Voorbeschouwing: Tacx Tijdrit Emmen 2019

Door , woensdag 19 juni 2019 om 09:30
Voorbeschouwing: Tacx Tijdrit Emmen 2019

foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Stoempen door Drenthe! Woensdag staat de Tacx Tijdrit Emmen op het programma. Topcompetitie-leider Bas van der Kooij staat (net als Coen Vermeltfoort) aan de start van de ZLM Tour en dus zullen de ogen woensdag gericht zijn op Dylan Bouwmans, die een hap van zijn achterstand probeert goed te maken. Hoeveel punten pakt de Noord-Brabander? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Tacx Tijdrit Emmen kan geen rijke historie weerleggen. De helden van weleer wonnen de tijdrit nooit, simpelweg omdat deze toen nog niet bestond. Maar waarom werd in 2017 besloten om de 28 kilometer lange tijdrit voor het eerst te organiseren? Om de eindwinnaar van de Topcompetitie nog completer te maken. Naast de al bestaande Klimtijdrit in Vaals werd er een vlakke tijdrit toegevoegd aan de regelmatigheidscompetitie.

Toenmalig eindwinnaar Robbert de Greef eindigde als vierde in de eerste Tacx Tijdrit Emmen: daarmee zag hij concurrenten Piotr Havik en Luuc Bugter, die eerste en tweede werden, naderen met alleen nog de HLB Van Daal Eurode Omloop voor de boeg. In Limburg hield De Greef eenvoudig stand, waardoor hij de Topcompetitie op zijn naam schreef én zijn handtekening onder een profcontract van Roompot-Oranje Peloton mocht zetten.

Laatste winnaars Tacx Tijdrit Emmen
2018: flag-nl Dion Beukeboom
2017: flag-nl Piotr Havik


Vorig jaar

Dion Beukeboom won de Tacx Tijdrit Emmen vorig jaar – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Dion Beukeboom was vorig jaar een klasse apart in de Tacx Tijdrit Emmen. De Vlasman-coureur was naar Emmen gekomen om zich te testen voor zijn latere aanval op het werelduurrecord in augustus. Hij slaagde ruimschoots voor zijn test: in de biljartvlakke tijdrit wist alleen de Noord-Hollander een gemiddelde van vijftig kilometer per uur te noteren, waarmee hij ploeggenoot Hartthijs de Vries (+25 seconden) en de verrassende Daniel Abraham Gebru (+1 minuut en 34 seconden) ruimschoots voorbleef. Rick Ottema verstevigde zijn oranje leiderstrui door vijfde te worden.

Top-5 Tacx Tijdrit Emmen 2018
1. flag-nl Dion Beukeboom (Vlasman) in 34m08s
2. flag-nl Hartthijs de Vries (Vlasman) +25s
3. flag-nl Daniel Abraham Gebru (BEAT) +1m34s
4. flag-nl Piotr Havik (BEAT) +1m45s
5. flag-nl Rick Ottema (Alecto) +1m46s


Parcours

Rammen op de grote plaat. Dat is de Tacx Tijdrit Emmen. Wie de 28 kilometer lange tijdrit door het Drentse landschap het snelst afhaspelt, is de winnaar. Heel technisch is het parcours niet. Onderweg naar keerpunt Odoornerveen is het overwegend recht toe, recht aan. Natuurlijk bevinden zich enkele bochten in het parcours, maar op de brede wegen in de polder zal dat niet voor problemen zorgen. De laatste kilometer van Emmermeer naar Emmen-centrum is geheel recht, zodat de tijdritkanonnen de laatste seconden tijdwinst uit hun kleine teen kunnen halen.

Start: 16.46 uur (start eerste renner)
Finish: 20.35 uur (finish laatste renner)


Favorieten

Het is goed zoeken om in de Tacx Tijdrit Emmen tot tien favorieten te komen. Er start namelijk maar één absolute topfavoriet. De absolute topfavoriet komt uit voor Vlasman, won de tijdrit vorig jaar en zal hem waarschijnlijk ook dit jaar gaan winnen. Dion Beukeboom weet wat hem te doen staat woensdag: vertrouwen op zichzelf, de ketting op de zware plaat leggen en dan een half uur lang alles geven. Als de Noord-Hollander dat doet, dan zal waarschijnlijk niemand hem van de zege afhouden. Beukeboom is misschien minder goed in vorm dan vorig jaar, maar het deelnemersveld is eveneens zwakker.

De grootste bedreiging voor Beukeboom zal toch vooral vanuit de eigen ploeg komen. Hartthijs de Vries was afgelopen jaar de renner die het dichtst in de buurt kwam bij de ontketende Beukeboom. De Vries gaf na 28 kilometer ‘slechts’ 25 seconden prijs. Daarmee was hij absoluut the best of the rest. De Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloften kende een moeizaam begin van dit wielerjaar, maar liet met een vijfde plaats in de Ronde van Limburg zien de weg omhoog gevonden te hebben.

De Vries wil woensdag nog een keer winnen - foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Hartthijs de Vries eindigde vorig jaar als tweede – foto: Topcompetitie/Leon van Bon

Peter Koning rijdt voor EvoPro Racing. Die ploeg staat niet aan de start van de Tacx Tijdrit Emmen. Toch zal Koning wel aan het vertrek verschijnen. De sterke coureur komt uit voor WV West Frisia en rijdt de tijdrit ter voorbereiding op een individuele race tegen de klok een week later, namelijk het NK! Een van de specialiteiten van Koning is al jarenlang de tijdrit. Hoewel enige tijd geleden, werd hij zowel bij de junioren als bij de beloften nationaal kampioen op dit onderdeel. De laatste jaren staat de Noord-Hollander vooral bekend op zijn indrukwekkende solo’s, maar kijk niet verbaasd op als hij in Emmen met de zege gaat lopen.

Het wordt na dit trio een stuk moeilijker om de favorieten aan te wijzen. Monkey Town-à Bloc en Metec-TKH staan namelijk met goede coureurs aan de start, maar niet met coureurs die bekend staan om hun dodelijke tijdrit. Toch zou Jens van den Dool op een dag waarop alles meezit zomaar eens bovenop het podium kunnen staan. De Hoogbloklander bewees afgelopen week in de Ronde de l’Oise over een goede vorm te beschikken. Daarnaast is hij de regerend kampioen tijdrijden van het disctrict Zuid-Holland. Houdt hij Vlasman van de zege af?

Anders is de hoop binnen de ploeg gevestigd op Dylan Bouwmans. Bouwmans staat momenteel derde in het Topcompetitie-klassement, maar hoopt zo snel mogelijk weer de oranje leiderstrui aan te mogen trekken. Alhoewel Bouwmans zelf aangaf dat hij top-10 hoopt te rijden, kan zijn Topcompetitie-droom ervoor zorgen dat hij woensdag in Emmen net een stuk harder naar de streep rijdt. Ook hij zal boven zichzelf uit moeten stijgen als hij het de Vlasman-renners lastig wil maken. Jelle Bootsveld is de laatste kanshebber bij Metec-TKH. Alhoewel Bootsveld het nog nooit echt in een tijdrit heeft laten zien, beschikt hij wel over de nodige PK’s.

Dylan Bouwmans in de oranje leiderstrui – foto: Cor Vos

Daarna is het toch vooral uitkijken naar clubrenners. Nils Sinschek liet de afgelopen twee jaren zien als clubrenner in de Topcompetitie goed te kunnen wedijveren met de andere Continental-renners, maar de Limburger rijdt nu voor het Sunweb Development Team. Stijn Daemen lijkt het stokje van Sinschek dit jaar moeiteloos over te kunnen nemen. De Limburger van Home Solutions-Soenens staat al jaren bekend om zijn tijdritkwaliteiten, die hij nu in de Topcompetitie eens hoopt te etaleren. In Le Triptyque des Monts et Châteaux reed hij dit jaar al een goede tijdrit, terwijl hij ook hoog staat in het Wattmeister-klassement.

In de Wattmeister staat een andere clubrenner aan de leiding. Marien Bogerd verraste vorige week vriend en vijand door het Wattmeister-record te verpulveren. Wie? Marien Bogerd, een 25-jarige coureur die uitkomt voor WV De IJsselstreek. Alhoewel de naam waarschijnlijk weinig bellen laat rinkelen, heeft Bogerd in het verleden al bewezen uitstekend te kunnen tijdrijden. Vorig jaar eindigde hij bijvoorbeeld als achttiende op het door Dylan van Baarle gewonnen NK tijdrijden bij de elite. Afgelopen weekend loodste Bogerd zijn club naar de winst in de ploegentijdrit tijdens het Wielerweekend Roden.

Marien Bogerd tijdens de Wattmeister (tweede van links) – foto: Topcompetitie

WV De Jonge Renner heeft twee renners in het bijzonder die zullen uitkijken naar deze tijdrit. Rens Tulner bewees bij de junioren over een goede tijdrit te beschikken, maar de Lexmonder heeft dit bij de beloften nog niet laten zien. Met een zevende plaats in de Ronde van Limburg liet de 21-jarige coureur zien dat er nog altijd rek op zit. Zit een top-1o-notering er wederom in voor Tulner? Manuel Michielsen is de andere coureur die erg naar deze tijdrit uitkijkt. De 19-jarige Michielsen eindigde als zesde – op twee minuten van Remco Evenepoel – op het WK tijdrijden bij de junioren vorig jaar, en mag het nu voor het eerst bij de beloften laten zien.

Welke coureurs kunnen er nog meer verrassen aanstaande woensdag? Stephan Bakker moet dat kunnen. De Noord-Hollandse globetrotter won aan het begin van de maand nog twee etappes en de puntentrui in de Ronde van Kameroen. De vraag is of hij het ook in een tijdrit kan. Bakker beschikt in ieder geval wel over de nodige PK’s. Sensa-Kanjers voor Kanjers hoopt op revelatie Gijs Leemreize, maar ook op Wiebe Scholten en Jelle Johannink.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dion Beukeboom
*** Hartthijs de Vries, Peter Koning
** Jens van den Dool, Dylan Bouwmans, Stijn Daemen
*  Jelle Bootsveld, Marien Bogerd, Rens Tulner, Stephan Bakker

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Blijft het droog of blijft het niet droog? Dat zal woensdag de centrale vraag zijn tijdens de Tacx Tijdrit Emmen. Er wordt namelijk regen verwacht tijdens delen van de tijdrit. Daarnaast zal het 22 graden worden met windkracht 3. Eurosport 1 komt in de week na de tijdrit met een uitgebreide samenvatting.


Dit artikel delen:

13 Reacties

hartstikkebedankt 17 juni 2019 om 15:28

Edit redactie: Bedankt, is aangepast.

vanSpringel 17 juni 2019 om 17:52

Slechts ‘enkele’ bochten ? ik tel 24 ! bochten !

Jack2811 18 juni 2019 om 07:30

En dat in 28 km is toch niet zoveel

BlancoProCycling 17 juni 2019 om 23:12

Ik lees in de inleiding “Noord-Hollander” bij Dylan Bouwmans, maar het is toch echt een Noord-Brabander.

bbb 18 juni 2019 om 00:47

Drentse Polder?? Drenthe is niet ingepolderd hoor.
Misschien is Drentse platteland een betere beschrijving

aardappeljager 18 juni 2019 om 09:47

Ook voor het eerst dat ik over een Drentse polder hoor.

Ik denk dan maar:”ze zullen wel iets weten wat ik niet weet.”

Marveloke 18 juni 2019 om 13:46

Marien Bogerd is mijn favoriet! Klasbak!!!1

storm-biker 18 juni 2019 om 15:09

Peter Koning over het hoofd gezien redactie?

Youri IJnsen 19 juni 2019 om 09:25

Koning staat meestal wel ingeschreven, maar rijdt niet overal. Deze zal hij wel meepakken. Inmiddels is het toegevoegd.

Spurter 18 juni 2019 om 19:56

Kat in het bakkie voor Beukeboom.

zipp404 18 juni 2019 om 21:44

Mijn favoriet is zonder twijfel Gerco Pastoor! De sterke Eemdijker is de afgelopen weken in supervorm tegen het uurwerk.

Spurter 19 juni 2019 om 00:37

Waar zijn de tijden van kanonnen als Johan Dalstra, Arne Dix en Teun Manders?

bergop 19 juni 2019 om 01:26

“De Tacx Tijdrit Emmen kan geen rijke historie weerleggen.”

Het is ‘overleggen’, niet ‘weerleggen’.

Headlines

Materiaalzone

Populair