Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Milton 2018
foto: BEAT Cycling Club
zondag 28 oktober 2018 om 08:00

Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Milton 2018

In slechts honderd uur verplaatst het wereldbekercircus zich over 6000 kilometer van Frankrijk naar Canada voor de Wereldbeker baanwielrennen Milton 2018. Zondag eindigde namelijk het toernooi in Saint-Quentin-en-Yvelines en donderdag worden de eerste meters alweer afgewerkt op de piste van het Mattamy National Cycling Centre. De Nederlandse duurrenners van bondscoach Peter Schep komen niet in actie, Hugo Haaks sprinters rijden wél. WielerFlits blikt vooruit!

flag-ca Programma WB baanwielrennen, Milton

Donderdag 25 oktober
Ploegenachtervolging – mannen (kwalificatie)
Ploegenachtervolging – vrouwen (kwalificatie)

Vrijdag 26 oktober
Ploegenachtervolging – mannen (1e ronde, finale)
Ploegenachtervolging – vrouwen (1e ronde, finale)
Teamsprint – mannen (kwalificatie, 1e ronde, finale)
Teamsprint – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde, finale)
Scratch – mannen (kwalificatie, finale)
Scratch – vrouwen (kwalificatie, finale)

Zaterdag 27 oktober
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)
Keirin – mannen (1e ronde, 2e ronde, finale)
Omnium – mannen
Koppelkoers – vrouwen (finale)

Zondag 28 oktober
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)
Keirin – vrouwen (1e ronde, 2e ronde, finale)
Omnium – vrouwen
Koppelkoers – mannen (finale)

Volledige programma en tijdschema

* let op: in Nederland is het zes uur later dan in het Canadese Milton (zondag vijf uur in verband met het ingaan van de wintertijd). Daardoor zal de Wereldbeker baanwielrennen in Nederland vooral ’s avonds en ’s nachts te volgen zijn


Sprinttoernooi

Keirin
Waar Theo Bos in Saint-Quentin-en-Yvelines nog de honneurs waarnam op de Keirin namens BEAT met een vijfde plaats, wordt deze plaats in Canada ingevuld door Matthijs Büchli – in principe de kopman op deze discipline. De 25-jarige Haarlemmer won vorig seizoen liefst drie van de vijf Wereldbekerwedstrijden. De KNWU zet in op Harrie Lavreysen, die vorig jaar in Milton de sterkste was op de Keirin. De 21-jarige renner uit Luyksgestel etaleerde afgelopen weekend al een prima vorm door zilver te pakken op de sprint. Yuta Wakimoto, winnaar van de Keirin in de eerste Wereldbekerwedstrijd, zal zijn kunststukje ongetwijfeld willen herhalen in Canada.

Laurine van Riessen pakte afgelopen weekend goud op de Keirin met de nationale selectie, maar in Canada is de 31-jarige Leidse renster actief namens BEAT. Ze zal ongetwijfeld de ogen op zich gericht weten. Namens de KNWU rijdt ditmaal Shanne Braspennincx de Keirin, die voor haar geen geheimen kent. De 27-jarige renster pakte vorig jaar in Milton namelijk brons op dit onderdeel. Wereldkampioene Nicky Degrendele is er niet bij, waardoor de concurrentie moet komen van onder anderen Wai Sze Lee, Simona Krupeckaite, Natasha Hansen, Mathilde Gros en Yuka Kobayashi.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Harrie Lavreysen (KNWU) en Matthijs Büchli (BEAT); Shanne Braspennincx (KNWU) en Laurine van Riessen (BEAT)

Harrie Lavreysen – foto: Tim van Hengel

Sprint
Net als in Saint-Quentin-en-Yvelines nemen Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland de sprint voor hun rekening namens de KNWU. In de Franse Wereldbekerwedstrijd presteerden zij al uitstekend met een zilveren en bronzen medaille. Ook van BEAT’s Theo Bos mag het één en ander worden verwacht in Milton. De 35-jarige Haarlemmer liet in Frankrijk al zien dat hij heel goed in vorm is met een vijfde plaats op de Keirin. Met zijn vorm en ervaring moet hij ver kunnen komen. Als onze landgenoten willen winnen, moeten zij wél afrekenen met Matthew Glaetzer. Deze Australiër is namelijk de wereldkampioen én winnaar van de eerste Wereldbekerwedstrijd. Een andere naam om rekening mee te houden is Mateusz Rudyk uit Polen.

Net als bij de mannen staan in Milton drie vrouwen aan het vertrek op de sprint. Laurine van Riessen kwam in Frankrijk uit voor de KNWU-selectie en drong door tot de kwartfinale. In Milton, waar ze vorig jaar brons pakte, staat ze namens haar ploeg BEAT aan de start. Omdat de KNWU twee startplaatsen toegewezen kreeg, rijden ook Shanne Braspennincx en Hetty van de Wouw de sprint. Braspennincx keerde vorig jaar met zilver terug uit Milton, nadat ze in de finale het onderspit dolf tegen Kristina Vogel. Ze moeten ditmaal rekening houden met Wai Sze Lee, Stephanie Morton en Daria Shmeleva, de top-3 van Saint-Quentin-en-Yvelines.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Jeffrey Hoogland (KNWU), Harrie Lavreysen (KNWU) en Theo Bos (BEAT); Shanne Braspennincx (KNWU), Hetty van de Wouw (KNWU) en Laurine van Riessen (BEAT)

Teamsprint
Als wereld- en Europees kampioen maakten de Nederlandse mannen meteen de favorietenrol waar op de teamsprint in Saint-Quentin-en-Yvelines. In de aanloop naar de Spelen in Tokio test de nationale ploeg zoveel mogelijk samenstellingen, waardoor in Frankrijk het team bestond uit Sam Ligtlee, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg. Ditmaal vormen Hoogland, Harrie Lavreysen en Nils van ’t Hoenderdaal het team van de nationale selectie. Het zijn niet de enige Nederlanders aan het vertrek, want ook de mannen van BEAT starten hier: Theo Bos, Matthijs Büchli en Roy van den Berg. De concurrentie zal voornamelijk bestaan uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Ook Rusland en Nieuw-Zeeland moeten een woordje mee kunnen spreken.

Waar Hetty van de Wouw en Laurine van Riessen in Frankrijk nog namens de nationale selectie uitkwamen, zijn dat ditmaal Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink. Beide dames maakten eveneens deel uit van de selectie die zilver pakte op het WK in Apeldoorn. De eerste Wereldbekerwedstrijd werd een prooi voor Gazprom-Rusvelo: het koppel Daria-Shmeleva-Anastasiia Voinova was in Frankrijk de Australische vrouwen Kaarle McCulloch en Stephanie Morton te snel af in de finale. Dit lijken opnieuw grote kanshebbers voor de winst in Milton.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Jeffrey Hoogland (KNWU), Harrie Lavreysen (KNWU) en Nils van ’t Hoenderdaal (KNWU), Theo Bos (BEAT), Matthijs Büchli (BEAT) en Roy van den Berg (BEAT); Shanne Braspennincx (KNWU) en Kyra Lamberink (KNWU)

Jeffrey Hoogland – foto: Tim van Hengel


Duuronderdelen

Koppelkoers
Denemarken won de koppelkoers in Saint-Quentin-en-Yvelines, maar of de Denen op herhaling kunnen is de vraag. Waar zij in Frankrijk aantraden met Lasse Norman Hansen en Michael Mørkøv, zullen in Canada Julius Johansen en Casper von Folsach ’s lands eer verdedigen. Ook de Polen (2e in Frankrijk) verschijnen met een afwijkende selectie aan de start, omdat Wojciech Pszczolarski en Daniel Staniszewski de Zesdaagse van Londen rijden. Australië ontbreekt helemaal. Het koppel Kenny De Ketele-Robbe Ghys staat wél aan het vertrek: de Belgen veroverden afgelopen jaar de Europese titel op dit onderdeel. Ook vice-wereldkampioenen Albert Torres-Sebastian Mora Vedri zijn aanwezig. En wat kunnen de Fransen en de Britten uitrichten?

Net als bij de mannen ging het goud bij de vrouwen naar Denemarken. Europees kampioenen Amalie Dideriksen en Julie Leth bleven in Frankrijk Groot-Brittannië (Neah Evans-Emily Kay) en Australië (Georgia Baker-Macey Stewart) voor en zijn ook in Canada van de partij. De Britse dames zijn ditmaal Katie Archibald en Elinor Barker, maar ook zij moeten een woordje kunnen meespreken. Archibald werd in Apeldoorn immers wereldkampioen. Net als bij de andere duuronderdelen ontbreekt Nederland, waardoor niet gezocht hoeft te worden naar vice-wereldkampioenen Kirsten Wild en Amy Pieters. Andere kanshebbers zijn onder meer de Russische vrouwen.

Nederlandse deelnemers: flag-nl

Omnium
Albert Torres rijdt niet alleen de koppelkoers, maar komt ook uit op het omnium. Op dit onderdeel pakte de Spanjaard afgelopen weekend nog Wereldbeker-goud en daarmee is hij meteen één van de favorieten voor Milton. Ook Benjamin Thomas (3e in Frankrijk) moet hier opnieuw een woordje kunnen meespreken. Andere namen om naar uit te kijken zijn onder anderen Casper von Folsach, Robbe Ghys en Mark Stewart. Jan Willem van Schip – de vice-wereldkampioen van Apeldoorn en vierde in Saint-Quentin-en-Yvelines – is niet van de partij. Ook wereldkampioen Szymon Sajnok is er niet bij.

De eerste Wereldbeker van het seizoen op het omnium was afgelopen weekend een prooi voor Kirsten Wild, maar de wereld- en Europees kampioene is er in Milton niet bij. Omdat ook Letizia Paternoster en Neah Evans (2e en 3e in Frankrijk) wegblijven, zullen andere vrouwen hun kansen ruiken. Amalie Dideriksen is de vice-wereldkampioen en daarmee één van de grootste kanshebbers in Canada. Ze kruist er de degens met onder anderen Rushlee Buchanan, derde tijdens het WK. Met ook de sterke Katie Archibald aan het vertrek, staat er op papier tóch een ijzersterk startveld op de piste.

Nederlandse deelnemers: flag-nl

Amalie Dideriksen – foto: Tim van Hengel

Ploegenachtervolging
Denemarken was tijdens het toernooi in Saint-Quentin-en-Yvelines niet alleen op de koppelkoers succesvol, maar ook de ploegenachtervolging werd gewonnen. In de finale werd Groot-Brittannië ingehaald en daarmee verslagen. De Denen staan in nagenoeg dezelfde opstelling in Milton aan het vertrek – alleen Julius Johansen maakt plaats voor Niklas Larsen – en daarmee zijn zij opnieuw een kanshebber. De Britten, wereldkampioen op deze discipline, hebben echter nog een appeltje met ze te schillen en zullen dus gebrand zijn op revanche. Ook de Italianen (3e in Frankrijk) moeten opnieuw mee kunnen doen. En wat kunnen de Belgen, nadat zij afgelopen weekend hun plannen al in de kwalificatieronde in het water zagen vallen?

De Australische vrouwenequipe ontbreekt op de duuronderdelen, waardoor de winnaressen van de eerste Wereldbekerwedstrijd niet van de partij zijn. Dit verhoogt de kansen van Nieuw-Zeeland, dat in Canada met dezelfde vier vrouwen aantreedt als in Frankrijk. De selectie van Italië (3e in Frankrijk) is op slechts één plek gewijzigd; de plaats van de talentvolle Letizia Paternoster wordt ingenomen door Simona Frapporti, de zus van Marco en Mattia Frapporti van Androni Giocattoli-Sidermec. De Amerikaanse vrouwen, die in Apeldoorn de wereldtitel pakten, sloegen de Wereldbeker in Frankrijk nog over. In buurland Canada zijn ze wél weer van de partij én daarmee één van de favorieten. Ook is het uitkijken naar Groot-Brittannië.

Nederlandse deelnemers: flag-nl

Scratch
Stefan Matzner won afgelopen weekend de scratch en de Oostenrijker zal dat kunststukje ongetwijfeld op het Canadese hout willen overdoen. Van Leigh Howard en Adrien Garel (2e en 3e in Frankrijk) zal hij geen concurrentie hoeven verwachten, want zij staan in Milton niet aan het vertrek van dit onderdeel. Voor die tegenstand zal wereldkampioen Yauheni Karaliok dan moeten zorgen. De Wit-Rus eindigde in Saint-Quentin-en-Yvelines met een ronde achterstand als zevende. Andere renners om te volgen zijn Christos Volikakis, Edgar Stepanyan, Moreno De Pauw, Morgan Kneisky en Sebastian Mora Vedri.

In de scratch voor vrouwen is het tevergeefs zoeken naar het podium van afgelopen weekend. Ashlee Ankudinoff is er niet bij, en ook Megan Barker en Daria Pikulik sturen hun kat naar Milton. Omdat ook wereld- én Europees kampioene Kirsten Wild afwezig is, is het zoeken naar andere favorieten voor de wedstrijd in Canada. Alzbeta Baciková is wél één van hen. De Slowaakse eindigde vorig seizoen als tweede in het Wereldbekerklassement. Aline Seitz, vorig seizoen derde in de Wereldbeker, is er ook bij. Ook Elinor Barker, Olivija Baleisyte en Anita Stenberg moeten hier kunnen meedoen om de hoofdprijs.

Nederlandse deelnemers: flag-nl


Links

Website organisatie
Mannen / vrouwen (deelnemerslijst)

Livetiming


TV

Eurosport doet verslag van de wereldbekerwedstrijden in Milton. Kijk voor de actuele uitzendtijden op eurosport.nl.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
24 oktober 2018 15:02
Door de Zesdaagse van Londen zendt Eurosport NL & Vlaanderen de Wereldbeker wedstrijd Milton niet op tv uit maar wel de Eurosport Player.

Reacties zijn gesloten.