Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Londen 2018
Matthijs Büchli - foto: Guy Swarbrick
zondag 16 december 2018 om 09:00

Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Londen 2018

In Londen wordt dit weekend de vierde ronde van de Wereldbeker baanwielrennen verreden. Het decor van de wedstrijden is het London Velopark, waar ook de Olympische Zomerspelen van 2012 werden gehouden. Het thuisland was destijds de grote slokop met liefst zeven gouden medailles op deze piste. Anno 2018 kunnen de Britten een ijzersterke Nederlandse afvaardiging verwachten. Hoeveel medailles worden ditmaal gepakt door de oranje-renners? WielerFlits blikt vooruit!

foto: Sirotti

flag-gb Programma WB baanwielrennen, Londen

Donderdag 13 december
Ploegenachtervolging – mannen (kwalificatie)
Ploegenachtervolging – vrouwen (kwalificatie)

Vrijdag 14 december
Ploegenachtervolging – mannen (1e ronde en finale)
Ploegenachtervolging – vrouwen (1e ronde en finale)
Teamsprint – mannen (kwalificatie, 1e ronde en finale)
Teamsprint – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde en finale)

Zaterdag 15 december
Keirin – mannen (1e ronde, 2e ronde en finale)
Koppelkoers – mannen (finale)
Omnium – vrouwen
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Zondag 16 december
Keirin – vrouwen (1e ronde, 2e ronde en finale)
Koppelkoers – vrouwen (finale)
Omnium – mannen
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/16e finale en finale)

Volledig programma en tijdschema


Sprinttoernooi

Keirin
Matthijs Büchli kan met vertrouwen aan de start verschijnen van de Keirin. Tijdens de vorige Wereldbeker in Berlijn was de rappe man uit het Noord-Hollandse Santpoort-Zuid superieur op dit onderdeel met een gouden medaille en ook in Milton stond hij op het podium (3e). Daardoor gaat hij aan de leiding van het wereldbekerklassement. Ook Theo Bos staat aan het vertrek; de renner van BEAT Cycling Club hoopt op een nieuwe finaleplek, nadat hij in Parijs vijfde eindigde.

Laurine van Riessen is de enige Nederlandse op de startlijst bij de vrouwen. Net als Büchli voert zij het wereldbekerklassement aan na haar zeges in Parijs en Berlijn. Alleen in Milton reikte ze niet tot de finale en moest ze genoegen nemen met de elfde plaats. Met een nieuwe zege zet ze een grote stap richting de eindzege met nog maar twee Wereldbekers te gaan. Stephanie Morton, Simona Krupeckaite en Daria Shmeleva zijn haar concurrentes.

Nederlandse deelnemers: flag-nl KNWU – Matthijs Büchli; Laurine van Riessen; BEAT – Theo Bos

Sprint
Al vijfmaal stond er een Nederlander op het podium in het sprinttoernooi, maar het hoogste treetje was telkens weggelegd voor wereldkampioen Matthew Glaetzer. Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland waren in zowel Parijs als Milton tweede en derde en willen de rappe Australiër nu ongetwijfeld eens van de troon stoten. Theo Bos reed in Milton al een sterk toernooi, waar hij zijn kwalificatie-PR met twee tienden verbeterde. Dat niveau wil hij hier nog eens behalen.

De Nederlandse vrouwen hebben weliswaar de weg naar het podium nog niet gevonden in de eerste drie wereldbekers, maar het constante optreden van Laurine van Riessen zorgt er wél voor dat ze keurig vierde staat in het wereldbekerklassement. In Parijs en Berlijn kwam ze tot de kwartfinales. De andere Nederlandse in het sprinttoernooi, Hetty van de Wouw, reikte in Parijs en Milton tot de zestiende- en achtste finales. Leider in de Wereldbeker is Stephanie Morton.

Nederlandse deelnemers: flag-nl KNWU – Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen; Hetty van de Wouw en Laurine van Riessen; BEAT – Theo Bos

Harrie Lavreysen – foto: Tim van Hengel

Teamsprint
Met drie zeges op rij in Parijs, Milton en Berlijn moet het vertrouwen groot zijn bij de Nederlandse ploeg. BEAT-renners Matthijs Büchli en Roy van de Berg zullen ditmaal aan de zijde rijden van KNWU-renners Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland – een test in aanloop naar het WK in Pruszkow en de Olympische Spelen in Tokio, waar de KNWU in de sterkst mogelijk opstelling wil verschijnen. Zorgen zij in Londen voor een vier-uit-vier voor Nederland?

Sneuvelden de Nederlandse vrouwen in Parijs nog in de kwalificatie op de teamsprint, in de twee Wereldbekers die volgden grepen ze net naast het podium. In Milton was Gazprom-Rusvelo te sterk in de strijd om het brons, in Berlijn de Chinese vrouwen. Voldoende aanknopingspunten dus voor de Wereldbeker in Londen, waarvoor Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw zijn geselecteerd. Gazprom-Rusvelo won al twee Wereldbekers en is dus de favoriet.

Nederlandse deelnemers: flag-nl KNWU – Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen; Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw


Duuronderdelen

Koppelkoers
Op de koppelkoers zijn de Denen de te kloppen ploeg. Zij wisten dit onderdeel al driemaal op rij naar hun hand te zetten. Yoeri Havik vervangt Dion Beukeboom in het Nederlandse team en rijdt nu samen met Jan Willem van Schip. Met een 10e plaats in Parijs (Van Schip-Stroetinga) en een 6e in Berlijn (Beukeboom-Van Schip) slaagden de Nederlandse mannen er nog niet in de weg naar het podium te vinden. In Milton waren zij er niet bij.

Kirsten Wild gaf verstek voor de Wereldbeker in Berlijn om extra te investeren in haar training. In Londen is de wereldkampioene puntenkoers, scratch én omnium er wel weer bij. Op de koppelkoers vormt ze een duo met Amy Pieters, met wie ze eerder dit jaar tijdens het WK in Apeldoorn zilver pakte op deze discipline. Wat kunnen zij uitrichten tegen de Britse vrouwen, die de afgelopen twee Wereldbekers op hun naam schreven en in eigen land willen schitteren?

Nederlandse deelnemers: flag-nl Yoeri Havik en Jan Willem van Schip; Amy Pieters en Kirsten Wild

Kirsten Wild – foto: Tim van Hengel

Omnium
Jan Willem van Schip staat na drie wedstrijden keurig op de derde plaats in de stand om de Wereldbeker omnium, achter Albert Torres en Benjamin Thomas. De runner-up van het WK in Apeldoorn greep in Parijs nog nipt naast het podium op dit onderdeel, maar pakte in Berlijn het brons. Met de winnaar in de Duitse hoofdstad, Sam Welsford, hoeft Van Schip in elk geval geen rekening te houden, de Australiër is niet van de partij.

Kirsten Wild vinden we in het wereldbekerklassement van het omnium pas terug op de negende plaats, maar aan die klassering moeten we niet te veel waarde hechten; de wereldkampioene op deze discipline won namelijk de Wereldbeker in Parijs en was er vervolgens in Milton – net als de voltallige duurploeg overigens – en Berlijn (training) niet bij. In Londen mag ze weer vooraan worden verwacht.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Jan Willem van Schip; Kirsten Wild

Ploegenachtervolging
Op de ploegenachtervolging waren het aanvankelijk de Denen die de lakens uitdeelden op de ploegenachtervolging. Tijdens de Wereldbekers van Parijs en Milton pakten zij namelijk de volle winst. Australië, houder van het wereldrecord, ontbrak echter tijdens deze wedstrijden en maakte pas in Berlijn haar entree. En met succes, want de hegemonie van Denemarken werd doorbroken. In Londen zijn de Australiërs er echter weer niet bij – een nieuwe Deense zege dan maar weer?

Bij de vrouwen is Groot-Brittannië het te kloppen team. De Europese kampioenes wonnen immers in Milton en Berlijn twee Wereldbekers op rij. Een derde zege, voor eigen publiek, ligt dus in de lijn der verwachting. De concurrentie zal met name komen van de Italiaanse en Amerikaanse vrouwen, die de wereldkampioenes zijn op deze discipline. Italië was dit seizoen al derde in Parijs, tweede in Milton en vierde in Berlijn. De Verenigde Staten wacht nog op de eerste podiumfinish.

Nederlandse deelnemers: flag-nl


Links

Website organisatie
Mannen / vrouwen (deelnemerslijst)

Livetiming


TV

Eurosport doet verslag van de wereldbekerwedstrijden in Londen. Kijk voor de actuele uitzendtijden op eurosport.nl.

RIDE Magazine