Voorbeschouwing: Tacx Klimtijdrit Vaals 2018

Voorbeschouwing: Tacx Klimtijdrit Vaals 2018

foto: Topcompetitie

Het Topcompetitie-circus trekt woensdag voor de derde keer naar Limburg! In Vaals krijgen de renners een heuse klimtijdrit voor de kiezen, twee weken na de vlakke tijdrit in Emmen. Alecto-coureur Rick Ottema is met nog twee manches te gaan nog steeds de leider in de Topcompetitie; gaat iemand daar nog verandering in brengen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Tacx Klimtijdrit Vaals is dit jaar pas toe aan haar vierde editie. Deze tijdrit is namelijk in 2015 in het leven geroepen om de de winnaar van de Topcompetitie zo allround mogelijk te maken. Iniatiefnemer Flavio Pasquino zette samen met koersorganisator Wiel Offermans en de ex-KNWU-consul van Limburg Wim van Duijvenbode een parcours van vijftien kilometer uit over de Camerig. Drager van de oranje leiderstrui Twan Castelijns won toen de tijdrit met groot machtsvertoon.

In de afgelopen twee jaar waren het Oscar Riesebeek en Jasper de Laat die de tijdrit op hun naam schreven. Riesebeek deed dat destijds door Adriaan Janssen en Folkert Oostra voor te blijven, De Laat klopte vorig jaar Julius van den Berg en Ike Groen. De Laat is er dit jaar opnieuw bij.

foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Winnaars
2015: flag-nl Twan Castelijns
2016: flag-nl Oscar Riesebeek
2017: flag-nl Jasper de Laat

Parcours
Het parcours is ook dit jaar weer identiek aan de drie jaren daarvoor. Dat betekent dat de coureurs direct volle bak zullen moeten gaan na de start. De Camerig wordt namelijk direct omhoog gereden na de start. Deze klim overbrugt in 4,4 kilometer 174 hoogtemeters. Dat betekent dat het gemiddelde stijgingspercentage vier procent is. Voor Nederlandse begrippen is de lengte én het aantal te overbruggen hoogtemeters erg veel.

Daarna is het echter nog niet gedaan voor de deelnemers. De Lange Bosweg zal na een korte afdaling zorgen voor sterretjes in de ogen van de wielrenners. Het stijgingspercentage stijgt hier namelijk voor een korte tijd tot meer dan tien procent! Hierna volgt een Limburgs plateau van enkele kilometers, van waaruit er terug over de Epenerbaan  naar Vijlen wordt gereden.

Hier staat de deelnemers nog een aantal laatste hoogtemeters te wachten in de vorm van de Pannisberg. Deze heuvel is iets minder dan twee kilometer lang en is lopender dan de Lange Bosweg. Als de Pannisberg afgerond is, wacht nog een heel kleine afdaling over de Camerig-West – de Camerig als je op de T-splitsing bij Restaurant Buitenlust linksaf slaat – waarna er op de T-splitsing bij Restaurant Buitenlust – midden op de Camerig – gefinisht wordt.

Favorieten
Na veel leed aan het begin van het seizoen won Hartthijs de Vries het NK Tijdrijden voor beloften afgelopen week. Daarmee bombardeerde de Fries van NWVG zich tot dé topfavoriet in de klimtijdrit in Vaals. Met een vijfde plaats in de Ronde van Limburg bewees De Vries al goed omhoog te kunnen.  Door zijn eindoverwinning in het jongerenklassement van de Topcompetitie verzekerde de NWVG-renner zich van een stagecontract bij LottoNL-Jumbo. Kan de man in vorm nog één keer toeslaan in de Topcompetitie?

De Vries wil woensdag nog een keer winnen – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Concurrentie krijgt De Vries van misschien wel één van de meest constante renners dit jaar én de oranjetruidrager in de Topcompetitie, namelijk Rick Ottema.  Zijn klimkunsten etaleerde Ottema al in de Ronde van Limburg, waarin hij de winst greep, en ook in de Ton Dolmans Trofee, waar hij op een vierde plaats eindigde. Maakt de Alecto-renner zijn winst in de Topcompetitie definitief met een zege op de Camerig?

Rick Ottema in actie in Emmen foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Een renner die momenteel in de vorm van zijn leven is, is Piotr Havik. Op het NK was de BEAT-renner één van de beste coureurs in koers. Met een plek in de top tien kan de man uit Gouda terugkijken op een geslaagd NK. Het tijdrijden heeft Havik onder de knie, getuige zijn winst in Tacx Tijdrit Emmen in 2017 en toptiennotering in de Klimtijdrit vorig jaar. Op de grote plaat kan Havik naar winst rammen op de drie beklimmingen woensdag.

Renners die in het verleden al goed hebben gepresteerd in de Klimtijdrit zijn Jasper de Laat en Folkert Oostra. De Laat was vorig jaar glorieus in de Klimtijdrit, één van de redenen waarom hij vanaf volgende maand stage mag lopen bij Wanty-Groupe Gobert. Dit jaar is De Laat echter nog niet in blakende vorm. Datzelfde geldt voor Oostra. Oostra was in 2016 één van de revelaties in de Topcompetitie. In de Klimtijdrit werd hij destijds derde. In 2018 verloopt alles nog niet optimaal voor de Alecto-renner. Keert hij het tij woensdag?

De Laat op het podium vorig jaar. foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Naast De Vries zullen nog twee clubrenners zich in de debatten mengen om de zege in Vaals. Nils Sinschek is langzaam aan het pieken richting deze dag. Met een negende plek in de tijdrit in Emmen bewees de WV De Jonge Renner-renner op de goede weg te zijn en met een indrukwekkende vijfde plek op het NK voor beloften bewees hij dat des te meer. Vorig jaar werd hij hier zesde, dit jaar kan dat alleen maar beter gaan. Jeen de Jong hoopt ook dat het alleen maar beter zal gaan. De nummer twee in de WattMeister hoopt op de Camerig zijn graantje mee te pikken.

Twee echte outsiders voor de winst zullen woensdag wellicht ook een vinger in de pap hebben. De eerste die dat kan zijn is Lars van den Berg. Vorig jaar werd hij elfde en dit jaar is de Metec-TKH-renner opnieuw wat beter geworden. Voor ex-Roompot-Nederlandse Loterij-renner Tim Kerkhof liggen er kansen. Bij het NK op de weg voor profs liet de coureur van DESTIL-Parkhotel Valkenburg zich veelvuldig van voren zien. Met een zevende plaats in Dwars door de Vlaamse Ardennen bewees Kerkhof al dat hij een heuveltje over kan komen.

De laatste favorieten is misschien wel de revelatie van dit jaar en rijdend voor Vlasman. Jaap Kooijman staat op een tweede plek in de Topcompetitie en moet hopen dat Ottema een slechte dag heeft en hijzelf een uitzonderlijk goede dag om uitzicht te houden op eindwinst. Klimmen kan Kooijman; dat bewees hij in de Ton Dolmans Trofee en de Ronde van Limburg.

Outsiders
Een aantal outsiders droomt van winst op de Camerig. Dat is ook het geval voor Alex Mengoulas. De derdejaars belofterenner liet in de WattMeister en de Topcompetitie-wedstrijden zien elk jaar weer een sprong te maken. Arno KleinJan deed dat ook, al is de vraag hoe hij het tijdrijden verteert.

De laatste twee outsiders zijn een Brabander en een Fries. Wout van Elzakker liet als junior zien goed te kunnen tijdrijden en te klimmen. Daar won hij namelijk de Klimtijdrit Vaals voor junioren, dus met het parcours is hij bekend. Kan Van Elzakker dit in de Topcompetitie ook laten zien? Stef Krul is de laatste outsider. Bij tijd en wijle komt de Metec-TKH-coureur verrassend uit de hoek. Met een tweede en een zesde plaats op het NK op de weg en tijdrijden voor beloften in 2017 én een overwinning in de PWZ Zuidenveld Tour heeft Krul op 22-jarige leeftijd al een aardig palmares opgebouwd.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Hartthijs de Vries
*** Rick Ottema, Piotr Havik
** Nils Sinschek, Jasper de Laat, Jaap Kooijman
* Folkert Oostra, Jeen de Jong, Lars van den Berg, Tim Kerkhof

Weer en TV
Wat neerslag, wat bewolking, wat onweer en wat zon; dat is wat er woensdag voorspeld wordt in Vaals. De temperatuur van 26 graden Celsius zal dan wel weer aangenaam zijn. Het is te hopen  voor het verloop van de koers dat iedereen met dezelfde weersomstandigheden te maken krijgt. De wedstrijd zal niet live uitgezonden worden, wel volgt er de week erna een uitgebreide samenvatting op Eurosport 1.

Dit artikel delen:

3 Reacties

Rongulpen 3 juli 2018 om 12:57

Hallo redactie, de klimtijdrit vindt woensdag 04 juli 2018 plaats !

vanSpringel 3 juli 2018 om 22:50

@Rongulpen……..
En morgen is het ?…………
Heb de afgelopen 4 dagen intensief het parcours reeds verkend. Iemand moet me na de finish overeind houden, want veel zal er bij aankomst niet meer over zijn.

JeDaRe 4 juli 2018 om 11:24

Dank voor de info… dit is de eerste koers die ik rij met een voorbeschouwing op Wielerflits!

Headlines

Materiaalzone

Populair