Voorbeschouwing: Slag om Norg 2019

Door , zondag 11 augustus 2019 om 07:30
Voorbeschouwing: Slag om Norg 2019

Foto: Orange Pictures

Onverharde wegen zijn hot! Ze roepen een nostalgisch verlangen naar de begindagen van het wielrennen op en dus schieten wedstrijden met onverharde wegen als paddenstoelen uit de grond. Ook Nederland heeft een wedstrijd over onverharde wegen: de Slag om Norg! Wie grijpt de zege in het Drentse plaatsje?  WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Dick Heuvelman zat op zaterdagmiddag in maart 2011 voor zijn televisie. De Strade Bianche werd uitgezonden. Vol bewondering keek de Groninger naar het gevecht dat Philippe Gilbert, Alessandro Ballan en Damiano Cunego uitvochten op onverharde stroken als de Monte Sante Marie, Pieve a Salti en de Lucignano d’Asso. Hard labeur, dat is wat deze wedstrijd liet zien.

Heuvelman was lyrisch. “Dat moeten wij ook hier in het Noorden hebben”, dacht de sportjournalist hard op. “Die heuvels in Toscane, die hebben wij hier niet. Maar de onverharde wegen wel.” En zo geschiedde. Heuvelman ging op zoek naar draagvlak voor zijn idee om ook een Nederlandse versie van de Strade Bianche te organiseren. Met succes.

“Ik heb enkele oud-renners benaderd voor mijn idee. Dat waren John Kerstholt en Johan Wekema”, vertelt de iniatiefnemer over zijn zoektocht. “In eerste instantie hadden zij nog wat scepcis, maar toen we eenmaal op pad gingen voor een eerste verkenning, werden de heren al snel enthousiast.” Een jaar later won Mike Teunissen de eerste editie van de Slag om Norg.

De eerste editie was een groot succes. De renners waren buitengewoon positief over de wedstrijd, terwijl ook de media laaiend enthousiast waren. Dit resulteerde in een razendsnelle groei van de Slag om Norg. In een tijdsbestek van zeven jaar is de koers gegroeid van een nationale wedstrijd tot een 1.1 UCI-koers. Dat is te zien aan de erelijst: gerespecteerde profs als Fabio Jakobsen, Gianni Vermeersch en Jan-Willem van Schip prijken op de erelijst.

Trots kijkt Heuvelman als adviseur van de Slag om Norg naar de ontwikkeling van zijn project. “Ondanks de stevige concurrentie van andere wedstrijden, wordt de wedstrijd toch hoog aangeslagen door de renners”, zo sluit hij af. “Maar we missen nog altijd een een ploeg als Jumbo-Visma op het appèl. Het zou een bekroning zijn als zij ook nog eens de startlijst zouden komen tekenen.”

Laatste winnaars flag-nl Slag om Norg
2018: flag-nl Jan-Willem van Schip
2017: flag-be Gianni Vermeersch
2016: flag-nl Fabio Jakobsen
2015: flag-nl Johim Ariesen
2014: flag-nl Ronan van Zandbeek
2013: flag-nl Gert-Jan Bosman
2012: flag-nl Mike Teunissen


Vorig jaar

Jan-Willem van Schip schreef de Slag om Norg in 2018 op zijn naam. De Nederlander van Roompot-Nederlandse Loterij kwam vroeg in de wedstrijd met Edoardo Affini, Robin Carpenter, Rick van Breda, Luuc Bugter, Marten Kooistra en Brendam Rhim in de aanval. Het peloton zag de aanvallers niet meer terug. De zeven coureurs vooraan mochten onderling uitmaken wie er met de zege vandoor zou gaan. Van Schip en Carpenter bleven na een heuse afvalrace op de gravelstroken over, waarna de Nederlander in een sprint der stervende zwanen zijn wiel als eerste over de meet drukte.

Top-5 Slag om Norg 2018
1. flag-nl Jan-Willem van Schip (Roompot-Nederlandse Loterij) in 4u32m19s
2. flag-us Robin Carpenter (Rally) in z.t.
3. flag-nl Rick van Breda (Monkey Town) +9s
4. flag-nl Marten Kooistra (SEG Racing Academy) +45s
5. flag-nl Luuc Bugter (Delta) +45s


Parcours

Het hoogteprofiel van de Slag om Norg is vlak. Maar dat is niet waar de wedstrijd om draait. Sterker nog, de Slag heeft geen hoogtemeters nodig om de wedstrijd tot een waar slagveld te maken. Nee, daar zorgen de 45 (!) onverharde stroken in het parcours wel voor. De ene is wat langer dan de andere, maar wat zeker is, is dat de coureurs stof zullen happen en dat de benen zullen verzuren in de 190,5 kilometer lange wedstrijd.

Het startschot zal om 12.00 uur in het centrum van Norg worden gelost, waarna het peloton in zuidelijke richting trekt. In de eerste zestig kilometer van de wedstrijd, waarin er om Assen heen wordt gereden, zal het verschil niet worden gemaakt. Daarna wel. Rondom Norg krijgen de coureurs de ene na de andere onverharde strook voor de kiezen.

De finale is dan nog niet begonnen. Eerst moet er nog een noordelijke lus worden gemaakt via dorpen als Bunne, Peize en Roden. Veel onverharde stroken zijn er in deze periode van de wedstrijd nog niet… Deze zullen pas een rol gaan spelen in de wedstrijd op tachtig kilometer van de meet, als het peloton begint aan de vijf plaatselijke rondes.

De Vorenkampweg, de Schaapdijk en de Veldweg klinken voor de coureurs misschien nu nog als normale plattelandswegen in Drenthe, maar na de Slag om Norg zullen zij de stofpaden op het netvlies gebrand hebben. Deze wegen vormen het grootste deel van de in totaal 27 kilometer aan onverharde stroken in de wedstrijd.  Tussen vier en vijf zal in Norg bekend worden wie deze hel het beste heeft verteerd…

Start: 12.00 uur
Finish: 16.10-16.48 uur


Favorieten

Wie kijkt naar de startlijst van de Slag om Norg, zal concluderen dat er niet een absolute topfavoriet aan de start staat in Norg. Dat komt niet alleen omdat er geen ploeg is die er met kop en schouders bovenuit steekt, maar ook omdat de wedstrijd op heel veel verschillende manieren te winnnen is.

Het is logisch om de kanshebbers te zoeken bij een van de drie ProContinental-teams die er aan de start staan, namelijk Roompot-Charles, Corendon-Circus en Rally UHC Cycling. Vooral Corendon-Circus is dit seizoen op dreef: het team van Mathieu van der Poel bewijst het gehele seizoen al dat het ook zonder hun superster kan presteren. En dus zullen veel blikken zondag op hun gericht staan. Maar wie kan het afmaken?

Dat kunnen meerdere coureurs zijn. Stijn Devolder is als tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen sowieso nooit een coureur die onderschat mag worden. De oude vos is misschien zijn haren verloren, maar niet zijn streken. Devolder was dit wielervoorjaar de coureur die het langst bij MVDP kan blijven. De 39-jarige Belg is daarom zeker een persoon om op te letten, net als spurter Roy Jans of hardrijder Lasse Norman Hansen.

Devolder in actie – foto: Cor Vos

Onderschat ook David van der Poel niet. Alhoewel David vaak in de schaduw staat van zijn broertje Mathieu, is hij toch een coureur van formaat. De Nederlander behoort niet voor niets tot de beste tien veldrijders ter wereld. In Norg treft Van der Poel zijn favoriete ondergrond aan.

Vorig jaar was het Jan-Willem van Schip die aan het langste eind trok in Norg. Naar eigen zeggen betaalde die dag “honderd miljard uur off-road fietsen in Wageningen” zich eindelijk uit. Van Schip kennende zal hij daar dit jaar nog tien miljard uur bij hebben gedaan, dus mag ook hij weer opgeschreven worden als kandidaat voor de zege. Zonder grappen: als Van Schip zich ergens in vastbijt, dan is hij moeilijk te kloppen. Als er met iemand rekening gehouden moet worden, dan is het wel met de coureur van Roompot-Charles.

Jan-Willem van Schip – foto: Cor Vos

Ook de Belgen van Roompot-Charles maken kans op de zege. Stijn Steels verdiende een mooie transfer naar Deceuninck-Quick-Step dit jaar en hoopt met een knaller afscheid te nemen bij zijn team. De 29-jarige coureur heeft de nodige koershardheid, heeft ervaring, maar kan daarnaast ook nog eens snel aankomen: precies de juiste ingrediënten om de Slag op zijn naam te schrijven. Hetzelfde geldt voor Sean De Bie.

Het laatste ProContinental-team is er een die maar zelden in Nederland koerst. Welk team? Dan hebben we het natuurlijk over Rally UHC.  Zij brengen levensgevaarlijke klanten voor de zege mee naar Nederland. De eerste werd vorig jaar ternauwernood geklopt door Van Schip. Wie? Robin Carpenter!  De 27-jarige coureur is ijzersterk, maar geen veelwinnaar. Toch zou hij zomaar eens de coureur kunnen zijn die op de laatste onverharde strook iedereen losrijdt. Brandon McNulty is dan weer een van de grootste talenten ter wereld, en een veelwinnaar in potentie. Dit jaar was McNulty de beste in de Giro di Sicilia, maar dat was op ander terrein. De vraag is: kan de 21-jarige coureur ook zo hard rijden op onverharde wegen?

McNulty viert zijn eindzege op de Etna – foto: Cor Vos

Na deze kanshebbers is het uitkijken naar de continentale kanshebbers. Deze maken zeker niet minder kans dan bovengenoemde namen. Sterker nog, misschien moet dé topfavoriet wel gehaald worden uit de hoek van SEG Racing Academy. Maar wie dan? Dat kunnen er heel veel zijn. Denk aan Thymen Arensman, die vorig jaar derde werd in Parijs-Roubaix voor beloften, of Daan Hoole, die tweede werd in Parijs-Roubaix voor junioren en vorig jaar in Norg meteen vijftiende werd.

SEG Racing Academy heeft daarnaast ook nog Marten Kooistra – vorig jaar vierde – binnen de gelederen. De Belg Jordi Meeus is mede door zijn sterke sprint altijd gevaarlijk, terwijl Kaden Groves een van de veelwinnaars is bij de Nederlandse opleidingsploeg. Echter, kan de Australiër de Drentse onverharde wegen hendelen? Diezelfde vraag rijst ook op bij zijn ploeggenoot Alberto Dainese.

Kooistra won vorig jaar solo Parijs-Tours U23 – foto: Cor Vos

Nils Eekhoff is de grote kanshebber van Team Sunweb Development. De rappe Eekhoff is klaar om de Slag om Norg te winnen, getuige zijn overwinning in Parijs-Roubaix voor beloften twee jaar geleden en recentelijke overwinning in de Ronde van Overijssel. Echter, een dag eerder wordt de jonge coureur uitgespeeld op het EK voor beloften. Speelt dat de Nederlander parten?

Bij BEAT is het uitkijken naar een aantal renners. Martijn Budding toonde in Kreiz Breizh aan heel goed in vorm te zijn, dus is hij ook in Drenthe een kanshebber. Piotr Havik is dat evenzeer. Havik is beresterk: precies hetgeen wat nodig is om de Slag om Norg op zijn naam te schrijven. Stoempend kan Havik op de onverharde wegen het verschil maken. Bijna overal waar hij start, doet hij mee om de prijzen.

foto: BEAT Cycling Club / Nick Kidman

BEAT en SEG Racing Academy zijn genoemd als kanshebbers voor de zege in de Slag om Norg. Maar hoe staat het met de andere drie continentalteams aan het vertrek? Monkey Town-à Bloc en Alecto vertrouwen op hun immer betrouwbare rappe mannen, die daarnaast sterk genoeg zijn om een zware wedstrijd te overleven. Bas van der Kooij en Coen Vermeltfoort krijgen het vertrouwen van hun ploeg. Zo gek is dat niet. Beide coureurs zouden geen verrassende winnaar van de Slag om Norg zijn. Zeker niet met hun rappe benen.

Tot slot: Metec-TKH. Het team van Michel Megens rijgt dit seizoen de successen aan elkaar. Een profzege is momenteel het enige dat nog ontbreekt bij de blauw-zwarte formatie. Stef Krul lijkt op het eerste gezicht de coureur te zijn die het moet gaan doen voor Metec-TKH, maar onderschat ook Jason van Dalen en Sjoerd Bax niet. Wordt zondag de kers op de taart gezet?

Coen Vermeltfoort gaat ervoor in Norg – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Stijn Devolder
*** Jan-Willem van Schip, Marten Kooistra
** Kaden Groves, Nils Eekhoff, Stijn Steels
* David van der Poel, Coen Vermeltfoort, Piotr Havik, Brandon McNulty

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

Het waait in Drenthe! Aanstaande zondag kunnen de coureurs windkracht vier op de snoet verwachten in de Slag om Norg. Gaat dat het koersverloop beïnvloeden? Verder blijft het droog, zal de zon overwegend schijnen en wordt het 21 graden. De wedstrijd wordt uitgezonden door het Dagblad van het Noorden en Podium.tv. Zij zullen de Slag vanaf 15 uur uitzenden op hun digitale thuis.


Dit artikel delen:

4 Reacties

appiett 9 augustus 2019 om 10:45

Edit redactie: aangepast.

HoofdIsVrij 9 augustus 2019 om 20:26

Zin in!

mamaffia 10 augustus 2019 om 20:45

5* voor Devolder? Die heeft al tijden geen koers uitgereden (pcs).

Ton van Wieringen 11 augustus 2019 om 10:32

Piotr Havik is geen Westlander. Hij komt uit Bergambacht en woont nu in het naburige Ammerstol ( bij Schoonhoven). Een echte Krimpenerwaarder!

edit wf: correct, we passen het aan

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair