Voorbeschouwing: Tacx Pro Classic 2018

Voorbeschouwing: Tacx Pro Classic 2018

foto: Henri Santing

vrijdag 12 oktober 2018 om 20:00

De Tacx Pro Classic is de allerlaatste Nederlandse UCI-wedstrijd op de kalender van 2018. Wegens het gebrek aan hoogtemeters in Zeeland lijkt het een sprintersbal te worden, maar pas op: in Zeeland waait het altijd. Wie mag zich dit jaar tot winnaar kronen op de Neeltje Jans? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Hoewel de Tacx Pro Classic nog maar toe is aan de tweede editie, kent deze eendagskoers een rijke historie. De wedstrijd is een namelijk doorstart van de Ronde van Midden-Zeeland. Deze wedstrijd werd in 1959 voor het eerst georganiseerd en heeft illustere namen als Freddy Maertens, Gerrie Knetemann, Jan Raas en Erik Zabel op de erelijst. Na een fusie met het Zeeuws-Vlaamse OZ Wielerweekend in 2008 werd het onder de naam Delta Tour Zeeland een meerdaagse. Vanaf 2012 werd het weer een eendagskoers met afwisselend Goes en Terneuzen als finishplaats. Het afhaken van hoofdsponsor Zeeland Seaports zorgde ervoor dat de wedstrijd een jaar van de kalender verdween.

Oud-renner Kees Bal (in 1974 winnaar van de Ronde van Vlaanderen) haalde met Tacx een nieuwe sponsor aan boord. Met Neeltje Jans – waar in 2015 een veelbesproken Touretappe eindigde – kreeg de wedstrijd een unieke finishlocatie. Deze wedstrijden beuken tegen de Zeeuwse wind in hebben een aantal memorabele koersmomenten opgeleverd, zoals in 2015, toen de wedstrijd nog de Ronde van Zeeland Seaports heette. Regen, wind en kou ervoor dat slechts twintig renners de finish haalden. Het voormalige Etixx-Quick-Step was heer en meester op Zeeuwse bodem; Iljo Keisse, Niki Terpstra en Lukasz Wisniowski ontsnapten halfweg koers uit het peloton en kwamen met liefst twee minuten voorsprong binnen op… ploeggenoot Yves Lampaert.

De drie Etixx-Quick-Step-renners domineren in Zeeland – foto: WielerFlits

Ook de wedstrijd van vorig jaar was er eentje om te herinneren. Timo Roosen liet op Neeltje Jans zijn klasse zien door met overmacht te winnen van Taco van der Hoorn na flink gepokerd te hebben in de finale. Dylan Groenewegen maakte het het feestje van zijn ploeg compleet door derde te worden.

Laatste tien winnaars Tacx Pro Classic en voorgangers
2008: flag-au Chris Sutton
2009: flag-us Tyler Farrar
2010: flag-us Tyler Farrar
2011: flag-de Marcel Kittel
2012: flag-za Reinardt Janse van Rensburg
2013: flag-de André Greipel
2014: flag-nl Theo Bos
2015: flag-be Iljo Keisse
2016: niet verreden
2017: flag-nl Timo Roosen

Parcours
De Tacx Pro Classic brengt het peloton over vier Zeeuwse eilanden; het asfalt in Walcheren, Zuid-Beveland, Schouwen-Duiveland en Neeltje Jans krijgen allemaal de wielen van de coureurs te verwerken. Op de Zeeuwse eilanden is het echter oppassen geblazen voor waaiers. Zaterdag zal de wind met liefst windkracht vier uit het zuiden komen. Een massasprint is daarom zeker niet vanzelfsprekend.

Het startschot zal zaterdagmorgen gegeven worden in Middelburg, waarna meteen de kust wordt opgezocht. Bij Westkapelle rijden de renners een stuk buitendijks en zullen zij serieus kennismaken met de wind. Onderweg passeert het peloton onder meer het inmiddels beroemde Zoutelande (van dat oude strandhuis) voordat het in Vlissingen aankomst. Na een doorkomst aan de boulevard bij het beeld van Michiel de Ruyter wordt koers gezet in oostelijke richting.

De renners rijden in deze fase over smalle dijkjes en doen onder meer ‘s-Heerenhoek (het dorp van oud-wereldkampioen Jan Raas) aan. Doordat de wind hier schuin staat, kan dit wel eens een gevaarlijke fase worden. Ook Schore (het dorp van oud-renner Jo de Roo) maakt deel uit van het parcours. Na ongeveer honderd kilometer komen de renners op de beruchte Kattendijkse Dijk, een voormalig scherprechter uit de Ronde van Midden-Zeeland waar de wind meer dan eens het peloton geselde. Daarna volgt een stuk meewind richting de Zeelandbrug. De historie leert dat de renners hier vaak nog bij elkaar blijven.

Hierna zou de koers wel eens los kunnen barsten. Op Schouwen-Duiveland staat de wind namelijk tussen Zierikzee en Burgh-Haamstede schuin. In volle finale (er is dan nog maar vijftig kilometer te rijden) zou het peloton in stukken gescheurd kunnen worden. Als dat in Westenschouwen nog niet is gebeurd moet de Neeltje Jans voor een beslissing zorgen. Omdat de renners dit jaar niet over de hoofdweg mogen rijden, is de finale dit jaar iets aangepast. Twee keer wordt het eiland gepasseerd; eerst met wind tegen, daarna met wind mee. Wie niet sterk is, moet slim zijn, maar zaterdag zal alleen een sterke coureur winnen.

Favorieten
Er staan zaterdag drie WorldTour ploegen aan de start: LottoNL-Jumbo, Lotto Soudal en EF Education First-Drapac. De organisatie hoopte ook op de deelname van Quick-Step Floors en BORA-hansgrohe, maar beide ploegen haakten vanwege de overvolle wedstrijdkalender af.

Wat gaat het worden in Zeeland; een massasprint of zorgt de wind voor een waar slagveld? Een coureur die in beide gevallen boven komt drijven is de Franse sprinter van Cofidis, Nacer Bouhanni. In de Vuelta snoerde de Fransman alle critici de mond door een etappe te winnen in de waaieretappe. Met een zege op Neeltje Jans kan Bouhanni definitief afrekenen met alle kritiek en met de borst vooruitkijken naar 2019.

Nacer Bouhanni – foto: Unipublic

Concurrentie krijgt Bouhanni van een Italiaan in dienst van EF Education First-Drapac. Sacha Modolo is rap en rijgt de ereplaatsen aaneen, maar wint niet heel vaak. Dit jaar schoot de Italiaan enkel in de Ruta del Sol een keer raak. Zaterdag heeft Modolo het geluk dat hij zijn hele ploeg ter beschikking heeft én dat er met LottoNL-Jumbo en Lotto Soudal ‘maar’ twee andere WorldTour-ploegen aan de start. De Amerikanen zouden samen met Cofidis daarom wel eens de ploeg kunnen worden die het gewicht van de wedstrijd zullen dragen.

Wordt het dan een sprint? Veel ploegen zullen daar niet op durven gokken en hebben de sterke wind mee om het verschil te maken. Een renner die dat heel goed kan is Taco van der Hoorn. De kersverse Jumbo-aanwinst is misschien wel dé revelatie van het najaar. Hij werd negende in Parijs-Tours, vierde in Binche-Chimay-Binche en was de sterkste in de Primus Classic. Kan hij in één van zijn laatste wedstrijden voor Roompot-Nederlandse Loterij zijn ploeg een groot cadeau geven? De oranje formatie heeft met Jan-Willem van Schip nog een renner die het kan afmaken. Van Schip is rap en lijkt gemaakt te zijn om tegen de wind in te stoeien.

Taco van der Hoorn – foto: Sirotti

Normaal gesproken trekken zij de sprint aan voor hun kopmannen André Greipel en Dylan Groenewegen, maar die zullen er niet bij zijn in Middelburg. Dus mogen Moreno Hofland en Amund Grøndahl Jansen voor eigen kans gaan. Hofland werd vorig jaar nipt geklopt door Groenewegen in de sprint om de derde plaats, maar kwam in de laatste vijftig meter nog verrassend dichtbij. Grøndahl Jansen liet dit jaar in de Tour des Fjords zijn klasse zien en eindigde laatst op een tweede plaats in de Gooikse Pijl. De Noor hoeft het zaterdag niet alleen op te knappen; LottoNL-Jumbo heeft hem een aantal hardrijders ter beschikking gegeven. Onder hen Bram Tankink, die in Zeeland zijn laatste profkoers zal rijden.

Van der Hoorn werd net dé revelatie van het najaar genoemd, maar ook Cees Bol mag zich dit jaar een revelatie noemen. De coureur van SEG Racing Academy zat er dit seizoen bijna altijd bij, wat hem een derde plaats in de Napoleon Games Cycling Cup en een profcontract bij Sunweb opleverde. Als de wind voor een selectie heeft gezorgd, dan is Bol rap genoeg om het vervolgens af te maken. Waar SEG Bol heeft, heeft BEAT Aksel Nõmmela. Ook hij grossierde dit jaar in ereplaatsen en is rap genoeg om het af te maken. WB-Aqua Protect-Veranclassic zag dat ook in en gaf de Est een contract voor 2019.

Cees Bol – foto: Coline Briquet

De laatste twee favorieten zijn van Belgische komaf en zijn twee verschillende type renners. Amaury Capiot is rap en hoopt in een wat kleiner groepje om de zege te mogen sprinten. Kleinere Belgische koersen lijken de Belg op het lijf geschreven te zijn. Een tweede plaats in Nokere Koerse dit jaar onderstreept dat. Guillaume Van Keirsbulck daarentegen houdt van zwaar, gigantisch zwaar. In de Antwerp Port Classic perste de Belg een straffe solo uit de benen om de overwinning te grijpen. Op een dergelijk scenario hoopt Van Keirsbulck in Zeeland opnieuw; als het achter hem dan een slagveld is geworden, is dat alleen maar mooi voor hem meegenomen.

Outsiders
Wie zijn de andere kanshebbers op de zege? Dan zal er gekeken moeten worden naar een handvol Continental-renners en naar een tweetal van Lotto Soudal. Het tweetal van Lotto Soudal luistert naar de namen Jelle Wallays en Nikolas Maes. Als het slagveld er daadwerkelijk komt, worden zij op de afspraak verwacht. Beide coureurs zijn daarnaast sluw en kunnen verrassen met een aanval in de slotkilometers om zo de wedstrijd naar hun hand te zetten. Wallays bewees dat laatst in de Vuelta, waar hij een knappe ritzege boekte.

Jelle Wallays – foto: Sirotti

Renners van continentale ploegen die zouden kunnen verrassen zijn onder andere Marten Kooistra en Piotr Havik. Zowel Kooistra als Havik kunnen alleen verschroeiend hard rijden. In Parijs-Tours voor beloften liet Kooistra dat met een sterke solo zien, terwijl Havik hetzelfde deed in de Ronde van Overijssel. Dion Beukeboom moet hetzelfde als de twee andere renners kunnen, maar achter zijn vormpeil staat na zijn werelduurrecordpoging een vraagteken.

Als het op een sprint uitdraait mag er het één en ander verwacht worden van Wim Stroetinga en André Looij. Als het windstil was geweest, waren zij kandidaten voor de winst geweest, maar met de voorspelde wind is de vraag of zij de finale überhaupt zullen halen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nacer Bouhanni
*** Sacha Modolo, Taco van der Hoorn
** Moreno Hofland, Amund Grøndahl Jansen, Cees Bol
* Amaury Capiot, Jan-Willem van Schip, Guillaume Van Keirsbulck, Aksel Nõmmela

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Update 12 oktober 08:16uCofidis heeft Nacer Bouhanni geschrapt van de deelnemerslijst. Zijn naam is doorgestreept in deze voorbeschouwing net als Amund Grøndahl Jansen (LottoNL-Jumbo), die dit weekend start in Hammer Series Hong Kong.

Weer en TV
Nazomeren in Zeeland! Zaterdag zal er geen vuiltje in de lucht zijn voor de mensen die komen kijken naar de Tacx Pro Classic; het wordt namelijk 25 graden. De coureurs zullen iets minder uitkijken naar dit zomerse weer. Het brengt ditmaal namelijk een flinke wind met zich mee. Er wordt windkracht vier uit het zuiden voorspeld op de Neeltje Jans. De koers zal vanaf 16.00 uur rechtstreeks op tv worden uitgezonden door Omroep Zeeland.

Dit artikel delen:

14 Reacties

jessevdalen 11 oktober 2018 om 10:10

Jansen rijdt in China en doet niet mee!

0
LucasR 11 oktober 2018 om 10:52

Edit redactie: Dat hebben we aangepast!

0
Emergo 11 oktober 2018 om 12:39

Wind: Z 4 Kans op waaiers!

0
ghostwriter 11 oktober 2018 om 13:38

Ik hoop op Vd Hoorn! Al zou ik Hofland een overwinning ook enorm gunnen.

0
fransthys 11 oktober 2018 om 17:17

Bouhanni komt hier niet aan de start. Samenstelling Cofidis =

@TeamCOFIDIS

Notre équipe pour la @tacxproclassic, objectif victoire
@hugohofstetter @[email protected]@[email protected]@[email protected]

0
AWestie 12 oktober 2018 om 10:58

De lijst wordt steeds schraler – hopelijk zorgt dat samen met de waaiers voor een open koers!

0
Shinzawai 12 oktober 2018 om 14:39

Timothy Dupont lijkt me kansrijker dan een handvol in het artikel genoemde renners.

0
Jean Dumas 12 oktober 2018 om 20:23

Inderdaad, Dupont en Modolo.

0
Viktrodriguez 12 oktober 2018 om 18:22

Modolo doet ook niet mee, staat op de officiële startlijst van Lombardije

0
storm-biker 12 oktober 2018 om 19:37

Een voorbeschouwing maken met een voorlopige startlijst is weinig eer aan te behalen…
Lijkt erop dat de Worldtour ploegen geen uitgesproken sprinters mee nemen (ga ervan uit dat Lotto-Soudal niet alles op Hofland gaat zetten), belooft icm de wind een mooie koers te worden!
Dupont had inderdaad wel een sterretje verdiend.

0
Tuubke 12 oktober 2018 om 20:54

Als je ‘Classic’ wilt heten moet je op z’n minst een beetje gevoel voor traditie hebben. Waarom kan zo’n koers nou niet gewoon Tacx Ronde van Zeeland heten? Dan weet iedereen tenminste meteen waar die wordt gereden en heb je misschien de provincie aan boord als potentiële geldschieter.

0
Emergo 13 oktober 2018 om 11:15

Momenteel in Vlissingen windkracht Z 5. Hopelijk blijft dat zo.

0
Tim Booth 13 oktober 2018 om 11:54

Sacha Modolo, Cees Bol, Jan-Willem van Schip DNS

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone