Voorbeschouwing: Tour of Turkey 2015

Voorbeschouwing: Tour of Turkey 2015

foto: Presidential Cycling Tour of Turkey

zondag 26 april 2015 om 08:00

In de schaduw van Luik-Bastenaken-Luik start zondag de Tour of Turkey 2015. De rittenkoers begint langs de Turkse rivièra en finisht acht dagen later in de grootste stad van het land: Istanbul. De wedstrijdorganisator heeft dit jaar voor een iets ander parcours gekozen, wat ten nadele is van de sprinters. Desondanks zijn de rappe mannen ruim aanwezig. Door de bergritten zullen zij voor de eindzege tekort komen. Wie wel kanshebbers voor de eindzege zijn, leest u in deze vooruitblik van WielerFlits.

Historie
De Presidential Cycling Tour of Turkey is een wedstrijd met een interessant parcours, maar een dubieuze reputatie. Dat is het gevolg van een jonge historie met verschillende op doping betrapte winnaars. De organisatie moest in 2012 en 2013 de gehuldigde winnaar uit de boeken schrappen wegens het gebruik van verboden middelen. Het deelnemersveld bestaat jaarlijks uit een mix van WorldTour, ProContinentale en continentale teams. Ploegen uit de laatste, en laagste divisie hebben niet de verplichting van het biologische paspoort, wat de controle op verboden middelen lastiger maakt.

De oorsprong van de achtdaagse rittenkoers door Turkije gaat terug naar de jaren zestig. In 1963 werd de eerste editie verreden, onder de naam ‘Marmare Tour’. Drie jaar later werd de internationale status toegekend. Vanaf 1966 is de race onder de auspiciën genomen van de presidentiële autoriteit. Het oog, maar vooral de portemonnee, van de staat zijn nog altijd aan de organisatie gebonden.

Hoewel er op de recente erelijst geen grote namen prijken, staan er desondanks jaarlijks enkele toppers aan de start. Wie de wedstrijd op waarde wil inschatten, kan beter kijken naar de ritwinnaars dan de eindlaureaten. Met name bij topsprinters is de wedstrijd in trek. Theo Bos, Marcel Kittel, André Greipel en Mark Cavendish hebben allen de afgelopen jaren meerdere ritten gewonnen.

20140504_TOT_008

Adam Yates pakte vorig jaar de eindzege

Vorig jaar wist Cavendish vier van de acht ritten te winnen. De eindzege in de vijftigste editie ging naar zijn jonge landgenoot Adam Yates. De beloftevolle Brit legde de basis voor zijn eindzege in de lastige bergrit naar Elmali, waar hij als tweede eindigde. Met een solo op de korte maar venijnig steile klim naar Selcuk, in rit 6, verzekerde hij zich van de eindzege. De toen 21-jarige renner versloeg met zijn eerste overwinning als prof mannen als Davide Formolo, Davide Rebellin en Luis Leon Sanchez.

Laatste vijf winnaars
2010: flag-it Giovanni Visconti
2011: flag-ru Alexander Efimkin
2012: flag-kz Alexandr Dyachenko
2013: flag-er Natnael Berhane
2014: flag-gb Adam Yates

Parcours
Het traject van de 51e Presidential Cycling Tour of Turkey is naar het sjabloon van de afgelopen jaren. De wedstrijd begint opnieuw in Alanya. Het bij Nederlanders populaire vakantieoord verzorgt sinds 2012 de start. De Ronde van Turkije volgt in grote lijnen de kustlijn en start- of finisht in bekende badplaatsen als Antalya, Marmaris en Bodrum. Het letterlijke hoogtepunt bereiken de renners opnieuw in de derde rit met finish bergop in Elmali. De achtdaagse rittenkoers eindigt met een criterium in de straten van Istanbul. In totaal rijdt het peloton 1256 kilometer over de Turkse wegen. WielerFlits is dit jaar opnieuw ter plaatse aanwezig voor exclusieve verhalen. Eurosport zendt dagelijks live-beelden uit van de Ronde van Turkije.

Etappe 1: Alanya – Alanya (144,8 km) – 26 april 2015
stage-1

De openingsetappe van de Ronde van Turkije in Alanya is in ere gehouden. De rit met start en finish in de badplaats begint een traditie te worden. Op de openingsdag zijn zoals bijna heel de ronde de sprinters aan zet. Het parcours leidt in zuidelijke richting langs de kustlijn. Halverwege de rit is een keerpunt, waarna wordt teruggereden richting de badplaats. De rit kent op één berg van de derde categorie, na bijna 55 kilometer, weinig hoogteverschillen. De finale van de rit bestaat uit twee plaatselijke rondes door Alanya van bijna zestien kilometer.

Etappe 2: Alanya – Antalya (182 km) – 27 april 2015
stage-2

Na een jaar afwezigheid is de tweede rit met start in Alanya en finish in Antalya teruggekeerd in de route. Vorig jaar kende deze rit dezelfde startplaats, maar eindigde toen in Kemer. De overwinning was toen net als de openingsrit voor Mark Cavendish. Hij is opnieuw kanshebber, want de rit is nagenoeg vlak. In het slot van de rit worden de renners via een afdaling naar de finishstreep gelanceerd. Laatste winnaar in Antalya is de Litouwer Aidis Kruopis, die in 2013 nagenoeg dezelfde rit won.

Etappe 3: Kemer-Elmali (165 km.) – 28 april 2015
stage-3

De derde etappe is de koninginnenrit van deze Ronde van Turkije. De aankomstlijn is getrokken bovenop een 15 kilometer lange steile berg, in Elmali. Koersdirecteur Abdurrahman Açikalin vergelijkt deze scherprechter graag met Alpe d’Huez. Hoewel dat te veel eer voor deze berg is, zorgt het wel jaarlijks voor spektakel. De klim naar Elmali mist mystiek, maar geschiedenis heeft het wel. De slotklim was in het recente verleden het toneel van opmerkelijke prestaties. In 2012 won de later positief bevonden Ivailo Gabrovski, met anderhalve minuut voorsprong op Alexandr Dyachenko. In 2013 ging de zege verrassend naar de toen 22-jarige Natnael Berhane. Hij versloeg Kevin Seeldraeyers en Mustafa Sayar, die een paar dagen later zou worden gehuldigd als eindwinnaar. Enkele maanden later werd duidelijk dat Sayar in deze rit positief had getest op doping, waarna hem de eindzege werd ontnomen. Vorig jaar ging de ritwinst naar Rein Taaramäe.

Etappe 4: Fethiye – Marmaris (131,9 km) – 29 april 2015
stage-4

Etappe vier heeft een profiel van een omgekeerde kartelzaag. De rit leidt het peloton over meer dan acht heuvels. Slechts één daarvan telt mee voor de bergtrui, een derde categorie heuvel na 32,5 kilometer. Het aantal heuvels klinkt veel, maar zal de rappe mannen niet afschrikken. De finishlijn ligt in de populaire badplaats Marmaris. Vorig jaar sprintte Mark Cavendish in exact dezelfde rit naar zijn derde overwinning. Theo Bos eindigde als zesde.

Etappe 5: Mugla – Pamukkale (159,9 km.) – 30 april 2015
stage-5

De vijfde rit gaat van Mugla naar Pamukkale. De rit begint in een berggebied langs de kust en trekt het binnenland in. Onderweg zijn twee keer punten voor de bergtrui te verdienen. Na 74,9 kilometer wordt de top bereikt van een tweede categorie klim. Na 111,5 kilometer volgt een berg van de derde categorie. Wat dan nog rest is een veertigtal kilometers in dalende richting. Het is afwachten hoe sterk de sprinters zijn. In deze rit zijn de etappekapers niet kansloos.

Etappe 6: Denizli – Selcuk (184 km) – 1 mei 2015
stage-6

Rit zes is de tweede grote afspraak voor de klimmers en mannen met klassementsambities. Vorig jaar werd in deze rit het eindklassement beslist toen Adam Yates soleerde naar de dubbelslag. De klim naar Selcuk is niet te onderschatten en zal opnieuw voor spektakel zorgen.

Etappe 7: Selcuk – Izmir (166,3 km) – 2 mei 2014
stage-7

De rit van Selcuk naar Izmir is een nieuwe kans voor de etappekapers. Na een relatief vlakke aanloop volgt een berg van tweede categorie, die renners van zeeniveau naar meer dan vierhonderd meter hoogte brengt. Na een lange afdaling, waarin de renners terug naar zeeniveau dalen, volgt in het derde kwart van de rit een nieuwe piek (eerste categorie) naar meer dan vijfhonderd meter hoogte. Deze berg zal bepalen wie gaat winnen: vroege vluchters of slimme dalers. Het slot van de rit bestaat uit een tiental glooiende kilometers.

Etappe 8: Istanbul – Istanbul (121 km) – 4 mei 2014
De slotetappe is een criterium in en om Istanbul. Verschillen in het algemeen klassement zal het niet meer opleveren. Vorig jaar ging de ritzege in deze slotetappe naar Mark Cavendish.

Favorieten
Slechts drie renners uit de top tien van het eindklassement van vorig jaar staan zondag aan de start; Davide Rebellin (5e), Kristijan Durasek (7e) en Enrico Barbin (10e). Adam Yates kan zijn zege niet verdedigen wegens een gebroken hand. De jonge Brit was een van de slachtoffers van het paaltjesincident in de Ronde van het Baskenland. In de laatste rechte lijn van de tweede rit klapte een aantal renners op verkeerspaaltjes die niet waren bewaakt. Yates brak bij dat incident zijn hand.

Sprinttalent Caleb Ewan - foto Sirotti

Sprinttalent Caleb Ewan – foto: Sirotti

Zijn werkgever Orica-GreenEDGE start de Ronde van Turkije met Cameron Meyer als voornaamste kandidaat voor de eindzege. De 27-jarige Australiër won begin dit seizoen nog het eindklassement in de Herald Sun Tour (2.1). Bij Orica-GreenEDGE zal de meeste aandacht gaan naar Caleb Ewan. De jonge sprinter zal in Turkije voor het eerst de degens kruisen met Mark Cavendish. Met André Greipel reed hij al eens in hetzelfde peloton, in de Tour Down Under 2014. Tot een sprintduel kwam het toen nog niet.

Toen Davide Rebellin in 1995 prof werd, was Ewan pas enkele maanden oud. In Turkije delen ze het peloton en zijn ze beide ook nog reële kanshebber op een ritzege. Ondanks zijn leeftijd is Rebellin (43) nog niet versleten. In de Brabantse Pijl finishte hij vorige week nog als vijfde. In de Amstel Gold Race kwam hij 18 tellen later dan winnaar Michael Kwiatkowski over de de finishstreep. Beide prestaties zijn vergelijkbaar met vorig jaar, waar hij in deze wedstrijden finishte als 7e en 13e. De twee bergritten in deze ronde zijn voor hem het perfecte terrein om een podiumplaats veilig te stellen, zeker nu het deelnemersveld minder sterk is dan andere jaren.

foto: Sirotti

Natnael Berhane – foto: Sirotti

Natnael Berhane is de enige oud-winnaar aan de start. Begin 2014 kreeg hij de overwinning van de Ronde van Turkije 2013 toegewezen, nadat de gehuldigde winnaar Mustafa Sayar tegen de dopinglamp was gelopen. Het is echter de vraag hoe fris de man uit Eritrea aan de start zal staan. In maand april heeft Berhane al tien koersdagen achter de rug, waaronder de Brabantse Pijl. De 24-jarige Afrikaan van MTN-Qhubeka heeft slechts één rustdag om zich voor te bereiden. Hij is momenteel actief in de Giro del Trentino-Melinda.

Thomas De Gendt is wellicht de meest aansprekende naam in de lijstje der favorieten. De nummer drie van de Giro d’Italia 2012 krijgt een parcours voorgeschoteld dat hem moet passen. De lange ontsnapping waar hij deel van uitmaakte in de Waalse Pijl liet zien dat hij over een stijgend vormpeil beschikt. De Gendt heeft de taak al in een vroeg stadium met de pedalen zijn ambities kenbaar te maken. De sterke afvaardiging van Lotto Soudal, met onder andere Pim Ligthart, dient ook ritzeges te scoren met André Greipel.

foto: ANSA/DANIEL DAL ZENNNARO

Mark Cavendish – foto: ANSA/DANIEL DAL ZENNNARO

Het machtsblok van de Belgische Lotto is geen overbodige luxe ten opzichte van die andere Belgische WorldTour-ploeg, Etixx-Quick-Step. De zwartblauwe ploeg start in Turkije met Mark Cavendish én Tom Boonen, die zijn rentree in het peloton maakt na zijn gemiste voorjaar door een val in Parijs-Nice. Naast het sprintgeweld start ook de Poolse groeibriljant Łukasz Wiśniowski. Bij het grote publiek is hij nog redelijk onbekend, maar in hem schuilt een toekomst ronderenner. In de Ronde van Turkije krijgt Wiśniowski de kans de eerste beloftes in te lossen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Thomas De Gendt
*** Davide Rebellin, Natnael Berhane
** Cameron Meyer, Tomasz Marczynski, Eduardo Sepúlveda
* Miguel Ángel López, José Gonçalves, Edward Beltran, Kristijan Durasek

Website organisatie
Deelnemerslijst

Dit artikel delen:

25 Reacties

Voorgeborchte 24 april 2015 om 09:22

De Gendt op papier inderdaad de sterkste klassementsrenner, maar ik denk niet dat hij zich gaat willen concentreren op een klassement…

TalatTunçalp 24 april 2015 om 09:24

Geen sterretje voor Seeldraeyers? Verder lijkt De Gendt weer veel meer aanvaller dan klimmer te zijn, dus verwacht ik Hansen als kopman van Lotto-Belisol.

Mijn favorieten:
**** Pello Bilbao
*** Natnael Berhane, Davide Rebellin
** Eduardo Sepulveda, Kevin Seeldraeyers, Tomasz Marczynski
* Miguel Angel Lopez, Cameron Meyer, Alex Cano, Kristijan Durasek

123poetertjes 24 april 2015 om 09:40

Deelnemersveld qua klimmers nog een tikje minder dan vorig jaar, alhoewel we toen Yates en Formolo ook nog niet zo gek kenden. Laten we hopen dat er een nieuw talent definitief opstaat.

***** Sepulveda
**** Berhane, Marczynski
*** Rebellin, Seeldraeyers, Agnoli
** Hansen, Lopez, Bilbao, Quinteiro
* Wisniowski, Barbin, Meyer, Durasek, De Gendt

Ik had trouwens wel verwacht dat meer sprinters de voorbeschouwing zouden halen (Guardini, Modolo, Belletti, Sbaragli, Hutarovich, Ruffoni…)

Purito 24 april 2015 om 10:25

Geen Bilbao als favoriet?

glenn485 24 april 2015 om 10:31

Winnaar zal bij Astana zitten denk ik. Lopez of Agnoli ben ik nog niet uit.

el cyclisto 24 april 2015 om 10:53

Niemand Reguigui?

TaDo 24 april 2015 om 11:25

Ik ben vooral benieuwd hoe Sepulveda zich zal laten zien.

burgyv 24 april 2015 om 13:22

De sterrenverdeling van cyclingquotes.com; realistisch als altijd.

***** Davide Rebellin
**** Tomasz Marczynski, Eduardo Sepulveda
*** Miguel Angel Lopez, Cameron Meyer, Pello Bilbao, Enrico Battaglin, Kevin Seeldraeyers
** Carlos Quintero, Valerio Agnoli, Serge Pauwels, Kritijan Durasek, Alex Cano, Natnael Berhane, Alexey Lutsenko Kevin Ledanois, Thomas De Gendt
* Adam Hansen, Heinier Parra, Timothy Roe, Brice Feillu, Florian Guillou, Jay McCarthy, Edward Beltran, Eduard Prades, Fabricio Ferrari, Javier Mejias, llya Koshevoy, Lucas Euser, Victor Campenaerts, Damien Howson, John Ebsen, Enrico Barbin, Sonny Colbrelli, Edward Diaz

Purito 24 april 2015 om 19:34

@burgyv
Die noemen zoveel namen, daar staat ook absolute rommel tussen.

Fabricio Ferrari (hoe verzin je het), Timothy Roe, Victor Campenaerts, Kevin Ledanois, Enrico Barbin.

Als je bovenstaande namen echt noemt als kanshebbers, wil ik niet weten wat je vantevoren gedronken hebt als CQ-redacteur.

SolerEritrean 24 april 2015 om 21:57

@Purito

Victor Campenaerts is inderdaad niet de renner die een berg als eerste bovenkomt (overigens wel een uitstekende tijdrijder)

Verweggistan 24 april 2015 om 22:22

@burgvy: het halve deelnemersveld een ster geven, lekker makkelijk; het moeilijke is juist om je te beperken.

Wheely 25 april 2015 om 01:30

Martinez is met maar net 19 jaar de jongste deelnemer, Rebellin met 43 jaar de oudste! :)

Dayer Quintana 25 april 2015 om 10:02

Voor mij:
***** Sepulveda
**** C. Meyer , Rebellin
*** Miguel Lopez, Marczynski, Durasek, Berhane , Hansen
** Agnoli , Seeldraeyers , Bilbao , De Gendt, Pauwels
* Lutsenko,Beltran, Koshevoy, Schumacher , Barbin , Grosu

JDG 25 april 2015 om 15:59

lotto soudal gaat niet met De Gendt als GC rijder maar als aanvaller om ritten te winnen.
hansen is de GC rijder
verwacht eerder een etappezege van De Gendt dan van Greipel.

Omhoog73 25 april 2015 om 22:09

Sepulveda? nog nooit van gehoord. Denk dat zo’n onbekende renner echt niet in 1 keer de ronde van Turkije gaat winnen hoor. (Hij is trouwens al flink kaal op z’n 23e ;) )

nero 25 april 2015 om 22:45

@Omhoog Turkije wordt toch vaker gewonnen door een renner die we totaal niet kennen en een paar maanden later tegen de lamp loopt?

luckyloek 25 april 2015 om 22:51

@omhoog, Sepulveda is echt niet zo onbekend voor de volgers. Hij zou je dan nog wel eens flink kunnen verrassen. Of hij gaat winnen weet ik niet, maar top 5 lijkt me best waarschijnlijk.

klootje kriekeljon 25 april 2015 om 23:23

Theo Bos en Sbaragli de sprinters bij MTN, tenminste zolang Theo zijn handjes thuis houdt. ;)

Omhoog73 25 april 2015 om 23:40

@Luckyloek
Voel me weer heel nederig als doorsnee volger ;)

luckyloek 26 april 2015 om 07:56

@omhoog, enkele WF’ers houden hem nauwlettend in de gaten. Anders had ik de naam wellicht ook gemist in de uitslagen. Hij rijdt over het algemeen niet veel wedstrijden die we live kunnen volgen op tv.

nasibal 26 april 2015 om 11:09

En ik maar denken dat Omhoog hier het aas had uitgehangen om vervolgens enkele naive WFers erin te zien happen haha.

Mijn eerste gedachte was ook “welke onbekende naam zal er dit jaar uit de koker rollen, of beter gezegd: uit de koker omhoog vliegen”!

hildeke 26 april 2015 om 11:13

Degenen die de koers frequent volgen zullen Sepulveda wel kennen.Een goed klimmer, mindere tijdrijder. Top-10 plaats is mogelijk hier. Ik heb het deelnemersveld snel overschouwd en zie als voornaamste kanshebbers op de eindzege Rebellin, Cameron Meyer en Pello Bilbao.

Quick step minded 26 april 2015 om 11:31

Voor jongens als Marczynski & Seeldraeyers is dit hun Tour de France. Benieuwd hoever ze raken in het GC.

Purito 26 april 2015 om 13:25

Als Sepulveda in vorm is, is hij juist een van de topkandidaten. Wellicht de topfavoriet.

Hij was van oorsprong tijdrijder, die zich steeds meer heeft omgeturnd als klimmer.

burgyv 27 april 2015 om 09:59

Het is natuurlijk een vrij matig deelnemersveld betreft de klassementsrenners, vandaar ook de vele namen. Maar om dan toch maar 1 favoriet te noemen; Miguel Angel López! Lijkt me veruit de beste klimmer.

Headlines

Materiaalzone

Populair