Vos verdringt Cant -even- van leidersplaats in UCI-ranking

Door , woensdag 6 februari 2019 om 11:58
Vos verdringt Cant -even- van leidersplaats in UCI-ranking

©Photopress.be

Dan verleng je je wereldtitel maar moet je twee dagen later wel vaststellen dat je in de UCI-ranking je leidersplaats moet afstaan. Het overkomt deze week Sanne Cant. Marianne Vos wint immers een pak punten: vorig jaar was Vos pas 18de op het WK in Valkenburg, zondag finishte ze als derde.


Op 23 december 2014 nam Sanne Cant de leidersplaats in de UCI-ranking over van Katherine Compton. Op een week na (in januari 2017) voerde Cant vier jaar lang soeverein het klassement aan. Achter haar wisselden de posities voortdurend, maar niemand kwam ook maar in de buurt van de regerende wereldkampioene.

214 weken
Tot nu dus. Na exact 213 weken moet Cant dus haar koppositie afstaan aan Marianne Vos. Opmerkelijk denkt u, want Cant verlengde toch haar wereldtitel? Klopt, maar in de UCI-ranking worden de resultaten van de laatste twaalf maanden in rekening gebracht. Dat betekent concreet dat Cant geen extra punten bij wint na zondag, terwijl Marianne Vos dat wel doet.

Vos werd vorig jaar in Valkenburg pas 18de op het WK, goed voor 80 UCI-punten. In Bogense werd ze derde, goed voor maar liefst 320 UCI-punten. Een winst van maar liefst 240 punten dus. Los daarvan zag Vos dit jaar haar puntentotaal ook al aandikken dankzij winst in vier wereldbekermanches. In het nieuwe klassement telt Vos nu 2036 punten, dat zijn er 16 meer dan Cant. En dat betekent ook dat Cant volgende dinsdag de leiding opnieuw zal overnemen, want Vos verliest uitgerekend vandaag 40 punten. Een jaar geleden won ze immers de Brico Cross in Maldegem, terwijl de Nederlandse vandaag niet naar Maldegem afzakt. Volgt u het nog?

Betsema
Andere vaststelling op de nieuwe UCI-ranking is de derde plaats van Denise Betsema. De Texelse stond in september pas op plaats 72 en bereikt nu dus haar hoogste ranking ooit. De top twee bedreigen zit er voor Betsema nog niet onmiddellijk in. Annemarie Worst blijft status quo op vier, Lucinda Brand sprint van zeven naar vijf.

Dit artikel delen:

4 Reacties

wvdtang 6 februari 2019 om 12:22

Geweldig hoor die wereldkampioenschappen voor dames en heren, maar wat mij opviel was dat de nummers van de UCI vastzaten op het wielershirt met veiligheidsspelden!
Dat is op z’n zachts gezegd erg amateuristisch.

EddyB1958 6 februari 2019 om 13:07

Puck Pieterse stond op 25 september nergens en nu op 53. Toen stond er met Maud Kapteijns op 7 dus één Nederlandse in de top 10. Nu zijn het er 5.

Imbatido 6 februari 2019 om 13:17

Klopt niet helemaal. Op 17-01-2017 was Cant ook (een week) tweede, toen achter Sophie de Boer.

Nico Dick 6 februari 2019 om 14:16

knap opgemerkt. Dank. Stukje is aangepast ;-)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.