Voorbeschouwing: Tour of California 2019

Voorbeschouwing: Tour of California 2019

foto: Getty Images

zondag 12 mei 2019 om 20:00

Veel ogen zijn gericht op wat er in Italië gaande is, maar ook aan de andere kant van de oceaan wordt komende week gekoerst op het allerhoogste niveau. De Tour of California staat op het programma van 12-18 mei. Er wordt een opvolger gezocht voor Egan Bernal, die afwezig is in de States. Wie grijpt zijn kans? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Tour of California staat nog niet lang op de kalender, maar heeft zich in een korte tijd tot de belangrijkste wedstrijd op Amerikaanse bodem weten te ontwikkelen. In 2006 werd de eerste editie verreden. Floyd Landis ging met de eindzege aan de haal. Daarna was het drie keer Levi Leipheimer die de ronde wist te winnen, waarmee hij recordhouder is. Michael Rogers was in 2010 de eerste niet-Amerikaanse winnaar in Californië.

foto: Cor Vos

In 2012 wist Robert Gesink – na een aantal lastige jaren – in Californië weer een grote koers te winnen. De laatste jaren wonnen wereldtoppers als Peter Sagan en Bradley Wiggins. Sinds 2017 is de Tour of California onderdeel van de WorldTour. George Bennett bezorgde LottoNL-Jumbo in dat jaar de eindoverwinning. Het is nog altijd de enige profzege voor de Nieuw-Zeelandse klimmer.

Laatste tien winnaars Tour of California
2018: flag-co Egan Bernal
2017: flag-nz George Bennett
2016: flag-fr Julian Alaphilippe
2015: flag-sk Peter Sagan
2014: flag-gb Bradley Wiggins
2013: flag-us Tejay van Garderen
2012: flag-nl Robert Gesink
2011: flag-us Chris Horner
2010: flag-au Michael Rogers
2009: flag-us Levi Leipheimer


Vorig jaar

In 2018 waren de Colombianen heer en meester in Californië. Fernando Gaviria wist maar liefst drie ritten te winnen vanuit de sprint. Na zijn eerste zege mocht hij ook de leiderstrui aantrekken. De tweede rit ging al direct bergop, waarna Egan Bernal de leiding overnam op Gibraltar Road. Toms Skujiņš wist tussendoor nog een rit te winnen vanuit de vlucht.

foto: Cor Vos

In de individuele tijdrit op de vierde dag sloeg Tejay van Garderen een dubbelslag, maar op de voorlaatste dag wist Bernal de orde te herstellen. In de bergrit rond South Lake Tahoe reed hij de concurrentie op anderhalve minuut. In het eindklassement hield hij Van Garderen 1.25 achter zich, terwijl nummer drie Daniel Martínez op meer dan twee minuten eindigde.

Top-5 Tour of California 2018
1. flag-co Egan Arley Bernal (Team Sky)
2. flag-us Tejay van Garderen (BMC)
3. flag-co Daniel Felipe Martínez (EF Education First-Drapac)
4. flag-gb Adam Yates (Mitchelton-Scott)
5. flag-gb Tao Geoghegan Hart (Team Sky)


Parcours

De Ronde van Californië is zeven dagen lang en kent voor het eerst sinds de oprichting in 2006 geen individuele tijdrit. In totaal leggen de renners 1.264 kilometer af. De langste etappe is op de vijfde dag, als de renners bijna 220 kilometer moeten afhaspelen. Begonnen wordt in Sacramento, gefinisht in Pasadena. Het tijdsverschil met Californië is negen uur. Als het in Nederland en België 21.00 uur is, is het in Californië 12.00 uur.

Zondag 12 mei, etappe 1: Sacramento – Sacramento (143 km)

De openingsrit voert de renners door Sacramento, de hoofdstad van de staat Californië. Het begin is eenvoudig, want er zijn nauwelijks hoogtemeters. Vanuit de start volgt een grote lus ten westen van de stad. Na 132 kilometer rijden de renners een lokaal parcours van 3,5 kilometer op in Sacramento, dat drie keer keer afgelegd moet worden. In de slotkilometer zit één haakse bocht naar links, waarna de rode loper uitgaat voor de sprinters.

Start: flag-nlflag-be 23.15 uur
Finish: flag-nlflag-be 02.40 uur

Maandag 13 mei, etappe 2: Rancho Cordova – South Lake Tahoe (214,5 km)

Na de rustige start is het op de tweede dag al klimmen geblazen. De renners moeten bijna 4.500 hoogtemeters overbruggen tussen Ranco Cordova – nieuw als startplaats in de ToC – en South Lake Tahoe. Laatstgenoemd skiresort op ruim 2.100 meter boven zeeniveau is wel bekend. Op Omo Ranche (3e cat.), Kirkwood Summit (2e cat.) en Carson Pass Summit (2e cat.) zijn bergpunten te verdienen. Ook de finish naar South Lake Tahoe heeft een sticker meegekregen, die van derde categorie. De laatste anderhalve kilometer gaan bergop. Hier gaat de eerste slag geslagen worden in het klassement.

Start: flag-nlflag-be 18.30 uur
Finish: flag-nlflag-be 00.45 uur

Dinsdag 14 mei, etappe 3: Stockton – Morgan Hill (208 km)

De derde etappe voert de renners over ruim tweehonderd kilometer van Stickton naar Morgan Hill, twee erkende start- en finishplaatsen in de Tour of California. De scherprechter onderweg is de Mount Hamilton van 7,2 kilometer aan 8,4%. Het is al de vijfde beklimming van de dag; in totaal telt deze rit meer dan 2.900 hoogtemeters. Na de top van Mt. Hamilton is het nog ruim zestig kilometer tot de aankomst. De laatste klimkilometers zijn op twintig kilometer, daarna is het geheel vlak. In de laatste kilometer zit nog een chicane. De laatste vijfhonderd meter gaan rechtdoor.

Start: flag-nlflag-be 19.05 uur
Finish: flag-nlflag-be 00.45 uur

Woensdag 15 mei, etappe 4: WeatherTech Raceway Laguna Seca – Morro Bay (214,5 km)

Etappe vier van de Tour of California voert de renners van het autocircuit in Monterey naar Morro Bay. De rit is bijna 215 kilometer lang en gaat grotendeels langs de westkust. Het profiel lijkt vlak, maar er zijn nog de nodige hoogtemeters opgenomen. Desondanks lijkt dit een van de weinige kansen voor een pure massasprint. De kustweg werd in mei 2017 getroffen door een grote aardverschuiving, waarna deze pas in juli vorig jaar heropend werd. Hierdoor kan de organisatie dit jaar weer deze route aandoen, nadat het eerder in 2006, 2007, 2008, 2014 en 2016 opgenomen was in het parcours. De finale is een grote ronde rond Morro Bay. In de laatste twee kilometer zitten nog drie haakse bochten: de eerste naar links en daarna twee keer naar rechts. De laatste bocht is op ongeveer 400 meter van de meet, die licht oploopt.

Start: flag-nlflag-be 19.05 uur
Finish: flag-nlflag-be 00.45 uur

Donderdag 16 mei, etappe 5: Pismo Beach – Ventura (219,5 km)

Op de vijfde dag van de Tour of California wordt weer flink geklommen, met vijf beklimmingen op het programma. Start en finish liggen in badplaatsen Pismo Beach en Ventura. Het peloton wordt geleid door de provincie van Santa Barbara, ook wel de Amerikaanse Riviera genoemd. De zwaarste klim is de San Marcos Pass (6,1 km aan 6,8%) halverwege de rit. Daarna liggen in de laatste vijftig kilometer nog twee colletjes van de tweede en derde categorie. Daarmee is de etappe nog niet gedaan, want vlak voor de meet ligt nog een venijnig klimmetje van 900 meter aan 9%. Valt hier de beslissing, of komt alles terug in de bochtige finale van Ventura?

Start: flag-nlflag-be 19.00 uur
Finish: flag-nlflag-be 00.40 uur

Vrijdag 17 mei, etappe 6: Ontario – Mount Baldy (127,5 km)

Kort, maar zeer krachtig. Dat is de voorlaatste koninginnenetappe van de Tour of California. Onderweg liggen drie zware beklimmingen die de renners boven de 1.000 meter voeren. Allereerst direct vanuit de start merken de renners al iets van Glendora Ridge Road, met de top na 27 kilometer. Deze klim is officieel 12,3 kilometer lang aan 5,6%. Daarna volgt een lange afdaling en een tussenstuk richting de voet van de Glendora Mountain Road (15,1 km aan 4,9%).

Na een plateau beginnen de toppers aan de beklimming richting Mount Baldy Resort. Om de finish op 1959 meter hoogte te bereiken, moeten de renners eerst 8,1 kilometer aan maar liefst 8,3% gemiddeld stijgingspercentage afleggen. De laatste 800 meter gaan zelfs aan 12,8% stijging. Het peloton krijgt in totaal 4.280 hoogtemeters voor de voeten geschoven. Tijdens de laatste vier aankomsten op Mount Baldy in Californië was het verschil tussen de winnaar en de nummer twee gemiddeld zestien seconden, genoeg om het klassement nog op zijn kop te zetten.

Start: flag-nlflag-be 20.50 uur
Finish: flag-nlflag-be 00.40 uur

Zaterdag 18 mei, etappe 7: Santa Clarita – Pasadena (126 km)

De slotrit van Santa Clarita naar Pasadena is allesbehalve vlak. De renners krijgen bijna 2.300 hoogtemeters voor de kiezen. Onderweg liggen twee beklimmingen met de Angeles Forest Highway en de Upper Big Tujunga Canyon Road. Helaas zijn er alleen op de eerste klim officieel punten te verdienen, want de tweede verdient alleen vanwege de naam al meer eer. Na een lange afdaling passeert het peloton na 111 kilometer voor het eerst de finishlijn in Pasadena, een voorstad van Los Angeles.

Daarna is het nog vijftien kilometer tot de echte finish, verdeeld over drie rondes van vijf kilometer rond een groot park. Het epicentrum van dat park is het Rose Bowl Stadium, de thuisbasis van UCLA Bruins, het American Football-team van de universiteit van Californië. Daarnaast werd vijf keer de Super Bowl hier georganiseerd en voetbalde LA Galaxy in dit stadion van 1996 tot 2003, tot het huidige team van Zlatan Ibrahimović verhuisde naar The Home Depot Center op de campus van de universiteit.

Start: flag-nlflag-be 19.35 uur
Finish: flag-nlflag-be 22.35 uur


Favorieten

Maar liefst dertien WorldTour-ploegen maken de reis naar de Tour of California. Naast Jumbo-Visma staan ook topploegen als Deceuninck-Quick Step, Astana, BORA-hansgrohe en Team Ineos aan de start van de zevendaagse rittenkoers. Vijf ProContinentale teams zijn uitgenodigd, evenals een nationale selectie van de Verenigde Staten.

George Bennett – foto: Cor Vos

Er staan drie oud-winnaars aan de start, twee klassementsmannen en Peter Sagan. Laatstgenoemde zal door het bergachtige profiel van de ronde geen kans maken. George Bennett daarentegen wel. De Nieuw-Zeelandse klimmer is de vooruitgeschoven pion van Jumbo-Visma. Na de blessure van Robert Gesink werd zijn naam even genoemd voor de Giro d’Italia, maar voor die plek is uiteindelijk Sepp Kuss aangewezen. Hierdoor mist Bennett, die zich voorbereidt op de Tour de France, wel een sterke klimmer aan zijn zijde. Floris De Tier en Neilson Powless gaan wel mee naar Californië.

Bij Team Ineos verdedigen ze de titel van Egan Arley Bernal. De Colombiaan ontbreekt zelf. Aanvankelijk zou hij de Giro d’Italia rijden, maar hij brak vorige week zijn sleutelbeen en staat langs de kant. De Britten nemen drie klimmers mee, waarvan Gianni Moscon door de ploeg is aangewezen als kopman. Hij zou de Giro rijden, maar koos na een matig voorjaar voor een andere opbouw richting de Tour de France. Hij begint die voorbereiding in Californië. Ineos heeft daarnaast David de la Cruz (elfde in de Volta ao Algarve en vijfde in de Wielerweek van Coppi en Bartali) en Diego Rosa, die dit seizoen nog geen eigen kansen kreeg.

Porte pakte uit op ‘zijn’ Willunga Hill – foto: Cor Vos

Trek-Segafredo rekent op Richie Porte. Hij debuteert in de Ronde van Californië, waar zijn voorbereiding op de Tour de France écht begint. Buiten Australië wil het dit seizoen nog niet lukken voor Porte. In de Tour Down Under werd hij nog tweede, in de Herald Sun Tour vijfde. Daarna vielen zijn optredens in de UAE Tour (50ste) en de Ronde van Catalonië (38ste) tegen. Toont hij in de States aan dat hij daadwerkelijk mee kan doen om de knikkers in de Tour? Bij Trek-Segafredo rijden ook Peter Stetina en Niklas Eg.

Bahrain Merida hoopt op wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis. De Australiër wil zich op termijn omscholen van goede tijdrijder naar goede ronderenner. Dan zal hij het eerst moeten laten zien in de rondes van een week. Dit seizoen lukte het voor Dennis nog niet in de UAE Tour en Tirreno-Adriatico. In het Baskenland viel hij vroeg uit. Heeft de Aussie zijn batterij volledig opgeladen? Zijn doel is top-5. Dennis heeft onder meer de Oostenrijkse klimmer Hermann Pernsteiner met zich mee.

Astana behoort tot de sterkst presterende ploegen dit jaar. Naar Californië stuurt het een klimmer die niet tot de A-kern behoort, maar scoren kan hij zeker als hij meegaat in de flow van de ploeg. Rodrigo Contreras lijkt de aangewezen kopman. De Colombiaan won eerder dit jaar een rit in de Ronde van Rwanda, terwijl hij in de Tour Colombia 2.1 als tiende eindigde in het klassement. Zijn laatste twee rondes (Catalonië en Romandië) reed hij niet uit.

Großschartner greep bergop de macht in de Ronde van Turkije – foto: Cor Vos

De winnaar van de Ronde van Turkije start ook! Felix Großschartner mag dus zeker niet vergeten worden in de lijst met favorieten. De Oostenrijker is ook deze ronde de klimkopman van BORA-hansgrohe. Eerder liet Großschartner al zijn vorm zien in Parijs-Nice en in de Ronde van Romandië werd hij knap vierde in het klassement (één seconde naast het podium) nadat hij vier ritten bij de top-10 eindigde. Maximilian Schachmann, een van de toppers dit voorjaar bij de Duitse formatie, gaat mee en kan zijn kopman lang bijstaan in de bergen.

Naast Bennett is ook Tejay van Garderen een oud-winnaar van de Ronde van Californië. Het is al van 2013 dat TJ op het hoogste podium stond. Dit jaar staat hij aan de start in het roze van EF Education First met de teruggekeerde Rigoberto Urán en nieuwkomer Sergio Higuita aan zijn zijde. De jongste Colombiaan van de twee werd al vroeg gehaald door de ploeg, maar de eerste maanden van het seizoen ‘uitgeleend’ aan Euskadi. Daar liet hij zich gelden in Valencia, de Ruta del Sol en diverse eendagskoersen met uitslagen in de top-10. Voor Van Garderen is het nog wachten op zijn eerste top-10 in een eindklassement dit jaar. Dat er geen tijdrit opgenomen is, speelt in het nadeel van de Amerikaan. Van Urán is geen verwachtingspatroon na zijn terugkeer. Hij werkt vooral toe naar de Tour.

Tadej Pogacar in de Volta ao Algarve – foto: Cor Vos

In de Tour of California krijgen regelmatig jongelingen de kans, zoals vorig jaar Egan Bernal. Mogelijk kan Tadej Pogačar hem opvolgen. De Sloveen maakt een uitstekende ontwikkeling door in zijn eerste seizoen als prof bij UAE Emirates. De 20-jarige Pogačar won zelfs een rit en het eindklassement in de Volta ao Algarve. Daarna wist hij nog een zesde plek te behalen in de Ronde van het Baskenland tussen diverse toppers. Hoe verteert hij de Amerikaanse bergen?

Een outsider voor een mooie ereplaats is Keegan Swirbull van Amerikaanse selectie. De 23-jarige klimmer werd de afgelopen maand tweede in de Tour of Langkawi en zesde in de Tour of the Gila. Wat is dat waard tussen WorldTour-renners? Andere renners om in de gaten te houden zijn Matteo Badilatti (Israel Cycling Academy) en Riccardo Zoidl (CCC).


Sprinters

Voor de sprinters is het ook feest in de Ronde van Californië. Op de deelnemerslijst staan namen van erkende snelle mannen als Mark Cavendish (Dimension Data), John Degenkolb (Trek-Segafredo), Nacer Bouhanni (Cofidis) en Peter Sagan (BORA-hansgrohe). Mocht het voor de Slowaakse kampioen niet lukken – hij kende een matig voorjaar voor zijn doen – dan kan altijd Erik Baska nog sprinten.

Daarnaast maken jonge spurters als Kristoffer Halvorsen (Team Ineos), Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step), Danny van Poppel (Jumbo-Visma), Phil Bauhaus (Bahrain Merida) en Max Walscheid (Team Sunweb) de oversteek naar Californië.

Deceuninck-Quick-Step speelt Fabio Jakobsen uit – foto: Cor Vos

Namens Astana komen Davide Ballerini en Magnus Cort naar Californië. Andere namen om in de gaten te houden zijn Edwin Ávila, Sondre Holst Enger (beiden Israel Cycling Academy) en Travis McCabe (Amerikaanse selectie). Wellicht kan jongeling Jasper Philipsen (UAE Emirates) zich tonen na een zwaar voorjaar. Een aardig sprintersveld dus!

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tadej Pogačar
*** Felix Großschartner, George Bennett
** Gianni Moscon, Richie Porte, Tejay van Garderen
* Rodrigo Contreras, Sergio Higuita, Rohan Dennis, David de la Cruz

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en tv

In Sacramento is het bij de start van de Tour of California prima koersweer, met 27℃ en volop zon. Ook de rest van de week is de temperatuur grotendeels tussen de 18 en 25℃. In de bergetappes gaat de temperatuur wel omlaag: bij South Lake Tahoe verwacht men 14℃ en regen, terwijl op Mount Baldy het ook niet warmer wordt dan 13℃. Afgesloten wordt in Pasadena onder een licht wolkendek en zo’n 17℃.

Eurosport heeft de rechten van de Ronde van Californië. Alle live-uitzendingen zijn op het hoofdkanaal. De eerste rit is vanaf 01.00 uur ’s nachts te zien. De andere uitzendingen beginnen om 23.00 uur onze tijd. De slotrit is nog eerder op de avond te zien.


Dit artikel delen:

22 Reacties

lander luypaert 10 mei 2019 om 08:19

Tadej Pogacar pakt em.

Groningen 10 mei 2019 om 20:12

Pogacar rijdt erg indrukwekkend dit jaar, ik zou het wel mooi vinden als hij wint, maar verwacht toch dat hij het lastig zal krijgen tegen Bennett.

ThomasVoeckler 10 mei 2019 om 08:37

McNulty gaat ongetwijfeld ook meedoen, en om de winst strijden.

Random wielerliefhebber. 10 mei 2019 om 09:03

Richie Porte gaat hier laten zien waarom hij kopman is in de TdF, en nog steeds de grootste concurrent van Froome en co

kelderfan 10 mei 2019 om 16:17

Thomas heeft zich juist gespaard voor de gelegenheid om zichzelf met zijn 2e. zege te bekronen.

Panclaro 10 mei 2019 om 10:19

Mij een raadsel waarom Contreras hier een ster krijgt, want heeft tot nu toe geen noemenswaardige resultaten gehaald. McNulty en Swirbull daarentegen zijn om in het oog te houden en 1-sterwaardig.

Jungle Man 10 mei 2019 om 11:35

Kalender technisch wel slecht gepland in de schaduw van de Giro, terwijl er de afgelopen week weinig wielrennen te zien viel.

wieler4live 10 mei 2019 om 14:18

Geef Bennett wel echt een kans om hem te pakken heeft hier een hoofd doel van gemaakt en is op hoogte stage geweest veel zal afhangen van mannen als porte en pogacar of zij ook echt een doel hebben gemaakt van dit rondje

WCEendT 10 mei 2019 om 14:51

McNulty niet noemen in deze voorbeschouwing is opmerkelijk to say the least.

kelderfan 10 mei 2019 om 16:19

McNulty lijkt mij gevaarlijker met een tijdrit en die ontbreekt helaas.

coolietje 11 mei 2019 om 21:46

Waarom Moscon ** krijgt is mij pas echt een raadsel…

Schollekop 12 mei 2019 om 08:34

Grossschartner, van Garderen of Bennett.

DrJ 12 mei 2019 om 20:38

Grosscchartner, Bennett of Porte

xistnc 12 mei 2019 om 20:24

Vannacht finish om 3 uur en daarna om 1 uur. Tjonge, dat red ik niet. Was dat altijd zo? Ik kan me iets herinneren van finishen iets voor of om middernacht.

Random wielerliefhebber. 12 mei 2019 om 20:26

00:45 is wel normaal volgensmij

ditisdavid 12 mei 2019 om 20:32

Wat is dat toch dat zowat alle WorldTour rondjes van een week een minder veld dan vorig jaar hebben? Daarnaast een teleurstellend parcours, afgezien van een paar (bonificatie)seconden zal het verschil alleen op Mount Baldy gemaakt worden…

Random wielerliefhebber. 12 mei 2019 om 20:35

dat lijkt denk ik maar zo, die renners verdwijnen niet opeens :p

Samlambeej 12 mei 2019 om 21:06

Veel renners gaan liever alleen op een berg zitten.

Turtlehead 12 mei 2019 om 21:28

… en er zijn er steeds meer, dus kiezen ploegen en renners kritischer.
Maar: ToC heeft altijd een mager veld gehad, met enkele grote(re) namen (die je op de erelijst terugziet) en verder mannen in opbouw en uit de tweede rang.

Covadonga 12 mei 2019 om 20:52

@redactie
Rit 6; Ik vind de laatste etappe geen koninginnerit.-)
Rit 1; “Het begin is eenvoudig, want er zijn nauwelijks hoogte meters”. De hele rit is vlak!

mackie 12 mei 2019 om 22:14

rit 2 is daarintegen weer zo’n typische Amerikaanse etappe waarin je 3 bergen in 100km kunt beklimmen zonder een echte afdaling er tussen.

Wheely 12 mei 2019 om 22:14

Wordt een leuk sprintje vannacht!
Sagan, Degenkolb, Van Poppel, Jakobsen, Bouhanii, Walscheid…

Wielernieuws

Materiaalzone

Populair