Voorbeschouwing: SIMAC Omloop der Kempen 2019

Voorbeschouwing: SIMAC Omloop der Kempen 2019

foto: Topcompetitie/Léon van Bon

zondag 19 mei 2019 om 06:30

Aanstaande zondag worden in de Topcompetitie de Limburgse heuvels verruild worden voor de Brabantse keien. De SIMAC Omloop der Kempen staat namelijk voor de deur! Kan Dylan Bouwmans zijn leiderstrui verdedigen? De verschillen aan kop van het klassement zijn nog klein. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Wie aan wielerklassiekers in Noord-Brabant denkt, zal waarschijnlijk niet heel ver komen. Toch is Noord-Brabant een van de meest wielerminnende provincies van Nederland. De Acht van Chaam, de Ronde van Boxmeer en de Draai van de Kaai laten jaarlijks weer zien dat Brabant het wielrennen én de wielercultuur liefdevol heeft omarmd. Deze criteriums zijn vaak drukbezocht en erg gezellig. Noord-Brabant is echter niet alleen maar bekend met wielercriteriums, maar ook met wielerklassiekers. Wie wist bijvoorbeeld dat de Amstel Gold Race ooit begon in de Brabantse steden Breda en Helmond?

De Amstel Gold Race is niet de enige historische wielerklassieker met Brabantse verbinding. Ook de Omloop der Kempen is een wedstrijd vol geschiedenis. Kempens Mooiste werd in 1950 voor het eerst verreden en is dit jaar alweer toe aan haar 71ste editie. Wielergrootheden als Fedor den Hartog, Leo van Vliet, Jean-Paul van Poppel en Niki Terpstra wisten ooit het zegegebaar te maken in Veldhoven: allen bevonden zich op dat moment nog in het lente van hun carrière. Wie de Kempen wint, weet dat hij gevolgd wordt door de profploegen.

Laatste tien winnaars Omloop der Kempen
2018: flag-nl Daan van Sintmaartensdijk
2017: flag-nl Tim Kerkhof
2016: flag-nl Oscar Riesebeek
2015: flag-nl Jochem Hoekstra
2014: flag-au Luke Davison
2013: flag-it Eugenio Alafaci
2012: flag-be Niko Eeckhout
2011: flag-nl Jos Pronk
2010: flag-nl Stefan van Dijk
2009: flag-nl Theo Bos


Vorig jaar

Daan van Sintmaartensdijk kroonde zich vorig jaar tot de verrassende winnaar van de Omloop der Kempen. De talentvolle coureur van Alecto was samen met Tim Kerkhof, Chiel Breukelman, Rick Ottema en Robbie van Bakel uit een vroege kopgroep met negentien renners weggereden. Dat gebeurde vlak voordat zij door het peloton weer teruggepakt zouden worden. In de straten van Veldhoven was het vervolgens de Zuidlander die oud-winnaar Kerkhof en Breukelman naar de overige podiumplaatsen verwees.

Top-5 SIMAC Omloop der Kempen 2018
1. flag-nl Daan van Sintmaartensdijk (Alecto)
2. flag-nl Tim Kerkhof (DESTIL-Parkhotel Valkenburg)
3. flag-nl Chiel Breukelman (NWVG)<br />
4. [flag:nl Rick Ottema (Alecto)
5. flag-nl Robbie van Bakel (Metec-TKH)


Parcours

De SIMAC Omloop der Kempen voert het peloton in 186 kilometer door de bosrijke Brabantse Kempen. In Veldhoven worden de coureurs rond het middaguur op pad gestuurd om eerst de zuidlus van het parcours te rijden. Deze lus is bijna negentig kilometer lang en brengt het peloton even over de Belgische grens, een aantal kasseienstroken ter hoogte van Bladel en een bergsprint, waar Josh Teasdale een uitgelezen kans krijgt om zijn leidende positie in het bergklassement uit te breiden. Of het verschil in deze ronde al gemaakt wordt, dat is nog maar de vraag. In de Topcompetitie is echter niets zeker.

Na de zuidlus begint het peloton aan de noordlus, die 72 kilometer lang is. Ook in de noordlus worden de Bladelse kasseien aangedaan. In totaal krijgen de coureurs in deze zone een totaal van 22 kilometer aan kasseienstroken voorgeschoteld. Als de renners na de bovenste lus terugkeren in Veldhoven, hebben zij inmiddels 164 kilometer in de benen. Wat dan nog resteert, zijn twee omlopen rondom Veldhoven. Kan het verschil daarin nog gemaakt worden?

Start: 12.00 uur
Finish: omstreeks 16.15 uur


Favorieten

BEAT Cycling Club en Metec-TKH zijn de Nederlandse Continental-teams die momenteel in blakende vorm verkeren. Aangezien BEAT niet aan de start staat in de Omloop der Kempen, zullen de ogen vooral gericht zijn op Metec-TKH zondag. Dat is niet vreemd: het team van Michel Megens herbergt de leider van de Topcompetitie in de selectie en alles wat de ploeg de afgelopen weken aanraakt, lijkt in goud te veranderen.

Op welke renners van de succesploeg moet gelet worden zondag? Dat zijn meerdere renners. Metec-TKH zou bij elk koersverloop met een andere coureur kunnen winnen. In het geval het zondag uitdraait op een sprint in Veldhoven, zal vooral gelet moeten worden op Arvid de Kleijn. De Kleijn is dit jaar naar grote hoogtes gestegen, na een door blessures geteisterd 2018. In de Tour du Loir et Cher en de Tour de Normandie onderstreepte de Nederlander zijn progressie, door in beide rondes naar een ritzege te spurten. Als het De Kleijn in Frankrijk lukt, dan zou hij dat ook in Nederland moeten kunnen. De vraag is alleen: eindigt de koers wel in een spurt?

De afgelopen jaren was dat niet altijd het geval en dus moet er ook op de andere Metec-TKH-renners gelet worden. David Dekker is misschien iets minder rap dan De Kleijn, maar zal daardoor des te meer ruimte krijgen om ten aanval te trekken. Als Dekker met een uitgedunde kopgroep naar de finish rijdt, dan kan de Brabander alvast als winnaar worden opgeschreven. Ook Topcompetitie-leider Dylan Bouwmans zal ten aanval moeten trekken als hij kans wil maken op de zege. In 2017 liet Bouwmans in de Omloop der Kempen met een derde plaats zien deze koers uitstekend aan te kunnen. Nu heeft Bouwmans een nog sterkere selectie om zich heen en heeft hij een nieuwe stap in zijn ontwikkeling gezet. Is dat net als in de Ton Dolmans Trofee zondag weer de succesformule voor de Brabander?

David Dekker – foto: Metec-TKH

Er liggen echter genoeg kapers op de kust. In de PWZ Zuidenveldtour lieten namelijk genoeg andere renners zien over een uitstekende vorm te beschikken. Wat te denken van Peter Koning, die zondag opnieuw in de kleuren van WV West Frisia aan de start verschijnt? De Nederlander animeerde de koers tachtig kilometer lang en was misschien wel de beste renner in koers, maar moest uiteindelijk genoegen met een zevende plaats. Als Koning de Kempen wil winnen, zal hij de koers hard moeten maken. En laat dat nu precies hetgeen zijn waarin Koning uitblinkt.

Daan van Sintmaartensdijk is de winnaar van vorig jaar. Ook dit jaar staat de Zuidlander van Alecto aan het vertrek, maar nu zal de druk op zijn schouders groter zijn. Kan Van Sintmaartensdijk zijn huzarenstukje van vorig jaar herhalen? Dan zal de man met rappe benen opnieuw aan moeten vallen: Alecto heeft namelijk een nog snellere man achter de hand als het op een sprint uitdraait. Deze coureur luistert naar de naam Coen Vermeltfoort. Hij toonde zich vooral in maart dominant in de Nederlandse wedstrijden. De afgelopen maand loopt het iets stroever bij Vermeltfoort. Weet hij het tij zondag te keren? Gijs Meijer, Adne Koster en René Hooghiemster zijn andere Alecto-coureurs die in de gaten moeten worden gehouden.

Dylan Bouwmans – foto: Leon van Bon/Topcompetitie

Vlasman lijkt na een mindere periode weer een beetje erbovenop te komen. De afgelopen periode kampte het team van Ton Welling met een aantal blessures, maar in de Omloop der Kempen heeft de ploeg weer een ouderwets sterk team aan de start. De vraag is hoe het gesteld is met de conditie van de renners? Met de conditie van Yoeri Havik is het goed. Havik is pas begonnen aan zijn wegseizoen, maar in de PWZ Zuidenveldtour deed de sprinter goed mee van voren. Er vanuitgaande dat Havik alleen maar beter wordt de komende periode, zou hij zondag best eens de zege kunnen grijpen. Ook Dion Beukeboom en Hartthijs de Vries moeten het een en ander kunnen uitrichten.

Door hun prestaties de afgelopen maanden en door de ploeg waar ze voor uitkomen voelt het misschien niet zo, maar Timo de Jong en Arne Marit zijn clubrenners. Zondag zullen zij als één van de favorieten aan de start staan in Veldhoven. De voor VolkerWessels-Merckx uitkomende De Jong maakt al weken indruk. Winst in de Arden Challenge en sterke prestaties in de Ronde van Overijssel en de Grote Prijs Arjaan de Schipper hebben ervoor gezorgd dat de Zeeuw een man is geworden om rekening mee te houden. Hetzelfde geldt voor Lotto Soudal U23-coureur Marit, die met zijn sprint als wapen dit jaar al vele ereplaatsen behaalde in Ster van Zwolle en in de U23 Road Series. Beide coureurs zouden niet misstaan als winnaar van een Topcompetitie-wedstrijd.

Timo de Jong (links) – foto: Marcel Koch

De monkeys van Monkey Town-à Bloc beginnen ten slotte ook steeds beter te rijden. Adriaan Janssen is zomaar een coureur die, na zijn constante prestaties van de afgelopen weken, als winnaar over de streep kan komen. En dat terwijl het team van Paul Tabak ook de nummer drie van vorig jaar, Chiel Breukelman in de selectie herbergt. Ook Wim Kleiman zou dat moeten kunnen vanuit de ontsnapping.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Arvid de Kleijn
*** Peter Koning, David Dekker
** Daan van Sintmaartensdijk, Dylan Bouwmans, Coen Vermeltfoort
* Arne Marit, Adriaan Janssen, Yoeri Havik, Timo de Jong

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

De vraag die de renners zaterdag bezig zal houden: blijft het droog? Er wordt namelijk aan het einde van de dag een beetje regen voorspeld. Gaat deze regen dan voor een verandering in het koersverloop zorgen? De andere elementen zullen het in ieder geval niet doen: het zal zondag amper waaien, terwijl de zon vroeg in de middag schijnt en de temperatuur rond de twintig graden ligt. De wedstrijd wordt niet live op televisie uitgezonden, wel komt Eurosport 1 traditioneel de week erna met een uitgebreide samenvatting van de koers.


Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone