Voormalig Belkin-renner David Tanner (34) zet punt achter carrière

Voormalig Belkin-renner David Tanner (34) zet punt achter carrière

foto: Sirotti

zaterdag 8 december 2018 om 20:06

David Tanner neemt op 34-jarige leeftijd afscheid van de wielersport. Dit heeft de Australiër laten weten op Instagram. Tanner – die in het verleden uitkwam voor Belkin – reed dit seizoen nog voor Véranda’s Willems-Crelan. Hij zet nu alles op een universitaire studie.

“Met pijn in mijn hart heb ik in mei al besloten om te stoppen met wielrennen”, zo begint Tanner zijn verhaal. “Het was de zwaarste beslissing in mijn leven. Tijdens mijn comeback realiseerde ik me iets, namelijk dat ik blijvende schade heb overgehouden aan het ongeluk. Ik zal hierdoor nooit meer een goed niveau kunnen halen.”

Het ongeluk
Tanner doelt op een zwaar ongeval eind 2016, toen hij op training werd aangereden door een auto. De Australiër wordt in het ziekenhuis opgenomen met een geperforeerde long, zes gebroken ribben, een gebroken schouder, een gebroken schouderblad én zes gebroken ruggenwervels.

Tanner verbleef uiteindelijk drie weken op de intensive care. Hij moest uiteindelijk meer dan één jaar revalideren, maar tekende in juli 2017 een contract bij Véranda’s Willems-Crelan. Hij maakte pas in 2018 zijn debuut voor de Belgische formatie. Vaak werd Tanner echter niet ingezet: hij reed in totaal slechts 21 koersdagen. De ervaren coureur kwam na de Baloise Belgium Tour (23-27) niet meer in actie.

David Tanner kleurt de finale van de Amstel Gold Race – foto: Sirotti

Twee profzeges 
Hierdoor komt er voor Tanner een einde aan een bijna tienjarige carrière, die begon in Amerika. Hij tekende in 2009 namelijk een contract bij het continentale Rock Racing, nadat hij in 2008 als stagiair actief was bij Barloworld. Hij reed zijn eerste wedstrijdkilometers aan de zijde van onder meer Tyler Hamilton, Oscar Sevilla en Francisco Mancebo.

Hij maakte na één seizoen echter de overstap naar het eveneens continentale Fly V Australia. Hij wist in Australische dienst op te vallen, onder meer door een rit te winnen in de Tour of Utah. Aan het einde van 2010 kreeg hij dan ook een kans op WorldTour-niveau, aangezien Saxo Bank hem een contract voorschotelde.

Nederlands uitstapje 
Hij reed uiteindelijk twee seizoenen voor de ploeg van teammanager Bjarne Riis. Aan het einde van 2012 tekende hij een contract bij Belkin, de opvolger van Rabobank. Voor de Nederlandse ploeg reed hij zowel de Giro d’Italia als de Vuelta a España. Na twee jaar maakte hij de overstap naar IAM Cycling.

In zijn eerste jaar voor de Zwitserse formatie boekte hij zijn tweede profzege: een etappe in de Ronde van Oostenrijk. In zijn tweede seizoen werd hij nog derde in de GP Kanton Aargau. Het bleek ook meteen het laatste jaar van IAM Cycling.

Dit bericht bekijken op Instagram

It’s with some regret that I decided to stop my career as professional cyclist earlier this year in May. It was the hardest decision as cycling has been my life for 25 years but I realised in my comeback that there were repercussions from being hit by a car in 2016 would prevent me for reaching a good level again! I’m grateful for everything the bike has given me over the years, I’ve made some amazing friends and meet incredible people! I want to thank everyone who has been apart of the ride and had helped me get to where I was and are now, especially my parents and family and mentor/best mate/brother @baden_cooke Also a huge thank you to Nick Noyens and his team @snipercycling for giving me the chance to try and finish my career! I’m on to the next phase of my life now and doing the mba program at the international university of monaco and looking forward to what the future brings me!

Een bericht gedeeld door David Tanner (@david__tanner) op

Dit artikel delen:

2 Reacties

Spartacus 8 december 2018 om 22:16

Zonde dat zijn carrière op zo’n manier moet eindigen. Erg sympathieke gast; nog samen mee getraind op Tenerife.

0
FondriestTF3 9 december 2018 om 09:00

Slagter heeft zijn TDU winst aan deze jongen te danken.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone