Voorbeschouwing: Volta ao Algarve 2017
Foto: Sirotti
woensdag 15 februari 2017 om 06:00

Voorbeschouwing: Volta ao Algarve 2017

In februari zoeken de renners traditioneel zonnige oorden op. Komende week staan er maar liefst vier rittenkoersen op het programma. Zuid-Portugal maakt zich op voor de Volta ao Algarve em Bicicleta (2.HC) door het zuidelijkste district van Portugal. Wat mogen we van deze rittenkoers verwachten? Wie de kanshebbers voor de eindzege zijn, leest u in deze vooruitblik van WielerFlits.

Historie
De eerste twee edities van de Ronde van de Algarve werden in 1960 en 1961 verreden. Na een onderbreking van vijftien jaar vindt de rittenkoers sinds 1977 weer jaarlijks plaats. Van 1977 tot 1983 was het een rittenwedstrijd voor amateurs. Toen ging thuisrijder en recordhouder Belmiro Silva met drie eindzeges aan de haal. In totaal ging de eindzege 24 keer naar een Portugees, de laatste maal was dat in 2006 met João Cabreira. Stijn Devolder is de enige coureur uit de Benelux op de erelijst. Sinds 2007 is de wedstrijd onder toprenners in trek als opwarmrondje en dat is te zien aan de recente erelijst.

Geraint Thomas (Sky) verdedigt zijn titel niet – foto: Sirotti

Vorig jaar prolongeerde Geraint Thomas zijn eindzege. De Brit nam op de slotdag de leiderstrui over van Tony Martin. De traditionele tweede etappe naar Alto da Fóia in Monchique werd gewonnen door Luis Leon Sanchez. In de gele leiderstrui kwam de Spanjaard van Astana tijdens de tijdrit (gewonnen door Fabian Cancellara) zwaar ten val en moest hij opgeven. De koninginnenetappe op de slotdag werd gewonnen door Alberto Contador. Marcel Kittel won twee massasprints op overtuigende wijze.

Laatste tien eindwinnaars
2007: flag-it Alessandro Petacchi
2008: flag-be Stijn Devolder
2009: flag-es Alberto Contador
2010: flag-es Alberto Contador
2011: flag-de Tony Martin
2012: flag-au Richie Porte
2013: flag-de Tony Martin
2014: flag-pl Michał Kwiatkowski
2015: flag-gb Geraint Thomas
2016: flag-gb Geraint Thomas

Parcours
Op woensdag 15 februari start het peloton in Albufeira. De organisatoren van de Volta ao Algarve hebben een rittenschema uitgestippeld waar iedereen aan zijn trekken komt. Twee vlakke etappes, evenveel bergritten en één individuele tijdrit zorgen voor een gevarieerd parcours. Het traject van de 43ste editie van de Portugese rittenkoers is naar het sjabloon van vorig jaar. Enkel de start- en finishplaats van de eerste etappe zijn omgedraaid. De overige vier aankomstplaatsen zijn dezelfde. De traditionele slotrit naar de Alto do Malhão vindt plaats op zondag 19 februari.

Woensdag 15 februari – Etappe 1: Albufeira > Lagos (182,9 km)

De eerste etappe in lijn gaat van start in badplaats Albufeira. Met een heuvelachtige beginfase en een vlak einde is deze openingsrit de eerste kans voor de sprinters van dienst. Onderweg is na 22 kilometer de Sitio da Picota (derde categorie) opgenomen. De finishstreep ligt na 183 kilometers getrokken in Lagos. De Nigeriaanse miljoenenstad Lagos is naar dit stadje vernoemd. Welke sprinter spurt het snelst naar de leiderstrui?

Donderdag 16 februari – Etappe 2: Lagoa › Alto da Fóia (Monchique) (189,3 km)

Op de tweede dag moet stevig geklommen worden. Na 120 vlakke kilometers langs de kunstlijn ligt het zwaartepunt in de absolute slotfase. In de finale volgt er één beklimming van derde categorie, één van tweede en tot slot de Alto da Foia van eerste categorie. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt 5,8 procent, over een lengte van 9 kilometer. De favorieten voor de eindzege zullen zich hier direct moeten laten zien. Vorig jaar troefde  Sanchez hier Thomas en Primož Roglič af.

Vrijdag 17 februari – Etappe 3: Sagres › Sagres (18 km)

Niets nieuws onder de Portugese zon wat betreft de individuele tijdrit. Tijdens de rit tegen de klok zal het klassement opnieuw herschikt worden. In de achttien kilometer lange individuele tijdrit moeten slechts 144 hoogtemeters overwonnen worden. Vanuit Sagres gaat het eerst door het centrum van het stadje, waarna het tweede gedeelte langs de kust trekt. De laatste vijf kilometer gaan in licht dalende lijn. Pakt Tony Martin zijn eerste tijdritzege in zijn vernieuwde wereldkampioenentrui?

Zaterdag 18 februari – Etappe 4: Almodôvar › Tavira (203,4 km)

Op de vierde dag kunnen de sprinters hun hart weer ophalen. Het peloton moet vandaag 203,4 kilometers overbruggen naar aankomstplaats Tavira. In de langste en meest vlakke etappe van deze editie lijkt een koninklijke massasprint onafwendbaar. Wie mag de zegebloemen in ontvangst nemen?

Zondag 19 februari – Etappe 5: Loulé › Alto do Malhão (179,2 km)

Sinds 2009 kent de Portugese rittenkoers een aankomst op de Alto do Malhão. Deze klim is 2,5 kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van bijna negen procent. Ritwinnaars in het verleden waren Antonio Colom (2009), Alberto Contador (2010, 2014 en 2016), Stephen Cummings (2011), Richie Porte (2012 en 2015) en Sergio Luis Henao (2013). Net als vorig jaar wordt de beklimming twee keer aangedaan. Op de top van de tweede passage van de Alto do Malhão kennen wij de eindwinnaar van de Volta ao Algarve 2017.

Favorieten
Met Oman, Frankrijk (Tour du Haut Var) en Spanje (Ruta del Sol) is er de nodige concurrentie, maar desondanks kan de organisatie dit jaar rekenen op een interessant deelnemersveld. Twaalf WorldTour-formaties krijgen bijval van zes ProContinentale teams en zeven continentale ploegen. Zowel LottoNL-Jumbo als Roompot-Nederlandse Loterij zijn aanwezig in Portugal, eveneens als negentien landgenoten. Met Michał Kwiatkowski (2014) en Tony Martin (2011 en 2013) staan er twee ex-winnaars aan de start.

Slaat Daniel Martin toe in de Portugese heuvels? – foto: Quick-Step Floors / BrakeThrough Media

Op papier wacht ons een zeer open strijd zonder uitgesproken topfavoriet. Op basis van hun indrukwekkend seizoensbegin is het Belgische Quick-Step Floors de te kloppen ploeg. Daniel Martin was al actief tijdens Ronde van Valencia en bewees met vijfde plaats in de eindklassering dat hij over goede benen beschikt. De individuele tijdrit speelt in zijn nadeel waardoor de Ier bergop op de Alto da Fóia en de Alto do Malhão het verschil zal moeten maken. De Portugese neoprof Ruben Guerreiro mag van Trek-Segafredo net als in de voorbije Tour Down Under zijn eigen kans gaan.

In 2015 werd Luis Leon Sanchez vijfde in Algarve. Vorig jaar was de Spanjaard van Astana op weg om beter te doen. De 33-jarige allrounder sloeg een dubbelslag tijdens de tweede etappe naar de Alto da Fóia. Een dag later smakte hij in de individuele tijdrit met zijn gele leiderstrui tegen het asfalt en moest de wedstrijd via de ziekenwagen verlaten. Van ploegmaten Jesper Hansen, Michele Scarponi en Dario Cataldo kan er eveneens een een sterke klassering verwacht worden als Sanchez tegenvalt. En wat kan FDJ-renner David Gaudu, winnaar van de Ronde van de Toekomst 2016, bij zijn eerste rittenkoers bij de profs?

Tony Gallopin

Tony Gallopin is een renner in vorm – foto: Sirotti

De uitgesproken kopman bij Lotto Soudal is Tony Gallopin, die vorig jaar als zesde finishte. De 28-jarige Fransman heeft een goede tijdrit in de benen en voldoende klimvermogen om een rol van betekenis te spelen in de Portugese heuvels. Zijn goed vormpeil onderstreepte de Fransman met een tijdritzege en een tweede plaats in de meest recente Ster van Bessèges. Het speerpunt bij Cannondale-Drapac is Davide Villella. De Italiaan eindigde 2016 met een vijfde plaats in de Ronde van Lombardije en zijn eerste profoverwinning in de Japan Cup.

Rittenkaper Stephen Cummings (Dimension Data) en Andrey Amador (Movistar) zijn de kopmannen binnen hun ploeg. De 35-jarige Brit won het voorbije jaar vier etappes in evenveel verschillende WorldTour-koersen en het eindklassement van de Tour of Britain. Wanneer Amador voor zijn eigen rekening mag rijden, is hij tot grootste prestaties in staat. Zowel in 2015 (vierde) als in 2016 (achtste) reed de renner uit Costa Rica zich in de kijker in de Ronde van Italië. Vorig jaar droeg hij zelfs één dag de roze trui. Ook Jonathan Castroviejo moet in de gaten gehouden worden, hij werd in het zog van ploegmaat Nairo Quintana tiende in de Ronde van Valencia.

Laat Roglic zich zien in Algarve? – foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Primož Roglič is het speerpunt van LottoNL-Jumbo en richt zich op het eindklassement. In 2016 werd de Sloveen derde in de koninginnenrit, wat resulteerde in een vijfde plek in het algemeen klassement. In de Ronde van Valencia reed de ex-schansspringer zich bij de beste vijf in de koninginnenetappe. Namens Gazprom-RusVelo is het afwachten of Alexander Foliforov zijn wonderbenen van zijn gewonnen klimtijdrit uit de Ronde van Italië 2016 terug kan vinden?

Met Simon Špilak, Tony Martin en Tiago Machado heeft Katusha-Alpecin meerdere ijzers in het vuur. Voor tweevoudig eindwinnaar Martin is de afgelopen jaren gebleken dat de dubbele beklimming van de Alto do Malhão op de slotdag er vaak teveel aan is. Het thuispubliek zal de hoop hebben gevestigd op Machado, terwijl Špilak een moeilijk in te schatten renner is. Het alles-of-niets principe is vaak van toepassing bij de Sloveen.

Het laatste wapenfeit van Michal Kwiatkowski: de rode leiderstrui in Ronde van Spanje 2016 – foto: Sirotti

Met zijn talent reed Michał Kwiatkowski, de eindwinnaar van 2014, een bleek 2016. Ondanks de rode leiderstrui in de Ronde van Spanje en de zege in E3 Harelbeke was zijn debuutseizoen bij Sky niet zoals verwacht (en gehoopt). Zo werd de Pool gepasseerd voor de Tourselectie. Herpakt de oud-wereldkampioen zich in 2017? Het parcours is alvast op zijn maat met een korte individuele tijdrit en nijdige Portugese heuvels. De Britse ploeg houdt nog Gianni Moscon (eindwinnaar Arctic Race of Norway 2016) en Ian Boswell achter de hand.

Sprinters
Naast de mannen voor het algemeen klassement verwelkomt de Volta ao Algarve ook de nodige sprinters. Vorig jaar waren er twee ritten die in een massasprint eindigden en ook deze editie liggen er weer de nodige kansen. Mark Cavendish is de meest aansprekende spurter op de startlijst. De Manx Missile boekte in zijn carrière al 144 profoverwinningen, maar nog nooit één in Portugal. De Brit van Dimension Data krijgt onder meer concurrentie van zijn rivaal André Greipel, die namens Lotto Soudal aan de start staat. John Degenkolb – recent nog winnaar van een etappe in Dubai – zal zich namens Trek-Segafredo in de sprints mengen.

Groenewegen won de jongerentrui in Dubai – Foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Bij de Fransen is het uitkijken naar Arnaud Démare (FDJ) en Nacer Bouhanni (Cofidis). Quick-Step Floors rekent op de pijlsnelle Colombiaanse benen van Fernando Gavaria. Landgenoten Wouter Wippert (Cannondale-Drapac) en Coen Vermeltfoort (Roompot – Nederlandse Loterij) zullen zich ook mengen in de massasprints. De grootste kanshebber op een Nederlandse zege is echter Dylan Groenewegen. De Nederlandse kampioen moet toeslaan in de eerste en vierde rit. In vergelijking met de Dubai Tour wordt zijn sprinttrein versterkt met Lars Boom en Robert Wagner.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Michał Kwiatkowski
*** Luis Leon Sanchez en Primož Roglič
** Daniel Martin, Tony Gallopin en Andrey Amador
* Simon Spilak, Jonathan Castroviejo, Stephen Cummings en Tony Martin

Officiële website
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Bonificaties
In vier van de vijf etappes – uitgezonderd de tijdrit – zijn bonificatieseconden te verdienen. In de tussensprint krijgen de eerste drie renners 3, 2 en 1 seconde(n). Bij de aankomst zijn respectievelijk tien, zes en vier seconden te verdienen.

TV en Weer
De wedstrijd is in Nederland live te volgen via de televisie. Eurosport 2 doet verslag en bezorgt de koers iedere namiddag rond de klok van 17.00 uur, na de live-uitzending van de Ruta del Sol op televisie. WielerFlits komt elke dag met een Volg Hier en een etappeverslag.

De komende week vinden de renners in Algarve omstandigheden voor een aangename wielerkoers. Op de eerste dag vallen er heel misschien nog wat regendruppels, maar daarna is het zonnig en droog. De temperatuur is rond de achttien graden. De wind komt meestal uit het oosten en is met windkracht 4 vrij stevig.

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
13 februari 2017 08:09
Schat Gallopin op dit moment toch hoger in dan Kwiatkowski. 'De meest aansprekende spurter' is een wel heel subjectief gegeven. Dan spreekt Gaviria mij een stuk meer aan dan Cav. En dan moeten de fans van de Bowlingbal hier hun commentaar nog kwijt....
13 februari 2017 08:22
Ik snap niet dat Kwiatkowski überhaupt nog bij de favorieten staat, laat staan als topfavoriet. Bergop heeft die de laatste twee jaar werkelijks niets laten zien. En zelfs tijdritten vielen meestal serieus tegen. Roglic en in tweede instantie Amador en Sanchez zijn hier voor mij grote kanshebbers. Ook Spilak niet vergeten en als T. Martin een supertijdrit rijdt, is hij nog niet helemaal kansloos. In D. Martin en Gallopin als eindwinnaar geloof ik niet. In de tijdrit gaat hij te veel tijd verliezen om bergop goed te maken, tenzij hij zoals Quintana in Valencia van aan de voet vertrekt en niet meer stilvalt. Gallopin is zowel in het tijdrijden als in het klimmen wellicht net niet goed genoeg om voor eindwinst te gaan.
13 februari 2017 08:33
Mooi deelnemersveld qua sprinters, hier winnen gaat veel betekenen voor Dylan. Statistisch interessant: Groenewegen is volgens de PCS ranking de beste wielrenner die meedoet.

http://www.procyclingstats.com/race.php?id=172510&c=3&stat_id=144
13 februari 2017 09:26
qua sprinters is het inderdaad een mooi deelnemersveld. Voor het AK vind ik het in Oman en Spanje wel een stuk indrukwekkender. Benieuwd of Fraile weer een stapje heeft gemaakt. :)
13 februari 2017 10:01
@Redactie
Tony Gallopin staat niet langer op de startlijst (voorlopig althans)!
13 februari 2017 10:39
Gezien de ranking maakt Roglic een kans op een goede klassering, maar zonder enige klimondersteuning. Groenewegen mag mij hier verrassen.
13 februari 2017 11:37
Ik verwacht weer veel van Antunes. In dit deelnemersveld zelfs kanshebber op ritzeges in rit 2 en 5!
13 februari 2017 11:39
Ik ga voor Amador dit rondje. Fantastische renner die een beetje onderbelicht blijft vanwege Valverde en Quintana in dezelfde ploeg.
Edit: laat maar, staat niet meer op de startlijst.
13 februari 2017 11:57
Mooi rondje dit, hopelijk zend euro1 herhaling uit 's avonds.

Wat betreft Nederland ben ik hier erg benieuwd naar van der Hoorn, kijken wat die in dit veld kan! Ook Maurits Lammertink aan de start voor katusha, lijkt me mooi als hij een top 10 op de alto de malhao zou kunnen rijden!
13 februari 2017 13:08
@Baukema Tomoulin

Amador rijdt hier niet

@Matisz Ik zie Gallopin zowel op PCS als op website ploeg (http://lottosoudal.be/events/volta-ao-algarve-stage-2-3/?lang=en) in selectie staan
13 februari 2017 13:49
@Piet Lut
Inderdaad klopt! CyclingFever echter nog niet! Nog even afwachten maar Gallopin start hier normaliter wel
13 februari 2017 14:03
Uitgebalanceerd parcours. Zo hoort het!
13 februari 2017 14:14
@Matisz

Net op CyclingFever gekeken maar daar staan bij heel veel ploegen zelfs nog helemaal geen renners. Ik kijk daar eigenlijk nooit want op Wielerflits wordt altijd naar PCS gelinkt
13 februari 2017 17:03
Toch wel het minste deelnemersveld van de drie rondes deze week. Valt ook niet mee natuurlijk met zo'n drukke kalender voor de klassementsmannen. Roglic zou dit rondje zomaar eens op zijn naam kunnen schrijven als constanter is dan in Valencia. Qua sprintersveld dan weer wel een koers om naar uit te kijken. Vooral benieuwd naar Gaviria en Groenewegen tussen de grote mannen.
13 februari 2017 20:02
@TykkeThor
Toch niet zo zwak als je het mij vraagt. Een ex-WK een WK tijdrijden, winnaar LbL plus een bende topsprinters,… . Bovendien wordt het een open wedstrijd wat heel interessant is.
13 februari 2017 20:10
Antunes, Nocentini, Benta, Brandao, Mestre, De La Fuente, Sergio Paulinho; allemaal weer geweldige coureurs bij die kleine Portugese ploegjes.
13 februari 2017 20:12
TykkeThor, dit is wellicht niet de koers met de grootste kleppers maar persoonlijk vind ik het deelnemersveld bijzonder interessant. Roglic maakt inderdaad kans om zijn eerste rittenkoers te winnen, wat voor Lotto-Jumbo begrippen echt een heel mooie zege zou zijn. Ik hoop er hartelijk op.

Qua sprintersgilde is het volle bak testen voor Groenewegen. Prachtige omgeving...

Al bij al beschikt het over voldoende ingrediënten om er dagelijks voor te gaan zitten.
13 februari 2017 23:40
Heb er ook zin in, deze koers herbergt ook nog eens het debuut van onze enige echte Jetse Bol bij Manzana Postobon!
14 februari 2017 11:14
Start van het seizoen voor EBH, eindelijk !! Ik hoop dat de andere opbouw (latere seizoensstart) zijn vruchten afwerpt in de klassiekers (althans in die enkele waar DDD aan deel neemt ..).
14 februari 2017 23:19
Hopelijk heeft Jetse Bol de goede benen gevonden bij Manzana.
15 februari 2017 08:07
@wheely @kelderfan
Dacht dat 'Jetse Bol' een bijnaam was. Iets als de Bowlingbal... geef 'm maar van Jetje, en bol!
In België zou het de Bol van het Atomium kunnen zijn die uitkijkt over de naburige gemeente Jette. Of een plaatselijke specialiteit als de Berlijnse Bol of de Bossche Bol...
Prachtige wielrennersnaam, hij heeft er een volger bij!
15 februari 2017 10:42
@nederbelg
Zou leuk zijn als hij voor de bollentrui gaat.

Reacties zijn gesloten.