Voorbeschouwing: Tacx Pro Classic 2017

Voorbeschouwing: Tacx Pro Classic 2017

foto: ASO/P.Perreve

vrijdag 13 oktober 2017 om 19:00

Zaterdag 14 oktober is het alweer tijd voor de laatste wedstrijd op Nederlandse bodem. De naam Tacx Pro Classic (1.1) is de nieuwe naam voor de Ronde van Zeeland. Zorgt de wind voor een spannende koers op Zeeuwse wegen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Tacx Pro Classic staat dit jaar voor het eerst op de kalender. De wedstrijd is een doorstart van de Ronde van Midden-Zeeland. Deze wedstrijd werd in 1959 voor het georganiseerd en heeft illustere namen als Freddy Maertens, Gerrie Knetemann, Jan Raas en Erik Zabel op de erelijst. Na een fusie met het Zeeuws-Vlaamse OZ Wielerweekend in 2008 werd het onder de naam Delta Tour Zeeland een meerdaagse. Vanaf 2012 werd het weer een eendagskoers met afwisselend Goes en Terneuzen als finishplaats. Het afhaken van hoofdsponsor Zeeland Seaports zorgde ervoor dat de wedstrijd een jaar van de kalender verdween.

1-2-3 voor Etixx-Quick-Step in 2015 – Foto: Oscar De Waele

De laatste editie van de (toen nog) Ronde van Zeeland Seaports werd verreden onder zware omstandigheden. Op 21 maart 2015 zorgden regen, wind en kou ervoor dat slechts twintig renners de finish haalden. De wedstrijd werd gedomineerd door Etixx-Quick Step. Al op honderd kilometer van het einde sloeg de Belgische formatie zijn slag door met drie renners weg te rijden uit een grote kopgroep. Niki Terpstra, Iljo Keisse en Łukasz Wiśniowski zouden voorop blijven, waarna Keisse in Terneuzen als eerste de finish mocht passeren.

Laatste tien winnaars
2006: flag-nl Steven de Jongh
2007: flag-fr Denis Flahaut
2008: flag-au Chris Sutton
2009: flag-us Tyler Farrar
2010: flag-us Tyler Farrar
2011: flag-de Marcel Kittel
2012: flag-za Reinardt Janse Van Rensburg
2013: flag-de André Greipel
2014: flag-nl Theo Bos
2015: flag-be Iljo Keisse

Parcours
Waar tijdens de laatste editie de renners nog over de Zeeuws-Vlaamse kasseien dokkerden, kiest de organisatie voor deze hernieuwde editie voor een parcours ten noorden van de Westerschelde. Het volgt hiermee voor een belangrijk deel de route van de oude Profronde van Midden-Zeeland.

De route gaat over een vlak parcours, al hoopt de organisatie dat de wind als scherprechter kan fungeren. De start is op de Dam in Middelburg, de stad waar in 2010 de betreurde Wouter Weylandt zijn Giro-etappe won. Hier beginnen de renners aan een tocht van 201,5 kilometer. In de beginfase wordt er koers gezet naar de Noordzeekust. Via Westkapelle arriveert het peloton in Vlissingen. Tijdens een passage over de boulevard zien de renners het scheepvaartverkeer voorbij trekken.

Vervolgens trekt het peloton oostwaarts en komt het in de Zak van Zuid-Beveland door ‘s-Heerenhoek, het dorp van oud-wereldkampioen Jan Raas. Na een route langs kronkelende bloemdijken wordt ook Yerseke aangedaan. Het dorp aan de oevers van de Oosterschelde is de thuisbasis van Antwan Tolhoek. Via Noord-Beveland wordt er koers gezet richting de Zeelandbrug. De wind heeft hier vrij spel, waardoor de kans op waaiervorming groot is. Dat is ook het geval op de Oosterscheldekering, waar de renners een eerste keer de finish passeren.

De finishlocatie op Neeltje Jans zal bij menig wielerliefhebber warme herinneringen oproepen. Hier werd immers nog maar twee jaar geleden een beklijvende Touretappe verreden. De Tacx Pro Classic wordt afgesloten met een 16,6 kilometer lokale ronde ten zuiden van de Stormvloedkering. Tussen half zes en zes uur zal de eerste winnaar van de Tacx Pro Classic bekend zijn.

Favorieten
De plek op de kalender bezorgde de organisatie de nodige uitdagingen om een representatief deelnemersveld samen te stellen. Doordat laat in het seizoen de ploegen minder renners beschikbaar hebben, koste het de nodige moeite om teams over te halen naar Zeeland te komen. Uiteindelijk staan er drie WorldTour-teams aan de start. Zeven ProContinentale teams en zeven continentale ploegen maken de startlijst compleet.

Hoewel de Ronde van Zeeland vaak in een sprint beslist werd, is het maar de vraag of dat ook dit jaar zal gebeuren. Laat in het seizoen zal de vermoeidheid een belangrijke factor zijn. Daarnaast is onderweg de kans op waaiervorming groot en zijn er relatief weinig ploegen die de koers kunnen controleren.

Dylan Groenewegen – foto: Marcel Koch

Dylan Groenewegen is zaterdag de te kloppen man. Als afmaker van het enige Nederlandse WorldTour-team zullen vele ogen op hem gericht zijn De kopman van LottoNL-Jumbo is op papier immers de snelste sprinter aan de start. Wanneer hij de slijtageslag onderweg goed door weet te komen, liggen er kansen voor zijn achtste seizoenszege. Groenewegen heeft daarbij het voordeel dat hij kan profiteren van de parcourskennis van ‘coureur locale’ Antwan Tolhoek. De Zeeuw kent iedere meter van het parcours, wat zijn kopman een voorsprong geeft op zijn concurrenten geeft. LottoNL-Jumbo beschikt met Robert Wagner over een renner die goede herinneringen aan Zeeland koestert. De Duitse routinier heeft immers drie ritzeges in de Delta Tour op zijn palmares staan.

Moreno Hofland – foto: Marcel Koch

Lotto Soudal komt met een relatief jonge ploeg aan de start, maar beschikt over meerdere renners die in Zeeland hoge ogen kunnen gooien. De Belgische formatie zal daarom een van de ploegen zijn die de wedstrijd zal dragen. Moreno Hofland (woensdag nog succesvol in de Famenne Ardenne Classic) geldt als man in vorm. Kan de Brabander hier zijn tweede seizoenszege boeken? Ook Tosh van der Sande staat bekend als een snelle finisher en zou in de finale uitgespeeld kunnen worden.

Silvan Dillier – Foto: Sirotti

BMC is het derde WorldTour-team aan de start. De rood-zwarte formatie vaardigt onder meer Silvan Dillier af. De Zwitsers kampioen won in mei nog een rit in de Ronde van Italië. Dillier staat bekend als een renner met inhoud. Wanneer het een harde koers wordt, is hij een van de renners van wie verwacht mag worden dat hij mee zal spelen om de overwinning. Ook de vertrekkende Ben Hermans staat hier aan de start, al komen zijn kwaliteiten beter tot zijn recht op een heuvelachtig terrein. De ploeg neemt met Floris Gerts en Bram Welten twee Nederlanders me naar Zeeland.

Coen Vermeltfoort – Foto: Marcel Koch

Roompot-Nederlandse Loterij mag hier uiteraard niet ontbreken. De oranje formatie heeft immers een Zeeuwse hoofdsponsor. De ploeg zal daarom gemotiveerd zijn om goed voor de dag te komen. Een van de renners die hier een goed resultaat kan behalen is Pim Ligthart. De voormalig Nederlands kampioen staat bekend als een renner die onder lastige omstandigheden zijn mannetje staat en bovendien over een sterk eindschot beschikt. Wanneer de wedstrijd in een sprint eindigt, is het voor de ploeg te hopen dat sprinter Coen Vermeltfoort er nog bij zit. Brian van Goethem is een van de drie Zeeuwen aan de start, al liggen zijn roots niet hier maar in Zeeuws-Vlaanderen.

Het Franse Direct Energie rekent op Thomas Boudat. Hij was vorige maand in eigen land nog succesvol met een overwinning in Paris-Chauny. Cofidis beschikt met Michael Van Staeyen over een renner die hier een rol van betekenis zou kunnen spelen. De Belgische spurter werd drie jaar geleden in Goes nog derde. Ook Anthony Turgis komt hier in aanmerking voor een ereplaats.

Bij Wanty-Groupe Gobert ontbreekt de Zeeuw Marco Minnaard vanwege sponsorverplichtingen. De ploeg hoopt op de snelle benen van Kenny Dehaes, die de afgelopen weken met winst in de Gooikse Pijl en een tweede plek in Tour de l’Eurométropole aantoonde dat het met zijn vorm wel goed zit. Ook ploeggenoot Tom Devriendt is bezig aan een goede serie en zou hier kort kunnen eindigen. Bij het Sport Vlaanderen-Baloise van Walter Planckaert is het Bert Van Lerberghe waar het meeste van verwacht kan worden. Vérandas Willems-Crelan brengt onder meer Stijn Devolder aan de start. Wanneer het in een sprint eindigt, zal de kaart van de Litouwer Aidis Kruopis worden getrokken. Het Belgische WB Veranclassic Aqua Protect brengt Roy Jans aan de start. De 27-jarige renner is nog zonder contract voor volgend seizoen. Ook ploeggenoot Maxime Vantomme zou hier een korte uitslag kunnen rijden. Het continentale Cibel – Cebon beschikt met Joeri Stallaert over een renner die met zijn sterke eindschot zou kunnen verrassen. Zorgt een van hen dat Iljo Keisse een landgenoot als opvolger krijgt?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Moreno Hofland, Silvan Dillier
** Pim Ligthart, Michael Van Staeyen, Kenny Dehaes
* Coen Vermeltfoort, Thomas Boudat, Roy Jans, Anthony Turgis

Website organisatie
Deelnemerslijst
Routeboek

Weer & TV
Hoewel deze koers van de wind het beste tot zijn recht komt in herfstachtige omstandigheden, zal dat komend weekend allerminst het geval zijn. De renners mogen zich opmaken voor een zonnige dag. Het blijft droog en de temperatuur loopt op tot 20°C. De wind heeft windkracht 3 en komt uit het zuidwesten.

De Tacx Pro Classic zal zaterdag live op tv te volgen zijn. Eurosport zendt de wedstrijd rechtstreeks uit na de Ronde van Turkije, wat betekent dat omstreeks 16:00 overgeschakeld zal worden. Daarnaast is de koers te volgen via Omroep Zeeland.


[poll id=”621″]

Dit artikel delen:

9 Reacties

Sjoerd102 12 oktober 2017 om 12:24

Mooi dat er na de world ports classic weer eens een ‘echte’ koers in die hoek van Nederland is. Jammer genoeg alleen te goed weer voor een koers in Zeeland

0
dnDaris 12 oktober 2017 om 14:01

Prachtig parcours als het waait.

0
Natte spons 12 oktober 2017 om 14:05

Er wordt zaterdag windkracht 5 voorspeld vanuit het zuidwesten, dat lijkt me toch echt wel voldoende voor waaiers.

0
Emergo 12 oktober 2017 om 18:34

De verwachting in Zeeland zelf is 3 a 4

0
sjaspatat 12 oktober 2017 om 19:32

Start Boudat wel ?

0
Silent Hill 13 oktober 2017 om 06:27

Als Devriendt rijdt zoals de laatste weken, is ie goed voor 3 sterren.

0
HoofdIsVrij 13 oktober 2017 om 09:01

Heeft het drie weken lang constant geregend en hard gewaaid en nu net nu deze koers plaatsvindt is het schitterende nazomer. Sprintje…

0
Jan 13 oktober 2017 om 20:43

Wachten wachten en nog eens wachten
De winnaar zal diegene zijn met meeste geduld

0
Emergo 14 oktober 2017 om 11:06

De zon schijnt hier volop met een matige wind (3 a 4) dus ik ga zo maar eens even kijken.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone