Voorbeschouwing: Volta Limburg Classic 2016

Voorbeschouwing: Volta Limburg Classic 2016

Foto: Marcel Koch

zaterdag 2 april 2016 om 06:00

Daags voor de Ronde van Vlaanderen krijgen we in eigen land al een voorproefje voor de heuvelklassiekers. In het Zuid-Limburgse mergelgebied wacht zaterdag tijdens de Volta Limburg Classic (1.1) een van de zwaarste wedstrijden op Nederlands grondgebied. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Limburgse eendagsklassieker staat dit jaar voor de 43e keer op de kalender. De eerste editie vond plaats in 1973 en maakte destijds onder de naam Hel van het Mergelland nog deel uit van de Topcompetitie bij de amateurs. De overwinning ging toen naar Jan Spijker die uitkwam voor de ploeg van Amstel Bier. Hij was de eerste van in totaal 28 Nederlanders die de wedstrijd wisten te winnen. In de jaren ’70 ging de overwinning driemaal naar de Zeeuws-Vlaming Toine van de Bunder. In de jaren negentig won Raymond Meijs de wedstrijd vijf keer. Hij is nog steeds recordhouder. De familie Hofland kent met vader Peter (1982) en zoon Moreno (2014) twee winnaars. Sinds 1993 is het een profkoers en vanaf 2012 draagt het de huidige naam, nadat een bedrijf in verhuur en onderhoud van CV-ketels naamsponsor werd.

Vorig jaar ging de overwinning naar Stefan Küng (BMC). De Zwitser reed zelf naar de kopgroep, waaruit hij vijftien kilometer voor het einde ontsnapte. Hij rondde vervolgens een fraaie solo winnend af en boekte daardoor zijn eerste zege bij de profs.

Laatste vijf winnaars
2011: flag-nl Pim Ligthart
2012: flag-ru Pavel Brutt
2013: flag-de Rüdiger Selig
2014: flag-nl Moreno Hofland
2015: flag-ch Stefan Küng

Parcours
De route in en rond het Zuid-Limburgse Eijsden is nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Toen maakte de organisatie de wedstrijd een stuk zwaarder. De toevoeging van de Bemelerberg is dit jaar nieuw. De wedstrijd kent een selectief parcours met een opeenvolging van korte, steile beklimmingen en snelle afdalingen. In totaal zijn er 31 beklimmingen.

volta_limburg_classic

De renners beginnen om twaalf uur aan een wedstrijd van 198 kilometer. Na een lokale ronde door Eijsden zijn er twee lussen van negentig kilometer, waarna de koers wordt afgesloten met een lokale ronde van zes kilometer. In de laatste 25 kilometer wachten er vier beklimmingen, waarvan de top van de laatste hindernis op zestien kilometer van de aankomst ligt. Op de kasseien van de Diepstraat in Eijsden ligt vervolgens de finish.

Favorieten
In dit overvolle wielerweekend kent de Volta Limburg Classic geen topbezetting. Er zijn met BMC en LottoNL-Jumbo twee WorldTour-ploegen aanwezig. Roompot Oranje Peloton is een van de negen ProContinentale ploegen.

Foto: Marcel Koch

Foto: Marcel Koch

Philippe Gilbert is zaterdag de te kloppen man en kan de vijfde Belg op de erelijst worden. Op de deelnemerslijst is de 33-jarige Waal de meest aansprekende naam. Hij rijdt de wedstrijd voor het eerst, maar Limburg is allerminst onbekend terrein voor hem. Hij won er natuurlijk drie keer de Amstel Gold Race en het WK in 2012. Bovendien pakte hij zijn eerste zege bij de jeugd op de heuvel naar Sint Geertruid. Zijn schoonouders wonen aan het parcours, wat wellicht voor extra motivatie zal zorgen. Kanttekening is dat hij zowel in Parijs-Nice als de Ronde van Catalonië vanwege ziekte vroegtijdig op moest geven. Is hij op tijd fit om in zijn geliefde Limburg te kunnen schitteren?

BMC kent naast Gilbert meerdere troeven. Titelverdediger Stefan Küng ontbreekt weliswaar, maar met Dylan Teuns brengt BMC wel de nummer drie van vorig jaar aan de start. Met Ben Hermans herbergt het tevens de winnaar van de voorbije Brabantse Pijl. Landgenoot Loïc Vliegen is bezig aan een sterk seizoen met onder meer een vierde plek in Le Samyn. De talentvolle Zwitser Tom Bohli is een andere outsider om rekening mee te houden. Met Floris Gerts herbergt de selectie één Nederlander.

foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

LottoNL-Jumbo is de tweede WorldTour-ploeg aan het vertrek. Moreno Hofland wordt als kopman uitgespeeld. De Brabander won de wedstrijd twee jaar geleden, maar destijds was het parcours nog minder zwaar dan nu. Ook Dylan Groenewegen is een renner om rekening mee te houden. De sprinter scoorde de voorbije maanden de nodige podiumplaatsen. Het is de vraag in hoeverre hij de Limburgse heuvels kan overleven.

Roompot Oranje Peloton beschikt niet over een uitgesproken kopman, maar heeft meerdere renners in huis die een goed resultaat moeten kunnen rijden. Michel Kreder werd twee jaar geleden zesde en Maurits Lammertink kwam vorig jaar als dertiende over de finish. Ploeggenoot en thuisrijder Huub Duijn werd toen vijftiende. De selectie van de oranje formatie heeft met renners als Hoogerland, Tolhoek en Van der Lijke meerdere renners die hier kunnen uitblinken. Routinier Reinier Honig staat al voor zijn negende optreden in het Mergelland.

Davide Rebellin en Damiano Cunego

Davide Rebellin en Damiano Cunego – Foto: Sirotti

Matthew Goss vertegenwoordigt One Pro Cycling, maar de Australische oud-winnaar van Milaan-San Remo kon tot dusver allerminst imponeren. Het Duitse Stölting Service Group brengt met Gerald Ciolek een andere oud-winnaar van La Primavera aan de start, maar de Limburgse heuvels zijn niet zijn favoriete terrein. Binnen die ploeg mag meer verwacht worden van de Deen Rasmus Guldhammer (vorig jaar vijfde) en Fabian Wegmann. Op de deelnemerslijst prijken de namen van twee Italiaanse oud-winnaars van de Amstel Gold Race. Davide Rebbelin verdedigt op 44-jarige leeftijd de kleuren van CCC Sprandi Polkowice en blijft een renner om rekening mee te houden. Damiano Cunego (34) staat aan de start namens Nippo – Vini Fantini. Hij werd vorig jaar negende.

Sonny Colbrelli

Sonny Colbrelli – Foto: Sirotti

Bardiani-CSF heeft met Sonny Colbrelli een rappe renner in de gelederen. De geblokte sprinter werd in Zuid-Limburg al twee keer tweede, al was dat op een parcours dat minder selectief was. Dat hij een lastige koers kan overleven, bewees hij enkele weken geleden met zijn overwinning in de GP Lugano. Direct Energie rekent op Angelo Tulik en Tony Hurel terwijl het met Lilian Calmejane ook een talent voor dit werk in de geleden heeft. Topsport Vlaanderen-Baloise beschikt over klimtalent Floris De Tier, in Oman negende op Green Mountain. Gazprom-Rusvelo komt met een selectie met voornamelijk relatief onbekende Russen, waaronder Andrei Solomennikov (vierde in Lugano)

De Nederlandse continentale ploegen beschikken over enkele renners die op een goede dag een mooie ereplaats kunnen rijden. Bij Rabobank Development Team toonde Martijn Tusveld in Kroatië en Normandië al goed op dreef te zijn. Join’s-De Rijke heeft met Matthijs Eversdijk de winnaar van de laatste Drielandenomloop in huis. Parkhotel Valkenburg rekent in zijn thuiswedstrijd onder meer op Jasper Ockeloen. Het wordt afwachten in hoeverre zij zich kunnen meten met de profs aan de start. Want BMC is het gezien de sterkte van de selectie bijna aan zijn stand verplicht om zelf een opvolger voor Küng te leveren.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Philippe Gilbert
*** Dylan Teuns, Moreno Hofland
** Ben Hermans, Rasmus Guldhammer, Damiano Cunego
* Davide Rebellin, Sonny Colbrelli, Maurits Lammertink, Floris De Tier

Website Organisatie
Deelnemerslijst (Pro Cycling Stats)

Weer/TV
Het weer zal waarschijnlijk geen bepalende factor zijn. De wedstrijd kent een historie van heroïsche gevechten onder zware weersomstandigheden, maar de weergoden zijn de renners dit weekend gunstig gezind. Met een voorspelling van 18 graden Celcius mag er met recht gesproken worden van een lentedag. Er wordt geen neerslag verwacht, de wind heeft windkracht vier en komt uit het zuidoosten.

De Volta Limburg Classic wordt zaterdag 2 april rechtstreeks uitgezonden door L1. De voorbeschouwing (en de start) is live te zien vanaf 11:15 uur. Vanaf 14:45 uur is L1 live bij de finale van de koers. Erik Breukink is actief als co-commentator. De wedstrijd is ook via een livestream te volgen.

Dit artikel delen:

21 Reacties

Front-runner 1 april 2016 om 09:38

Apart dat Groenewegen hier wordt opgesteld. Dit lijkt me toch veel te zwaar voor hem.

Daarnaast zei Thijs Zonneveld toch dinsdag in Wielerflits Live dat hij hier ging rijden? Ik zie hem echter niet op de startlijst staan.

lnnrt 1 april 2016 om 09:44

Deze wedstrijd is van de mooiste naam voor een koers in Nederland naar de lelijkste gegaan.

lemmens 1 april 2016 om 10:46

Is Gilbert uit de ronde van Catalonië gestapt vanwege ziekte? Ik heb dit nergens vernomen.

robotour 1 april 2016 om 11:16

@Front-runner….meer apart is dat Moreno Hofland 3 sterren krijgt, dan zie ik toch eerder Groenewegen vooraan eindigen.

Nick Doup 1 april 2016 om 11:26

@Front-runner

Quote van Website Parkhotel Valkenburg:
Namens ParkhotelValkenburg gaan in deze wedstrijd Dennis Bakker, Thijs van Beusichem, Massimo Graziato, Jochem Hoekstra, Jasper Ockeloen, Bram Nolten, Marco Zanotti en Thijs Zonneveld van start.
Zjoske 1 april 2016 om 11:43

Ben morgen op weg naar Luxemburg voor een concert en ben rond 14.00u bij Maastricht. Iemand een tip voor een mooi plekje voor een kleine detour?
Ben niet echt bekend daar.

Hoebele 1 april 2016 om 12:04

*** Gilbert
(niks)
* de rest
Blijft jammer dat NOS & Sporza de wedstrijd niet uitzenden. Dit zou misschien ook meer WT-ploegen trekken. Of verplaatsen naar vrijdag tussen BP en AGR?
Desalnietemin 5 overwinningen AGR en 2 Sanremo’s aan de start.

Bertvd 1 april 2016 om 12:27

Hierbij een hoogteprofiel:

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=vyoykheioecwunxv

lnnrt 1 april 2016 om 13:29

@ Hoebele, én drie keer Lombardije niet te vergeten.

Johan83 1 april 2016 om 14:05

Hoewel ik het belang van (naam-)sponsoring en internationale allure van een naam snap, blijft het enorm jammer dat de originele naam ‘Hel van het Mergelland’ is verdwenen. Ook enorm jammer is dat de doortocht door de Voerstreek (m.u.v. klein stukje) al enkele jaren verdwenen is. Ik mis toch heel erg beklimmingen als La Clouse en de Fechereux bijvoorbeeld. Er staan nu een aantal beklimmingen als dusdanig aangeduid, die die naam niet helemaal waardig zijn, m.i.

Kwouter 1 april 2016 om 14:08

Ik vind het juist wel leuk dat de volta limburg classic een .1 koers is. Kun je vaak de mannen van 2de lijn en toekomstige talenten zien strijden. Het is een beetje een mini-AGR maar dan minder zwaar en minder lang.

Ga morgenochtend lekker eerst zelf rondje fietsen in limburg om vervolgens te gaan kijken.

Johan83 1 april 2016 om 14:09

@Zjoske: Je zou, gezien jouw planning, de beklimming van de Loorberg (13:05 u), Rue de Buesdael (13:11 u), Camerig (13:25 u) of Gulperberg (13:39 u) kunnen meepakken, die zijn wel aardig om te zien. Ik zou persoonlijk de laatste nemen. Bij de VLC kun je normaal bovenop de Gulperberg aan de kant van de weg nog wel een plaats vinden als je op tijd erbij bent.

Kwouter 1 april 2016 om 14:16

@ Zjoske

Zat net alles uit te pluizen voor je en zag nu johans reactie pas. Kwam beetje op hetzelfde uit.

Zjoske 1 april 2016 om 15:43

Zelf ook wat gekeken mbv de info op de website in de tussentijd, maar meer na 14u. Kwam bij de beklimmingen van de Bemelerberg, Bruisterbosch, Duivenstraat en Bergenhuizen uit die me haalbaar lijken. Dus waarschijnlijk wordt het 1 van die 4.
Bedankt voor de info, maar voor 14u is niet haalbaar voor mij.

djoriana 1 april 2016 om 15:58

waarom deze wedstrijd niet de dag voor de gold race. alle materiaal is er dan alleen wat extra fietsen en renners.

Kwouter 1 april 2016 om 16:00

Je gaat toch NAAR een concert in Luxemburg. Kun je beter voor 14.00 gaan kijken ipv daarna, je moet ook weer terug naar de snelweg. Tenzij we het andersom moeten lezen en je juist niet eerder dan 14.00 daar kan zijn op je doorreis.

Ken de bergenhuizen niet. Maar van de andere 3 zou ik de bemelerberg kiezen, ivm makkelijkste bereikbaar. Kun je mooi een drankje pakken bij Brasserie berglust.

Zjoske 1 april 2016 om 16:45

@Kwouter
Dank je, kan inderdaad niet eerder aanwezig zijn door de openhuizendag. Wordt om 13u afgelost en dan vertrekken we.

J.LS27 1 april 2016 om 17:15
Quote:
djoriana – 1 april 2016 om 15:58

waarom deze wedstrijd niet de dag voor de gold race. alle materiaal is er dan alleen wat extra fietsen en renners.

Omdat de dag voor de AGR een paar duizend wielertoeristen over het parcours van de AGR rijden. En bij de VLC is de dag erna de tourversie

Hoebele 1 april 2016 om 19:03

Combinatie Bergenhuizen / Mheerelindje is ook mooi. Of Hoesberg in Mheer, daar is ook een café en sta ik te vrijwilligen.

peervaneynthoven 2 april 2016 om 00:18

@Hoebele L1 zend de wedstrijd rechtstreeks uit! Start s’morgens 11.15 en vanaf 14.45 s’middags.

Dayer Quintana 2 april 2016 om 11:20

BMC gaat dit makkelijk controleren, 5 kandidaat winnaars aan de start.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair