Vuelta 2015: De Marchi wint bergrit, Dumoulin blijft derde

zaterdag 5 september 2015 om 17:44
Vuelta 2015: De Marchi wint bergrit, Dumoulin blijft derde

foto: Sirotti

Alessandro De Marchi heeft in de Vuelta de etappe met aankomst bovenop Alto Campo gewonnen. De renner van BMC was na de langste etappe van deze Vuelta de sterkste renner uit een vlucht van vijf man. Fabio Aru blijft aan de leiding van het algemeen klassement.

Vijf vluchters
Tijdens een razendsnel eerste uur werden 46 kilometers afgelegd. Er waren diverse vluchtpogingen, maar deze werden in de kiem gesmoord. Samuel Sanchez en Thomas De Gendt konden het tempo niet volgen en gaven vroegtijdig op. Uiteindelijk slaagde een vijftal erin om weg te geraken. Salvatore Puccio (Sky), Mikael Cherel (AG2R La Mondiale), Alessandro De Marchi (BMC), Carlos Quintero (Colombia) en José Joaquin Rojas (Movistar) kregen de zegen van het peloton en reden een maximale voorsprong van meer dan tien minuten bij elkaar. Cherel verzamelde onderweg aardig wat punten voor de bergtrui. Zowel op de Puerto de Estacas de Trueba (3e categorie) als de Puerto del Escud (1e categorie) kwam de Fransman als eerste boven.

Strijd tussen Italianen
In de slotfase werd duidelijk dat de renners onderling uit mochten maken wie er die dag zou gaan winnen. De kopgroep begon gezamenlijk aan de 18 kilometer lange slotklim. Cherel probeerde tot twee maal toe om te ontsnappen, maar slaagde daar niet in. De Italianen Puccio en De Marchi hadden meer succes. De Marchi besliste het duel om de dagzege in zijn voordeel.

Dumoulin houdt schade beperkt
Tussen de favorieten onstond er op de slotklim een mooie strijd. Aru plaatste een versnelling, welke aanvankelijk enkel door Quintana beantwoord kon worden. De twee werden weer bijgehaald, waarna Rodriguez en Quintana van Aru wegreden. De kopman van Astana zou aan de finish enkele seconden verliezen op de twee, maar won wel tijd op Dumoulin. De Limburger blijft derde, maar staat nu op 49 seconden.

PIC556404756

foto: Sirotti

flag-es Vuelta a Espana 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 14: Vitoria – Fuente del Chivo (215 km)
1. flag-it Alessandro De Marchi (BMC) in 5u43m12s
2. flag-it Salvatore Puccio (Sky) op 20s
3. flag-es José Joaquin Rojas (Movistar) op 32s
4. flag-fr Mikael Cherel (AG2R La Mondiale) op 38s
5. flag-co Carlos Quintero (Colombia) op 1m00s
6. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m32s
7. flag-es Joaquim Rodriguez (Astana) op 3m38s
8. flag-co Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) op 3m39s
9. flag-it Fabio Aru (Astana) op 3m39s
10. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 3m44s

15. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-GreenEDGE) op 3m58s
Uitslag etappe 14

Algemeen klassement na rit 14
1. flag-it Fabio Aru (Astana) in 57u20m10s
2. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 26s
3. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 49s
4. flag-co Esteban Chaves (Orica GreenEDGE) op 1m29s
5. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 1m33s
6. flag-es Mikel Nieve (Sky) op 2m10s
7. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 2m11s
8. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 2m13s
9. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m00s
10. flag-it Gianluca Brambilla (Etixx-Quick Step) op 3m39s
Klassement na etappe 14

Dit artikel delen:

119 Reacties

mus van de maasstad 5 september 2015 om 17:58

ach ach ach. Tom verliest 19 seconden en het doemdenken is begonnen…

Tuttipazzi 5 september 2015 om 17:58

@klootje
Het zal toch niet?

Kelder is de Man 5 september 2015 om 17:58

Blijft een beetje koffiedik kijken.. De hele vuelta is er al een wisselend vormpeil bij een aantal van de klassementsmannen. Aru lijkt toch niet geweldig en Quintana komt r weer doorheen.

vevie 5 september 2015 om 18:00

@Purito: Tom gaat zeker nog wat tijd verliezen, dat geloof ik ook wel. Het is meer mijn hoop dat hij niet meer dan anderhalf minuut nog verliest. Maar ik denk eerder dat hij na maandag op drie minuten van Aru staat. Hij gaat Aru natuurlijk op zijn donder geven in de TT, maar drie minuten of meer is teveel. Podium wordt ook heel lastig, maar ik zie Tom wel drie minuten pakken op Purito en zeker tegen de twee op Majka. Valverde staat al ver, Chaves schijnt een slechte tijdrijder te zijn en Quintana staat toch ook al ver. Dus het is mogelijk, maar het lijkt eerder top 5 te worden.

Kilco Welderman 5 september 2015 om 18:01

Tom heeft zijn goede prestaties in de bergen danken aan zijn aanvallen, helaas laat niemand hem meer gaan en ziet het er bovendien niet naar uit dat er nog een aanval in zit. Het wordt dan ook heel moeilijk voor tom.

Purito 5 september 2015 om 18:02

@klootje kriekeljon
Mensen hemelen mensen als Aru en Majka zo op. Mensen zijn gewoon niet reëel als ze zeggen dat hij geen enkele kans heeft op de eindoverwinning. Die kans is er.

@LL
Vorig jaar verloor Aru gewoon in de tijdrit op Purito, dus ik moet het nog maar zien.

En hij gaat echt nog aanvallen. De etappe van maandag is cruciaal. En als Aru niet top is, kan hij zomaar 1 tot 1.5 minuut verliezen. Je moet gewoon vertrouwen op een dergelijk scenario.

Sowieso is iemand laf koersgedrag betichten ook behoorlijk laf. Hij rijdt gewoon naar zijn mogelijkheden. En dat is zo hard mogelijk een berg opknallen. Het is geen pure aanvaller nee, maar zal zijn kans grijpen wanneer die zich aandient.

Pédaleur de charme 5 september 2015 om 18:03

Grappig hoe snel je aan zaken went. Dumoulin doet het ook in deze 'bergetappe' beter dan je voorafgaand aan deze ronde mocht verwachten, maar oogt inderdaad minder sterk dan een week geleden en valt dus een ietsiepietsie tegen. Lichtpuntje is wel het rijden van Craddock. Misschien dat hij daar de komende dagen nog iets aan heeft.

tommoz 5 september 2015 om 18:05

Purito, waar blijven Torres en Cano nou?

En ken jij het spreekwoord: ‘ de wens is de vader van de gedachte?’ ;-)

tendam 5 september 2015 om 18:07

Beetje klassieke Vuelta-etappe, 200 km wandeltempo en dan een slotklim van snelweg-achtige proporties. Dumoulin zie ik op deze manier niet op het podium belanden, deze slotklim viel nog wel mee.

LyndaLid 5 september 2015 om 18:07

Ok joh, we gaan het zien. Purito valt niet aan, want hij kan het niet zeg jij ("naar zijn mogelijkheden rijdend" ). Dus hij is niet goed genoeg om door een aanval het verschil te maken. Dus hij is kansloos. En zelfs al zou ie kunnen, hij rijdt gewoon laf. Heeft hem ook al een Giro gekost, en trouwens ook al een Vuelta. Hij is bovendien nog geen één keer de aller sterkste geweest. Droom maar gewoon nog niet weg, want het zal zeer waarschijnlijk niet gebeuren. En nogmaals, Aru is een betere tijdrijder op het vlakke, daar heeft die halve klimtijdrit van vorig jaar niks mee te maken.

En, mensen hemelen Aru zo op? Jij benoemde hem zelf vantevoren ook als topfavoriet, samen met Landa. Waarom zou dat nu die eerste staat opeens niet meer zo zijn..? Die laatste noemde je zelfs dé topfavoriet.. Over ophemelen mag jij trouwens sowieso niet te veel zeggen haha :).

klootje kriekeljon 5 september 2015 om 18:10

Purito, gaat mij er om dat met jouw naam iedereen inmiddels wel weet wie jij als favoriet ziet. Maar zelfs dan nog moet je het toelichten in elke voorbeschouwing of discussie die over favorieten voor winst gaat.

Lekker blijven doen hoor, maar natuurlijk nogal dubbelop. Vandaar de knipoog, ben jij fan van Rodriguez? ;)

vanuit de kantlijn 5 september 2015 om 18:10

Grote klasse van De Marchi!!!! Dumoulin goed gereden, 20 seconde is acceptabel. Ik vraag me wel af wat de impact van deze inspanningen is op de komende tijdrit.

Purito 5 september 2015 om 18:15

@tommoz
Ze eindigen vandaag allebei in de top-20, als je rekent vanaf de favorieten. De vorm is dus uitstekend. Ze zijn alleen tactisch zo dom om niet in de vlucht van de dag te zitten ;)

@LL
Hij is natuurlijk niet kansloos. Gewoon onzin.

– Dumoulin gaat nog 2/3 minuten verliezen in de komende twee bergritten. Misschien wel meer. Dan heeft Purito een mooie buffer voor de tijdrit. En wat veel mensen vergeten, is dat Dumoulin een relatief mindere tijdrit zal rijden vanwege de vermoeidheid. Tot zover Dumoulin.

– Majka is deze gehele Vuelta nog niet één keer beter geweest dan Purito bergop. NIET EEN KEER! Kortom: volstrekt kansloos. Staat ook al meer dan een minuut achter, en de komende ritten zijn ook beter geschikt voor een renner als Purito. Tot zover Majka.

– Valverde is niet goed genoeg. Die gaat de top-5 niet eens halen. Tot zover Valverde.

– Chaves is een zo mogelijk nog slechtere tijdrijder dan Purito. En hij is bergop minder. Tot zover Chaves.

– Quintana staat inmiddels al op bijna 3 minuten in het klassement. Als hij echt herstelt, dan is Nairo nog een gevaar. Maar ook Quintana is een slechte tijdrijder. Tot zover Quintana.

Dan hou je dus alleen Aru over. Ik vond hem vandaag niet indrukwekkend. Jij wel? Nou, dan is er dus iets mogelijk. En je kunt een grote ronde ook winnen door een slechte dag van je tegenstander. Nou, maandag is daar een geschikte etappe voor.

Conclusie, hij heeft een kans.

Quote:
En, mensen hemelen Aru zo op? Jij benoemde hem zelf van tevoren ook als topfavoriet, samen met Landa.

Ik heb het over de tijdrit. Wel goed lezen he. Bergop heeft hij aangetoond weg te kunnen rijden van de rest, maar vandaag was al weer een stuk minder.

Quote:
ru is een betere tijdrijder op het vlakke, daar heeft die halve klimtijdrit van vorig jaar niks mee te maken.

De laatste 25 kilometer waren biljartvlak. En zelfs in de laatste 25 kilometer pakte Purito wat tijd op Aru. Conclusie: zoveel tijd hoeft hij niet te verliezen.

henk van ingrid 5 september 2015 om 18:16

Tjonge gaan we nu weer drie pagina’s mopperen op Purito? Hij is supporter, geen manager van Rodriguez.

Purito 5 september 2015 om 18:17

@klootje
Dat is dus het probleem: ik zie hem niet als favoriet. Ik zeg enkel dat hij een kans heeft. Ik mis gewoon de nuance. Als je met droge ogen beweert dat hij geen enkele kans heeft op eindwinst, dan ben je niet reëel. Zo simpel is dat.

En dat moet ik gewoon kwijt. Voor de betrouwbaarheid van deze site ;)

mollemarijden 5 september 2015 om 18:17

@Kantlijn
Niet zoveel aangezien er een rustdag voor zit denk ik.
Maar top-5 is een realistische doelstelling naar mijn mening. Quintana gaat denk ik nog een flinke aanval doen op de rode trui.
Gelukkig heeft Tom nog Craddock maar ook hij is wisselvallig. Hopen dat die de hele tijd minder dan 30s verliest.
Morgen en overmorgen vooral zijn enorm zwaar!

vinnievidefietsen 5 september 2015 om 18:18

19 seconden verliezen op n col vd buiten categorie van 18 km is uitstekend, wat verwachten nu eigenlijk? Morgen nog eens 20 seconden en maandag nog eens 45 seconden verliezen, prima zou ik zeggen. Allemaal matige tijdrijders in de top 10, volgende week zaterdag is DE dag. Let ook op Craddock, die wordt iedere dag beter.

LyndaLid 5 september 2015 om 18:18

Nogmaals, we gaan het zien.

Maar eerlijk is eerlijk, jouw voorspellingen deze Vuelta neem ik wel met een klein korreltje zout. En ik vind echt dat jij over ophemelen niets mag zeggen hoor, het is elke keer weer een andere renner, en nu zijn we weer terug bij Rodriguez. Overigens is er helemaal niemand (ok, alleen de rebelse Romans Vainsteins) die Majka als favoriet voor de eindzege noemt, dus waarom je steeds over hem begint weet ik niet..?

Écht kansloos is ie niet, dat zijn Valverde, Majka, Chaves en Quintana in theorie natuurlijk ook niet. Jij brengt alleen zelf spontaan op dat ie nu weer een grote kans op een ronde zege heeft, maar ik zeg het nog maar een keer: Hij zal moeten aanvallen, en hij weet niet eens hoe je dat in zijn eigen taal spelt.

Devoronian 5 september 2015 om 18:18

Ik ben het eigenlijk wel met Purito eens dat dit waarschijnlijk Rodriguez zijn grootste kans is op nog een zege in een grote ronde.
Vandaag was hij om te beginnen al sterker dan Aru, ik denk dat Dumoulin teveel tijd gaat verliezen om goed te maken op Rodriguez en Aru. Het grootste gevaar is wellicht Quintana, maar die moet nog een hoop tijd goedmaken en ook die tijdrit maar overleven.

Romāns Vainšteins 5 september 2015 om 18:19

Wat is er in godsnaam laf aan ontzettend behoudende, uitgedokterde en immer sparende renners zoals Purito en Valverde laf noemen? Misschien ietwat pijnlijk voor fans maar dat is toch niet laf? Net zoals Fabio 'ik val altijd aan' Aru een held noemen, gewoon het beestje bij de naam.

Of moet dan zeggen "goh, wat rijdt rodriguez weer 'relatief passief doch maximaal gebruik makend van zijn sprinveer-kwaliteiten' zeg, sjongejongejonge.." Mag ik dan 'laf' als afkorting inzetten iig?

@LL > Tja, Majka viel vandaag op het oog wel wat tegen ja, toch moeten we rekening met hem blijven houden want van alle sh*ttijdrijders is hij na specialist Dumoulin wel de beste, normaal gesproken.

Purito 5 september 2015 om 18:21

@LL
Jij hebt ook bij zoveel koersen zoveel voorspellingen die niet uitkomen. Beetje arrogant om je dan zo op te stellen.

Quote:
En ik vind echt dat jij over ophemelen niets mag zeggen hoor, het is elke keer weer een andere renner, en nu zijn we weer terug bij Rodriguez

Door rood licht rijden is fout. Dus als jij door rood licht rijdt, mag ik niet zeggen dat dat fout is, alleen maar omdat ik dat ook wel eens doe? De klassieke drogredenering.

Reynaerde 5 september 2015 om 18:23

Denk dat podium toch lastig gaat worden voor Dumoulin. Als hij vandaag al 20 sec verliest, op een klim die hem het beste zou moeten liggen van de 3 ritten, gaat hij maandag minuten aan zijn broek krijgen. In de tijdrit zal hij zeker tijd terug pakken, maar ik denk een stuk minder dan sommigen schijnen te verwachten. We hebben op het NK gezien dat een week heel diep gaan in Zwitserland hem toch (relatief) parten speelde in de tijdrit, en dat was niks vergeleken met wat hij hier voorgeschoteld heeft gekregen.

Ik hoop dat hij top 5 vast kan houden. Blijft een fantastische prestatie.

Purito 5 september 2015 om 18:23

@RV
Jij mag doen wat je wilt. Ik vind het begrip laf maar relatief in de wielersport, waar elke willekeurige renner afziet bij de beesten en zich helemaal geeft tot die witte streep.

Romāns Vainšteins 5 september 2015 om 18:25

Da’s veel te makkelijk. De ene renner rijdt attractief en de ander niet. Afzien tot aan de witte streep doet daar niets aan af.

Lamme Frans 5 september 2015 om 18:27

Ik kan echt geen enkel scenario bedenken waarin Rodriguez deze Vuelta kan winnen. In de tijdrit gaat hij op de meeste klassementsmannen terrein prijsgeven. Dus moet hij tijd terugpakken in de bergen. Tot nu toe heeft hij vooral aangeklampt en nog niet kunnen imponeren. De enige die Aru van winst kan afhouden is volgens mij Dumoulin, maar dan moet hij het heel goed doen in de bergen, wat ik niet verwacht. Zie Aru in de komende etappes zeker nog wel 2 – 3 minuten pakken op Tom. Conclusie: Aru wint de Vuelta redelijk gemakkelijk.

Headlines

Materiaalzone

Populair