Voorbeschouwing: Tour de Langkawi 2016
Foto: ©Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad
dinsdag 23 februari 2016 om 08:00

Voorbeschouwing: Tour de Langkawi 2016

Terwijl menig wielerfan uitkijkt naar de Vlaamse voorjaarskoersen, blijft het wielerpeloton in deze periode ook exotische oorden opzoeken. Vanaf woensdag staat in Maleisië de Ronde van Langkawi (2.HC) op het programma. Europeanen zegt deze wedstrijd misschien niet heel veel, maar het is toch een van de voornaamste wedstrijden van de UCI Asia Tour. Wat mogen we ervan verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Tour de Langkawi is dit jaar toe aan zijn 21ste editie. De wedstrijd is opgezet als initiatief van de overheid met als doel het toerisme te stimuleren. De Australiër Damian McDonald won in 1996 de eerste editie. In de jaren ’90 wisten de Italiaanse topploegen Mapei en MG al de weg naar Maleisië te vinden. De organisatie heeft een traditie om ambitieuze teams die later doorgroeien naar het hoogste niveau een kans te geven. Tinkoff boekte in 2007 met Pavel Brutt zijn eerste overwinning.

De Italiaan Paolo Lanfranchi (1999 en 2001) en José Serpa (2009 en 2012) kroonden zich twee keer tot eindwinnaar. De erelijst bestaat uit een internationaal gezelschap renners. Onder meer de namen van Julián Arredondo, Jose Serpa, Tom Danielson en Chris Horner prijken op de erelijst. De afgelopen tien jaar wonnen er renners uit Europa, Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Nog nooit won er een Nederlander.

Afgelopen jaar werden de meeste etappes verdeeld tussen Andrea Guardini en Caleb Ewan. De Italiaan won er vier, de Australiër veroverde twee overwinningen. De eindoverwinning ging naar de Algerijn Youcef Reguigui. De renner van MTN-Qhubeka won een dag voor het einde de rit naar Fraser’s Hill en veroverde daar de leiderstrui. In het algemeen klassement had hij een voorsprong
van negen tellen op de Italiaan Valerio Agnoli (Astana). Sebastián Henao maakte het podium compleet.

Laatste vijf winnaars
2011 flag-ve Jonathan Monsalve (Androni Giocattoli)
2012 flag-co José Serpa (Androni Giocattoli–Venezuela)
2013 flag-co Julián Arredondo (Team Nippo–De Rosa)
2014 flag-ir Mirsamad Poorseyedigolakhour (Tabriz Petrochemical Team)
2015 flag-dz Youcef Reguigui (MTN–Qhubeka)

Parcours
Langkawi is de benaming van een archipel van 99 eilanden in de Andamanse Zee, maar in tegenstelling tot de naam doet vermoeden laat de etappewedstrijd de eilandengroep dit jaar links liggen. De organisatie heeft acht ritten uitgetekend op het Maleisisch schiereiland, ook wel Malakka genoemd. Van de acht ritten eindigen er vier waarschijnlijk in een massasprint, terwijl het in de andere vier alle kanten op kan. De route voert van noord naar zuid. De traditionele scherprechter Genting Highlands ontbreekt deze editie wederom vanwege werkzaamheden. De rit naar Tanah Rata op zaterdag moet nu de beslissing brengen.

woensdag 24 februari 2016 – Etappe 1 – Kangar – Baling (165,5 km)
langkawi1

De Ronde van Langkawi wordt geopend in het Noorden van Maleisië, nabij de grens met Thailand. De openingsfase is relatief vlak, maar in het tweede gedeelte staan twee beklimmingen van de vierde en een hindernis van derde categorie op het menu. Na de laatste beklimming van de dag volgt een 24 kilometer lange afdaling richting finishplaats Baling. Daar zal de strijd om de dagzege waarschijnlijk beslist worden in een massasprint.

donderdag 25 februari – Etappe 2 – Sungai Petani – Pulau Pinang (158,1 km)
langkawi2

De tweede rit zal verreden worden op het eiland Penang ten westen van Maleisië. De laaste keer dat de wedstrijd het eiland bezocht was in 2004. In de slotfase liggen twee serieuze beklimmingen, waarna de afdaling volgt richting finishplaats Georgetown. Dit lijkt opnieuw een etappe te worden voor de sprinters.

vrijdag 26 februari – Etappe 3 – Kulim – Kuala Sangar (107,2 km)
langkawi3

Voor de derde etappe keert de ronde terug naar het vasteland. In de deelstaat Kedah wacht een korte, vlakke rit. De twee beklimmingen van vierde categorie zitten in het begin en het einde van de etappe. De kortste rit van deze achtdaagse gaat voor de renners over 107 kilometer van Kulim naar Kuala Kangsar. Na de laatste beklimming volgt een vijftien kilometer lange afdaling richting Kuala Kangsar. Een nieuwe kans voor sprinters?

zaterdag 27 februari – Etappe 4 – Ipoh – Tanah Rata (129,4 km)
langkawi4

In de rit naar Tanah Rate zullen de klassementsrenners vol aan de bak moeten. Tijdens de finale van deze etappe wacht een beklimming van een col van de eerste categorie, waarna de slotklim van de buitencategorie volgt. De aankomst is op 1450 meter hoogte. De etappe wordt verreden in de Cameron Highlands. Deze hoogvlakte is het hoogste gebied van het Maleisische vasteland. Het klassement zal hier grondig door elkaar geschud worden.

zondag 28 februari – Etappe 5 – Tapah – Kuala Lumpur (148,8 km)
langkawi5

De vijfde rit start in Tapah en voert de renners in zuidelijke richting naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Onderweg liggen er drie cols van vierde categorie. De organisatie kiest opnieuw voor het scenario waarbij in de slotfase een beklimming in het parcours is opgenomen. De top van de laatste klim ligt op 22 kilometer van het einde. Zal deze hindernis zwaar genoeg zijn om een massasprint te voorkomen?

maandag 29 februari – Etappe 6 – Putrajaya – Rembau (147,6 km)
langkawi6

Op maandag staat er een echte rit voor aanvallers op het programma. De rit start in Putrajaya, 25 kilometer onder hoofdstad Kuala Lumpur. De route naar Rembau gaat over twee cols van vierde en twee cols van derde categorie. Vanaf de top van de laatste beklimming is het nog minder dan acht kilometer tot aan de aankomst.

disndag 1 maart – Etappe 7 – Seremban – Parit Sulong (202,3 km)
langkawi7
Het zwaartepunt van de zevende rit zit in de openingsfase. Een beklimming van derde categorie moet een perfecte springplank zijn voor vluchters die op avontuur willen gaan. Vanaf de Top is het echter nog meer dan 170 kilometer tot de finish in Parit Sulong. Een klim van vierde categorie veertig kilometer later is de enige hindernis die nog volgt. Kunnen de sprintersploegen dit nog recht trekken?

woensdag 2 maart – Etappe 8 – Batu Pahat – Melaka (119 km)
langkawi8
De slotrit is de minst lastige van allemaal. De 119 kilometer lange etappe kent geen enkele gecategoriseerde beklimming. De ronde wordt dan ook meer dan waarschijnlijk afgesloten met een massasprint. In de historische stad Malacca wordt de wedstrijd afgesloten met drie lokale ronden van 8,3 kilometer.

Favorieten
Het deelnemersveld bestaat uit 22 teams van elk zes renners. De organisatie ondervindt steeds meer moeite om de topploegen warm te maken voor een komst naar Langkawi.
Dit jaar staan er nog slechts drie WorldTour-teams aan het vertrek. In 2014 waren het er nog vijf (o.a. Belkin), vorig jaar vier (o.a. Sky en Orica-GreenEDGE). Verder prijken er op de startlijst zeven Procontinentale ploegen. Maar liefst elf teams komen uit Azië. Jens Mouris (Drapac) is de enige Nederlander op de deelnemerslijst.

Miguel Ángel López, de winnaar van 2014 - Foto: Sirotti

Miguel Ángel López – Foto: Sirotti

Astana vaardigt een veelzijdige selectie af naar Langkawi. Met Miguel Angel Lopez heeft het een troef voor het eindklassement. Voor de vlakke ritten heeft het zijn hoop gevestigd op Andrea Guardini.

Dimension Data is voor de zesde keer op rij van de partij. Het start met een volledig Afrikaanse selectie, maar titelverdediger Youcef Reguigui ontbreekt. Songezo Jim, Reinhardt Janse van Rensburg en Zuid-Afrikaans kampioen Jaco Venter lijken de aangewezen personen om dat gat op te vullen.

2015, presentazione squadre Tour Down Under 2015, Tinkoff - Saxo 2015, Hansen Jesper, Adelaide

Jesper Hansen – Foto: Sirotti

Tinkoff stuurt met Jesper Hansen de winnaar van de Ronde van Noorwegen naar Maleisië. Hij werd hier vorig jaar zesde. De jonge Oostenrijker Michael Gogl (22) zou hier ook kunnen verrassen.

Het Britse One Pro Cycling heeft met Matthew Goss een oud-winnaar van Milaan-San Remo in de gelederen. De 29-jarige Australiër maakt in Dubai zijn seizoensdebuut, maar wist daar nog niet te imponeren. Meer mag er verwacht worden van de Deense klimmer John Ebsen, die hier al eens als achtste (2013) en veertiende (2014) eindigde.

Janez Brajkovic - Foto: Sirotti

Janez Brajkovic – Foto: Sirotti

UnitedHealthcare komt met Janez Brajkovič aan de start. De 32-jarige Sloveen sloot vorig seizoen nog sterk af met een vierde plaats in de Abu Dhabi Tour. In Oman eindigde hij als 18e. Zijn Colombiaanse ploeggenoot Daniel Jaramillo is een andere renner om in de gaten te houden.

De Spanjaard Antonio Piedra maakt zijn opwachting namens het Braziliaanse Funvic. Skydive Dubai vaardigt oude rot Francisco Mancebo af. De Spanjaard werd vorig jaar nog vijfde. Bardiani-CSF rekent op Luca Chirico. De 23-jarige Italiaan werd in 2015 zevende in het eindklassement.

De sprinters
De vier sprintersetappes hebben de nodige snelle mannen naar Maleisië gelokt. Naast de eerder genoemde Guardini zouden ook de Italianen Francesco Chicchi (Androni Giocattoli-Sidermec) en Jakub Mareczko (Southeast-Venezuela) een rit moeten kunnen winnen. Drapac beschikt over routinier Graeme Brown en de talentvolle Brenton Jones, Unitedhealthcare over John Murphy terwijl Tinkoff Erik Baska en Michael Kolar in de gelederen heeft. Bij de thuisrijders kan er uitgekeken worden naar Anuar Manan. De Maleisische sprinter van het Terengganu Cycling Team won al eens een rit in 2010 en scoort regelmatig een ereplaats.

Weer& TV
Maleisië kent een tropisch klimaat, wat de omstandigheden om te koersen niet ideaal maken. De gemiddelde temperatuur ligt ruim boven de dertig graden. Daarnaast zal er deze week de nodige regen vallen.

Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 7 uur, het is daar zeven uur later dan hier. De wedstrijd wordt in Nederland en België niet live uitgezonden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Miguel Angel Lopez
*** Janez Brajkovič, Jesper Hansen
** Songezo Jim, Antonio Piedra en Francisco Mancebo
* Luca Chirico, Michael Gogl, John Ebsen en Jaco Venter

Website Tour de Langkawi
Deelnemerslijst Tour de Langkawi 2016

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
23 februari 2016 09:20
De sprints gaan tussen Marezco en Guardini verwacht ik. Page is nog een naam die niet genoemd is voor de sprints. Voor het ak:
*** Lopez
** Hansen, Mancebo (was weer goed bezig in Qatar of Dubai)
* Van Rensburg, Ciccone, Brajkovic.
23 februari 2016 10:13
@Heuvelcolombia en redactie
Opgelet, het gaat hier om Reinardt en niet Jacques Janse Van Rensburg. In de spurts kan die zich er dus wellicht wel eens tussengooien, misschien wel een rit proberen meegraaien, maar een klassement heb ik hem nog niet weten rijden.

Overigens hoop ik echt dat Songezo Jim zich hier kan tonen, een eerste profzege zou echt fenomenaal zijn!
23 februari 2016 10:17
Lijkt me een duidelijke Try-out ronde voor Astana en goed voor de opbouw, toch aardig wat kilometers. Astana moet dit winnen met vingers in de neus,alleen Der Jacub kan roet in het feestje gooien. Benieuwd of Mouris zich laat opmerken.
23 februari 2016 10:21
*** Astana
** Mancebo
* Astana
23 februari 2016 11:04
Ik vind het wel uhm... creatief om Jim op basis van de Abu Dhabi Tour vorig jaar twee sterren te geven, en Venter op basis van ?????? één ster. Dat terwijl Ciccone en Santaromita niet eens genoemd worden. Voorkeur voor DD much?
Ben daarnaast ook wel benieuwd naar Amezqueta.
23 februari 2016 11:35
Uitgelezen kans voor Goss om weer eens voor de ereplaatsen te spurten. Of is dit veld te sterk voor hem?
23 februari 2016 12:06
Let ook op Palini in de sprints. Was al 2x de Fransen te snel af in Gabon dit jaar.
23 februari 2016 12:50
Miguel Angel Lopez 1! Julen Amezqueta top-5. :)
23 februari 2016 13:48
1 naam: Guardini
Voor het AK Lopez zwaar favoriet voor Hansen en Brajkovic.
23 februari 2016 13:52
@RikkyG Palini is inderdaad niet genoemd. Denk dat hij nog wel de grootste concurrent is voor Guardini.
23 februari 2016 15:12
Ik ben zeer benieuwd wat jonge neo's als Giulio Ciccone, Julen Amezqueta, James Oram en Gavin Mannion kunnen. Ivan Santaromita en Evgeni Petrov zullen ook vast het nodige klaarspelen en ik verwacht ook wat van Dylan Page en Erik Baska in de sprints. Daarnaast een naam om in de gaten te houden: Meiyin Wang!
23 februari 2016 16:39
Wordt weer een ritzege of 5 voor Guardini. Hoeveel heeft die er eigenlijk al gewonnen in Langkawi?
23 februari 2016 22:25
tijd voor de oudjes in de sprint met Goss chicchi en Brown, muhahaha
24 februari 2016 10:11
@leukefans, Mocht je het nog lezen , dat weet ik, maar die klim is volgens mij niet super zwaar en Dimension Data zegt zelf dat het het AK wil winnen Met Janse Van Rensburg.

Reacties zijn gesloten.