Vroege vluchter Schachmann houdt stand in vijfde rit Ronde van Catalonië

vrijdag 29 maart 2019 om 17:03
Vroege vluchter Schachmann houdt stand in vijfde rit Ronde van Catalonië

foto: Cor Vos

Maximilian Schachmann heeft de vijfde etappe van de Volta Ciclista a Catalunya gewonnen. In Sant Cugat del Vallès kwam hij solo over de finish, nadat hij mee zat in de vroege vlucht. Daarachter won Michael Matthews de sprint van het peloton. Miguel Ángel López bleef leider.

Het peloton reed vandaag van Puigcerdà naar Sant Cugat del Vallès, de langste etappe van de Catalaanse rittenkoers met 188,1 kilometer. Vanuit het vertrek was het meteen klimmen geblazen naar de top van de Port de la Collada de Toses van eerste categorie, maar daarmee was het wel meteen gedaan met het voornaamste klimwerk. Het bleef echter nog op-en-af gaan tot aan de finish op de Avinguda de Gràcia van Sant Cugat del Vallès.

Lindeman mee in de vroege vlucht
Vanuit het vertrek probeerden meerdere renners weg te komen onder wie Thomas De Gendt, de winnaar van de openingsrit naar Calella. Uiteindelijk slaagden vier renners erin mee te zijn in de lange vlucht, daarbij was ook een Nederlander. Bert-Jan Lindeman rondde als eerste de top van de Collada de Toses en sloeg vervolgens de handen ineen met Andrey Amador, Tejay van Garderen en Maximilian Schachmann. De vier vluchters pakten zo’n vier minuten voorsprong.

Nadat Enrico Gasparotto en Maxime Monfort niet meer aan de start verschenen, gaf ook Álvaro José Hodeg onderweg er de brui aan. Op papier werd de Colombiaan van Deceuninck-Quick Step nochtans gezien als een van de kanshebbers voor vandaag. Hij richt zijn pijlen nu op Dwars door Vlaanderen, die voor komende woensdag op de kalender staat. Half koers begon het peloton de tijdsverschillen met de kopgroep dan wat terug te brengen.

Schachmann houdt knap stand
Onder meer Arkéa-Samsic begon vaart te maken voor hun kopman André Greipel en ook andere ploegen bemoeiden zich met de achtervolging op de vier hardrijders. Bij het ingaan van de laatste twintig kilometer bedroeg het tijdsverschil nog maar anderhalve minuut. Op elf kilometer van de meet vond Schachmann het vooraan niet snel genoeg gaan en daarop demarreerde hij. De andere vluchters moesten het antwoord schuldig blijven en werden niet veel later ingerekend.

Schachmann begon met een voorsprong van een kleine minuut aan de laatste tien kilometer en een sensatie leek in de maak. Kon de Duitser van BORA-hansgrohe uit handen blijven van het peloton? Een valpartij in het peloton, waarbij ook Wilco Kelderman was betrokken, speelde niet in het voordeel van het achtervolgende peloton. Schachmann wist knap stand te houden en kwam met een royale voorsprong op het peloton over de streep in Sant Cugat del Vallès.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Panclaro 29 maart 2019 om 17:21

Bernal ook gevallen ?

0
xistnc 29 maart 2019 om 17:25

In laatste km, kennelijk. Ik ben benieuwd of hij gematst wordt.

0
Covadonga 29 maart 2019 om 17:30

En Yates pakt weer secondes?

0
kelderfan 29 maart 2019 om 17:35

Een hele mooie zege voor Maximilian Schachmann. Dik verdiend.
BJL heeft zich weer laten zien en helaas kon hij Maximilian Schachmann niet bijbenen.

0
Mr10B 29 maart 2019 om 17:47

Neem aan dat Bernal nog in de uitslag in de tijd voor de andere klassementsmannen gezet gaat worden?

0
assen 29 maart 2019 om 18:19

Jammer dat Matthews hier niet kon winnen, verdiend van Schaakman natuurlijk.

0
Verweggistan 30 maart 2019 om 12:52

Schachmann heeft deze ronde duidelijk aangestipt in zijn agenda. Al vanaf dag 1 laat hij zich zien.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone