Voorbeschouwing: Tacx Klimtijdrit Vaals 2019

Voorbeschouwing: Tacx Klimtijdrit Vaals 2019

foto: Topcompetitie/Léon van Bon

woensdag 3 juli 2019 om 14:00

Hoogspanning in de Topcompetitie! Met alleen nog de Tacx Klimtijdrit Vaals en de HLB Van Daal Eurode Omloop voor de boeg is het spannend bovenaan het klassement van het regelmatigheidsklassement. Kan Dylan Bouwmans zijn achterstand nog ombuigen? Woensdag krijgt hij in Vaals een nieuwe kans. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Tacx Klimtijdrit Vaals heeft maar weinig geschiedenis, maar is in de Topcompetitie al vier jaar lang een van de sleutelwedstrijden! En dat is precies waarom de Tacx Klimtijdrit Vaals vier jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd door Flavio Pasquino, Wiel Offermans en Wim van Duijvenbode… om de leiders nog maar eens goed te testen.

Twan Castelijns begon in 2015 met een kleine voorsprong op concurrent Elmar Reinders aan de Klimtijdrit, maar wist na afloop van de tijdrit dat hij de Topcompetitie op zijn naam ging schrijven. Waarom? Omdat Castelijns met een overwinning uithaalde in Vaals, terwijl Reinders door een tiende plaats de oranje leiderstrui definitief uit het zicht zag verdwijnen.

In 2016 ging Jetse Bol ten onder op de flanken van de Camerig. De Nederlandse Mexicaan begon in leidende positie aan de Klimtijdrit, maar eindigde op een teleurstellende achttiende plaats, waardoor hij zijn leiderstrui moest afstaan aan Coen Vermeltfoort, die zevende werd. Uiteindelijk schreef Vermeltfoort de Topcompetitie op zijn naam, terwijl Bol met 23 punten achterstand op de derde plaats eindigde. Drie keer raden hoeveel punten punten Bol verloor tijdens de Klimtijdrit? Precies, dat waren er 23…

Jetse Bol ziet af tijdens de Klimtijdrit – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Robbert de Greef kende in 2017 een mindere dag op de Camerig, maar had het geluk dat zijn concurrenten Adriaan Janssen – die dit toch zou moeten kunnen – en Tijmen Eising dat ook hadden, waardoor zijn eindzege uiteindelijk niet meer in gevaar kwam. Vorig jaar stelde Rick Ottema zijn eindzege veilig in de Klimtijdrit. Dit jaar lijkt de Klimtijdrit opnieuw een cruciale rol in het eindklassement te gaan spelen…

Laatste tien winnaars Tacx Klimtijdrit Vaals
2018: flag-nl Jasper de Laat
2017: flag-nl Jasper de Laat
2016: flag-nl Oscar Riesebeek
2015: flag-nl Twan Castelijn


Vorig jaar

Jasper de Laat prolongeerde vorig jaar zijn overwinning in de Tacx Klimtijdrit Vaals door iedereen naar huis te rijden. De Noord-Brabander mocht als laatste van start en duwde vervolgens zijn ploeggenoot Thijs de Lange – die op dat moment de leider in de Wattmeister was – uit de hot-seat, waardoor hij een welkome overwinning voor zichzelf boekte. De Laat werd de eerste renner in de geschiedenis die de Klimtijdrit in minder dan 24 minuten af wist te haspelen. Rick Ottema werd vijfde: dat was voldoende om zijn overwinning in de Topcompetitie veilig te stellen.

Top-5 Tacx Klimtijdrit Vaals 2018
1. flag-nl Jasper de Laat (Metec-TKH) in 23’53”
2. flag-nl Thijs de Lange (Metec-TKH) +34s
3. flag-nl Hartthijs de Vries (NWVG) +41s
4. flag-nl Stef Krul (Metec-TKH) +44s
5. flag-nl Rick Ottema (Alecto) +52s


Parcours

De tijdrit in de Tacx Klimtijdrit Vaals is weliswaar minder lang dan de Tacx Tijdrit Emmen – 28 kilometer tegenover 15,4 kilometer – maar is daardoor des te zwaarder. De coureurs moeten in het kleine halfuur dat zij onderweg zijn enkele beklimmingen bedwingen, waaronder de beruchte Camerig! Direct vanaf de start moeten de deelnemers direct aan de bak…

De start ligt namelijk naast de ijssalon Wingerbergerhoeve, die aan de voet van de Camerig ligt. Vanaf daar loopt het meteen omhoog, langs schitterende panorama’s, maar ook pijnlijke stijgingspercentages. Al in de eerste kilometer wordt er een strook van 8% aangedaan. Een klein rustmomentje wacht de renners op als zij na twee kilometer klimmen op de Camerig rechtdoor rijden op de T-splitsing, voorbij het café. Hier worden de bergpunten uitgedeeld.

Echter, de Camerig is dan nog niet voorbij! In de nabije verte gaat de Camerig (via de Epenerbaan) nog verder tot een hoogte van bijna 300 meter, waarna de coureurs dan echt een momentje hebben om te recupereren. De volgende hindernis volgt na zeven kilometer. Daar kan menig coureur op het geitenpaadje de Lange Bosweg de man met de hamer tegenkomen. Waarom? Vijfhonderd meter lang zal het stijgingspercentage niet onder de 10% komen…  De Klimtijdrit kan hier gewonnen worden, maar nog meer worden verloren.

Afzien op de Lange Bosweg! – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Nadat de Lange Bosweg is afgerond, volgt een aantal kilometer waarop men op de grote plaat kan rammen door het Vijlenerbos. De Pannisberg, die van Vijlen terug richting de finish loopt, is een laatste, maar pijnlijke hindernis. Nog twee kilometer lang zullen de coureurs tegen een stijgingspercentage van 5% alles moeten geven, waarna zij via de afdaling van de Camerig-West weer terugkeren bij Café Buitenlust, waar de finishlijn is getrokken.

Start: 17.00 uur
Finish: 19.40 uur


Favorieten

Nick Brabander, Jasper de Plus, Marien Bogerd, Robin Lowik, Brecht Stas… Clubrenners hebben dit jaar een stevige vinger in de pap in de Topcompetitie. Staat een verrassende clubrenner ons in de Tacx Klimtijdrit Vaals ons opnieuw op te wachten? Die kans is zeker aanwezig. Toch zijn de Continental-teams nog altijd de topfavoriet voor de zege in Vaals.

Zeker als men kijkt naar de selectie van Metec-TKH, dat het gehele jaar al overtuigt zodra het bergop loopt. Het team van Michel Megens zal uitkijken naar de tijdrit, want voor hen is het een nieuwe mogelijkheid om dit jaar te winnnen. Maar naar welke coureurs moeten we uitkijken?

De eerste coureur naar wie we uit moeten kijken is natuurlijk Dylan Bouwmans! Bouwmans kan tijdrijden en klimmen, dus als hij ergens zijn achterstand op Bas van der Kooij goed wil maken, dan zal dat woensdag moeten gebeuren. De Brabander toonde zich afgelopen weekend erg sterk op het NK voor beloften, waar hij in de slotkilometers nog ten aanval trok. Twijfel niet aan Bouwmans: hij zal er staan. De vraag is alleen op welke positie de 22-jarige renners zal stranden. Eenmaal eerder reed Bouwmans de Klimtijdrit. Dat was in 2016, toen hij op een 71ste plek eindigde. Drie jaar later is hij terug als topfavoriet om de Topcompetitie op zijn naam te schrijven. Het kan soms verkeren in het wielrennen.

Dylan Bouwmans – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Echter, Bouwmans is niet de topfavoriet om de Klimtijdrit op zijn naam te schrijven. Dat is een coureur die dit jaar de straatstenen uit de weg rijdt, maar zelden wint. Gelukkig voor Stef Krul is een tijdrit eerlijk: hij zou woensdag zomaar eens de coureur kunnen zijn die uit kan gaan halen. Vorig jaar werd de man uit Friesland al vierde in de Klimtijdrit, dit jaar is de Metec-TKH-coureur nog een stuk beter. Krul klom vorige week in de ZLM Tour met de besten mee omhoog, dus kan er geconcludeerd worden dat hij nog altijd dik in orde is. Jens van den Dool draagt de bolletjestrui in de Topcompetitie. Hij zou ver moeten kunnen komen, maar de vraag is of hij de Camerig op gaat sprinten, of dat hij voor een daguitslag gaat.

Bij Van den Dool, Krul en Bouwmans houdt het nog niet op voor Metec-TKH. De selectie voor Klimtijdrit herbergt nog een aantal coureurs dat dit jaar excelleert zodra de weg omhoog loopt. Lars van den Berg eindigde dit jaar tweemaal bij de eerste vijf in een etappe van de Rhône-Alpes Isère Tour, terwijl hij in de koninginnenrit van de Vredeskoers op de zesde plaats eindigde – tussen wereldtoppers als Andreas Leknessund en Ilan Van Wilder. Daarnaast staat Thijs de Lange, de nummer twee in de Klimtijdrit van vorig jaar, ook aan de start. Ook zij kunnen hier winnen. Wat een weelde voor de ploeg uit Tiel dit jaar!

Wat kan Lars van den Berg? – foto: Metec-TKH

Echter, er zijn nog veel meer kanshebbers. Metec-TKH is niet onklopbaar, hetgeen de afgelopen Topcompetitie-koersen is gebleken. Bij Vlasman zullen ze hopen op de ex-Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloften. Wie? Dat is Hartthijs de Vries. In de Tacx Tijdrit Emmen eindigde De Vries op de vijfde plaats, terwijl hij het op het NK tijdrijden bij de elite moest doen met een vijftiende plaats. De meters omhoog zouden De Vries in Vaals nog beter moeten liggen, en dus is hij een gevaarlijke klant voor de overwinning. Kelvin van den Dool is de andere kanshebber van de ploeg van Ton Welling.

Continental-coureurs die in de Topcompetitie undercover uitkomen voor hun clubploeg: het gebeurt regelmatig. Zo ook woensdag tijdens de Tacx Klimtijdrit Vaals. Peter Koning wordt namelijk namens WV West Frisia aan het vertrek verwacht. Koning kan klimmmen en hij kan tijdrijden, dus is hij een man om serieus rekening mee te houden. In Emmen eindigde hij laatst op een negende plaats, terwijl hij op het NK strandde op plek twaalf. Hetzelfde wat voor De Vries geldt, geldt ook voor Koning: de meters bergop zullen alleen maar in zijn voordeel spelen. Jeroen Meijers – ex-Roompot-Oranje Peloton-coureur – start namens het Oosterhoutse WV De Jonge Renner. Meijers schreef in juni het eindklassement van Le Tour de Filipinas (UCI 2.2) en is dus in vorm. Schrijf hem maar op voor een ereplaats, of misschien wel de overwinning.

Peter Koning in actie – foto: Cor Vos (archief)

Bouwmans wil weliswaar de Topcompetitie winnen, maar staat niet aan de leiding. Bas van der Kooij staat dat wel en koestert nog altijd een forse voorsprong. In de Tacx Klimtijdrit Vaals zal Van der Kooij strijden voor wat hij waard is. In de proloog van de Profronde van Noord-Holland bleek dat de tijdritcapaciteiten van Bouwmans beter waren dan die van Van der Kooij en dus moet de 23-jarige Schiedammer de schade beperkt zien te houden. Toch zou Van der Kooij op een goede dag zomaar op een goede dag vriend en vijand kunnen verbazen. Waarom? Van der Kooij kan namelijk uitstekend een heuvel omhoog rijden. Daarnaast zal de kracht van de oranje trui hem vleugels geven.

Jasper De Plus is het broertje van Jumbo-Visma-renner Laurens De Plus. In de Topcompetitie kennen ze De Plus inmiddels niet meer als ‘het broertje van’ na zijn machtige overwinning in de Tacx Tijdrit Emmen. Als Jasper even goed omhoog kan rijden als zijn broer Laurens, dan kan het Topcompetitie-peloton zijn borst natmaken. Weet de 22-jarige coureur opnieuw te bevestigen in de Topcompetitie? Dat zou zomaar zo kunnen zijn.

Jasper De Plus mag niet ontbreken in het lijstje der favorieten – foto: León van Bon/Topcompetitie

Het is ten slotte uitkijken naar een aantal andere clubrenners. Wie? Robin Löwik mag niet onderschat worden. De coureur van WV De IJsstelstreek eindigde in de Tacx Tijdrit Emmen nog op een tweede plaats, terwijl hij vorig jaar ook al zevende werd in de Klimtijdrit. Misschien is hij wel de grootste dark horse om de wedstrijd naar zich toe trekken. Zijn ploeggenoot Marien Bogerd eindigde als clubrenner op het door Jos van Emden gewonnen NK tijdrijden op een knappe elfde plaats en moet eveneens niet onderschat worden. Rens Tulner, Gijs Leemreize, Wessel Krul of Stijn Daemen gelden dan weer als outsiders voor de overwinning. Jasper de Laat, tweevoudig winnaar van de Klimtijdrit, staat eveneens aan de start. Kan de Brabander opnieuw verrassen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Stef Krul
*** Peter Koning, Hartthijs de Vries
** Jeroen Meijers, Lars van den Berg, Dylan Bouwmans
* Bas van der Kooij, Marien Bogerd, Robin Löwik, Jasper de Plus

Website organisatie


Weer en tv

De Klimtijdrit zal onder uitstekende weersomstandigheden worden betwist. Geen regen en geen bewolking, maar wel veel zon! De temperatuur van twintig graden is aangenaam, evenals het lichte briesje. Het weer zal dus – in tegenstelling tot de proloog in de Profronde van Noord-Holland – vermoedelijk geen invloed hebben op het wedstrijdverloop. Een samenvatting van de Tacx Klimtijdrit Vaals wordt later in de maand uitgezonden op Eurosport 1.


Dit artikel delen:

1 Reactie

Dumoulist 2 juli 2019 om 09:34

De Laat doet dit jaar weer mee. Zou me verbazen als die geen top 10 rijdt.

Headlines

Materiaalzone

Populair