Voorbeschouwing: Volta Limburg Classic 2018
foto: Jos Kafoe
zaterdag 31 maart 2018 om 10:30

Voorbeschouwing: Volta Limburg Classic 2018

Zaterdag vormen de Limburgse heuvels het decor voor de Volta Limburg Classic (1.1). Tijdens een van de lastigste eendagskoersen op Nederlandse bodem krijgt het peloton erkende kuitenbijters als de Gulperberg en de Bemelerberg voor de kiezen. Wat mogen we dit jaar verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Hoewel de naam Volta Limburg steeds meer ingeburgerd raakt, geniet de wedstrijd vooral bekendheid onder de naam ‘Hel van het Mergelland’. Deze koers kende in 1973 zijn debuut als wedstrijd voor amateurs. Jan Spijker had de primeur door als eerste de Hel op zijn naam te schrijven. Bekende namen uit de Nederlandse wielersport als Toine van de Bunder, Herman Snoeijink en Tom Cordes zouden in zijn voetsporen treden. Vanaf 1993 kreeg de wedstrijd een profstatus. In de jaren negentig wist Raymond Meijs de Hel van het Mergelland viermaal te winnen, waarmee hij recordhouder is. De editie van 2008 kende een historisch verloop. Neo-prof Tony Martin reed namens ProTour-formatie Columbia samen met zijn ploeggenoot Adam Hansen vanuit het vertrek weg, om vervolgens na een koppeltijdrit te zegevieren.

Floris Gerts zorgde in 2016 voor de laatste Nederlandse zege – foto: Marcel Koch

In 2012 werd het Limburgse energiebedrijf Volta naamsponsor, waarmee de naam van de wedstrijd veranderde. De laatste Nederlandse zege dateert van 2016, toen Floris Gerts Sonny Colbrelli klopte. Vorig jaar streed een kopgroep van drie man om de overwinning na een regenachtige koers. De Italiaan Marco Canola dook als eerste door de laatste bocht en verschalkte zijn medevluchters Xandro Meurisse en Nick van der Lijke.

Laatste tien winnaars
2008: flag-de Tony Martin
2009: flag-it Mauro Finetto
2010: flag-fr Yann Huguet
2011: flag-nl Pim Ligthart
2012: flag-ru Pavel Brutt
2013: flag-de Rüdiger Selig
2014: flag-nl Moreno Hofland
2015: flag-ch Stefan Küng
2016: flag-nl Floris Gerts
2017: flag-it Marco Canola

Parcours
Het kleine broertje van de Amstel Gold Race speelt zich af in het zuidelijkste puntje van Limburg. Daar is een selectief parcours van 195 kilometer uitgetekend met 38 beklimmingen die elkaar in rap tempo opvolgen.

Na de start in Eijsden, een grensplaats aan de Maas, volgt er een aanloop richting een eerste lus ten zuiden van Gulpen. De route voert de renners onder meer over de Bemelerberg, Camerig, Loorberg en Gulperberg. Die laatste helling komt ook voor in de volgende lus, die drie keer wordt gereden. In deze vijftien kilometer lange omloop met daarin ook de Koning van Spanje-beklimming, wordt er gestreden om de bergprijs.

In de veertig resterende kilometers gaat het via de Voerstreek (waarin de wedstrijd ook een stukje over Belgisch grondgebied gaat) richting de finish. De klim bij Moerslag is op een kleine veertien kilometer van het einde de laatste hindernis. De finishlijn ligt getrokken aan Diepstraat in Eijsden, waar na een lokale ronde op de licht oplopende en met kasseien geplaveide aankomststraat een nieuwe winnaar gekroond mag worden.

Favorieten
Zaterdagmorgen tekenen renners van 24 ploegen in Eijsden het startblad. LottoNL-Jumbo is het enige WorldTour-team aan de start. Sunweb is – ondanks een samenwerking met Limburg Cycling – de grote afwezige. De ploeg zegt geen representatief team op de been te kunnen brengen vanwege de drukke wielerkalender.

Enrico Battaglin is de vooruitgeschoven man bij LottoNL-Jumbo – foto: Sirotti

Veel ogen zullen daarom gericht zijn op LottoNL-Jumbo. De selectie van de geel-zwarte formatie herbergt meerdere kanshebbers. De Italiaan Enrico Battaglin is een renner die op dit terrein een goede uitslag moet kunnen rijden. Hij werd hier drie jaar geleden al eens vierde. Lars Boom rijdt mee om wedstrijdritme op te doen.

Roompot-Nederlandse Loterij is een van de negen ProContinentale ploegen aan het vertrek. Het start met routnier Pieter Weening als kopman. De 36-jarige Fries reed in de eerste maanden van het jaar nog geen opmerkelijke uitslagen, maar mag hier op de voorposten verwacht worden. Met Nick van der Lijke heeft de oranje formatie bovendien de nummer drie van vorig jaar in huis. Ook Jeroen Meijers reed hier vorig jaar een goede wedstrijd (zesde).

Pieter Weening – foto: Sirotti

Nippo-Vini Fantini heeft met Marco Canola de winnaar van vorig jaar in huis. Oudgediende Damiano Cunego stond aanvankelijk op de startlijst, maar Il Piccolo Principe heeft griep en wordt aan de kant gehouden.

WB Aqua Protect Veranclassic beschikt over meerdere renners die een rol van betekenis kunnen spelen. De Waalse formatie met de opvallende fluorgele shirts brengt met Antoine Warnier de nummer vier van vorig jaar aan de start. Bij Wanty-Groupe Gobert reed Jerome Baugnies vorig jaar bij de beste tien. Bij Sport Vlaanderen-Baloise lijkt Dries Van Gestel de aangewezen man om hier iets te betekenen.

Aqua Blue Sport beschikt met Michel Kreder (vier jaar geleden al eens zesde) over een renner die hier iets kan betekenen.

De startlijst wordt aangevuld met veertien continentale teams. Bij de Nederlandse ploegen is het uitkijken hoe de talenten Jasper de Laat (Metec-TKH) en Sjoerd Bax (Delta Cycling Rotterdam) standhouden in dit deelnemersveld. Bij het Noorse Coop is het uitkijken naar Krister Hagen, die hier twee jaar terug al eens zevende wed. Het Deense Riwal brengt routinier Chris Anker Sørensen aan het vertrek. Bij taartjesploeg Tarteletto-Isorex vinden we thuisrijder Rob Ruijgh. De uit Valkenburg afkomstige klimmer werd vorig jaar nog tiende. Kan hij voor eigen publiek verrassen?

Outsiders

Krists Neilands in het wiel van latere winnaar Vincenzo Nibali op de Poggio – foto: BettiniPhoto/LaPresse

Er mogen dan bijzonder weinig WorldTour-renners aan het vertrek staan, dat betekent niet dat er geen blik aan schaduwfavorieten kan worden opengetrokken. Iemand die recent heeft laten zien in vorm te zijn, is Krists Neilands. De jonge Let reed in de Herald Sun Tour (9e) naar een puike eindnotering, en maakte in Milaan-San Remo mede het mooie weer op de Poggio. Kan hij in de Volta Limburg Classic de kers op de taart zetten?

Naast Neilands dienen ploeggenoot August Jensen, Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini), Mark Christian (Aqua Blue Sport), Roy Jans (Cibel-Cebon), Fabien Doubey (Wanty-Groupe Gobert) en landgenoten Jasper Ockeloen (Monkey Town), Jarno Gmelich Meijling (Metec-TKH) en Jasper Bovenhuis (Vlasman) in de gaten te worden gehouden. En kan een rappe man als Monkey Town-coureur Marco Zanotti overleven?

Daarnaast is het ook uitkijken naar een gezelschap jongeren, dat steeds harder op de profdeur bonkt. Zo lieten Andreas Kron als Mikkel Frølich Honoré zich van voren zien in de U23-versie van Gent-Wevelgem. Sterker nog: beide mannen eindigden na een sterke koers bij de eerste vijf. Vooral Honoré speelde onderweg met de pedalen, wat wellicht een indicatie is voor zijn rijden op de Limburgse heuvels aanstaande zaterdag. Binnen het Deense kamp is het ook uitkijken naar Alexander Kamp en Kasper Asgreen.

Website Volta Limburg Classic
Deelnemerslijst Volta Limburg Classic 2018 (ProCyclingStats)
Technische gids

Weer & TV
De ploegen zullen voldoende regenkleding moeten inpakken. Het wordt niet heel koud (zo’n 10 graden), maar ’s middags worden er wel de nodige buien verwacht. De wind komt uit het zuiden en heeft windkracht 3.

De Volta Limburg Classic is zaterdag live te volgen via de Limburgse omroep L1. De uitzending – die ook via een livestream te volgen is – start om 14:45.

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
29 maart 2018 09:24
Hier niet de allergrootste renners aan de start, maar vaak wel veel meer koers dan in AGR. Zeker als het inderdaad gaat regenen, kan het een mooie middag worden (voor de kijkers dan).
29 maart 2018 09:30
En Andrea Pasqualon dan?
29 maart 2018 09:32
Yann Huguet in 2010... Wie was dat ???
29 maart 2018 09:48
Het feit dat Antoine Warnier een ster krijgt zegt genoeg over het niveau in deze wedstrijd.
29 maart 2018 09:50
@sjabu dat was volgens mij een Franse knecht in dienst van Skill/Argos... meen dat dit zijn enige uitschieter is geweest in zijn periode bij die ploeg. Reed verder vooral in dienst van de kopmannen.
29 maart 2018 09:57
Donker paard: August Jensen
29 maart 2018 10:28
Is inderdaad een leuke koers, die niet op slot zit door een houdgreep van een enkele ploeg.
29 maart 2018 10:32
De eerste overwinning van Roompot ?
29 maart 2018 11:43
Go battsglin!
29 maart 2018 12:50
Jammer dat er maar 1 WT aan de start staat
29 maart 2018 16:22
Op de vrijdag tussen Brabantse Pijl en AGR zou een betere en logischere plek zijn. En onbegrijpelijk dat de NOS nog steeds laat afweten. Voor het publiek veel leuker dan de AGR en al die Touretappes die ze wel uitzenden.
29 maart 2018 19:09
Bemelerberg een kuitenbijter? Die rijdt elke ongetrainde fietser op het buitenblad omhoog.
29 maart 2018 20:52
@hoebele. Kijk lekker naar L1 met Sander Kleikers, presentator en commentator. Vele malen beter en ingevoerd dan die 2 sukkels bij de NOS. Daar ben ik 3 jaar geleden al afgehaakt.
30 maart 2018 10:57
@ Sephi .. Ik hoop ook op Batta! Parcours en deelnemerslijst op maat. De conditie lijkt goed, het is hem gegund.
30 maart 2018 12:19
Benieuwd naar Yoann Bagot en Steven Lammertink van Vital Concept!
30 maart 2018 12:20
@hoebele, Als er geen grote namen zijn, is het voor het grote publiek minder leuk, logisch dus dat de NOS dit niet uitzendt.
30 maart 2018 12:26
Dat Sunweb, gesponsord door Limburg cycling, hier niet start vind ik echt een schande. Limburg betaalt Sunweb daar 750.00€ in drie jaar voor!
30 maart 2018 13:19
@kirsipuu
Mis je een nulletje of is het echt maar 250 per jaar?
30 maart 2018 13:45
Chrys

:p dat eerste dus
30 maart 2018 15:47
@redactie Denifl start niet. Zijn eerste race wordt waarschijnlijk de Ronde van Yorkshire, dan weten jullie dat alvast omdat hij ook nog voor de Ardennenklassiekers gepland staat en daar dus ook wel op de voorlopige startlijsten zal verschijnen.

Eiking zou hier ook in staat moeten zijn een leuk resultaat neer te zetten.
30 maart 2018 21:55
Ben Hermans start ook niet. Net gelezen op Twitter.
30 maart 2018 22:09
Eiking start ook niet net als van der Lijke en Eenkhoorn. Ruimt zo mooi op....
30 maart 2018 23:55
Lobato start wel, geef hem maar wat sterren! Zou wat zijn mocht hij hier zegevieren...
31 maart 2018 09:34
Let maar eens op Lennert Teugels van Cibel. Kan prima een heuvel op.
31 maart 2018 10:13
Opvallend dat Peter Schulting nauwelijks wordt genoemd in de voorbeschouwingen als CT renner. Ook in deze voorbeschouwing weer niet. Als je zijn uitslagen vergelijkt met de vaak genoemde CT renners, kan hij niet ontbreken?

Reacties zijn gesloten.