Voorbeschouwing: Wereldbeker Val di Sole 2022 – Sneeuwkoning Van der Poel?

Voorbeschouwing: Wereldbeker Val di Sole 2022 – Sneeuwkoning Van der Poel?

foto: Cor Vos

Door Zeger Schaeken
zaterdag 17 december 2022 om 12:00

De Wereldbeker Val di Sole zorgde vorig jaar – tijdens de eerste editie van de cross – meteen voor spektakel. In de Italiaanse sneeuw klopte Fem van Empel de ervaren Marianne Vos, goed voor haar eerste grote overwinning. Een goed uur later was het de beurt aan Wout van Aert, die zich tot sneeuwkoning kroonde met een knappe solo. Krijgen we dit jaar opnieuw zo’n mooie wedstrijden te zien? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het is nog maar de tweede editie van de veldrit in Val di Sole. Voor de editie van vorig jaar was er daar nog nooit gecrost. Ze hadden daar de voorbije jaren wel al een pak ervaring opgedaan met een aantal organisaties op het hoogste niveau, met als voorlopig hoogtepunt het WK mountainbike in de zomer van 2021. Nino Schurter en Evie Richards kroonden zich er toen tot wereldkampioen.

Het was tijdens een van hun events van de voorbije jaren dat Flanders Classics, dat de Wereldbeker veldrijden coördineert en op zoek is naar aantrekkelijke locaties in het buitenland, zijn oog liet vallen op het Italiaanse skigebied. Flanders Classics-CEO Tomas Van Den Spiegel boog zich een drietal jaar geleden samen met ex-prof Filippo Pozzato over Val di Sole als mogelijke locatie voor een Wereldbeker.

De eerste veldrit in Val di Sole leverde al knappe beelden op – foto: Cor Vos

Dat Val di Sole – naast ski- en langlaufgebied – zich meer en meer wil profileren als fietslocatie, speelde uiteraard een rol. En Flanders Classics én de UCI zien in deze sneeuwcross een opportuniteit en een eerste opstap naar een plekje op de Olympische Winterspelen van 2030.

De eerste editie van de cross in Val di Sole leverde al twee prachtige winnaars op. Bij de mannen kroonde Wout van Aert zich tot koning van de sneeuw door zijn concurrenten ruim achter zich te laten. Fem van Empel en Marianne Vos zorgden dan weer voor een van de mooiste crossen van het jaar. De twee vochten tot diep in de finale een duel uit. Het was Van Empel die Vos klopte – na een technisch foutje – en zo een toch wel historische zege boekte.

Lees hier het verhaal over de ambities om toe te treden tot de Olympische Winterspelen.

Laatste winnaars flag-it Val di Sole
Mannen
2021: flag-be Wout van Aert

Vrouwen
2021: flag-nl Fem van Empel


Vorig jaar

Uitslag mannen – Wereldbeker in flag-it Val di Sole
1. flag-be Wout van Aert (Jumbo-Visma) in 59m27s
2. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 49s
3. flag-gb Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) op 1m28s
4. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 1m44s
5. flag-be Quinten Hermans (Tormans CX) op 2m15s
Wedstrijdverslag


Uitslag vrouwen –Wereldbeker in flag-it Val di Sole
1. flag-nl Fem van Empel (Pauwels Sauzen-Bingoal) in 51m50s
2. flag-nl Marianne Vos (Jumbo-Visma) op 6s
3. flag-ca Maghalie Rochette (Specialized/Feedback Sports) op 11s
4. flag-it Eva Lechner (Fas Airport Services) op 23s
5. flag-nl Denise Betsema (Pauwels Sauzen-Bingoal) op 45s
Wedstrijdverslag


Parcours

Het parcours van de cross in Val di Sole draait natuurlijk helemaal rond sneeuw. Het volledige parcours is bedekt onder een stevig laagje sneeuw, wat spectaculaire taferelen oplevert. Vorig jaar maakte quasi elke renner, zelfs Wout van Aert, een foutje op de gladde ondergrond. Dit jaar zal dat niet anders zijn.

Sergio Battistini, die verantwoordelijk is voor het parcours, legt uit wat er allemaal gebeurd is op de omloop. “In vergelijking met vorig jaar hebben we twee sneeuwheuvels gecreëerd waar de atleten overheen moeten rijden. Daarnaast zal de lus dichter bij het bos liggen, maar dat verandert quasi niks aan de hoogteverschillen. Het parcours is in het algemeen een nog uitdagender rondje geworden, eentje voor de echte specialisten”, aldus Battistini.

Wat houdt dat dan in? Specialist zijn in de sneeuw? “Als het hard is, is de sneeuw glad. Waar de sneeuw dan juist zachter is, is het alsof je op zand rijdt. Dat is een totaal andere uitdaging voor de atleten. We werken hard om een geweldige show te kunnen geven aan het publiek en we hopen dat de warmte van het publiek de wedstrijd naar een nog hoger niveau kan tillen.”

“Dit jaar zal het publiek zich ook gemakkelijker kunnen verplaatsen over het parcours”, gaf Battistini nog aan, die doelde op een aantal nieuwe oversteekplaatsen. Tot slot vat de Italiaan het parcours samen in een mooie zin. “Om dit parcours te bedwingen, heb je goede benen, adem en veel kracht nodig.”


Programma en info

Programma zaterdag 17 december 2022
13.00 uur: Elite vrouwen
14.30 uur: Elite mannen

Locatie
Laghetti di San Leonardo, 38029 Vermiglio TN.

Publieksinformatie
Tickets voor de cross in Val di Sole kan je hier kopen. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis binnen. Opgelet: je kan geen tickets kopen in Val di Sole zelf, alle tickets moeten online en op voorhand gekocht worden. Ook de kinderen tot twaalf jaar moeten zich registreren via de site.

Praktische info
Website organisatie
Deelnemers

Tussenstand Wereldbeker mannen (na Dublin)
1. flag-be Laurens Sweeck – 266 punten
2. flag-be Eli Iserbyt – 249 punten
3. flag-be Michael Vanthourenhout – 225 punten
4. flag-nl Lars van der Haar – 205 punten
5. flag-be Niels Vandeputte – 148 punten

Tussenstand Wereldbeke vrouwen (na Dublin)
1. flag-nl Fem van Empel – 330 punten
2. flag-nl Puck Pieterse – 225 punten
3. flag-nl Denise Betsema – 181 punten
4. flag-nl Inge van der Heijden – 171 punten
5. flag-nl Shirin van Anrooij – 159 punten


Favorieten mannen

Na Hulst, Boom en Antwerpen is het de beurt aan Val di Sole voor Mathieu van der Poel. De Nederlander won overtuigend in Hulst en in Antwerpen, in Boom deed hij niet mee voor de winst door een flinke valpartij. Het is voor Van der Poel de eerste keer dat hij zal crossen in Val di Sole, aangezien hij vorig jaar niet aan de start stond.

Dat moet echter geen probleem zijn. De renner van Alpecin-Deceuninck is technisch misschien wel de meest begaafde renner van het pak en beschikt ook over de nodige dosis lef, wat ook een belangrijke factor is in de Italiaanse sneeuw. Kortom: Van der Poel is dé favoriet.

Geen Wout van Aert en Tom Pidcock in Val di Sole. Daardoor kijken we al snel naar Michael Vanthourenhout, technisch gezien ook een van de betere renners. Vorig jaar was de crosser van Pauwels Sauzen-Bingoal bovendien op de afspraak in Trentino. Hij eindigde er als tweede, voor Pidcock. Eli Iserbyt reed er als vierde over de streep. De West-Vlaming reed vorig weekend ook een goede cross in Dublin, maar moest in de slotfase nog een aantal renners voor zich dulden. Is hij op de afspraak in Italië?

Van der Poel in de sneeuw, wat gaat dat geven? – foto: Cor Vos

Wie dat de laatste weken altijd op de afspraak is, is Laurens Sweeck. In Ierland was hij ook de renner die nog enigszins in de buurt kon blijven van Van Aert. Battistini, die verantwoordelijk is voor het parcours, gaf ook aan dat crossen in de sneeuw af en toe lijkt op rijden in het zand. En wie aan zand denkt, denkt aan Sweeck. Bovendien is de veldrijder van Crelan-Fristads de leider in het klassement van de Wereldbeker, wat natuurlijk een extra motivatie is. Sweeck reed vorig jaar wel niet in Val di Sole.

Niels Vandeputte was vorig jaar ook meer dan in orde in de Italiaanse wereldbekermanche. De jonge crosser eindigde als zesde en was zeer dicht in de buurt van een notering in de top-5. De laatste weken verlopen misschien nét iets minder goed voor Vandeputte, maar hij zal met positieve herinneringen naar Italië kunnen trekken. Datzelfde geldt ook voor Zwitser Kevin Kuhn, die vorig jaar ook vlotjes in de top-10 eindigde. Als er iemand het vuur na aan de schenen kan leggen van Van der Poel en de Belgen, dan is hij het.

Kan Kuhn schitteren in Val di Sole? – foto: Cor Vos

Een van de meest besproken renners van afgelopen weekend is Jens Adams. De crosser maakte de opmerkzame dubbel Essen-Dublin. Niet zomaar, hij werd tweede in de Belgische cross en zesde in de Ierse. Adams is de laatste weken echt sterk aan het rijden en is ondertussen meer dan een zekerheid in de top-10. Hij reed vorig jaar echter niet in Val di Sole, dus het is afwachten hoe hij zal presteren in de sneeuw. Nog een renner om naar uit te kijken: Gianni Vermeersch. De renner van Alpecin-Deceuninck maakt zijn rentree in het veld.

Tot slot noemen we nog een aantal outsiders. Aangezien het een Italiaanse cross is, benoemen we ook een paar thuisrijders. Zo mogen Gioele Bertolini en Filippo Fontana ons verrassen. Wie in principe ook in staat zijn om een top-10 te rijden: Pim Ronhaar, Toon Vandebosch, Corné van Kessel, Marcel Meisen en Timon Rüegg.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Mathieu van der Poel
** Michael Vanthourenhout, Laurens Sweeck
* Eli Iserbyt, Jens Adams, Kevin Kuhn

Deelnemerslijst mannen


Favorieten vrouwen

De cross in Val di Sole bij de vrouwen was vorig jaar mooier dan die bij de mannen. Althans, qua spanning toch. Fem van Empel verraste alles en iedereen door een duel te winnen tegen Marianne Vos. De toekomstige ploeggenoten, Van Empel trekt op 1 januari naar Jumbo-Visma, bleven tot in de slotronde samen, waar Vos uiteindelijk een foutje maakte. Van Empel bleef ijzig kalm en werkte het af. Die cross in onze gedachten, gecombineerd met het feit dat ze dit seizoen dé renster van het seizoen is, maakt haar zonder enige twijfel de topfavoriete.

Puck Pieterse is de renster die het dichtst in de buurt moet kunnen komen van Van Empel. Meer zelfs, ze kunnen zelfs samen gaan strijden om de zege. Dat deden ze afgelopen weekend nog in Dublin, waar de twee tot en met de laatste rechte lijn vochten om de overwinning. Pieterse is daarbovenop, net zoals Van der Poel, technisch heel goed en ze durft ook ontzettend veel met de fiets. Vorig jaar was ze nog niet top in Val di Sole, maar dit jaar zal ze er staan.

Van Empel won haar eerste grote cross bij de elite vrouwen in Val di Sole – foto: Cor Vos

Na de twee rensters van 2002 richten we onze pijlen op Ceylin del Carmen Alvarado. Zij stond niet aan start van de wereldbekermanche in 2021. In principe beschikt Alvarado ook over een stevige portie technische vaardigheden, dus dat moet wel goed komen.

Wie vorig jaar zeer sterk was in Val di Sole: Maghalie Rochette. De Canadese werd destijds derde na een indrukwekkende inhaalrace. Vorig weekend reed ze in Essen haar eerste cross in België of Nederland dit seizoen, zonder al te veel succes. In een minder goed deelnemersveld werd ze zevende. Toch onthouden we haar prestatie van vorig jaar en zien we haar als een gevaarlijke outsider.

Silvia Persico is de Italiaanse hoop. Die hoop is ook gegrond, want Persico verloor dit veldritseizoen nog geen enkele cross. Belangrijke kanttekening: ze reed enkel wedstrijden in Italië, waar de tegenstand natuurlijk een pak minder is. De nummer drie van het WK veldrijden van afgelopen seizoen is werd vorig jaar tiende in de Wereldbeker in haar eigen land, wat ervoor zorgt dat we haar nog niet zien meedoen om de zege.

SD Worx-renster Blanka Kata Vas is ook moeilijk om in te schatten. De Hongaarse rijdt echt wel een goed seizoen, maar werd begin december opeens veertiende in Antwerpen. Kan zij zich tonen in de sneeuw? Wij denken van wel.

Persico zal gemotiveerd zijn in Trentino – foto: Cor Vos

Door het ontbreken van een hoop toppers, denk aan Marianne Vos, Denise Betsema, Lucinda Brand en Annemarie Worst, komen er een aantal andere namen in aanmerking op een goede prestatie in Val di Sole. Zo verwachten wij een goede prestatie van de Franse Hélène Clauzel, die vorig jaar zesde werd, en de Luxemburgse Marie Schreiber. Laatstgenoemde werd nog knap vijfde in Dublin, al was het deelnemersveld daar ook niet om naar huis te schrijven.

Vallen verder nog buiten de sterren, maar verdienen ook om vernoemd te worden: de thuisrijdsters Sara Casasola en Eva Lechner. Lechner werd in 2021 zelfs nog vierde in Val di Sole, maar haar niveau is dit seizoen nog niet dát. Daarnaast mogen de Belgische fans hopen dat Laura Verdonschot en Alicia Franck iets neerzetten. Tot slot is er ook nog de Nederlandse Manon Bakker, die een quasi zekerheid is voor de top-10, en Kristyna Zemanova.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Fem van Empel
** Puck Pieterse, Ceylin del Carmen Alvarado
* Blanka Kata Vas, Silvia Persico, Marie Schreiber

Deelnemerslijst vrouwen


Weer en TV

Het zou zaterdag wel eens een prachtige dag kunnen worden in Trentino. Weeronline verwacht namelijk koude temperaturen – wat had je gedacht? – maar ook een streepje zon. Echt blauwe lucht krijgen we in principe niet, want er worden ook wel wat wolken voorspeld. Regen of extra sneeuw moeten de renners en rensters niet verwachten op zaterdag.

De Wereldbeker in Italië is live te bekijken op het open kanaal van Telenet Play Sports. De uitzending start om 12.30 uur. Daarnaast is de koers ook te bekijken op Proximus Pickx, zij starten vijf minuten later, en Eurosport 1, die hun uitzending beginnen om 12.55 uur. Ook online kan je de sneeuwcross bekijken, aangezien Eurosport Player/GCN+ en NOS.nl met een stream komen. Deze streams starten rond 13.00 uur.

Dit artikel delen:

34 Reacties

Oblomov 15 december 2022 om 10:51

Alle wanhoop vooraf ten spijt overigens keurige startlijsten. Bij de mannen 51 inschrijvingen en bij de vrouwen 47. Als die allemaal komen opdagen, zijn het er net zoveel of meer dan in Beekse Bergen, Overijse en Antwerpen. Naast veel Italianen ook opvallend veel Zwitsers. Dat alleen al geeft een wereldbeker in Italië bestaansrecht.

5
Mystery Rider 15 december 2022 om 14:20

Ook een mooi parkoers natuurlijk en makkelijker bereikbaar dan Dublin! Zwitsers, Fransen, Duitsers en Tsjechen moeten gewoon effe de auto in voor een uur of 6-8 :)

1
Wheely 16 december 2022 om 08:58

Met de vlam in de pijp door de Brennerpas.

1
platteprijs 16 december 2022 om 16:20

@jachtluipaard laatst nog langs gefietst, geen voeten gezien.

0
FrankyVercauteren 17 december 2022 om 09:36

@oblomov: de kritiek gaat over de kwaliteit en niet om de kwantiteit van de startlijsten. Er ontbreken veel toppers en er staat veel opvulling op de startlijsten. Bij de mannen staan er 15 Italianen (hoewel er slechts 1 in de top 50 staat) en 8 Zwitsers (hoewel er slechts 2 in de top 50 staan) aan de start. Spanje vaardigt ene Josep Termens Nadal af …

0
dynamo 16 december 2022 om 13:16

jammer , dat die kuypers , die veel in frankrijk crosst niet meedoet, had hem hier ook graag gezien, denk niet dat ie een flater slaat.

1
Michiel 16 december 2022 om 14:46

Eerst komt de klap. Een dubbele klap op mijn wangen. Geen stompen die een onbekende, uit de stervende nacht opgedoken, je onverwacht verkoopt. Nee, de politie hoeft er niet aan te pas te komen. Die dubbele klap is zacht en bijtend tegelijk. Meer een vriendelijke dubbele tik die je bloedsomloop door je lijf doet gieren en tal van herinneringen uit je ziel wringt. De kou is terug inclusief sneeuw. Praise the Lord, loof Koning Winter!

1
Dikke Vrouw 16 december 2022 om 15:10

Dit is op zaterdag dan kan ik m niet kijken :(

1
Mystery Rider 15 december 2022 om 09:15

Voor mij is door sneeuw rijden meer zoals door gravel, niet door zand, dus ik gok op Gianni !

0
Het Luie Paard van Lent 16 december 2022 om 07:58

Verse sneeuw is echt net zand. Harde sneeuw meer gravel. Hier zit het er een beetje tussenin vermoed ik, echt grof profiel heb je in principe niet nodig.

0
Scotty 16 december 2022 om 03:13

Bedankt voor deze quasi perfecte voorbeschouwing…..

0
Posterix 16 december 2022 om 07:16

In ieder geval zijn ze bij de anti doping lekker gastvrij.

0
Lalsacien 16 december 2022 om 12:37

Ik heb er zin in.

0
westmalle1965 16 december 2022 om 12:54

Het mvdp festival gaat beginnen ,rijdt volgens pa Adrie en tvdbosch 2 tanden groter dan 2 jaar geleden ,zonder blessures komen er weer ‘Strade21’ demonstraties aan ‘

0
Barry Batsbak 16 december 2022 om 15:10

Zullen we de pels niet verkopen voor de beer geschoten is?

0
Michiel 16 december 2022 om 15:13

Beer is al ‘dood geschoten’. Gisteren

4
Barry Batsbak 16 december 2022 om 15:37

Gelukkig heb je dit account nog.

1
Michiel 16 december 2022 om 15:45

Barry para Batsbak. Sterkte kerel.

-1
Barry Batsbak 16 december 2022 om 18:50

Jij ook met je hartverscheurende verlies.

1
Michiel 16 december 2022 om 20:36

Écht Barry? Ok, dan zal ik moeten accepteren dat Batsbak en co die beren op de weg zien gelijk hebben, en ik ook Beer ben.

Snap t ook wel, ik mocht Beer altijd wel. Soms wat lichtgeraakt, lekker fel, spring uit z’n vel. Lulde zich menigmaal in de knel. Discussies over Tjeu Van der Poel, helemaal kwijt de tel. Maar ikke Beer! Wat de hel! Ik ben toch wat meer de poëet van de natte scheet, en Beer wat ongelikter.

https://nl.pinterest.com/pin/339599628136304117/

1
Zwarte Trui 16 december 2022 om 15:43

NOS heeft geen uitzending.

0
platteprijs 16 december 2022 om 16:23

De NOS dacht dat het om een skiwedstrijd ging.

0
Wheely 16 december 2022 om 16:44

Misschien moeten we ze rondjes over een ijsbaan laten fietsen, dan krijgen we het hele weekend airtime.

2
Het Luie Paard van Lent 16 december 2022 om 16:39

De start is ook al eerder dan normaal zie ik, enig idee waar dat mee te maken heeft?

0
Wheely 16 december 2022 om 17:05

De troostfinale in Qatar vermoed ik.

0
Romāns Vainšteins 16 december 2022 om 20:43

Jaja, koning van der Poel, helemaal.

Zoiets als dit past veel beter op nieuwjaarsdag vind ik.

0
Herman Koers 17 december 2022 om 13:28

Wedstrijden worden gewoon live uitgezonden op Eurosport 1 !!!!!

0
wimvl 17 december 2022 om 13:30

Eigenlijk ben ik wel blij dat Wout niet aan de start komt. Uiterst gevaarlijk parcours dat de rest van het seizoen in 1 klap kan doen mislukken.

0
de cauwer 17 december 2022 om 15:25

Sneeuwkoning was het niet.
Eerder sneeuwklungel.

0
wimvl 17 december 2022 om 16:51

Ja. Mathieu de tegenvaller van de dag vandaag. Had minstens podium verwacht.

0
Romāns Vainšteins 17 december 2022 om 17:03

Allemaal reden ze er redelijk paranoia bij. Vind je het gek met een racefiets op de ijzel?

Ik ben in principe altijd voor spectaculaire ondergrond maar hier hadden ze moeten besluiten met MTB s te gaan rijden of zo. Dit zag er niet uit.

0
Cornelius 17 december 2022 om 17:28

UCI moet het verbod op spikes herzien. Dan kan het misschien nog wat worden.

0
Blackcanyon 17 december 2022 om 06:30

Opletten als Van der Haar en Iserbyt samen wegrijden. Die zijn opgeteld 1,71 meter groot.

-1

Net binnen

Populair

Materiaalzone