Voorbeschouwing: Tour of California 2018
foto: Bryn Lennon/Getty Images (archief)
zondag 13 mei 2018 om 20:25

Voorbeschouwing: Tour of California 2018

Terwijl de blik van de meeste wielerwatchers op de Giro d’Italia is gericht, gaat vanaf aanstaande zondag in de Verenigde Staten de Tour of California van start. Vorig jaar boekte George Bennett zijn eerste profzege in de zevendaagse rittenkoers. Wie volgt de Nieuw Zeelander op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Tour of California staat nog niet lang op de kalender, maar heeft zich in een korte tijd tot de belangrijkste wedstrijd op Amerikaanse bodem weten te ontwikkelen. In 2006 werd de eerste editie verreden. Floyd Landis ging met de eindzege aan de haal. Sinds vorig jaar is de wedstrijd onderdeel van de WorldTour. Levi Leipheimer heeft de meeste eindzeges op zijn naam staan. Hij schreef in 2007, 2008 én 2009 het eindklassement op zijn naam. De voorbije jaren wisten onder andere Peter Sagan, Bradley Wiggins en Robert Gesink de wedstrijd te winnen.

Bennett mocht vorig jaar op de laatste dag de champagne ontkurken – foto: Bryn Lennon/Getty Images

Vorig jaar was Bennett de sterkste klassementsrenner. In de bergrit naar Mount Baldy wist hij nipt achter Rafal Majka te finishen, die op dat moment klassementsleider was. In de daaropvolgende tijdrit pakte de renner van LottoNL-Jumbo genoeg tijd op Majka en zijn andere concurrenten om de gele leiderstrui over te nemen. In de slotrit wist hij stand te houden, waardoor hij zijn eerste zege als prof boekte.

Laatste tien winnaars Tour of California
2008: flag-us Levi Leipheimer
2009: flag-us Levi Leipheimer
2010: flag-au Michael Rogers
2011: flag-us Chris Horner
2012: flag-nl Robert Gesink
2013: flag-us Tejay van Garderen
2014: flag-gb Bradley Wiggins
2015: flag-sk Peter Sagan
2016: flag-fr Julian Alaphilippe
2017: flag-nz George Bennett

Parcours
Net als voorgaande jaren weet de organisatie een gevarieerd parcours te presenteren. Er zijn kansen voor de sprinters, klimmers en tijdrijders, waardoor er iedere dag een verschillende strijd verwacht mag worden.

Zondag 13 mei – Etappe 1: Long Beach – Long Beach (133 kilometer)
De openingsrit is een criterium door het noordelijk gelegen Long Beach. Het peloton krijgt twaalf rondes van ieder ruim elf kilometer te verwerken. Na 133 biljartvlakke kilometers komt het hoogstwaarschijnlijk op een massasprint aan, voordat we weten wie de eerste leiderstrui aan mag trekken.

Maandag 14 mei – Etappe 2: Ventura – Gibraltar Road (155 kilometer)
De kans dat de winnaar van de eerste etappe de gele leiderstrui langer dan één dag dragen, mag lijkt vrij klein. De tweede dag staat er namelijk een serieuze bergrit op het programma. Na vier kleine klimmetjes zal op Gibraltar Road de strijd tussen de klassementsrenners voor het eerst losbarsten. Ruim 12 kilometer lang loopt het wegdek omhoog, aan een gemiddelde van 8%. Goed voor een eerste schifting in het klassement.

Dinsdag 15 mei – Etappe 3: King City – Laguna Seca Recreation Area (197 kilometer)
Ook op dag drie kunnen we strijd tussen de mannen van het klassement verwachten. Over 197 kilometer staan er vijf beklimmingen op de agenda, waarvan drie in de laatste dertig kilometer. De finishstreep is 2,5 kilometer na de laatste top getrokken. Die laatste beklimming gaat na 190 kilometer niet in de koude kleren zitten. Deze is ‘slechts’ 1,1 kilometer lang, maar met een stijgingspercentage van 10,3% zullen de puncheurs hier hun slag willen slaan.

Woensdag 16 mei – Etappe 4 (ITT): San José – Morgan Hill (34,7 kilometer)
Ook op de vierde dag moeten de klassementsrenners wederom aan de bak. Er staat namelijk een tijdrit van 34,7 kilometer op het programma. In de eerste 16,2 kilometer loopt het wegdek lichtjes omhoog. De daaropvolgende 18,5 kilometer lopen in dalende of vlakke lijn. Een parcours voor de echte specialisten dus.

Donderdag 17 mei – Etappe 5: Stockton – Elk Grove (176 kilometer)
Nadat de klassementsmannen aan hun trekken zijn gekomen, is het weer de beurt aan de sprinters. De vijfde etappe is, op één beklimming van de derde categorie na, helemaal vlak. In Californië zijn vroege vluchten die het tot het einde volhouden echter niet ongewoon. De sprintersploegen zullen dus flink wat werk moeten verzetten aleer het tot een massasprint aan komt.

Vrijdag 18 mei – Etappe 6: Folsom – South Lake Tahoe (196,5 kilometer)
Op de voorlaatste dag wordt het klassement definitief opgemaakt. Er wordt de hele dag serieus geklommen. De eerste 128,5 kilometer lopen zelfs bijna alleen maar omhoog. Hierin zijn vijf beklimmingen opgenomen. Na een afdaling van ruim 40 kilometer is het tijd voor de klassementsrenners om voor een laatste keer de degens te kruisen. De beklimming naar Daggett Summit (12,7 kilometer aan 6,1%) is de één-na-laatste beklimming van de dag.

Zaterdag 19 mei – Etappe 7: Sacramento – Sacramento (164 kilometer)
Strijd voor het klassement hoeft er op de laatste dag niet verwacht te worden. Een vlakke rit van en naar Sacramento sluit de Ronde van Californië af. Na een lus van 130 kilometer rijdt het pak vier lokale rondes. De finish komt na 164 kilometer. Voor de ploegen die na zes dagen met lege handen staan, is dit de laatste kans om een ritzege te boeken.

Favorieten
Al jaren staat hij als een enorm rondetalent te boek. Dat hij zich dit jaar zo snel zou ontwikkelen hadden weinig mensen voorspeld. Waar hij ook start, Egan Bernal doet mee met de besten. De jonge Colombiaan is bezig aan zijn eerste seizoen bij Sky en dat heeft hem geen windeieren gelegd. In zijn thuisland wist hij Colombia Oro y Paz al op zijn naam te schrijven. In de Ronde van Catalonië leek hij hard op weg naar een podiumplaats, tot hij in de laatste etappe hard ten val kwam. In de Ronde van Romandië maakte hij zijn rentree. Hij moest daar alleen Primož Roglič voor zich dulden. Naast zijn klimcapaciteiten kan hij in een tijdrit zijn mannetje staan. In Californië lijkt hij de te kloppen man.

Egan Bernal – Foto: Sirotti

Rafał Majka greep vorig jaar net naast de eindzege. Dit jaar komt hij terug in een nieuwe poging de WorldTour-koers op zijn naam te schrijven. In onder andere de Tirreno-Adriatico en Abu Dhabi Tour toonde hij zich van voren. Een goed klassement rijden zat er dit seizoen echter nog niet in. Dat geldt niet voor Adam Yates, de Britse kopman van Mitchelton-Scott. In de Tirreno won hij één etappe en finishte hij nog eens twee keer op het podium. In het eindklassement eindigde hij als vijfde. Kan hij die prestatie verbeteren in de Verenigde Staten?

Uit Amerikaanse hoek zijn er meerdere kanshebbers. BMC brengt twee troeven voor het klassement aan de start. Tejay van Garderen begon zijn seizoen sterk in de Ronde van de Algarve. Daarna wist hij echter weinig sterke resultaten te rijden. Brent Bookwalter eindigde in de ronde van Yorkshire net buiten de top-10. Vorig jaar wist hij zijn thuisronde als vierde af te sluiten. Die prestatie zal hij dit jaar ongetwijfeld willen herhalen.

Daniel Felipe Martinez – foto: Sirotti

Voor EF Education First-Drapac richt Daniel Felipe Martinez zich op een klassement. De 22-jarige Colombiaan is deze winter overgekomen van Willier Triestine-Selle Italia. Dit seizoen wist hij in verschillende meerdaagse wedstrijden te imponeren. Zo eindigde hij als vijfde in Colombia Oro y Paz en als zevende in Catalonië. Met ploeggenoten als Lawson Craddock en Simon Clarke heeft hij goede steun voor in het hooggebergte.

Tony Gallopin heeft in meerdaagse koersen vaak een mooie klassering behaald. Dit seizoen wil het, op succes in de Ster van Bessèges na, nog niet vlotten. Hij zal zijn nieuwe werkgever, AG2R La Mondiale, vast willen terugbetalen in Californië. Aan zijn zijde start onder andere Mathias Frank. De Zwitserse coureur heeft met top-tien klasseringen in de Tour de France en de Ronde van Zwitserland bewezen tot de wereldtop te horen. Ook bij hem wil het dit seizoen nog niet echt vlotten, des te meer motivatie om een mooie eindklassering te behalen.

Ruben Guerreiro begon zijn seizoen sterk met een negende plek in het eindklassement van de Tour Down Under. In de Herald Sun Tour en Ronde van de Algarve wist hij zich nog een aantal keer vooraan te tonen, maar sindsdien lijkt de vorm een beetje te ontbreken. In Amerika gaat hij op jacht naar zijn goede benen en wellicht ook een mooie eindklassering.

Kan Guerreiro weer zijn wonderbenen uit Australië vinden? – foto: Sirotti

In de herfst van zijn carrière lijkt Rob Britton dit jaar weer goede benen gevonden te hebben. Echter, alleen op Noord-Amerikaanse bodem. In verschillende Spaanse en Franse koersen stond hij aan de start, maar vaak sloot hij de wedstrijd af in de bezemwagen. In de Tour of the Gila toonde hij echter aan uit wat voor hout hij is gesneden. Bijna iedere etappe eindigde hij in de top-10. Weet hij dat in Californië een vervolg te geven?

Outsider
Naast een select kransje topfavorieten is er voor de rest van de top-10 een hoop concurrentie. LottoNL-Jumbo brengt met Sepp Kuss en Neilson Powless twee jonge Amerikaanse talenten aan de start. Powless beweest met een negende plek in de Internationale wielerweek Coppi e Bartali al over goede benen te beschikken. Op thuisgrond zullen de twee jongelingen willen vlammen. Voor Ian Bosswell is het vooral een kwestie van bewijzen. Vorig jaar was zijn beste resultaat een vijfde plek in The Golden State. Voor zijn nieuwe werkgever Katusha-Alpecin wist hij nog geen potten te breken, tijd voor een goed resultaat dus. Namens Dimension Data komt Lachlan Morton aan het vertrek. De 26-jarige Australiër werd hier vorig jaar zevende, maar kent tot dusver geen gelukkig seizoen.

Sky brengt met Tao Geoghegan Hart een tweede talent aan de start. Het zit er echter dik in dat hij voor zijn ploeggenoot Bernal zal moeten werken. Voor Evan Huffman geldt dat niet. De coureur van Rally Cycling zal zich op het WorldTour-toneel willen tonen aan de grote ploegen. Antwan Tolhoek is een van de weinige Nederlanders aan de start. Hij zal zich ook namens LottoNL-Jumbo in de debatten willen mengen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Egan Bernal
***Rafał Majka, Adam Yates
** Tejay van Garderen, Tony Gallopin, Daniel Martinez
* Ruben Guerreiro, Rob Britton, Brent Bookwalter, Mathias Frank

[poll id=”794″]

Deelnemerslijst Tour of California 2018
Website organisatie

Sprinters
Ondanks het kleine aantal kansen voor de snelle mannen staan er hoop topsprinters aan het vertrek. Peter Sagan start voor de negende keer op rij van de Amerikaanse koers. Hij wist er de voorgaande jaren al zestien (!) etappezeges te boeken. Marcel Kittel kon zich dit seizoen alleen in de Tirreno tonen. Met het vooruitzicht van een paar biljartvlakke ritten hoopt hij zijn palmares wat uit te breiden. Alexander Kristoff wist recent zijn vierde Eschborn-Frankfurt te winnen. In het truitje van UAE Emirates gaat hij op jacht naar de bloemen.

Peter Sagan wist al zestien keer te winnen in Californië – Foto: Sirotti

Caleb Ewan sloot Milaan-San Remo als tweede af, achter Vincenzo Nibali. Na een lange rustpauze maakt hij in Californië zijn rentree. Quick-Step Floors trekt de kaart Fernando Gaviria. De Colombiaan was dit seizoen al goed voor vier zeges, maar na februari mocht hij niet meer zijn handen in de lucht steken. Tijdens de Amerikaanse rittenkoers gaat hij die droogte proberen te doorbreken. Mark Cavendish maakte afgelopen week in de Tour de Yorkshire zijn rentree na een valpartij in Milaan-San Remo. In Californië vervolgt hij zijn seizoen. Het is echter nog de vraag of hij na zijn blessure al weer terug op volle kracht is.

Weer en TV
Het peloton krijgt aangename weersomstandigheden om in te koersen. De hele week zullen ze onder de stralende zon de wedstrijden afwerken. De temperatuur schommelt tussen de 20 en 25 graden Celsius. Eurosport is er de hele week bij met een live uitzending van twee uur. Vanwege het tijdsverschil met Californië wordt de koers dagelijks vanaf 23:00 uitgezonden. Tijdens de laatste etappe komen de eerste rechtstreekse beelden twee uur eerder.

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
11 mei 2018 09:22
Mooie ronde dit waar ik elk jaar naar uit kijk. Al is het alleen naar vanwege de app
11 mei 2018 09:23
Gallopin rijdt hier niet.

https://twitter.com/AG2RLMCyclisme/status/994849359970885632
11 mei 2018 09:53
Powless geef ik in zijn thuisland minimaal 1 ster. Zit al lang in de VS en heeft zich goed kunnen voorbereiden
11 mei 2018 10:32
Ik zie ook Powless wel mee doen in de debatten; het is wel belangrijk dat Kuss en Tolhoek bergop mee kunnen komen.
11 mei 2018 10:58
Aparte voorbescolhouwing ;)
Emerates, TLJ, DDD, Axeon en Rally heen volgens PCS nog geen team bevestigd.
Plus er zijn mannen als Tvetcoc, Craddock, Phinney die hier altijd goed doen.
Rally en UHC brengen vaak sterk team en Axeon herbergt top talenten.
Er lijk hier voor standaard namen gekozen te zijn helaas. Bij zowel sprinters als klassements mannen, helaas :(
11 mei 2018 11:19
Rit 6 is beestachtig zwaar. Ze beginnen met een klim van onderhand 80 km.
Mooi parcours. Jammer van het karige deelnemersveld.
11 mei 2018 12:21
Mooi parcours hoor. Van de sterkte van de klassementsmannen had ik ook in de breedte wat meer verwacht. Maar dat betekent natuurlijk niet direct dat het geen mooie strijd kan worden.
Persoonlijk zou ik het lastig vinden om rit 6 te finishen. Ze komen strak langs The Harrah's in South Lake Tahoe, en daar vieren ze best leuke feestjes.
11 mei 2018 12:23
Mooi sprintveld zeg! Eerste echte duels tussen Gaviria en Kittel? Benieuwd wat De Plus al kan.
11 mei 2018 12:26
Een rit over de 395 die eindigt op de Whitney Portal bij Lone Pine, dat zou ook een gave etappe zijn zeg. Wat een helikopter beelden dat wel niet zou geven!
Iemand die weet of ze in de historie daar wel eens in de buurt zijn geweest?
11 mei 2018 15:18
Tijdrit gaat doorslag geven ik verwacht iemand als tejay die hier minuten kan pakken en de eindwinst
11 mei 2018 22:18
Van Garderen zijn tijdrit is niet mmer wat het geweest is. Minuten zie ik hem niet pakken.
11 mei 2018 22:45
Aah Adam Yates rijdt hier, dacht dat hij klaar zou staan om in week drie de wissel te doen met Simon in de Giro.
11 mei 2018 23:49
Flink parcours dit jaar. Etappe 2 en 6 zijn echt zwaar en etappe 3 is ook nog een etappe voor klassementsjongens. Gibraltar road is schitterend, erg pittig ook want bovenin zitten hele stukken tussen de 10-12%. Etappe 6 is ook een monster etappe met bijna 4000 hoogtemeters.
12 mei 2018 08:53
tonygallopin Bientôt la reprise des compétitions !! • Tour de l'Ain • Plumelec
• Boucles de l'Aulne
http://www.instagram.com/p/BipQb_Cn3Y5/?utm_source=ig_twitter_share
12 mei 2018 09:30
En waarom stuurt TLJ nu Dylan Groenewegen niet mee? Deze ronde zou een mooie voorbereiding zijn voor de Tour... met een leuk sprintersveld om je mee te meten.
12 mei 2018 09:46
@wiebe

Die sturen ze naar de Ronde van Noorwegen .
12 mei 2018 09:55
En prachtige 'Tour Tracker' beschikbaar! Waarom kan dat daar wel en hier voor Europese wedstrijden niet?
12 mei 2018 10:01
****Bernal
*** Yates, Majka
** Van Garderen, Bookwalter, Stetina
* Martinez, Narvaez, Powless, Gallopin
12 mei 2018 11:00
Naast de sprints een prima stel ritten, jammer genoeg geen bijhorend deelnemersveld.
12 mei 2018 22:49
Prima voorbeschouwing, ben vooral benieuwd hoe Cavendish het gaat doen in de sprints.
13 mei 2018 07:58
Ron Janssen - 13 mei 2018 om 07:55
Jocrot en het Tankie + 100 supermooie voorbeschouwingen van de redactie, als het zo uitgebreid is kan iedereen een foutje maken. Ik zou persoonlijk zeer gedemotiveerd zijn als ik als redactielid de reacties terug las. Het doet me een beetje denken aan de scheidsrechters waar ik altijd respect voor heb gehad, die op hun vrije uurtjes mijn wedstrijden mogelijk maken, maar bij de meeste konden ze nooit geen goed doen. bij deze wil ik dan ook een oproep doen voor meer respect op deze pagina!
13 mei 2018 18:40
**** v.Garderen
*** Bernal, Majka
** Bookwalter, Tvetcov, Powless
* Yates, Britton, Martinez, Stetina
Geen ster maar opletten op: Barta, Narveaz, Eisenhart, Rice, Berg,xSivakov
13 mei 2018 20:46
@Haarlemmer
Met die favorietenploeg kan ik helemaal mee eens zijn. Powless kan hier echt mee doen.
13 mei 2018 21:06
Ik schat van Garderen ook in als eindwinnaar mits die niet teveel tijd verliest in de bergen
13 mei 2018 22:46
Hopelijk kan Powless voor LottoNL een goed klassement rijden en keert Tolhoek goed terug van zijn blessure.

Reacties zijn gesloten.