Voorbeschouwing: Tour des Alpes Maritimes et du Var 2021
foto: Cor Vos
Julian Dubbeld
vrijdag 19 februari 2021 om 06:00

Voorbeschouwing: Tour des Alpes Maritimes et du Var 2021

De Tour des Alpes Maritimes et du Var is de volgende in de rij van Franse voorbereidingskoersen. Alhoewel de driedaagse wedstrijd slechts een 2.1-status heeft op de UCI-kalender, staan er twaalf WorldTour-teams aan de start in Zuid-Frankrijk. Wie volgt Nairo Quintana op? WielerFlits blikt vooruit.

[bingoal id=”42215″ link=”http://bit.ly/bingoal_haut-var_widget” title=”Wie wint de Tour du Haut Var?”]

Historie

De Tour des Alpes Maritimes et du Var Nice-Matin is meteen een hele mond vol. Bij veel mensen zal de wedstrijd ook niet meteen een belletje doen rinkelen. Dat heeft overigens niets met de lange naam te maken, maar wel met een naamsverandering. Voor 2020 heette deze wedstrijd namelijk de Tour du Haut Var. Door een samenwerking met het regionale dagblad Var-Matin onderging de Tour du Haut Var vorig jaar een naamswijziging.

Joop Zoetemelk in 1973 – foto: Cor Vos

Aankomend jaar is de wedstrijd door de Franse departementen Alpes-Maritimes en Var toe aan haar 53ste editie. In de 52 voorgaande edities ging er bijna altijd een grote naam met de zege vandoor. Zo won Raymond Poulidor in 1969 de eerste editie en staan er met Bernard Thévenet en Joop Zoetemelk nog meer Tourwinnaars op de erelijst. Zoetemelk is met drie eindzeges zelfs recordhouder. Die titel moet hij sinds 2017 wel delen met Arthur Vichot.

Andere Nederlanders op de erelijst zijn Gerben Karstens (1974) en Marc Lotz (2004). België leverde een eindwinnaar meer af dan Nederland. Frans Verbeeck (1972 en 1976), Freddy Maertens (1978), Luc Roosen (1988) en Philippe Gilbert (2005) hebben de Tour du Haut-Var op hun erelijst staan.

Laatste tien winnaars Tour des Alpes Maritimes et du Var
2020: flag-co Nairo Quintana
2019: flag-fr Thibaut Pinot
2018: flag-fr Jonathan Hivert
2017: flag-fr Arthur Vichot
2016: flag-fr Arthur Vichot
2015: flag-lu Ben Gastauer
2014: flag-co Carlos Betancur
2013: flag-fr Arthur Vichot
2012: flag-gb Jonathan Tiernan-Locke
2011: flag-fr Thomas Voeckler


Vorig jaar

Nairo Quintana was vorig jaar heer en meester – foto: Cor Vos

Nairo Quintana liet er vorig jaar geen gras over groeien. Na een demonstratie in de Tour de La Provence was de Colombiaan ook in de Tour des Alpes Maritimes et du Var ongenaakbaar. In de tweede etappe naar de Col d’Eze reed Quintana maar liefst veertig seconden weg bij zijn concurrenten. Daarmee was de Tour des Alpes Maritimes et du Var beslist.

Op Le Mont Faron een dag later kwam Quintana niet meer in de problemen. Hij eindigde in die etappe achter dagwinnaar Julien Bernard als eerste van de klassementsrenners (zevende). De eerste etappe was overigens een prooi voor Anthony Perez.

Eindklassement Tour des Alpes Maritimes et du Var 2020
1. flag-co Nairo Quintana (Team Arkéa-Samsic) in 13u09m32s
2. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 40s
3. flag-au Richie Porte (Trek-Segafredo) op 40s
4. flag-ee Tanel Kangert (EF Pro Cycling) op 57s
5. flag-fr Nicolas Edet (Cofidis) op 59s


Parcours

Het parcours van de Tour des Alpes Maritimes et du Var is in 2021 een stuk minder selectief dan in 2020. Vorig jaar eindigden alle etappes nog bergop, dit jaar is dat er nog maar een. In totaal wacht de renners 499 kilometer, verdeeld over drie dagen.

Vrijdag 19 februari, etappe 1: Biot – Gourdon (188 km)


De eerste etappe in de Tour des Alpes Maritimes et du Var is direct de enige etappe die bergop eindigt. In de slotfase van de van de etappe van Biot naar Gourdon rijden de renners drie keer een klim omhoog van tweede categorie (7,8 kilometer aan 4,1%). De laatste keer wordt er gefinisht. Vermoedelijk gaat hier een groepje van ongeveer twintig renners samen finishen. Maar wie heeft dan nog de snelste benen?

Start: 11.00 uur
Finish: tussen 15.30 en 16.25 uur


Zaterdag 20 februari, etappe 2: Fayence – Fayence (177 km)

In de tweede etappe begint en eindigt het peloton in Fayence. Op papier is dit de makkelijkste rit in de Tour des Alpes Maritimes et du Var. Halverwege de etappe beklimmen de renners de GPM des Majories en de Col de Mons, maar daarna volgen er relatief vlakke kilometers naar de aankomst. De aankomst loopt dan weer omhoog: de laatste 1,2 kilometer lopen aan 9,8% omhoog.

Met Hugo Hofstetter, Christophe Laporte, Tom Pidcock en Ryan Gibbons staan er niet al te veel rappe mannen aan de start hier, maar zij zullen toch wel hun kans ruiken. Of gaan de puncheurs met de zege aan de haal?

Start: 11.15 uur
Finish: tussen 15.22 en 16.04 uur


Zondag 21 februari, etappe 3: Blausasc – Blausasc (134 km)

De laatste etappe kan in potentie erg spectaculair worden. In de 134 kilometer tussen Blausasc en Blausasc staan er drie beklimmingen van eerste categorie op het menu. Vooral op de Col de la Madone vanuit Gorbio (14,6 kilometer aan 6,3%) moet het gebeuren. Een col van eerste categorie. Als daar een renner de sterkste blijkt te zijn, moet hij nog 24 kilometer tot de finish. Een hergroepering ligt dan nog altijd op de loer.

Start: 12.15 uur
Finish: tussen 15.43 en 16.19 uur


Favorieten

Er zijn veel renners die de Tour du Var kunnen winnen. Omdat de driedaagse wedstrijd maar een echte aankomst bergop kent en de beklimmingen minder zwaar zijn dan vorig jaar, kan het wedstrijdverloop zomaar eens verrassen. De sterkste renner hoeft dan niet meteen per se op het hoogste treetje te staan na drie dagen koersen. De winnaar moet een berg overkomen, over een snelle eindsprint beschikken en slim zijn.

Trek-Segafredo beschikt over enkele renners die aan deze eisen voldoen. Bauke Mollema, bijvoorbeeld. In het verleden maakte de Nederlander al vaker gebruik van zijn koppie door op slinkse wijze naar een overwinning te rijden. Denk aan zijn aanvallen in de Ronde van Spanje (2013), Ronde van Frankrijk (2017) en de Ronde van Lombardije (2019). Ook met zijn huidige vorm zit het wel snor. In de Tour de La Provence eindigde hij vorige week als zevende op de Mont Ventoux. Kleine kans dus dat de Groninger moet lossen op de Col de la Madone op de slotdag. Maar hoe speel je het dan uit?

Mollema reed dit seizoen al twee koersen – foto: Cor Vos

Ploegenspel kan dan een heel belangrijke sleutel vormen. Met Giulio Ciccone kan hij misschien wel zijn partner in crime vormen. Om de beurt aanvallen, tot er een iemand definitief weggeraakt. Ciccone beschikt daarnaast ook nog eens over een rappe sprint. In Manosque eindigde Ciccone vorige week in de Provence als tweede achter Davide Ballerini. Reken maar dat de Italiaan de o zo belangrijke bonificatieseconden najaagt de komende dagen. Met zijn klimmersbenen zit het overigens ook wel goed: Ciccone werd zesde op de Mont Ventoux.

Een ander team dat de Tour des Alpes-Maritimes et du Var behendig kan uitspelen is INEOS Grenadiers, dat met een sterrenensemble naar Frankrijk trekt. Tao Geoghegan Hart, Pavel Sivakov, Rohan Dennis en Dylan van Baarle staan er allemaal, maar waarschijnlijk zullen zij twee andere renners aan de bloemen moeten helpen. Geraint Thomas ligt dan het meest voor de hand, maar achter het vormpeil van de Britse Tourwinnaar van 2018 staat nog een vraagteken.

Nee, binnen INEOS Grenadiers maakt een debutant misschien wel de meeste aanspraak op de eindzege in deze ronde. Zijn naam? Tom Pidcock. Het multitalent kan alles: klimmen, sprinten en dalen. Het weegt in zijn voordeel dat de beslissende slotetappe ook nog eens niet al te lang is, ‘slechts’ 134 kilometer. Bij de beloften bewees Pidcock al zijn klimcapaciteiten door te winnen op La Planche des Belles Filles en de Mortirolo. Als hij de slotklim op de eerste dag en de Col de la Madone op de derde dag overleeft, kan de Brit heel ver komen. Met zijn sprint als wapen kan hij in alle etappes, dus ook de tweede, veel bonificatieseconden sprokkelen. Wordt hij dan de grote verrassing?

Pidcock staat voor zijn debuut – foto: INEOS Grenadiers

Het kan, maar ook in deze Franse voorbereidingskoers staan nog heel wat andere sterren aan het vertrek. Wat te denken van Nairo Quintana, die zeker zal proberen zijn zege van vorig jaar proberen te verdedigen? De Colombiaan van Arkéa-Samsic staat voor het eerst sinds de veelbesproken Tour de France weer ergens op een startlijst. Hoe staat het met de benen van Quintana na zijn knieoperatie, en met hoofd na de dopinggeruchten van de afgelopen maanden?

Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech) en Dan Martin (Israel Start-Up Nation) moeten deze wedstrijden op papier ook goed aankunnen. De Deen en Ier gaan op de beklimmingen in Zuid-Frankrijk niet zomaar worden gelost. Zij kunnen hun ervaring uit de heuvelklassiekers gebruiken om de wedstrijd uit te spelen. Martin is intrinsiek sneller dan Fuglsang, maar wie zegt dat Fuglsang op het kleine heuveltje voor de finish in de derde etappe niet wegpoeft, zoals alleen hij en Julian Alaphilippe dat deden in recente jaren? De aankomst in Fayence moet hen liggen. Michael Woods ook.

We blijven nog over met een hele ris aan Franse kanshebbers. Van de Fransen maakt Valentin Madouas misschien wel de meeste kans op de overwinning. De 27-jarige renner van Cofidis kan zich geweldig uitleven op dergelijke parcoursen. David Gaudu krijgt van ons ook nog een ster. Na zijn geslaagde Ronde van Spanje, waarin hij twee etappes naar zijn hand zette, kwam hij niet meer in actie. Maar niemand twijfelt aan het potentieel van de 24-jarige renner. Met Thibaut Pinot aan zijn zijde dit weekend kan hij wel eens erg ver komen.

Valentin Madouas – foto: Cor Vos

Een aantal outsiders kan niet onbenoemd blijven. Wat te denken van Pierre Latour, die nu enige kopman is bij Total Direct Energie, en Jesús Herrada, vijfde op de Mont Ventoux? Houd ook maar een oogje in het zeil op ploegmaten Aurélien Paret-Peintre en Greg Van Avermaet. Die eerste won al dit seizoen, die tweede moet deze bergen overkomen als hij goed wil zijn in de klassiekers.

Tot slot vragen wij ons af wat renners als Magnus Cort en Daryl Impey kunnen. De beklimmingen zijn misschien wat te zwaar voor de Deen en de Zuid-Afrikaan, maar wat als zij toch nog kunnen aanklampen?


Favorieten volgens WielerFlits
**** Giulio Ciccone
*** Tom Pidcock, Bauke Mollema
** Jakob Fuglsang, Valentin Madouas, Dan Martin
* Geraint Thomas, Nairo Quintana, Jesus Herrada, David Gaudu

[bingoal id=”42215″ link=”http://bit.ly/bingoal_haut-var_widget” title=”Wie wint de Tour du Haut Var?”]

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

Het is momenteel prima vertoeven in Zuid-Frankrijk. Tijdens de Tour des Alpes Maritimes et du Var schommelt de temperatuur tussen de 13 en 16 graden en blijft het overwegend zonnig. Er staat nauwelijks wind. Eurosport zendt de laatste twee etappes uit. Zaterdag start de uitzending om 14.15 uur, zondag om 14.30 uur.


RIDE Magazine
48 Reacties
Sorteer op:
17 februari 2021 09:11
Edit WF: Scherp. Hartstikke bedankt! ;-)
17 februari 2021 09:14
Als je de voorbeschouwingen van Wielerflits van de laatste weken ziet dan zou je toch echt gaan denken dat Mollema een veelwinnaar is van klassementen in kleine etappekoersen.

Ijverig als ik ben heb ik toch besloten eens op te zoeken hoeveel rondjes hij dan precies gewonnen heeft. Het eindverdict na een carriere van slechts 12 jaar als prof: 2.

Maar een prachtige ereplaats zal Bauke vast wel weer in de wacht slepen. ;)

Verder zeer benieuwd naar dit rondje. Ineos komt met een waanzinnige selectie, bijna ondoenlijk om daar te besluiten wie de sterren moeten krijgen. Narvaez is wellicht de beste afmaker die ze daar in de selectie hebben voor dit soort profielen. Thomas lijkt me op dit moment in het seizoen in ieder geval geen kanshebber.

Woods vind ik zelf dan wel weer een echte kandidaat, vooral de tweede etappe moet hem bijzonder goed liggen. Verder ben ik zeer benieuwd wat Simon Carr hier kan. Deed het goed in Marseille, maar dit veld is nog een stuk beter, benieuwd of hij zich hier ook weer kan onderscheiden.
17 februari 2021 09:30
Ik verwacht dat een Ineos renner gaat winnen. Het is alleen moeilijk aan te geven, welke renner van Ineos.
17 februari 2021 09:45
Fuglsang is vroeg op het jaar altijd in orde; ik schrijf hem alvast op.
17 februari 2021 10:30
Edit: Aangepast
    17 februari 2021 11:05
    Ik denk dat ze het opschreven terwijl er aan Guillaume Martin werd gedacht!
17 februari 2021 10:43
Redactie: Waarom ontbreken bij de voorbeschouwingen toch steeds de route kaartjes. Het staat bol van andere futiliteiten, Routekaartjes zijn voor mij vaak de enige reden als het hier slecht weer is om de rechtstreekse uitzending te kijken. Zeker als het om koersen in West Europa gaat. Mij interesseren de hoogteprofielen en de deelnemerslijsten nauwelijks.
Nog een vermeldingswaardige futiliteit. Volgens mij gaat de tweede rit door de dorpen waar wijlen Fred De Bruyne woonde en waar nu Mark Uytterhoeven huist.
    17 februari 2021 10:58
    Rijdt jouw held Toon Aerts nog dit weekend?
    17 februari 2021 11:23
    Hier fietsen ze Arie, veel plezier!

    https://www.procyclingstats.com/images/profiles/ap/ea/tour-du-haut-var-2021-map-5558afc1f1.png
    18 februari 2021 17:27
    Zo blij dat deze trol niet meer op het wielerprikbord welkom is.
17 februari 2021 10:49
"We blijven nog over met een hele ris aan Franse kanshebbers."

Wat is een ris? Of bedoelt de schrijver hier 'trits'?
    17 februari 2021 10:59
    Edit: Klopt helemaal!
    17 februari 2021 11:05
    de schrijver bedoelt rist :)
    17 februari 2021 11:20
    Bjarne Rits?
    18 februari 2021 11:58
    Trits gaat over drie, rits gaat over een reeks (net als de ritssluiting).
    We blijven nog over met een hele rits aan Franse kanshebbers zou er moeten staan.
    18 februari 2021 16:46
    Het wordt nog beter: "rits" is inderdaad standaardtaal in Nederland, maar "rist" is dat in Vlaanderen - allebei mogelijk dus ;-)

    https://vrttaal.net/taaladvies-taalkwestie/rist-rits
17 februari 2021 10:52
Wel fijn dat de jury beelden terug kan kijken met behulp van de VAR
17 februari 2021 11:06
Benieuwd naar Ineos en meerbepaald Pidcock. Ik gok dat Geoghegan Hart het best voor de dag gaat komen, vooral omdat die vorig jaar in zijn eerste koers ook meteen goed was en sindsdien alleen maar beter geworden is zo bleek in de Giro.

"De aankomst loopt dan weer omhoog: de laatste 1,2 kilometer lopen aan 9,8% omhoog.

Met Hugo Hofstetter, Christophe Laporte, Tom Pidcock en Ryan Gibbons staan er niet al te veel rappe mannen aan de start hier, maar zij zullen toch wel hun kans ruiken."

Pardon? Ja Laporte won in Bessèges ook na een flink stuk bergop, maar 1,2 km aan 9,8% lijkt meer op de Muur van Hoei dan op die helling in Bessèges.
    17 februari 2021 11:28
    Heb het nog eens gecontroleerd, want op de het profiel van de rit zie je het niet echt, maar die laatste km loopt dus effectief wel zo stijl omhoog.

    Zal dus idd iets voor punchers zijn en niet voor Laporte of Hofstetter.
    Vind het raar dat de redactie deze zelf als kanshebber beschouwen.
    Zou zelf bijna durven zeggen dat deze etappe de meest beslissende zal zijn, op een klim van 8km à 4% zullen er geen grote verschillen gemaakt worden. En in etappe 3 ligt de top v/d klim 24km vd streep, dus zullen er normaal niet te veel alles op alles willen zetten.
    Maar op zo'n muurtje kan je wel paar seconden stelen op iemand met minder punch
    18 februari 2021 12:08
    Deze finish was er ook in 2018, toen won Hivert.
    18 februari 2021 18:33
    Het gaat hier om de Mûr de Fayence en de finish ligt niet bovenop het klimmetje, maar na ongeveer 75 meter naar rechts gedraaid te zijn. Die laatste 75 meter zijn slechts aan 3-4%, maar dat wordt waarschijnlijk wel meegerekend in het gemiddelde stijgingspercentage, vermoed ik.
    Maar omdat de klim heel onregelmatig is, is het gemiddeld slechts 9,8%. Maar geloof me, er zit zelfs een kort stukje in van bijna 30%. Echt een monster is het.
    Zelfde finish als waar Tom Slagter ooit Paris-Nice verloor omdat hij weliswaar als eerste bovenop het klimmetje aan kwam, maar waar hij bij het naar rechts draaien ten val kwam en zo kostbare seconden verloor op - ik meen - Betancour.
17 februari 2021 11:10
Ik ga voor Pidcock. Selectief parcours sowieso, met explosieve laatste rit.
17 februari 2021 11:10
"In de 52 voorgaande edities ging er bijna altijd een grote naam met de zege vandoor."

Drie keer Vichot, Hivert, Gestauer, Tiernan-Locke, Lotz, Le Mevel, Bertagnolli. Dat zijn in de laatste 15 edities al best een hoop miniscule naampjes uit de wielergeschiedenis - Bertagnolli is nog de grootste.

Hup Marco Brenner!
    17 februari 2021 14:32
    Dit was nog eens koers voor Wellens he Brigadiertje!
17 februari 2021 11:13
Heel erg hoge verwachtingen wel voor Pidcock in zijn eerste profwedstrijd.
Ik verwacht hem zelf toch eerder in dienst in dat sterrenensemble en zie eerder Hart of Sivakov aanspraak maken op de zege.
    17 februari 2021 11:26
    Pidcock toch maar niet onderschatten. Zelfs als hij de laatste 5 km loopt, kan hij nog winnen.
    17 februari 2021 11:43
    Lastig in te schatten. Mijn gevoel is dat Pidcock een heel erg goed talent is, maar nog niet zo goed als de 'hype' rondom hem moet doen geloven. Hij kan alles, maar laat toch ook nog wel vaak zien echt niet buitenaards te zijn zoals Wout en Mathieu.

    Ik denk dat er ook in zijn team gewoon een heel aantal renners rondrijden die nu nog beter zijn dan Pidcock. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een jong toptalent er extreem hard doorheen komt de laatste jaren. Dus laten we maar voorzichtig zijn en hem toch wat sterren geven. ;)
    17 februari 2021 18:09
    Toptalent absoluut wel, dus een ster mag ie zeker krijgen.
    Maar toch niet even veel als Mollema ;-)
17 februari 2021 11:30
Alaphilippe verloor van Porte op de aankomst van etappe 2 toen hij voor het laatst in Parijs-Nice zat, dat is zeker niet aan een Laporte besteed...
17 februari 2021 11:46
Paar vreemde dingen in de voorbeschouwing. De sprinters op die steile slotkllim als favorieten, Impey en Cort al outsiders voor de eindzege en Madouas rijdt niet voor Cofidis.
17 februari 2021 14:25
Jammer dat we etappe 1 moeten missen.
17 februari 2021 15:11
Dit is weer een leuke koers om te volgen. Maar die 1e.etappe?
17 februari 2021 15:29
Gewoon heel veel zin in dit rondje. Laat de koersen maar komen!
17 februari 2021 16:05
Voor het eindklassement tip ik op Ciccone, Narvaez en Fuglsang. Benieuwd of Pidcock de hooggespannen verwachtingen kan (mag) inlossen en of Van Avermaet in rit 2 meedoet voor de zege.
17 februari 2021 16:28
Fuglsang zal denk ik wel top zijn. Voor mij de grote favoriet. Ik zie Bauke niet zo snel winnen maar wel weer 'kort erbij zitten'. Nans Peters verwacht ik ook wel wat van. Verder ben ik heel erg benieuwd naar Pidcock!

Cyrill Barthe van B&B is er ook een om in de gaten te houden.
17 februari 2021 16:44
is er een manier om de 1e etappe te zien, misschien in samenvatting ofzo?
17 februari 2021 17:04
Raymond Poulidor won de Tour nooit.
17 februari 2021 21:32
Pidcock rijdt zijn eerste koers tegen de grote jongens en krijgt meteen 3 sterren...

Vermoedelijk omdat hij al zo veel bewezen heeft. Volgens het principe van Evenepoel ("kan niet dalen" omdat hij één keer een grote fout maakte) kan ook Pidcock niet dalen. Ging in 2019 snoeihard op zijn gezicht in een afdaling in Tour de l'Avenir waarna hij moest opgeven. En toch lees ik hier dat hij een uitstekend daler is. De baby Giro wint hij tegen een Belgische subtopper bergop, bij afwezigheid van de wereldtop uit de U23. Maar blijkbaar is dat voldoende om hem als topklimmer te zien bij de profs.

Ik ben benieuwd, een ster had ik hem misschien gegeven, en dan vooral met die tweede rit in het achterhoofd, maar 3 sterren? Zelfs als hij wint, heeft hij tot dusver nergens laten zien dat hij in die mate erboven uitsteekt bij de U23, dat hij nu als topfavoriet hier aan de start kan staan. Leknessund (die ik zeker op hetzelfde niveau inschat of hoger) zou zich ook meteen gaan meten met de groten, vorige week.

We gaan het zien.
    18 februari 2021 11:28
    Een van zijn hoofddoelen vorig jaar was het WK bij de profs, maar toen werd hij op bijna 10 minuten gereden van Alaphilippe. Ik geloof ook niet echt dat hij hier dan meteen toeslaat.
17 februari 2021 22:45
*****
Pidcock
****
Fuglsang, Ciccone
***
Mollema, D. Martin, Woods
17 februari 2021 23:26
Geen Paret Peintre aan de start trouwens.
Ben wel erg benieuwd hoe ver zijn ploegmaat Champoussin geraakt.
18 februari 2021 12:50
Diverse sites melden dat Sporza ook zal uitzenden. Ik zie het nog niet in de gids (in elk geval niet voor morgen), maar wellicht loont het de moeite om het in de gaten te houden.

Reacties zijn gesloten.