Fem van Empel verslaat Marianne Vos in de sneeuw van Val di Sole

Fem van Empel verslaat Marianne Vos in de sneeuw van Val di Sole

foto: Cor Vos

zondag 12 december 2021 om 14:26

Fem van Empel heeft na een dramatische finale de winterse Wereldbeker veldrijden in Val di Sole gewonnen. De 19-jarige renster van Pauwels Sauzen-Bingoal reed lange tijd aan kop en werd in extremis bijgehaald door Marianne Vos, maar de renster van Jumbo-Visma viel in een van de laatste bochten en zag zo de zege gaan naar Van Empel. Vos werd nog wel tweede, Maghalie Rochette eindigde als derde.

Zonder wereldkampioene Lucinda Brand, zonder Annemarie Worst, zonder Ceylin del Carmen Alvarado en zonder Blanka Kata Vas ging de vrouwenwedstrijd in Val di Sole van start. De kopstart was daardoor voor Maghalie Rochette, die meteen wegreed met Fem van Empel en Marianne Vos op het gladde sneeuwparcours. Denise Betsema moest al snel in de achtervolging, terwijl Helene Clauzel, Puck Pieterse en iets verder Sanne Cant al op een gaatje volgden.

Fem van Empel rijdt weg van de rest
Van Empel maakte indruk in de openingsronde door met een flinke voorsprong voor de eerste keer over start-finish te komen, voor Betsema, Vos, Pieterse en Rochette. De sneeuw en het onderliggende ijs maakten het een technische cross. Ook de toppers maakten slippertjes: zo verloren Pieterse en Vos veel tijd omdat ze hun ketting er weer op moesten zetten. Vooraan breidde Van Empel haar voorsprong op ploeggenote Betsema uit richting de 20 seconden.

Rochette nestelde zich op de derde plek, voor Eva Lechner. Daarachter volgden Pieterse, Vos en Cant op een kleine minuut van de leidster, die een strak tempo aanhield. Een uitglijder van Betsema zorgde ervoor dat de U23-wereldkampioene verder uit kon lopen in de derde ronde (van de vijf). Overigens was Van Empel na haar verkenning niet tevreden, maar in de race zelf deed ze het meer dan voortreffelijk.

Marianne Vos – foto: Cor Vos

IJzersterke inhaalrace Marianne Vos
De strijd om de tweede plaats werd in de vierde ronde extra spannend, toen Rochette in een lang loopdeel Betsema passeerde. De Canadese reed ook meteen weg van de Texelse en kreeg zelfs Van Empel in zicht bij het ingaan van de slotronde. Ook meldde Vos zich plotseling in de strijd om het podium. Als een duveltje uit een doosje ging de Jumbo-Visma-kopvrouw langs Betsema en Rochette. Ze kwam tot op 11 seconden van Van Empel en sloot vlak voor de finish aan.

Vos wilde Van Empel verrassen in de technische finale, maar viel in een van de laatste bochten, waarna ze problemen had om op te staan. Van Empel profiteerde daar optimaal van en greep zo de overwinning. Vos kon haar inhaalrace dus niet bekronen met de zege, maar eindigde als tweede, vlak voor Rochette.

Wereldbeker veldrijden in Val di Sole 2021
Uitslag vrouwen
1. flag-nl Fem van Empel
2. flag-nl Marianne Vos
3. flag-ca Maghalie Rochette
4. flag-it Eva Lechner
5. flag-nl Denise Betsema
6. flag-fr Helene Clauzel
7. flag-it Alice Maria Arzuffi
8. flag-be Sanne Cant
9. flag-nl Puck Pieterse
10. flag-it Silvia Persico

Dit artikel delen:

14 Reacties

Jeff®ey 12 december 2021 om 14:53

Fem nu geen last van koude voetjes zo te zien…. Wat een overwinning

1
Wheely 12 december 2021 om 15:33

Onze sneeuwkoningin! The cold never bothered me anyway…

0
Dikke Man 12 december 2021 om 16:13

Leve de boterhamzakjes

0
Wheely 12 december 2021 om 14:29

Geweldige prestatie van Fem. Deze koers mag wel in eindejaarslijstjes, heerlijke ontknoping, wat mij betreft een blijvertje.

0
Oblomov 12 december 2021 om 15:25

Ja, al vind ik wel dat ze die destijds verboden sneeuwbanden van Dugast (met stukjes glas voor extra grip) alsnog zouden moeten toelaten. Op deze manier is het iets te veel een foutenfestival.

0
Cyclejo Schwanen 12 december 2021 om 14:30

Een van de mooiste finales tot nu toe. Mooie overwinning.

0
Murcia 12 december 2021 om 14:30

Historisch voor van Empel natuurlijk maar wat een slot met de terugkerende Vos die volgens mij een fout maakt door nog voor het asfalt haar landgenote te willen passeren. Boem, een paaltje en daarna is uit het geharrewar Fem weg. Wel weer genoten van die pure topsportmentaliteit van Marianne. Rochette knap derde en een parcours dat niet onaardig is maar zeker in het begin wel veel weg had van blij dat ik glij.
Conclusie lijkt mij dat PK’s hier minder bepalend zijn dan je technische skills of het moet zijn dat het rondje nu juist wat beter berijdbaar is voor de mannen.

0
Arie den Blanken 12 december 2021 om 14:42

Spectaculaire ontknoping maar laat dit soort parkoersen a.u.b. beperkt tot een keer per seizoen

0
Wheely 12 december 2021 om 14:50

Iets vaker mag van mij nog wel maar moet wel een leuk extraatje blijven inderdaad, ik hoef ook geen 10 Strade Bianches per seizoen.

0
Cyclejo Schwanen 12 december 2021 om 14:52

Ik vond dit parcours mooier dan die modderpoel gisteren in Essen.

0
KnightBiker 12 december 2021 om 16:00

Wat mij betreft mag dit best wel een serieus blok aan wedstrijden zijn: dubbel weekend met 2 races met een goede aansluiting op een trainingskamp en dat 2x. (1x mid dec, 1x laat november)

0
Pol 12 december 2021 om 16:40

@Arie
6 roodwit blauwe truien 2 regenboog truien, een in St Johann en een in Mol.3 elfsteden kruisjes waarvan 2 in de wedstrijd. 10 keer goud in de Marmotte van van 4 keer bij de eerste 25. Eerste KNWU licentie in 1958.

0
hnijveen 12 december 2021 om 17:52

Waarom? Om dat jij met je behoudende inzichten niet openstaat voor verandering? Of ga je hier weer delen dat je uit betrouwbare bron hebt vernomen… Ik vond het amusant en van voldoende waarde om het te volgen naast het veel groter event vanmiddag.

0
Franco Ballerini 12 december 2021 om 17:25

Het overdreven enthousiasme van Noord-Amerikanen kan ik vaak moeilijk verdragen, maar op één of andere manier heb ik er bij Rochette iets minder moeite mee.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone