en AK-mannen…. Net alsof je op een fiets gezeten moet hebben om te zien dat Rodriguez, Valverde D.Martin & soortgenoten superbehoudende coureurs zijn die een koers zo veel mogelijk op slot houden en er mede verantwoordelijk voor zijn dat de Ardennen-klassiekers tegenwoordig zo boring zijn. Inderdaad zonder fiets zie je dat niet.

Lennimator 5 september 2015 om 18:48

De hoogste bergen liggen wel achter de rug en daarna vanaf het plateau. Kan een voordeel zijn voor Tom.

rennerske 5 september 2015 om 18:48

Eindklassement staat nu wel vast:
1) Rodriquez
2) Quintana op 5 seconden
3) Aru op 47 seconden
4) Majka op 1.13
5) Dumoulin op 2.42

Purito 5 september 2015 om 18:49

@LL
Dat was een grapje hoor. Er staat een smiley achter ;) Ik zou niet durven, om me heen slaan :) Ik respecteer je zeer, dat weet je toch.

Ik probeer alleen maar wat nuance aan te brengen op de vraag of Purito een kans heeft.

jp1984 5 september 2015 om 18:51

15. Tom Dumoulin (Giant-GreenEDGE) op 3m58s. Snel veranderd van ploeg haha

richardm 5 september 2015 om 18:52

Ben het zeker wel met Purito eens dat Purito een goeie kans op de eindzege heeft hoor. Hij kan misschien niet direct mee met de eerste versnelling van Aru maar die kent z’n eigen krachten soms niet helemaal, zo lijkt het.. Dus met een beetje geluk zakt die er nog een keer totaal door heen. En ja, Rodriquez heeft geen goede tijdrit, maar zoveel beter is Aru echt niet tegen de klok.

Daarnaast denk ik dat Dumoulin nog wel wat minuten gaat verliezen de komende dagen en dit dus niet meer goed zal maken in de tijdrit.
De rest staat eigenlijk al te ver achter, bergop rijden ze Purito er niet af en tegen de klok kunnen ze het verschil ook niet maken. Alleen Quintana kan nog een serieuze bedreiging worden als z’n herstel doorzet.

Al met al dus zeker een serieuze kans voor Purito op de eindzege!

Desondanks denk ik dat dit de top-5 wordt:

1. Aru
2. Purito
3. Dumoulin
4. Quintana
5. Majka

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair