Voorbeschouwing: Volta ao Algarve 2018
Foto: Tim De Waele
dinsdag 13 februari 2018 om 16:30

Voorbeschouwing: Volta ao Algarve 2018

Het peloton zoekt komende week in het zuiden van Europa warmere oorden op tijdens verschillende rittenkoersen. In Portugal wordt de Volta ao Algarve (2.HC) verreden. Wie volgt Primož Roglič op als eindwinnaar? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Portugese rittenkoers wordt dit jaar voor de 44e keer verreden. In 1960 en 1961 stonden de eerste twee edities op de kalender. Na een onderbreking van vijftien jaar vindt de wedstrijd sinds 1977 weer jaarlijks plaats, zij als wedstrijd voor amateurs. Vanaf 1984 staan er profs aan de start. Het overgrote deel van de eindoverwinningen kwam terecht bij thuisrijders; 24 keer schreef een Portugees het klassement op zijn naam. Belmiro Silva is met drie zeges recordhouder. De enige eindwinnaar uit de Benelux is Stijn Devolder, die in 2008 won.

In de eerste etappe van de jongste editie versloeg Fernando Gaviria in een massasprint André Greipel en Nacer Bouhanni. De tweede etappe eindigde in een sprint-á-deux tussen Daniel Martin en Primož Roglič. De Sloveen moest het afleggen tegen Martin, maar hij legde wel de basis voor zijn eindzege. In de daaropvolgende tijdrit won Jonathan Castroviejo, maar door zijn snelle benen nam Roglič de leiding over van de Ierse klassementsrenner. Etappe vier was een prooi voor Greipel, die ditmaal John Degenkolb en Dylan Groenewegen te snel af was. Op de laatste dag ging de Portugees Amaro Manuel Antunes op de top van de Alto de Malhão met de zege aan de haal. Roglič eindigde als vijfde, genoeg voor winst in het algemeen klassement.

Laatste tien eindwinnaars
2008: flag-be Stijn Devolder
2009: flag-es Alberto Contador
2010: flag-es Alberto Contador
2011: flag-de Tony Martin
2012: flag-au Richie Porte
2013: flag-de Tony Martin
2014: flag-pl Michał Kwiatkowski
2015: flag-gb Geraint Thomas
2016: flag-gb Geraint Thomas
2017: flag-si Primož Roglič

Parcours
Net als vorig jaar bestaat de wedstrijd uit vijf gevarieerde etappes. Met twee vlakke ritten, één tijdrit en twee bergritten kunnen we voor zowel de etappes als het klassement en mooie strijd verwachten. In grote lijnen heeft de organisatie voor een gelijkwaardig parcours als het vorige seizoen gekozen. Op de tijdrit na kennen de verschillende etappes namelijk dezelfde aankomstplaatsen als in 2017.

Woensdag 14 februari – Etappe 1: Albufeira – Lagos (192,6 km)

Op Valentijnsdag wordt het startschot van de eerste etappe gegeven. Net als vorig jaar heeft de organisatie gekozen voor Albufeira als startlocatie en Lagos als aankomstplaats. Na de start zijn de eerste veertig kilometer relatief vlak. Na 43,9 kilometer wordt de strijd om de bergtrui geopend op de Aldeia dos Matos (vierde categorie). Ongeveer veertig kilometer later is de tweede klim van de dag, de Eira da Cevada (derde categorie) gesitueerd. Hierna is het verloop van de etappe relatief vlak. Een etappe waarin de sprinters hun kans kunnen grijpen.

Donderdag 15 februari – Etappe 2: Sagres – Fóia (187,9 km)

Tijdens de tweede etappe volgt er een eerste kans voor de klassementsrenners om de macht te grijpen. Na een vlakke start krijgt het peloton een flink aantal hoogtemeters te verwerken. Er staan vijf beklimmingen op de agenda. De eerste klim van de dag is de Monte Ruivo (vierde categorie). Vervolgens beklimmen ze de Marmelete (derde categorie), de Alferce (derde categorie) en de Sapeira (derde categorie). Na ongeveer 50 kilometer in grotendeels dalende of vlakke lijn beginnen de renners aan een klim naar finishplaats Fóia. Tijdens een afstand van 15,2 kilometer stijgt het wegdek gemiddeld 4,7%.

Vrijdag 16 februari – Etappe 2: Lagoa – Lagoa (20,3 km)

Op vrijdag krijgen de renners een ruim twintig kilometer lange individuele tijdrit voor hun kiezen. Na de start in Lagoa vertrekken zij richting de kust van de Atlantische Oceaan. Vervolgens rijden ze via een heuvelachtige ronde terug naar de startplaats. Wie weet hier het klassement naar zijn hand te zetten?

Zaterdag 17 februari – Etappe 4: Almodôvar – Tavira (199,2 km)

Op de voorlaatste dag krijgt het peloton de langste van de vijf etappes voorgeschoteld. Het startschot klinkt in de kleine gemeente Almodôvar. Door het binnenland van de Algarve koersen de renners richting de badplaats Tavira. Ondanks twee beklimmingen van de vierde categorie en een ongeclassificeerde heuvel kort voor de finish zullen de sprintersploegen hier hun best doen de koers naar hun hand te zetten.

Zondag 18 februari – Etappe 5: Faro – Malhão (173,5 km)

Sinds 2009 kent de ronde jaarlijks een aankomst in Malhão. Dit jaar is dat niet anders. Tijdens de laatste etappe mag er vanaf de start direct geklommen worden, al zijn er nog geen bergpunten te verdienen. Daarna komen de klimmers echter wel nog aan hun trekken, met vijf klimmen op het menu. De Picota (derde categorie) en Alto de Ameixieira (derde categorie) zijn het voorgerecht. In de finale kiest de organisatie voor dezelfde lokale ronde als vorig jaar. De renners beginnen met een klim naar Malhão (tweede categorie) en klimmen vervolgens naar het gehucht Vermelhos (derde categorie). De wedstrijd eindigt met een tweede, iets andere, zeer steile beklimming naar Malhão. Wie eist hier de eindzege op?

Favorieten
Ondanks concurrentie van de Tour of Oman (2.HC) en de Ruta del Sol (2.HC) start er in Portugal een sterk deelnemersveld. Dertien WorldTour-ploegen zijn aanwezig in Portugal. Daarnaast staan er drie ProContinentale en negen Portugese continentale teams aan de start.

Een formatie die met een sterk blok afreist naar de Algarve, is BMC. Richie Porte is kopman van de Amerikaanse formatie. Tijdens zijn tweede rittenkoers dit seizoen wordt hij onder andere bijgestaan door Tejay van Garderen en Dylan Teuns, die zelf ook in staat zijn om een goed klassement te rijden. De Australische klassementsrenner richt dit jaar al zijn pijlen op de Tour de France en dit is een van de drie koersen die hij rijdt ter voorbereiding op de Franse grote ronde. Hij zal hoogstwaarschijnlijk nog niet in topvorm verkeren, maar als kanshebber is hij zeker niet te onderschatten na zijn sterke optreden in de Tour Down Under.

Porte won tijdens de Tour Down Under de koninginnenrit, weet hij in Portugal ook te winnen? – foto: Sirotti

Onder meer dankzij zijn sterke tijdrit wist Geraint Thomas al twee keer te zegevieren in de Ronde van de Algarve. Vorig seizoen was, ondanks etappewinst in de Tour, niet wat hij ervan hoopte dus hij zal zich maar wat graag revancheren. De Welshman kan rekenen op de steun van een bijzonder sterke ploeg. Onder meer Michał Kwiatkowski vergezelt hem. Ook hij kan voor de Britse ploeg een goed klassement rijden. De verwachtingen bij Sky zullen daarom hooggespannen zijn.

Vanuit Nederlands perspectief is Bauke Mollema de man om te volgen. De Groningse klassementsrenner rijdt zijn eerste rittenkoers in de Algarve. Hij is tevens in voorbereiding op de Tour, dus in topvorm is hij waarschijnlijk nog niet, maar dit is een ideale wedstrijd om vertrouwen tanken. Ook Sam Oomen staat aan de start in Albufeira. Het 22-jarige talent van Sunweb kan in de Algarve rekenen op de steun van Laurens Ten Dam en Louis Vervaeke. Oomen rijdt dit jaar de Giro d’Italia in dienst van Tom Dumoulin, maar mag in een aantal kleinere ronden voor eigen succes rijden. Niet alleen bergop, maar ook in een tijdrit kan hij goed uit de voeten. Weet hij zijn eerste mooie eindklassering van dit jaar te behalen in Portugal?

Mag Mollema het zegegebaar maken in Algarve? – foto: Sirotti

Bob Jungels draagt het kopmanschap van Quick-Step Floors. De Luxemburger heeft een sterke tijdrit in de benen en kan ook bergop vaak mee met de besten. Hij hoopt dit jaar weer een stap omhoog te zetten, te beginnen in Portugal. Simon Špilak verdedigt de kleuren van Katusha-Alpecin. Vorig jaar wist hij in Algarve met een achttiende plek geen potten te breken. Dit jaar gaat hij op zoek naar revanche.

Voor UAE Emirates gaat Daniel Martin op jacht naar de eindzege. De Ier rijdt in Portugal zijn eerste kilometers in dienst van zijn nieuwe werkgever, tevens in voorbereiding op de Tour. Vorig jaar wist de 31-jarige klassementsrenner hier nog een etappe te winnen, maar de eindzege was buiten bereik. Als hij de twintig kilometer lange tijdrit goed weet te verwerken is hij een grote kanshebber. Met zijn sterke eindschot kan hij tevens op jacht naar bonificatieseconden.

Kan Martin in zijn eerste koers voor zijn nieuwe werkgever scoren? – foto: UAE Emirates

Een renner die de UAE-Emirates heeft verlaten is Louis Meintjes. Hij rijdt dit jaar weer in dienst van Dimension Data en verwerkt ook zijn eerste wedstrijdkilometers in Portugal. De kleine Zuid-Afrikaan startte nooit eerder in Algarve maar kan gelijk rekenen op een sterke ploeg om hem heen. Van zijn tijdrit moet hij het niet hebben, dus bergop zal hij proberen het verschil te maken. Movistar hoopt op een goed klassement met Jaime Roson. De 25-jarige Spanjaard kende geen klinkende seizoensstart dus lijkt nog op zoek naar zijn goede vorm van vorig jaar. Met hulp van Eduardo Sepúlveda en Nelson Oliveira gaat hij op zoek naar eremetaal.

Primož Roglič is afwezig en verdedigt zijn titel niet. Nieuwkomer Sepp Kuss staat namens LottoNL-Jumbo wél aan de start. De Nederlandse ploeg rijdt vooral in dienst van sprinter Dylan Groenewegen, maar het Amerikaanse talent mag voor zijn eigen kansen gaan. Een andere neoprof om in de gaten te houden is Ruben Guerreiro. De Portugees zal in zijn thuisronde een mooi resultaat willen behalen namens Trek-Segafredo. Patrick Konrad begon zijn tweede seizoen op het hoogste niveau sterk tijdens de Trofeo Serra, in de Algarve wil hij daar ongetwijfeld een vervolg aan geven. Tevens mag er gelet worden op de Italiaan Rinaldo Nocentini, die start namens de continentale formatie Sporting-Tavira.

Sprinters
Naast een aantal sterke klassementsrenners kan de organisatie ook rekenen op een aantal sterke sprinters. Amper terug van de Dubai Tour staat Dylan Groenewegen aan de start van de Volta ao Algarve. De afgelopen week toonde LottoNL-Jumbo aan grote stappen te hebben gezet in de ontwikkeling van de sprinttrein. In Portugal krijgen ze twee nieuwe kansen. Gratis zullen ze de overwinning echter niet krijgen, Arnaud Démare gaat het hem proberen moeilijk te maken. Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam maakt als lead-out van de Franse kampioen zijn debuut voor FDJ.

In Dubai behaalde Groenewegen zijn eerste seizoenszege – Foto: Lapresse

John Degenkolb kende een uitstekende seizoensstart met maar liefst twee overwinningen tijdens zijn eerste twee koersdagen. In Dubai wilde het echter niet vlotten. Lukt het in Portugal wel? Voor Dimension Data gaat Edvald Boasson Hagen op jacht naar winst. De Noor rijdt zijn eerste wedstrijdkilometers van 2018 in de Algarve, ter voorbereiding op de klassiekers. Jasper Stuyven, Timothy Dupont en Jürgen Roelandts verdedigen de eer namens onze zuiderburen. Andere rappe mannen aan de start zijn Ben Swift en Davide Cimolai.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Richie Porte
*** Geraint Thomas, Daniel Martin
** Bauke Mollema, Bob JungelsMichał Kwiatkowski
* Ruben Guerreiro, Sam Oomen, Louis Meintjes, Dylan Teuns

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Weer en TV
Het weer voor de komende week is erg aangenaam. De renners zullen koersen in temperaturen van 15 á 17 graden Celsius met regelmatig een zonnetje. Er is tot dusver geen regen voorspeld gedurende de vijf dagen en de wind is iedere dag ongeveer 10 kilometer per uur. De wedstrijd wordt niet in zijn geheel op TV uitgezonden, maar het laatste uur van de wedstrijd is dagelijks te zien. Het is in Portugal één uur vroeger. Na de finish van de Ruta del Sol, dagelijks rond 17:00 uur, schakelt Eurosport naar het laatste uur koers in de Algarve.


[poll id=”725″]

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
12 februari 2018 09:10
Geen enkele vermelding van Raul Alarcon? Die gaat hier met zijn kameraden van W52 iedereen helemaal kapot fietsen. Op het buitenblad.
12 februari 2018 09:23
@thijs e
Geen Alarcon op de voorlopige startlijst. Kwestie van het moraal van de "echte" toppers niet volledig aan diggelen te slaan in februari.
12 februari 2018 09:26
Die is gevallen afgelopen weekend ergens?
12 februari 2018 09:28
Begrijpelijk. En zeer sympathiek van Raul, zoals altijd eigenlijk
12 februari 2018 09:35
edit wf: klopt, aangepast
12 februari 2018 10:35
edit wf: is later aangepast. we passen het even aan
12 februari 2018 10:42
Alarcon staat niet op de startlijst omdat hij al gefinisht is.
12 februari 2018 12:03
Seizoensstart van EBH. Eindelijk, ik kan haast niet wachten !
13 februari 2018 20:35
Ik hoop dat nieuwkomer Sepp Kuss zich mag laten zien.

Reacties zijn gesloten.