Vos heerst in Hoogerheide, zware val De Jong

Vos heerst in Hoogerheide, zware val De Jong

Foto: Marcel Koch

zondag 22 januari 2017 om 14:19

Marianne Vos heeft de laatste Wereldbeker-manche van het seizoen gewonnen. De 29-jarige Nederlandse van WM3 was in de GP Adrie van der Poel de betere van Lucinda Brand en Annemarie Worst. Sophie de Boer had de eindzege al binnen. Thalita de Jong kwam zwaar ten val en is overgebracht naar het ziekenhuis. Of zij volgende week haar wereldtitel kan verdedigen, is op dit moment niet duidelijk. Zware val De Jong
Na een goede start voor thuisrijdster Thalita de Jong, ging het in een afdaling tijdens de eerste ronde mis. De wereldkampioene lag op dat moment op kop, meer gleed hard onderuit. Kopschuddend en in een slakkengang vervolgde ze haar weg, maar al heel snel werd duidelijk dat De Jong haar weg niet kon vervolgen. Met de hulp van Jacques van der Poel klom ze over de boarding, waarna ze strompelend en in tranen haar uitweg zocht. Marianne Vos had ondertussen gas gegeven aan kop van de cross.

Vos gaat vliegen, maar concurrentes fluiten haar terug
De Nederlands kampioene besloot niet te wachten en maakte al snel een kloof. Sanne Cant, Kateřina Nash en Lucinda Brand zetten de achtervolging in. De drie kwamen een ronde later al aansluiten, met Katie Compton en Eva Lechner die op jacht waren naar het leidende viertal. Ook de laatste twee kwamen aansluiten op het bevroren en daardoor supersnelle parcours. Niet veel later gleed ook Lechner onderuit in een spekgladde bocht en nam Nash mee. Cant, die als het groepje leidde voor Lechner, kreeg daardoor een gaatje.

Cant maakt gebruik van val, Vos volgt
Belgisch kampioene Cant maakt dankbaar gebruik van de situatie en zette het op een lopen. Vos zag het gevaar en dichtte het gat. Brand en de verrassend sterke Annemarie Worst volgden. Die twee sloten in de finishstraat aan, waardoor er met nog twee rondes te gaan vier rensters op kop lagen. Ook Laura Verdonschot sloot even later met De Boer aan. Voor Vos was dat het teken om de gashendel nog eens flink open te trekken. Brand en Cant deden er alles aan om te volgen, maar hadden daar de grootst mogelijke moeite mee.

Vos maakt punt voor WK
Waar De Jong na haar val meteen werd overgebracht naar het ziekenhuis en daardoor onduidelijkheid heerste over haar WK-deelname volgend weekend in Luxemburg, onderstreepte Vos haar goede vorm. De renster annex crossster van WM3 reed op indrukwekkende wijze rond in de laatste anderhalve ronde. Cant en Brand moesten diep in de reserves tasten om tot bij Vos te komen, maar ze kwamen geen steek dichter. Ook toen Worst, Verdonschot en De Boer opnieuw aansluiting vonden bij de twee, stond er geen maat op Vos.

flag-nl GP Adrie van der Poel 2017 voor vrouwen (Wereldbeker)
1. flag-nl Marianne Vos (WM3)
2. flag-nl Lucinda Brand (Sunweb)
3. flag-nl Annemarie Worst (Liv-Giant)
4. flag-be Sanne Cant (Enertherm-Beobank)
5. flag-be Laura Verdonschot (Marlux-Napoleon Games)
6. flag-gb Evie Richards (Britse selectie)
7. flag-cz Kateřina Nash (LUNA-Chinx)
8. flag-nl Sophie de Boer (Breepark)
9. flag-nl Maud Kaptheijns (Steylaerts-Verona)
10. flag-lu Christine Majerus (Boels-Dolmans)

Dit artikel delen:

13 Reacties

Guushovd 22 januari 2017 om 14:25

Vos tegen Worst: ‘Goed man’. Mooi.

Zin in volgende week

Pédaleur de charme 22 januari 2017 om 14:28

Sneu voor De Jong. Heb de indruk dat ze wel vaak valt, maar kan het mis hebben.

rahimns 22 januari 2017 om 14:31

Wat een klasbak, je kan het blijven roepen. 3 wereldbekerwedstrijden rijden en ze alle drie winnend afsluiten. Volgende week weer wereldkampioen?? ik zal er niet vreemd van op kijken. Echt de allerbeste wielrenster aller tijden.

achtpuntzes 22 januari 2017 om 14:52

@ rahimns:
je vergeet voor het gemak Jeannie Longo, 13 wereldtitels en meer dan 900 gewonnen wedstrijden.

Pédaleur de charme 22 januari 2017 om 14:58

Ja, en er was ook nog ene Van Moorsel die wel ‘ns wat won.

Blijft lastig om sporters uit verschillende tijden met elkaar te vergelijken. Vos is geen ster in tijdrijden, Longo en Van Moorsel presteerden niks in ’t veld.

petoi 22 januari 2017 om 15:06

@8.6 als Vos wint 13 wereldtitels. 2 Goud op OS (vs 1 voor Longo)

en nooit gepakt op Doping (Longo wel) en een iemand die een ploeggenoot ook wat gunt itt Longo die met gemak een ploeggenoot in winnende positie terug haalde met een concurrent in het wiel.

Ik gok ook dat Vos niet tot in de eeuwigheid het lokale circuit afgaat om maar te winnen. (daar is de Nederlandse concurrentie ook wel te sterk voor)

Guushovd 22 januari 2017 om 15:16

En Vos is pas 29. Die gaat nog jaren mee

Rondo 22 januari 2017 om 15:41

Ben benieuwd naar het interview met de winnares van het gehele klassement.

TykkeThor 22 januari 2017 om 15:59

edit redactie: ongepast

alsjewint 22 januari 2017 om 16:51

Het is lastig om rensters uit verschillende tijden met elkaar te vergelijken. Longo heeft inderdaad veel gewonnen, maar heeft bij mijn weten nooit uitgeblonken in het veld. Wat dat betreft is Marianne Vos meer allround. Het lijkt mij ook dat er tegenwoordig een bredere top is, waardoor je niet alle zeges voor het oprapen hebt. Leontien van Moorsel was ook op de baan zeer succesvol en dus ook allround. Als je simpel op behaalde resultaten wil oordelen moeten we dus wachten totdat Vos haar carriere beëindigd heeft. Voor hetgeen ze laat zien en gezien haar panache plaats ik Marianne Vos toch al zeker naast Leontien van Moorsel, en boven die barracuda uit Frankrijk.

aardappeljager 22 januari 2017 om 17:17

Mooi dat er tien verschillende ploegen in de top 10 staan. Toch iets anders dan bij de heren

titanio82 22 januari 2017 om 21:36

Dat zouden dus zomaar 4 gouden medailles kunnen worden volgende week, U23 Worst en Nieuwenhuis, Elite Vos en Van der Poel. Wanneer dan Pidcock dan ook nog eens bij de junioren wint roepen we naar zuiden…. HALLO MEDAILLESPIEGEL…..

Hoebele 22 januari 2017 om 23:54

Ik weet niet welke prestatie ik hoger acht: de 3e WB-zege op rij van Vos, de 2e plek van dit jaar in veld teruggekeerde Brand of de podiumplek van de jonge Worst. Op plek 3-5-6 lijkt me het podium voor WK-U23, Worst-Verdonschot-Richards, ben benieuwd in welke volgorde.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair