Voorbeschouwing: Ton Dolmans Trofee 2018
foto: Léon van Bon / Topcompetitie
Julian Dubbeld zondag 29 april 2018 om 08:00

Voorbeschouwing: Ton Dolmans Trofee 2018

Nu de dijken in Overijssel en de kasseien in Zeeland verteerd zijn, gaat het peloton in de heuvels van Limburg verder met de derde manche in de Topcompetitie: de Ton Dolmans Trofee. Vorig jaar stak Robbert de Greef zijn handen aan de streep in de lucht. Dit jaar gaat dat – nu De Greef bij Roompot-Nederlandse Loterij rijdt – iemand anders zijn. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Niet alleen in het zuidelijkste puntje van Limburg zijn er heuvels die het beklimmen ervan de moeite waard zijn, ook iets noordelijker rond Stein liggen enkele Limburgse parels. Dit moet de oprichter van de Ton Dolmans Trofee, Armand van Mulken, gedacht hebben toen in 2013 het districtskampioenschap georganiseerd werd in het Limburgse dorpje Stein. Dit beviel dermate goed dat in 2016 het districtskampioenschap met de naam zoals we de wedstrijd nu kennen de Clubcompetitie binnentrad. Ronan van Zandbeek werd in 2016 solo de eerste winnaar van de Ton Dolmans Trofee.

Vorig jaar maakte de koers voor het eerst deel uit van de Topcompetitie. Robbert de Greef won toen in dienst van Baby-Dump – de voorloper van het huidige Alecto – door in de laatste kilometers weg te rijden bij zijn naaste achtervolgers, die niet meer bij machte waren om het gat dicht te rijden. Twintig seconden achter De Greef maakte Rick Ottema het feestje van Baby-Dump compleet door als tweede te eindigen voor Piotr Havik.

Vorig jaar won Robbert de Greef solo de Ton Dolmans Trofee – foto: Topcompetitie / Léon van Bon

Laatste winnaars flag-nl Ton Dolmans Trofee
2016: flag-nl Ronan van Zandbeek
2017: flag-nl Robbert de Greef

Parcours
In totaal krijgen de coureurs in de Ton Dolmans 180,1 kilometer voor de kiezen door het glooiende Limburgse landschap. Waar vorig jaar gekozen werd om vier omlopen van 47 kilometer te rijden, is er dit jaar besloten om drie omlopen van 47 kilometer en een finaleronde van 33 kilometer af te leggen. Met de toevoeging van de Maasberg (710 meter à 3,5%) en de Snijdersberg (960 meter à 6,4%) in de laatste ronde, zal de finale zwaarder zijn dan vorig jaar.

In de eerste drie omlopen van 47 kilometer moet het peloton beklimmingen als de Slingerberg, de Moorveldsberg, Terstraten, Hobbelrade en de Adsteeg overwinnen. Stan Wijkel zal diep moeten gaan om zijn bolletjestrui te verdedigen. Er zijn namelijk in totaal tien beklimmingen die meetellen voor het bergklassement van de Topcompetitie. Op de Slingerberg zijn vier keer punten te verdienen, op Terstraten drie keer en de Adsteeg telt eveneens drie keer mee voor het nevenklassement.

foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Als het peloton de drie grote omlopen overwonnen heeft, zal het merendeel van de coureurs zijn kruit al verschoten hebben. De renners die dan nog wat over hebben zullen het verschil moeten maken op de Slingerberg op 23 kilometer voor de finish, waar voor de laatste maal bergpunten te verdienen zijn. Daarna is er nog een kans om weg te rijden op de Snijdersberg op tien kilometer van het einde of de Maasberg op zes kilometer voor de meet. Op de Snijdersberg zal menig renner het lactaat tot in de naad voelen. Met een maximaal stijgingspercentage van 13% kan de koers hier zeker nog verloren gaan. In de Havenstraat in Stein halen de toeschouwers uiteindelijk een uitgebluste winnaar binnen.

Favorieten
De lichtere coureurs komen zondag in Limburg voor het eerst in de Topcompetitie bovendrijven dit seizoen. De heuvels in Ton Dolmans Trofee bieden echter ook kansen aan de krachtpatsers.

Een coureur die in beide categorieën thuishoort, is Rick Ottema. De coureur van Alecto is zondag de topfavoriet om de Ton Dolmans Trofee naar zijn hand te zetten. Vorig jaar werd hij in deze wedstrijd twee en dit jaar heeft Ottema opnieuw een stap gezet, getuige zijn zesde plaats in de Ronde van Drenthe en een derde plek in de Omloop van de Braakman.

Rick Ottema – foto: Alecto

De enige buitenlander in het lijstje der favorieten is een Est. Aksel Nōmmela reed dit jaar nog geen uitslag in de Topcompetitie, maar is dit jaar goed op dreef. In de Volta Limburg Classic sprintte de renner van BEAT Cycling Club naar een overtuigende negende plaats en in de Arno Wallaard Memorial bevestigde Nōmmela zijn uitstekende vorm opnieuw door als tiende te eindigen. Het draait zondag op een lastig karwei uit om de Est eraf te rijden.

Hij brak in het tweede deel van 2017 zijn bekken, maar Jasper de Laat is in rap tempo terug aan het keren naar de top van de Topcompetitie. De renner van Metec-TKH zat er in de Volta Limburg Classic uitstekend bij en liet zichzelf ook in de Tour du Loir et Cher zien. Met een knaller in de Ton Dolmans Trofee kan de Noord-Brabander bewijzen weer helemaal terug te zijn.

Dit jaar heeft Adriaan Janssen nog niet veel van zich laten zien, maar zijn wedstrijden komen er nu aan. Vorig jaar werd hij vierde in het eindklassement van de Topcompetitie en vijfde in de Ton Dolmans Trofee. Nu is het tijd voor de 22-jarige Janssen om ereplaatsen om te zetten in overwinningen. Ditzelfde geldt voor Folkert Oostra. De Alecto-renner kan goed omhoog en moet de Ton Dolmans Trofee op papier zeker aankunnen. Slaat Oostra zondag in Stein terug?

Adriaan Janssen – foto: Léon van Bon / Topcompetitie

Bij Vlasman rekenen ze op mannen in vorm Jaap Kooijman – die er in de Ster van Zwolle en de Omloop van de Braakman met een tweede en vijfde plaats goed bij zat – en Dion Beukeboom, die derde werd in de Arno Wallaard Memorial en won in de Omloop van de Glazen Stad. In dit rijtje past ook Ster-winnaar Maarten van Trijp. De bonkige renner van DESTIL-Parkhotel heeft dit seizoen zijn machtige dijen meermaals laten spreken in massasprints, maar hij is meer dan een pure spurter. Van Trijp won namelijk vorig jaar het Circuit de Wallonie (UCI 1.2); een koers waarin je zeker in staat moet zijn om enkele heuvels te overleven.

Een veteraan en jonkie sluiten vervolgens het lijstje der favorieten af. Jasper Ockeloen draait al jaren mee in de Topcompetitie, maar het lukte de Dordtenaar nog niet om een vette vis binnen te halen. Nu de renner van Monkey Town zich op het mountainbiken focust, neemt de kans op die vette vis steeds verder af. Onderschat Don Ockleone echter niet. Voor Sjoerd Bax neemt die kans steeds meer toe. De 22-jarige renner van Delta Cycling Rotterdam kan goed omhoog rijden en zal in de Ton Dolmans Trofee naarstig op zoek gaan naar de overwinning.

Jasper Ockeloen – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Outsiders
Monkey Town brengt naast Ockeloen ook nog twee andere outsiders voor de overwinning mee naar Limburg. Met Wim Kleiman – dit jaar al winnaar van een rit in de Tour of Antalya en zevende in de Arno Wallaard Memorial – en Joey van Rhee -een allrounder die al jaren van voren meedraait in dit soort koersen – gaat het team van Paul Tabak op jacht naar succes.

Dit geldt eveneens voor Alecto. Ottema is niet de enige die op een goede dag de wedstrijd kan winnen. René Hooghiemster en Bas van der Kooij kunnen dit ook. Hooghiemster is het gehele jaar al in vorm. Zo werd hij al derde in de Ster van Zwolle en achtste in de Omloop van de Braakman. Kijk niet op als de coureur van Alecto zondag dan ook de oranje leiderstrui pakt. Ook Van der Kooij kan hoge ogen gooien. In de Volta Limburg Classic reed hij met de besten omhoog. Dat zou hij in de Ton Dolmans Trofee ook moeten kunnen.

René Hooghiemster – foto: Sirotti

De laatste twee outsiders zijn twee krachtpatsers met een sterke sprint in de benen. Twan Brusselman komt in dit soort wedstrijden steevast bovendrijven en met zijn vinnige sprint kan de man van DESTIL-Parkhotel zich zo maar bij de eerste vijf scharen. Wattmeister Piotr Havik hoopt zijn tweede plaats van vorig jaar te evenaren, al is dat een stuk moeilijker dan het hier opgeschreven staat.

Piotr Havik

Piotr Havik – foto: Léon van Bon / Topcompetitie

Favorieten volgens WielerFlits
**** Rick Ottema
*** Aksel Nōmmela, Jasper de Laat
** Folkert Oostra, Adriaan Janssen, Maarten van Trijp
* Jaap Kooijman, Dion Beukeboom, Jasper Ockeloen, Sjoerd Bax

Weer en TV
Met een temperatuur van zeventien graden Celsius stappen veelrenners zondag waarschijnlijk kort-kort op de fiets. Aangenaam zal het voor deze renners echter niet zijn. Rondom Stein zijn enkele regenbuien voorzien. Daarnaast komt windkracht vier op de Schaal van Beaufort de gevoelstemperatuur niet ten goede. Beelden van de koers zijn in de loop van volgende week uitgezonden te zien op Eurosport 1. Bespreek het wedstrijdverloop via een Volg Hier op WielerFlits.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
27 april 2018 12:37
Ook hier start Kleiman niet ;)

Reacties zijn gesloten.