Voorbeschouwing: Vuelta a San Juan 2017
foto: Sirotti
maandag 23 januari 2017 om 07:00

Voorbeschouwing: Vuelta a San Juan 2017

Naast de Tour Down Under is er al enkele jaren een ander deel van het peloton dat zich voorbereidt in Argentinië. Dit jaar gebeurt dat in de Vuelta a San Juan, een rittenkoers van 2.1-niveau. Aan de start staan onder meer Tom Boonen, Fernando Gaviria en Vincenzo Nibali. Wat kunnen we zo vroeg in het seizoen van hen verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Om direct duidelijkheid te scheppen: dit is niet de Tour de San Luis. Die ronde is helaas ter ziele gegaan vanwege financiële problemen. De Vuelta a San Juan is voor het eerst in haar geschiedenis een profwedstrijd. Het neemt op de kalender ook ongeveer de plek in van de Tour de San Luis en kan dus als vervanger gezien worden. San Juan en San Luis zijn twee aan elkaar grenzende provincies in het (noord-)westen van Argentinië.

De Vuelta a San Juan werd voor het eerst verreden in 1982. Het idee om een wielerwedstrijd te beginnen kwam van Pedal Club Olimpia-leden Vicente Tapia en Rodolfo Becerra en de sportjournalisten Hugo Rodriguez en Nestor Andreas Paez. Daarna werd de koers, met uitzondering van 2000, elk jaar verreden, waardoor in 2017 de 35ste editie op de rol staat. Volgens de organisatie is de wedstrijd in het hart van veel mensen gaan zitten en worden door hele families zelfs vakanties gepland in de periode van de Vuelta a San Juan.

De allereerste editie van ‘San Juan’ werd gewonnen door thuisrijder Eduardo Trillini. Slechts één keer wist een niet-Argentijn de zege mee te nemen, nota bene in het tweede jaar. Victor Caro uit Chili is die titel toebedeeld. Alberto Bravo heeft drie eindzeges op zijn naam staan (1989, 1991 en 1992) en hij was daar jarenlang recordhouder mee. De laatste jaren werd dat record echter geëvenaard door Laureano Rosas, die in 2014, 2015 en 2016 de beste was.

Laatste tien winnaars
2016: flag-ar Laureano Rosas
2015: flag-ar Laureano Rosas
2014: flag-ar Laureano Rosas
2013: flag-ar Daniel Zamora
2012: flag-ar Juan Pablo Dotti
2011: flag-ar Daniel Zamora
2010: flag-ar Juan Pablo Dotti
2009: flag-ar Gerardo Fernández
2008: flag-ar Pedro González
2007: flag-ar Luciano Montivero

Parcours
De eerste profeditie van de Ronde van San Juan is een zevendaagse wedstrijd. Met twee vlakke, drie heuvelachtige, één bergetappe en een individuele tijdrit mag het een diverse ronde genoemd worden. Toch lijken enkele van de aangestipte heuveletappes op papier meer op een vlakke rit. In totaal doorkruist het peloton 930 kilometer door de regio San Juan.

Maandag 23 januari – Etappe 1: San Juan – San Juan (142,5 km)

De eerste etappe voert de renners van en naar het epicentrum van de ronde, de stad San Juan. Onderweg ligt één klim van derde categorie. De Alto del Cerrillo zal bepalen wie na deze etappe de leiderstrui om zijn schouders krijgt. Voor de rest is de etappe vlak, soms wat ‘Argentijns’ vlak. In de laatste drie kilometer ligt een haakse bocht op 1500 meter van de eindstreep, daarna volgt nog een chicane, waarna de laatste vijfhonderd meter in rechte lijn zijn. Kortom, een ideale aankomst voor de sprinters.

Start: flag-ar 16.25 uur flag-nl 20.25 uur
Finish:
flag-ar 19.50-20.10 uur flag-nl 23.50-00.10 uur

Dinsdag 24 januari – Etappe 2: San Juan – San Juan (128,8 km)

Op de tweede dag gaat er al meer geklommen worden. Weer is de stad San Juan het middelpunt met de start en de finish. Er wordt in deze etappe zelfs gewerkt met een circuit dat twee keer afgewerkt wordt. Op dat parcours ligt de Alto del Dique van derde categorie en met het hoogste punt op 1000 meter boven zeeniveau. De eindstreep ligt dertig kilometer na de laatste top en dus moet het geen probleem worden voor de rappe mannen. De laatste kilometer is rechttoe-rechtaan, alle kans dus om een treintje in gang te trekken.

Start: flag-ar 16.45 uur flag-nl 20.45 uur
Finish:
flag-ar 19.50-20.10 uur flag-nl 23.50-00.10 uur

Woensdag 25 januari – Etappe 3: Individuele tijdrit San Juan (11,9 km)

Dag drie staat in het teken van de individuele tijdrit. Deze strijd tegen de klok is bijna twaalf kilometer. Voor die tijdrit wordt een hoofdweg door de stad voor zes kilometer gebruikt. Na iets minder dan zes kilometer ligt namelijk het keerpunt, waarna er weer gefinisht wordt naast het startpodium.

Start eerste renner: flag-ar 17.00 uur flag-nl 21.00 uur
Finish laatste renner:
flag-ar 19.53 uur flag-nl 23.53 uur

Donderdag 26 januari – Etappe 4: San Martín – San Martín (160,5 km)

Voor etappe vier verlaat het peloton voor het eerst San Juan als start- of finishplaats. San Martín is nu de place to be. Wederom wacht een nagenoeg volledig vlakke etappe dat op het lijf geschreven staat van de sprinters. Onderweg ligt een kleine hobbel, maar daar is geen categorie aan verbonden. In deze etappe wordt een drietal plaatselijke rondes gereden, alvorens het pak af lijkt te stevenen op een massasprint.

Start: flag-ar 16.10 uur flag-nl 20.10 uur
Finish:
flag-ar 19.50-20.10 uur flag-nl 23.50-00.10 uur

Vrijdag 27 januari – Etappe 5: Chimbas – Alto Colorado (162,4 km)

Hoogtemeters! De etappe waar alle klimmers op hebben gewacht is daar op de vrijdag. Na de start in Chimbas, iets ten noorden van San Juan, trekt het peloton noordwaarts. Vervolgens wordt trapsgewijs toegewerkt naar het slotstuk op de Alto Colorado. De eerste klim van de dag is de Alto de Villicum van derde categorie. Na precies honderd kilometer is de top van de tweede col van de dag, de Baños de Talaca (tweede categorie), die meteen weer overgaat in de beklimming van de Alto de la Crucecita, eveneens van tweede categorie. Daarna volgt een plateau naar de voet van de Alto Colorado. De slotklim is vijftien kilometer lang tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4%.

Start: flag-ar 09.00 uur flag-nl 13.00 uur
Finish:
flag-ar 13.15-13.45 uur flag-nl 17.15-17.45 uur

Zaterdag 28 januari – Etappe 6: Pocito – Pocito (185,7 km)

Een dag na de bergetappe volgt weer een vlakke etappe met twee kleine beklimmingen halverwege de rit. Het is met ruim 185 kilometer wel de langste etappe van de ronde. Men is creatief geweest rond de klim, want na de beklimming en de afdaling wordt een 180-gradenbocht gemaakt en gaat men weer omhoog, om zo twee keer de Cuesta de las Vacas aan te doen. Daarna wordt weer vaart gemaakt richting startplaats Pocito, waar ook de finishlijn getrokken is. De laatste drie kilometer gaan in volledig rechte lijn. De vraag is dus niet of we weer een sprint krijgen, maar wie de massasprint wint.

Start: flag-ar 15.20 uur flag-nl 19.20 uur
Finish:
flag-ar 19.45-20.15 uur flag-nl 23.45-00.15 uur

Zondag 29 januari – Etappe 7: San Juan – San Juan (138,2 km)

Op de slotdag is het een paradetocht door San Juan. De organisatie heeft een parcours van 15,9 parcours afgezet, dat de renners acht keer af moeten leggen. Enkel in de eerste ronde wordt – vanwege de start op een andere locatie – elf kilometer gereden. Ook hier durven wij wel te voorspellen hoe deze etappe gaat eindigden.

Start: flag-ar 15.50 uur flag-nl 19.50 uur
Finish:
flag-ar 18.50-19.10 uur flag-nl 22.50-23.10 uur

Favorieten
Er staan liefst 25 ploegen aan de start met elk zes renners. In totaal doen vier teams mee van WorldTour-niveau, zes van ProContinentaal-niveau en elf van continental-niveau. Zij worden nog bijgestaan door vier nationale selecties.

Zo vroeg in het seizoen is het nog gissen naar de vorm van bepaalde renners, vooral de toppers die hun doelen vaak pas over een paar maanden hebben liggen. Wie wel in topvorm zal verkeren, is Laureano Rosas. De Argentijn won de laatste drie edities van de Vuelta a San Juan en is uit op een heus kwartet. Hij rijdt de ronde namens de nationale selectie van Argentinië, waarin hij onder meer Eduardo Sepúlveda aan zijn zijde heeft. De klimmer van Fortuneo-Vital Concept kan niet met zijn ploeg starten. Vorig jaar won Sepúlveda nog de vierde etappe in de Tour de San Luis en eindigde hij als tweede in het klassement. Vroeg pieken kan hij dus wel.

Eduardo Sepúlveda – foto: Sirotti

Om nog even in Argentijnse kringen te blijven, de nummer twee van de Tour a San Juan 2016 staat ook op de startlijst: Juan Pablo Dotti doet mee namens Sindicato Empleados Públicos of San Juan (overheidsvereniging van San Juan). Bij die ploeg rijdt ook Ignacio de Jesus Prado, een lichtpuntje in wielrennend Mexico. Weten zij stand te houden tegen het geweld van de profs? De nummer drie van vorig jaar, Ricardo Escuela, is onvindbaar op de voorlopige deelnemerslijst.

Fernando Gaviria – foto: Quick-Step Floors / BrakeThrough Media

Dan naar de ‘grote mannen’. Quick-Step Floors is met een sterke selectie in Zuid-Amerika. Met Ariel Richeze hebben ze een thuisrijder in de gelederen die onder meer Tom Boonen en Fernando Gaviria rond kan leiden. Richeze zal een belangrijke kracht zijn in de sprintvoorbereiding voor het Colombiaanse talent Gaviria. Of Boonen risico gaat nemen door zich in die sprint te mengen, is de vraag. Voor hem wachten nog vier zeer belangrijke maanden. In de bergetappe zou Pieter Serry zich kunnen laten zien.

Vincenzo Nibali – foto: WielerFlits/Maxim Horssels

Bahrain Merida zal haar opwachting maken met dé kopman in de selectie: Vincenzo Nibali. De Haai van Messina wordt daarin bijgestaan door Valerio Agnoli, Manuele Boaro, Ramunas Navardauskas, Franco Pellizotti en Kanstantsin Siutsou. Voor de bergetappe en mogelijk het klassement is het afwachten of Nibali hier al wil pieken in aanloop naar de Giro. Mocht hij zich gedeisd houden, zou Pellizotti of Siutsou wel eens gek uit de hoek kunnen komen.

Bauke Mollema

Bauke Mollema – foto: Trek-Segafredo

Bauke Mollema is de grote man bij Trek-Segafredo. Onze landgenoot zal voor het eerst zijn voorseizoen aftrappen op een ander continent. Ook hij legt zijn focus dit seizoen op de Giro d’Italia, maar de Vuelta a San Juan zou daarin een allereerste meetmoment kunnen zijn. Boy van Poppel reist ook af naar Argentinië. Met Greg Daniel (Verenigde Staten) en Matthias Brändle (Oostenrijk) neemt de ploeg twee nationale kampioenen mee. UAE Abu Dhabi heeft een aardige klimploeg op de been gebracht. Rui Costa staat volgens de koersorganisatie aan het hoofd van de ploeg, die verder bestaat uit Darwin Atapuma, Przemyslaw Niemiec, Filippo Ganna, Oliviero Troia en sprinter Andrea Guardini. Deze ploeg kan dus wedden op meerdere paarden als dat nodig blijkt te zijn.

Rodolfo Torres – foto: Sirotti

Bij de ProContinentale ploegen springen de Italiaanse ploegen er uit. Pippo Pozzato is van de partij namens Wilier-Selle Italia, maar in die ploeg is het voor een resultaat hopen op het Spaanse talent Julen Amezqueta. In de sprints rekent men op Manuel Belletti. Bij Bardiani-CSF zijn Nicola Ruffoni en Luca Wackermann de rappe mannen. Edoardo Zardini kan zich mengen in het klimgeweld. Nippo-Vini Fantini zal wat willen bewijzen na het mislopen van een wildcard voor de Giro, en dus is het uitkijken geblazen naar Damiano Cunego, Julian Arredondo en Ivan Santaromita. Androni Giocattoli is hetzelfde lot beschoren als de Nippo-ploeg, dus zullen Egan Arley Bernal en Rodolfo Torres zich willen laten zien. Francesco Gavazzi is de man voor de sprints.

Oscar Sevilla is inmiddels 40 jaar oud – foto: Sirotti

Er is ook nog een Italiaanse selectie aanwezig, met niet de minste kopman. Elia Viviani zal zijn eerste wegkilometers van dit jaar maken in Argentinië. Sky rijdt niet in de Vuelta a San Juan en dus kan hij met de nationale ploeg meedoen. Ook zijn jongere broertje Attilio doet mee, evenals Rinaldo Nocentini. Vanuit Spaanse hoek is het kijken naar Caja Rural-Seguros RGA met Sergio Pardilla en de Portugese nieuwkomer Rafael Reis. Ook good old Oscar Sevilla is van de partij met zijn ploeg Medellin-Inder.

Omdat het een nieuwe wedstrijd is op de profkalender, is het ook handig om te kijken welke kleuren de leiderstruien hebben in San Juan. De leider in het algemeen klassement krijgt een donkerblauw tenue omgehangen, de aanvoerder van het bergklassement is in oranje gehuld, de beste sprinter kleurt geel en de beste jongere krijgt een groen tricot om zijn schouders.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Vincenzo Nibali
*** Bauke Mollema, Rui Costa
** Eduardo Sepúlveda, Darwin Atapuma, Rodolfo Torres
* Edoardo Zardini, Sergio Pardilla, Laureano Rosas, Juan Pablo Dotti

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en TV
In San Juan is het hoogzomer en dat is af te lezen aan de temperaturen. Tussen maandag 23 en zondag 29 januari liggen de warmste temperaturen overdag tussen de 35 en de 40 graden Celsius, meldt Weeronline. ’s Nachts koelt het af richting de 22 graden Celsius. De wind komt in het begin uit het zuiden, maar kan in de loop van de week per dag vanuit een andere richting komen. De kans op neerslag is miniem.

De verwachting is dat de etappes van de Vuelta a San Juan in de laatste uren live te volgen zijn via het YouTube-account van de organisatie. Via Twitter is het laatste nieuws rondom de ronde bij te houden via #VueltaSJ. WielerFlits komt elke etappe met een Volg Hier.

Tijdsverschil
Het tijdsverschil tussen Nederland en San Juan in Argentinië is vier uur. De meeste etappes worden in de Argentijnse (voor)avonden verreden, waardoor het in Nederland richting de late avond gaat.

Voorbeeld: flag-ar 19.00 uur = flag-nl 23.00 uur


[poll id=”413″]

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
21 januari 2017 11:39
Arme Rosas. Die jongen gaat niet weten wat hem overkomt in 'zijn' ronde.
21 januari 2017 11:58
Vrij aardig deelnemersveld. Helaas maar 1 bergetappe.
21 januari 2017 12:12
Ergens live te volgen?
21 januari 2017 12:14
Ik verwacht eigenlijk wel veel van permanent babyface Sevilla. Die slotklim ligt hem prima, en hij is altijd goed aan het begin van het Zuid-Amerikaanse wielerseizoen. Sws een top-5 voor hem.

Voor de rest valt het parcours ronduit tegen. De Tour de San Luis was zoveel mooier met enkele sprintritten, een lastige heuvelrit, twee tot drie zware bergritten én een tijdrit.

Wordt hier nogal veilig gekozen voor Nibali als topfavoriet, maar we weten toch dat dat soort mannen hier nooit top willen zijn. Vorig jaar deed hij het bergop goed in San Luis, maar kwam hij alsnog niet in de buurt van de eindzege. Ik verwacht niet dat dit anders zal zijn dit seizoen.
21 januari 2017 12:34
Ploegen van maar 6 renners? Niet echt boeiend om te volgen in dat geval. Nog even en er start nog maar 1 renner per ploeg.
21 januari 2017 12:44
@Purito: net zoals Chavez pas top wou zijn tegen de Giro ? Iets van een ezel en een steen ;)

Nee, ik vind Nibali er nu al heel scherp uitzien, en met slechts 1 bergrit waarin hij zich eens wil testen, rijdt hij hier zelfs op 80% met de beste mee. Voor de gemoedsrust van de sjeik is het trouwens ook beter dat hij iets toont.
21 januari 2017 14:07
Alle te verwachten namen zijn wel genoemd in de voorbeschouwing, maar ik denk dat de winnaar toch ook een beetje moet kunnen tijdrijden, Atapuma twee sterren lijkt me dus wat veel.

Ik ben ook benieuwd naar Jaramillo, ooit mijn talenten-adoptie renner. Kan totaal niet tijdrijden, maar in de bergrit verwacht ik hem wel top 10.
21 januari 2017 16:30
Ik denk wel dat de Sjeik vast wat van Nibali wil zien, de vraag is of Nibali ook wat wil laten zien. Mollema gaat een nipte top 10 rijden achter wat leuke Argentijnen. Heuvelritten zijn helaas niet aangetroffen
21 januari 2017 20:22
Iemand enig idee waarom Juan Pablo Dotti hier als kanshebber voor de overwinning wordt gezien door Wielerflits ? Geschorst geweest wegens dopinggebruik en na 2013 niks meer bekend over zijn uitslagen...
21 januari 2017 21:30
@robotour Hier zijn nog wel uitslagen bekend http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/coureurfiche.php?coureurid=16682
21 januari 2017 21:40
In november won hij ook nog de Vuelta a la Pampa in Argentinië.

Heeft duidelijk de goede vorm terug te pakken.
21 januari 2017 22:00
Heel matig deelnemersveld tov vorige jaren. Het rijtje renners wat 1 ster heeft zegt daarover voldoende eigenlijk.
21 januari 2017 22:01
Zo'n sterk deelnemersveld heeft San Juan juist nog nooit gehad ;)
21 januari 2017 22:31
Dit is wel een downgrade vergeleken met San Luis. Eén serieuze bergrit, die op het oog niet zo bijzonder spectaculair is. De finishtijden zijn dan wel weer een stuk schappelijker dan in de TDU. Zeker voor etappe vijf blijf ik wel wat langer wakker. Ben benieuwd hoe goed Nibali en Mollema zijn zo vroeg in het seizoen. Zou me niks verbazen als zo'n rare snuiter als Sevilla verrast en de eindzege pakt zoals Diaz dat ook deed een paar jaar terug.
21 januari 2017 23:05
Ik verwacht wel wat van Siutsou.
21 januari 2017 23:08
@chefspijker ik was in de war met San Luis idd, maar ben alsnog totaal niet onder de indruk van dit veld.
22 januari 2017 00:05
Boonen moet toch ook een ritje kunnen pakken hier? Al is het maar om een goed gevoel te hebben voor zichzelf. Al zie ik eerder Gaviria alle spurtjes doen (en winnen) :p
22 januari 2017 02:18
Wel mooi dat de etappe van vrijdag op een gunstig tijdstip eindigt!
22 januari 2017 07:53
Niet een echt selectief parkoers, zo te zien. Alleen in de tijdrit en de bergrit kunnen wat verschillen worden gemaakt, hoewel de tijdrit kort is en een stijgingspercentage van 4,4% ook niet indrukwekkend is. Op het oog had de Tour de San Luis een mooier parkoers, en ook een betere bezetting.
22 januari 2017 20:35
Is (het slot van) deze wedstrijd op een of andere manier ergens te volgen?
Ah, info nu toegevoegd.
22 januari 2017 21:21
@
Het is niet erg duidelijk aangegeven, maar denken dat de finales op de YouTube-pagina van de organisatie gestreamd worden. Zie link in het artikel (bij Weer en TV).
22 januari 2017 22:33
Rinaldo Nocentini gaat absoluut ver komen hier. Geweldige renner. Mooi dat hij meedoet.
22 januari 2017 23:19
Wie gaat voor de sprint uitgespeeld wordrn bij Quick Step? In een ander artikel hier op wielerflits zei Boonen dat hij zijn zinnen had gezet op enkele ritten. Fernando Gaviria is op papier toch vele malen sneller. Zouden ze dat toestaan? En Richeze in eigen land, krijgt hij wat vrijheid van de ploeg?
22 januari 2017 23:47
@tvm

Volgens Boonen is "Gaviria niet top", maar spelen ze hem normaal wel uit voor de sprints. Ze zullen in de koers afspreken wie zal sprinten, maar Boonen wil zelf ook zeker eens testen en eens mee sprinten voor de overwinning. Richeze zal hoogstwaarschijnlijk geen vrijheid krijgen.
23 januari 2017 16:33
Ik verwacht een top 5 van good old Sevilla! Torres wint verassend deze ronde :)

Reacties zijn gesloten.