Voormalig Sky-arts Freeman: “Testosteron was voor bondsvoorzitter”

zaterdag 9 november 2019 om 10:19
Voormalig Sky-arts Freeman: “Testosteron was voor bondsvoorzitter”

foto: Cor Vos

Richard Freeman, de voormalige arts van Team Sky en de Britse wielerbond, beweert dat hij gedwongen werd testosteron voor te schrijven voor de oud-bondsvoorzitter, Shane Sutton. De omstreden Freeman moet zich verantwoorden voor ruim twintig aanklachten, waaronder een bestelling van testosteronpleisters op het hoofdkwartier van de bond.

Mogelijk bestelde Freeman de testosteron om de prestaties van een atleet te bevorderen, maar het medische tribunaal kreeg te horen dat pleisters bedoeld waren voor voormalig bondsvoorzitter Sutton. Die ontkent de aantijging. “Sutton vroeg specifiek aan mij om testosteronpleisters voor te schrijven. Ik werd gedwongen ze voor hem voor te schrijven”, luidde de verklaring van Freeman, die deze week tijdens een hoorzitting werd voorgelezen.

Volgens de aanklager is Sutton, die op maandag en dinsdag als getuige zal verschijnen, “dokter Freemans zondebok geworden om zijn eerdere wangedrag te verbergen”, meldt de BBC over de hoorzitting. Freeman beweerde ook in zijn verklaring dat de testosteron werd gebruikt om Suttons erectiestoornissen te behandelen. Aan de zaak zou tevens een langer lopend conflict tussen Freeman en Sutton vooraf zijn gegaan.

Bestelling
Freeman is al langere tijd omstreden door een bestelling van testosteronpleisters op het hoofdkantoor van de Britse wielerbond in 2011. Uit onderzoek bleek dat hij het pakket besteld had. De arts heeft altijd ontkend aan sporters verboden middelen te hebben gegeven. De Britse wielerbond staat niet achter haar voormalige medische begeleider en blijft het lopende onderzoek steunen, waarin zij mede-aanklager is.

Het onderzoek van het medisch tribunaal naar de voormalige arts van Team Sky en de Britse bond zou begin februari beginnen, maar werd uitgesteld omdat Freeman met gezondheidsproblemen kampte. Als hij schuldig wordt bevonden aan wangedrag als arts, krijgt hij een sanctie. Dit kan variëren van een korte schorsing tot het moeten beëindigen van medische werkzaamheden.

Sinds 28 oktober is het onderzoek hervat en vinden verhoren plaats. Freeman bekende al dat hij in 2011 testosteron had besteld voor de ploeg en de Britse bond, terwijl hij eerder nog liet weten dat het om een verkeerd bezorgd pakket ging. Volgens zijn advocate had haar cliënt veel leugens verteld in de zaak, maar is hij nu klaar om de waarheid te vertellen. Het laatste verhoor wordt normaal gesproken op 20 december gehouden.


Lees meer: Richard Freeman

Dit artikel delen:

18 Reacties

Baukema Tomoulin 9 november 2019 om 10:35

Het Britse wielrennen samengevat: Lies, lies, lies.

BenderBeach 9 november 2019 om 10:35

Als je zoiets (stiekem) besteld doe je dat toch via ander adres en laat je dat niet bij de bond bezorgen…

Samlambeej 9 november 2019 om 10:39

Erectiestoornissen.. hahaha, Freeman het schoffie.

Sutton is toch een vertrouweling van Wiggins? Wat maakt het nou uit?

Paul81 9 november 2019 om 10:44

Voelde zich onaantastbaar… LA-Bruyneel stijl..

vanSpringel 9 november 2019 om 10:56

“Ik werd gedwongen ze voor hem voor te schrijven” ? Hoezo gedwongen ?
Wanneer dat inderdaag het geval is, dan neem je toch afscheid als arts.

Viktrodriguez 9 november 2019 om 10:59

Je weet dat iemand dermate in een web van leugens verstrikt is geraakt, als diens leugens steeds meer bizarre vormen beginnen aan te nemen. Dit gelooft toch niemand?

HennieK 9 november 2019 om 11:11

Dus als ik die arts moet geloven gebruikt bij British Cycling iedereen doping (de voorzitter, zijn vrouw, de hond en de buurman), behalve de atleten. En de doping is enkel bedoeld om de bedprestaties te verhogen.

Misschien Viagra maar eens als nieuwe sponsor strikken?

Leugens afgewisseld met fantasieverhalen volgens mij….

west 9 november 2019 om 11:32

Guys, zijn er nog meer van jullie die je ding “de bondsvoorzitter” noemen?
Als die Sutton gaat getuigen kan het nog lachen worden. Die gast is echt zo gek als een deur.

Samlambeej 9 november 2019 om 15:12

inderdaad ja

john 9 november 2019 om 12:24

Ja die bondsvoorzitter heten toevallig Wiggens en Froome

Jacco van Stierop 9 november 2019 om 12:54

“… voor de oud-bondsvoorzitter, Shane Sutton.”
Sutton was een coach (‘technisch directeur’), geen bondsvoorzitter. Die functie werd in 2011 bekleed door Brian Cookson.

Scott Sunderland 9 november 2019 om 13:23

Waarom stinkt het hier zo ??

Dat is de grote hoop bullshit waarvan ze hopen dat je erin trapt….

Cyclinglife 9 november 2019 om 15:27

Geen idee of je van testosteron pleisters beter presteert, mocht dat zo zijn had hij dat beter op de markt kunnen brengen. Had hij waarschijnlijk meer verdiend dan nu als sportarts.
Verder leuke soap, benieuwd naar het vervolg.

dikkechaap 10 november 2019 om 00:04

Grapje toch?
Al jaren een van de meest gebruikte dopingmiddelen, zeker zo rond 2010. O. A. de recent geschorste atletiekcoach Salazar experimenteerde er veel mee.

evos01 10 november 2019 om 06:43

Ik denk het wel,weet je waarom omdat V.Campenaerts ze ook heeft gebruikt in Mexico.

Cyclinglife 10 november 2019 om 12:52

@Dikkechaap tuurlijk is dit niet serieus bedoeld. Op het feit dat het een leuke soap is na dan.

Erik J 9 november 2019 om 16:27

Jaren lang hebben ze dus het wielrennen saai gemaakt door de cours lam te leggen met behulp van doping,…… alle aandacht is nu op die arts gericht maar het hele team is gewoon op de hoogte.

evos01 10 november 2019 om 06:48

Het is bekend dat gebruikers liegen.
Ik ben ook benieuwd naar het vervolg,maar ik denk dat het heeeeel lang gaat duren zals bij C.Froome.(horen we ook niets meer van)
Doofpot affaire!!!

Headlines

Materiaalzone

Populair