Voorbeschouwing: Waalse Pijl 2016

woensdag 20 april 2016 om 06:00

Op de woensdag tussen de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik staat zoals gebruikelijk nóg een WorldTour-koers op het programma. De Waalse Pijl, die toe is aan de tachtigste editie, kan echter niet worden omschreven als een doordeweeks tussendoortje. Daarvoor spreekt de spetterende finale op de Muur van Huy teveel tot de verbeelding. Gaat het Alejandro Valverde lukken om zijn vierde zege te boeken en daarmee alleen recordhouder te worden? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Wat de Cauberg is voor de Amstel Gold Race, is de Muur van Huy voor de Waalse Pijl. Al gaat die vlieger tegenwoordig niet meer helemaal op. Waar de Limburgse organisatie een aantal jaar geleden besloot om de finish verder naar achteren te leggen, wordt woensdag gewoon de naam van de renner die als eerste bovenkomt op de erelijst bijgeschreven. Dat was overigens niet altijd het geval. Huy is pas sinds 1983 de vaste finishplaats, terwijl de koers al in 1936 (op initiatief van de krant Les Sports) het levenslicht zag.

In de naoorlogse jaren werd de Waalse Pijl gezamenlijk met Luik-Bastenaken-Luik georganiseerd. Dit concept, dat het Ardense wielerweekend was gaan heten, werd in de jaren zestig weer losgelaten. Tegenwoordig wordt de Waalse Pijl samen met de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik gezien als het ‘Ardense drieluik’, een periode van het jaar waar veel heuvelspecialisten maanden naar toewerken.

Valverde blijft Alaphilippe voor op de Muur van Huy- Foto: Sirotti

Valverde blijft Alaphilippe voor op de Muur van Huy- Foto: Sirotti

Een van die specialisten is uiteraard Alejandro Valverde. De Spanjaard boekte vorig jaar zijn derde overwinning en schaarde zich daarmee in een illuster rijtje met Marcel Kint, Eddy Merckx, Moreno Argentin en Davide Rebellin. Bij het horen van de naam van Argentin gaan de gedachten terug naar de beruchte editie van 1994, de dag waarop de wereld pas écht kennis maakte met het ‘cyclisme à deux vitesses’. Op de tweede beklimming van de Muur van Huy reed Argentin samen met zijn ploeggenoten Giorgio Furlan en Evgeni Berzin van Gewiss Ballan simpelweg iedereen uit het wiel, om een ronde later onderling de buit te verdelen. “Wat moet ik dan doen? Ook nog ’s nachts gaan trainen soms?”, vroeg Gert-Jan Theunisse zich na afloop vertwijfeld af. Het bleken de beginjaren te zijn van het epogebruik in het peloton.

Video: Waalse Pijl 1994

Theunisse is een van de vele landgenoten die ooit een vergeefse poging deed om de Waalse Pijl op zijn naam te schrijven. Het aantal Nederlandse winnaars is niet alleen op één hand, maar zelfs op één vinger te tellen. Joop Zoetemelk kwam in 1976 solo met een ruime voorsprong over de streep. Krijgt hij precies veertig jaar later eindelijk een opvolger? Vorig jaar finishten er met Tom-Jelte Slagter (negende) en Wilco Kelderman (tiende) twee Nederlanders in de top tien. Een jaar eerder miste Bauke Mollema (vierde) op een haar na het podium.

Video: Waalse Pijl van vorig jaar

Laatste tien winnaars:
2006: flag-es Alejandro Valverde
2007: flag-it Davide Rebellin
2008: flag-lu Kim Kirchen
2009: flag-it Davide Rebellin
2010: flag-au Cadel Evans
2011: flag-be Philippe Gilbert
2012: flag-es Joaquim Rodriguez
2013: flag-es Daniel Moreno
2014: flag-es Alejandro Valverde
2015: flag-es Alejandro Valverde

Parcours
Ondanks een dappere poging van Tim Wellens om solo weg te blijven, viel ook vorig jaar de beslissing weer op de slotbeklimming van de Muur van Huy. De laatste keer dat een renner uit de greep van de achtervolgers wist te blijven is al dertien jaar geleden. De Spanjaard Igor Asterloa, die later dat jaar in Hamilton wereldkampioen zou worden, bleek toen de sterkste van een kopgroep.

In de hoop om de finale eerder te laten ontbranden, werd vorig jaar de Côte de Cherave toegevoegd aan het parcours. Deze klim is 1,3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,1% (met een uitschieter van 19%) en doemt alleen in het laatste rondje op. Na de top is het nog 5,5 kilometer tot aan de finish.
Profile

De Waalse Pijl start dit jaar in de Marche-en-Famenne, gelegen in de Belgische provincie Luxemburg. Met de Côte de Solières is er opnieuw een nieuwe hindernis toegevoegd aan het parcours, al zal deze geen grote rol spelen in de finale. Net als de Côte de Bellaire, Côte de Bohisseau en de Côte d’Ereffe zal de Côte de Solières in de eerste twee rondjes worden bedwongen.

De Muur van Huy staat zoals altijd drie keer op het menu (na 101 km, 167 km en bij de aankomst). Na de laatste passage van de Côte d’Ereffe is het nog tien kilometer tot aan de Côte de Cherave en zestien kilometer tot aan de finish. De Waalse Pijl doorbreekt dit jaar – in tegenstelling tot de afgelopen editie – niet de kaap van de tweehonderd kilometer. De koers is in totaal 196 kilometer lang.

De hellingen:
Km 67.0 – Côte de Bellaire (1 km aan 6.3%)
Km 74.0 – Côte de Bohissau (1.3 km aan 7.6%)
Km 87.0 – Côte de Solières (4.3 km aan 4%)
Km 101.0 – Mur de Huy (1.3 km aan 9.6%)
Km 114.0 – Côte d’Ereffe (2.1 km aan 5%)
Km 133.0 – Côte de Bellaire (1 km aan 6.3%)
Km 140.0 – Côte de Bohissau (1.3 km aan 7.6%)
Km 153.0 – Côte de Solières (4.3 km aan 4%)
Km 167.0 – Mur de Huy (1.3 km aan 9.6%)
Km 180.0 – Côte d’Ereffe (2.1 km aan 5%)
Km 190.5 – Côte de Cherave (1.3 km aan 8.1%)
Km 196.0 – Mur de Huy (1.3 km aan 9.6%)

Favorieten
Met Alejandro Valverde, Daniel Moreno, Joaquim Rodriguez en Philippe Gilbert staan er in totaal vier oud-winaars aan het vertrek. Davide Rebellin zit woensdag weliswaar ook op de fiets, maar dan in de Ronde van Kroatië. Het CCC Sprandi Polkowice van de inmiddels 44-jarige Italiaan, die zondag aangaf waarschijnlijk met zijn laatste seizoen bezig te zijn, kreeg geen uitnodiging.

Alejandro Valverde

Alejandro Valverde- Foto: Sirotti

Het scenario van de Waalse Pijl is meestal niet zo lastig te voorspellen. Een uitgedund peloton meldt zich aan de voet van de laatste klim van de Muur van Huy en vanaf dan geldt de wet van de sterkste. Alejandro Valverde heeft die krachtproef al vaak in zijn voordeel beslist. De Spanjaard is na zijn overwinningen in 2006, 2014 en 2015 op recordjacht in Wallonië.

Waar hij de afgelopen jaren een vaste klant was in de Amstel Gold Race, liet Valverde de Nederlandse klassieker dit jaar schieten. In een compleet ander deelnemersveld gaf hij zaterdag wel alvast zijn visitekaartje af in de Vuelta a Castilla y Leon. Op een kort klimmetje reed de Movistar-renner zijn concurrentie daar op een minuut, om een dag later ook de slotetappe en de eindzege voor zich op te eisen.

Joaquim Rodriguez - foto: Sirotti

Joaquim Rodriguez – foto: Sirotti

De laatste overwinning van Joaquim Rodriguez in de Waalse Pijl dateert van 2012. Ook vorig jaar kwam de Spanjaard als eerste boven op de Muur van Huy, maar toen gebeurde dat in de derde etappe van de Tour de France. Met een vijfde plaats in de Ronde van het Baskenland toonde de renner van Katusha aan dat het met de vorm de goede kant op gaat, al is het te hopen dat zijn val in de Amstel Gold Race geen schade heeft veroorzaakt. Dat geldt ook voor Alexis Vuillermoz, die vorig jaar zesde werd in de Waalse Pijl en drie maanden later de Touretappe won op de Mûr de Bretagne. De Fransman van AG2R La Mondiale staakte zondag net als Rodriguez vroegtijdig de strijd in de Limburgse heuvelklassieker na een val.

Daniel Martin kende die ongemakken niet. De Ierse aanwinst van Etixx-Quick-Step kwam de afgelopen week niet in actie, om zich zo volledig te richten op de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Die laatste koers wist hij al eens te winnen (2013), maar op de Muur van Huy lukte dat nog niet. Met een tweede, een vierde en een zesde plaats lijkt het echter een kwestie van tijd voor dat eens gaat lukken.

Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe – Foto: Sirotti

Martin is niet de enige troef van de Belgische formatie. Julian Alaphilippe was vorig jaar een van de revelaties van het voorseizoen met een tweede plaats in zowel de Waalse Pijl als in Luik. De Fransman kampte een tijdje met de ziekte van Pfeiffer, maar heeft zijn oude vorm weer terug. Dat bewijs leverde hij in de Amstel Gold Race (zesde) en de Brabantse Pijl (achtste). Die laatste koers werd overigens gewonnen door Petr Vakoc, een andere kanshebber in het kamp van Etixx-Quick-Step.

Ook de naam van Sergio Henao mag op het lijstje met favorieten niet ontbreken. De Colombiaan van Sky verspeelde de eindzege in de Ronde van het Baskenland weliswaar in de afsluitende tijdrit aan Alberto Contador, maar dat neemt niet weg dat hij het hele seizoen al in uitstekende doen is. In de Waalse Pijl was de Colombiaan in 2013 runner-up. De winnaar van die editie, Daniel Moreno, is bij Movistar de schaduwkopman achter Valverde.

Een renner die blakend van vertrouwen aan de start zal staan is Enrico Gasparotto. De ervaren Italiaan bezorgde zondag menig wielerliefhebber kippenvel door als eerbetoon voor zijn verongelukte ploeggenoot Antoine Demoitie de Amstel Gold Race te winnen, iets dat hem in de Brabantse Pijl (tweede) net niet was gelukt. Toch is de Muur van Huy in het verleden net iets te zwaar voor de renner van Wanty-Groupe Gobert gebleken. Zelfs in zijn topjaar 2012 (met de overwinning in de Amstel Gold Race en een derde plaats in Luik-Bastenaken-Luik) wist hij in de Waalse Pijl niet mee te doen voor het podium (elfde).

Michael Albasini- Foto: Sirotti

Michael Albasini- Foto: Sirotti

Bij Orica-GreenEDGE overheerste na de Amstel Gold Race de teleurstelling, omdat Michael Matthews zijn favorietenrol niet geheel wist waar te maken. In de Waalse Pijl rekent de ploeg vooral op Michael Albasini, die er al twee keer het podium en zes keer de top tien wist te halen. Ook Adam Yates kan worden aangestipt. Van zijn broer Simon mag na een val in de Ronde van het Baskenland minder worden verwacht.

Het rijtje Belgische kanshebbers wordt normaal gesproken aangevoerd door Philippe Gilbert, maar een ziekte, blessure en een vechtpartij met een automobilist hebben zijn voorbereiding danig verstoord. Zijn prestatie in de Amstel Gold Race was niet hoopgevend voor de komende week. Misschien kunnen Dylan Teuns (vorig jaar op de dertiende plaats de beste Belg op de Muur van Huy) en Samuel Sanchez (vijfde in het Baskenland) bij BMC de kastanjes uit het vuur halen.

Tim Wellens is in tegenstelling tot Gilbert wel in goede doen. Zondag was de Belg de enige van de favorieten die al voor de Cauberg een serieuze aanval plaatste. De renner van Lotto Soudal werd bijgehaald, maar finishte desondanks nog als tiende. Binnen de ploeg zal hij het kopmanschap delen met Tony Gallopin en Jelle Vanendert. Een andere Belg die zondag een goede indruk maakte, is Jan Bakelants van AG2R La Mondiale.

Bauke Mollema werd twee jaar geleden vierde- foto: Marcel Koch

Bauke Mollema werd twee jaar geleden vierde- foto: Marcel Koch

De Nederlanders kwamen zondag voor eigen publiek wat flets voor de dag. Toch zijn Tom-Jelte Slagter, Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Robert Gesink en Wout Poels renners waar in de Waalse Pijl wat van mag worden verwacht. Kelderman eindigde vorig jaar voor het eerst in de top tien, Slagter (5e in 2014, 9e in 2015) en Gesink (9e in 2007, 4e in 2008) deden dat zelfs al twee keer.

Poels mag de komende week bij Sky voor zijn eigen kansen gaan en wil zich bewijzen met het oog op de wegwedstrijd van de Olympische Spelen. Ook Roompot-Oranje Peloton staat aan de start. Maurits Lammertink en Pieter Weening zijn daar de naar voren geschoven pionnen.

En zijn er nog renners die voor een verrassing kunnen zorgen? Wat kan Michael Valgren na zijn verrassende tweede plaats in de Amstel Gold Race? Bij Tinkoff is ook Roman Kreuziger van de partij. Lampre-Merida heeft met Diego Ulissi en Rui Costa twee mannen aan boord die de zware finale goed aankunnen. Warren Barguil moet het laten zien voor Giant-Alpecin, Rigoberto Uran deelt met Slagter het kopmanschap bij Cannondale.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Alejandro Valverde
*** Daniel Martin, Joaquim Rodriguez
** Sergio Henao, Alexis Vuillermoz, Julian Alaphilippe
* Michael Albasini, Daniel Moreno, Tim Wellens, Enrico Gasparotto

Weer en TV
Het weer zal woensdag geen verzwarende omstandigheid zijn. De komende dagen valt nog wel af en toe een bui, maar op de wedstrijddag is het rond finishplaats Huy nagenoeg droog. Het wordt ongeveer zestien graden, zonnig en er staat niet veel wind.

De Waalse Pijl is zowel bij de NOS, Sporza als Eurosport te volgen. Wie om half drie de tv aanzet, hoeft niets te missen.

Update:
Alexis Vuillermoz is gehavend en past voor de Waalse Pijl.
Ook Bauke Mollema is niet van de partij in Hoei.

Officiële website
Deelnemerslijst

Vooruitblik in WielerFlits Live #13

[poll id=”220″]

Dit artikel delen:

110 Reacties

LutsenkoFan 18 april 2016 om 17:06

Ik gok op een relatief vroege opening van de debatten deze Waalse pijl. Ik hoop maximaal 50 man op de cherave en dat er bij de top zo’n 25 renners overblijven. Dan krijg je in ieder geval een mooi slot want niet veel knechten zijn er dan meer en ik zet dus mijn sterren in op een van de mannen van de Vlaamse Lotto.

gavirialaphilippe 18 april 2016 om 17:38

Alaphilippe! Is naar mijn idee (ondanks zijn pfeiffer) toch minstens zo sterk als vorig jaar en is echt gebouwd voor deze aankomst. Als het niet voor de winst is zeker top 5 weer.

Contador#N.1 18 april 2016 om 18:14

Ik denk dat iedereen een echte kampioen over het hoofd ziet. Woods!
Hij gaat woensdag uithalen op de muur. Top 3.

F e r o x 18 april 2016 om 18:17

Verwacht een alles of niets ontsnapping van Gilbert met Wellens. Hopelijk krijgen ze nog een sterk mannetje mee, zoals een Kreuziger.

Purito 18 april 2016 om 18:32

@Sagan=Hulk
Nee, joh. Moreno komt niet vooruit dit jaar. Was ook nergens in de Amstel, daar waar hij toch echt kopman was. In een van de weinige koersen waar hij dat zal zijn.

Nee, die moet gewoon in de pas voor Alejandro. En zo hoort het ook. Was hij maar nooit weggegaan bij Katusha, waar hij veel meer kansen kreeg.

En Moreno luik ‘zeker’ winnen? Hou het gewoon eerst bij ‘misschien dat hij een kans maakt. Moreno is een mindere versie van Purito. Altijd al geweest.

Matisz 18 april 2016 om 18:44

één naam Dan Martin, nogmaals hij reed Baskenland als voorbereiding! Gevolgd door Valverde, Henao,Purito, Gasparotto (wie goed is blijft goed deze week) en Dani Moreno (deze laatste was ook goed in de Amstel enkel zichtbaar voor wie goed heeft opgelet)

Vannios 18 april 2016 om 18:56

@Matisz idd ging amper uit de top 5, maar op de Cauberg zakte hij er toch wat doorheen. Vanaf nu zal het toch wellicht in dienst van Valverde zijn.

biazzi 18 april 2016 om 18:58

Henao is toch sterker dan Martin!!!

vanuit de kantlijn 18 april 2016 om 18:59

Bij Martin is het altijd de vraag of ie op zijn fiets blijft zitten….

Purito 18 april 2016 om 19:01

@Matisz
Kom op, als dat al goed is. Wat Vannios zegt, op de laatste keer Cauberg zakte hij er gewoon door. Dat hij verder vooraan rijdt in een 50 man tellende groep, zegt toch geen bal.

LyndaLid 18 april 2016 om 19:25

@ purito

Moreno zal inderdaad voor Valverde moeten rijden, maar de Waalse Pijl is nou net een koers waar je als ploeg ook op twee kan inzetten. Dat deed Katusha ook vaak genoeg, en zie de resultaten in Huy.

Moreno rijdt overigens meer dan behoorlijk dit jaar hoor, en ook in de Amstel was ie echt zo slecht niet.. Hoe kom je erbij dat ie niet vooruit te branden is? In Baskenland is ie nooit echt goed, dus daar kijk ik niet naar. In Luik was ie overigens ook al een paar keer bij de besten, zij het in dienst. Ik zou hem niet helemaal afserveren.. Maar bij de top 5 kanshebbers hoort ie niet nee.

Senioralex 18 april 2016 om 19:27

@ ChefSpijker:
Bardet neemt dit jaar alleen Luik-Bastenaken voor z’n rekening.Hardfietser inderdaad…

LyndaLid 18 april 2016 om 19:27

Volgens mij wil biazzi nog even weten op wie ie moet spelen. Kan iemand m dat even zeggen? Dan hebben we dat gehad.

(Dan spreek ik dat daarna weer tegen en raakt ie echt in paniek)

Rafał Kišerlovski 18 april 2016 om 19:35

Moreno rijdt echter nooit goede uitslagen voorafgaand aan de heuvelklassiekers. In Amstel en Luik eindigt hij verder ook nooit echt kort, dus hij zal vast genoeg in orde zijn voor de Waalse Pijl. Uiteindelijk zal Valverde wel de man zijn, al is het op het laatst wel gewoon ieder voor zich.

Edit: had het bericht van LL nog niet gelezen. ;)

blanco 18 april 2016 om 19:38

Ik ga voor Lammertink als verrassing

Romāns Vainšteins 18 april 2016 om 19:39

Psst Biazzi, Linda vindt dat je Henao moet spelen, Henao, Henao gewoon omdat dat lekker klinkt, van ‘Hey nou, kijk die Henao nou’

Purito 18 april 2016 om 19:48

@LyndaLid
Waarop baseer je dat Moreno goed rijdt? 8e in een ritje in San Luis en that’s it.

Je mag toch wel meer verwachten van een renner als Moreno. Want ook als knecht heeft hij nauwelijks iets kunnen doen voor Quintana in bijvoorbeeld het Baskenland. Vorig jaar was hij nog een stuk beter in die ronde. Nu hoorde hij nog niet eens bij de eerste 25 op de steile hellingen. Te matig voor Moreno.

meestre 18 april 2016 om 19:53

stop met spreken over mollema , kelderman en andere …
Lammertink is voorlopig in de klassiekers de beste nederlander .
Wat de Waalse pijl betreft , niemand kan aan Valverde , helaas . Ook Gilbert niet .
Wellens zal in LBL aanvallen en mss winnen , in een sprint met kreuziger en nibali .
Dat is mijn bescheiden mening .

Sagan=hulk 18 april 2016 om 20:00

@Purito
Het jaar dat Moreno de Waalse Pijl won, 2013, reed hij ongeveer dezelfde uitslagen als nu in het seizoen. Toen werd hij 21e in de AGR, nu 20e. Ik weet het uitslagen zeggen niet alles, maar Moreno is echt zo’n renner die plots goed is.

Woensdag zullen het ongeveer dezelfde omstandigheden zijn als in 2013. Toen was er ook geen uitgesproken topfavoriet, maar zat hij toch bij één van de grootste kanshebbers, Purito, in het team. Nu is dat Valverde. In Luik gaat hij zeker moeten knechten maar toch niet in Hoei. Je kan ze perfect allebei de muur laten aanvallen. En als hij gaat op 500m van het einde. Wie gaat er dan achter als er nog ene Valverde bijzit?

vanuit de kantlijn 18 april 2016 om 20:13

Het grappige van de WP is dat de uitslag toch nog verrassend is. Schrijf maar een top vijf op en kijk maar hoe ver je van de ideale score zit van 15 (straf)punten…. He misschien wel een leuk spelletje.

Romāns Vainšteins 18 april 2016 om 20:15

Ik vermoed dat Gilbert deze FW gaat laten schieten om zich volledig te richten op de gure LBL die ons te wachten staat en hoop er enorm op dat hij met een kunstje komt gelijk Boonen vorige week. Guur en nat is zijn ding en het parcours letterlijk zijn achtertuin.

Matisz 18 april 2016 om 20:16

@Purito
Ach geef gewoon toe dat je het Moreno hebt kwalijk genomen dat hij Valverde verkozen heeft boven je maatje Purito (zijn contract werd bij Katusha nota bene niet eens verlengd).

Dani Moreno reed de vorige jaren steeds belabberd voor de klassiekers kijk er zijn uitslagen maar op na. We zien wel woensdag wat het wordt.

Dan Martin wint dat staat vast @biazzi zet je geld op hem hebben we dat ook gehad en vergeet Albasini niet. Oei twijfel

Covadonga 18 april 2016 om 20:20

@ll
Is de Waalse Pijl morgen al? Ik dacht altijd dat die op woensdag werd verreden.

LutsenkoFan 18 april 2016 om 20:21

Ik sluit me aan bij Purito, ik heb hem niks zien doen dit jaar wat ‘goed’ te noemen is. Dat wordt een krappe top 20.

vanuit de kantlijn 18 april 2016 om 20:22

Zou wel humor zijn als Betancur er in een keer op de brommer er voorbij komt…

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone