Voorbeschouwing: SIMAC Omloop der Kempen 2018

Voorbeschouwing: SIMAC Omloop der Kempen 2018
zondag 20 mei 2018 om 09:00

Het dubbele koersweekend in de Holland Cup is inmiddels achter de rug en het peloton maakt zich op voor een nieuwe ronde in de Topcompetitie. Na de Omloop van de Braakman zoekt het peloton in het zuiden van Noord-Brabant opnieuw de kasseien op in de SIMAC Omloop der Kempen. Jaap Kooijman, die al het hele seizoen constant rijdt, start in de leiderstrui. Breidt de Vlasman-renner zondag zijn voorsprong uit? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
In 1948 werd de SIMAC Omloop der Kempen voor het eerst gehouden. Sindsdien is de ronde door het Kempenland onafgebroken, met uitzondering van 1950, elk jaar gehouden, waardoor de Omloop der Kempen dit jaar aan haar 70ste editie toe is. In de eerste editie had de Rotterdammer Arie Geluk het lot mee en drukte hij als eerste zijn wiel over de meet.

Sindsdien hebben veel renners de amateurkoers in Noord-Brabant op hun naam geschreven die later faam verworven als profrenners, zoals Leo Duyndam, Fedor den Hartog, Leo van Vliet, Jean-Paul van Poppel en Rudie Kemna. Later kreeg de koers een 1.2-status op de UCI-kalender en waren toekomstig toppers als Niki Terpstra en Lars Boom succesvol.

In 2015 moest Kempens Mooiste wegens financiële problemen haar UCI-status opgeven, waarna het in 2016 toetrad tot de Topcompetitie. In de twee jaren dat de Brabantse eendaagse nu tot de Topcompetitie behoort, waren Oscar Riesebeek (nu rijdend voor Roompot-Nederlandse Loterij) en Tim Kerkhof (ex-renner van Roompot-Nederlandse Loterij) succesvol.

Tim Kerkhof won de Omloop der Kempen vorig jaar; foto: Léon van Bon / Topcompetitie

Kerkhof won de wedstrijd vorig jaar door samen met Dylan Bouwmans, Piotr Havik, Wilco Kelderman en Robbert de Greef weg te rijden uit de kopgroep en deze in een sprint-à-cinq te kloppen. Dit jaar staat Kerkhof opnieuw aan de start; ditmaal om zijn titel te verdedigen.

Laatste tien winnaars flag-nl
2008: flag-nl Job Vissers
2009: flag-nl Theo Bos
2010: flag-nl Stefan van Dijk
2011: flag-nl Jos Pronk
2012: flag-de Niko Eeckhout
2013: flag-it Eugenio Alafaci
2014: flag-au Luke Davison
2015: flag-nl Jochem Hoekstra
2016: flag-nl Oscar Riesebeek
2017: flag-nl Tim Kerkhof

Parcours
Door een aantal wegomleggingen is het parcours van de SIMAC Omloop der Kempen lichtelijk anders dan de jaren daarvoor. Het parcours kent echter nog steeds zijn kern, namelijk de kasseistroken rondom Netersel. Het is dan ook niet voor niets dat de wielerronde in Netersel de Hel van Netersel wordt genoemd. De Topcompetitie-renners krijgen in deze 186 kilometer lange koers liefst tweeëntwintig kilometer aan kasseistroken voor de kiezen.

Als het peloton in Veldhoven, nabij het vliegveld van Eindhoven, op gang wordt geschoten, wordt eerst de Zuidlus van het parcours aangedaan. In deze lus flirt het peloton een aantal keer met de Belgische grens en wordt België ook een aantal keer aangedaan, waaronder na 47 kilometer als het peloton strijdt om de enige bergpunten van de dag. In Hulsel, Bladel en Netersel moet het peloton voor de eerste keer over de kasseien stuiteren, waarna na 92 kilometer wordt begonnen aan de Noordlus.

Deze Noordlus is 72 kilometer lang en voert het peloton nu via het noorden van de Kempen opnieuw langs de kasseien, maar ook langs plaatsen als Middelbeers en Vessem. Als de renners na 164 kilometer moegestreden opnieuw in Veldhoven aankomen, staan ze nog twee finalelussen te wachten waarin renners met ambities nog iets willen forceren.

Favorieten
Er zijn veel renners in de Topcompetitie die met gegronde redenen denken zondag kans te maken op de overwinning. Deze editie van de Topcompetitie lijkt bij vlagen onvoorspelbaar te zijn, maar toch zijn er enkele renners die zichzelf als favorieten mogen zien.

Eén van die renners is Maarten van Trijp. Net als vorig jaar is ook dit jaar de coureur van DESTIL-Parkhotel Valkenburg uitstekend op dreef. In de Craft Ster van Zwolle won Van Trijp met speels gemak de sprint en ook in de Dorpenomloop Rucphen en PWZ Zuidenveldtour liet Van Trijp zien waarom niemand met hem naar de streep wil rijden.

Iemand anders die zich al eens dominant toonde in de Topcompetitie dit jaar, is Rick van Breda. Van Breda reed na de Omloop van de Braakman, waarin hij op elke kasseistrook flink de beuk erin gooide en ploegmaat Schulting voorbleef, in de oranje leiderstrui, maar verloor die in de Ton Dolmans Trofee aan een andere concurrent om de zege zondag, namelijk Jaap Kooijman. Kooijman rijgt dit jaar de ereplaatsen aan elkaar, maar wacht nog op een uitschieter. Komt die uitschieter zondag in Veldhoven?

Jaap Kooijman is de leider in de Topcompetitie! foto: Topcompetitie / Léon van Bon

Oud-winnaar Tim Kerkhof maakt ook dit jaar weer kans op de overwinning. In de Flèche du Sud en de Arno Wallaard Memorial, waarin hij zevende en vierde werd, bewees de man uit Noord-Brabant dat de topvorm eraan zit te komen. Samen met Van Trijp kan Kerkhof het ploegenspel spelen in Kempens Mooiste. Piotr Havik, met wie Kerkhof vorig jaar in de kopgroep zat, won vorige week de Ronde van Overijssel en is eveneens klaar om een gooi te doen naar de zege.

Hartthijs de Vries is dit jaar bezig aan een absolute wederopstanding. Daar waar hij rijdt, zit hij er telkens bij. In de Kempen maakt hij na een aantal weken zonder koers opnieuw zijn rentree, waarin hij gebrand zal zijn op de overwinning. Ook Wim Stroetinga is teruggekeerd, maar hij op de weg na een lang baanseizoen. Met een indrukwekkende derde plaats in de Profronde van Noord-Holland bewees de Stroet een serieuze kandidaat te zijn voor de overwinning zondag.

Hartthijs de Vries rijdt dit jaar voor NWVG; foto: Léon van Bon / Topcompetitie

Peter Schulting en René Hooghiemster verkochten hun huid al duur dit jaar in de Topcompetitie met een aantal ereplaatsen en een podiumplaats. Beiden beschikken over een sterke ploeg en zullen met vertrouwen naar Veldhoven afreizen. Datzelfde geldt voor Wim Kleiman, die dit jaar al een UCI-zege op zak heeft.

Outsiders
Een aantal coureurs die niet direct tot favoriet gebombardeerd kunnen worden, maar wel op goede dagen ijzersterk uit de hoek kunnen komen, zijn Luuc Bugter en Tijmen Eising, die – als ze de ruimte van het peloton krijgen – moeilijk terug te halen zijn als ze eenmaal zijn vertrokken. Datzelfde geldt voor Stef Krul, die dat in de afgelopen PWZ Zuidenveldtour nog demonstreerde.

Verrast Stef Krul zondag opnieuw? foto: Marcel Koch

Als Jasper Bovenhuis en Bas Tietema – beiden ooit heel grote talenten – het op hun heupen krijgen, vormen ze een bedreiging voor het peloton. Beide renners vertonen bij vlagen nog hun klasse. Zo reed Bovenhuis naar een sterke achtste plaats in de Ronde van Overijssel en een tiende plaats in de Ronde van Drenthe. Tietema daarentegen toonde zich sterk in de Ton Dolmans Trofee – niet zijn terrein – door de bolletjestrui mee naar huis te nemen.

Leider in de Clubcompetitie en WattMeister Arno KleinJan zal de strijd met De Vries aangaan om de trui van beste clubrenner. Beiden hebben bewezen om de overwinning mee te kunnen doen in de Topcompetitie en zullen dat zondag opnieuw doen. Steun daarbij krijgen ze van hun ploegen. KleinJan zal hulp krijgen van renners als Antonie van Noppen en Jarri Stravers, die vaak tot diep in de finale meedoen en De Vries van Chiel Breukelman en Martijn Keizer, die vorige week nog op de twee hoogste treetjes in de Clubcompetitie stonden.

Arno KleinJan is de WattMeister. foto: Topcompetitie

De laatste twee outsiders zijn twee coureurs met rappe benen. Twan Brusselman heeft al een flinke staat van dienst in het continentale circuit en de nog jonge Daan van Sintmaartensdijk oogt dit jaar erg sterk. Mochten beide renners er zondag nog bijzitten, dan zullen zij dicht bij de overwinning komen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Maarten van Trijp
*** Rick van Breda, Jaap Kooijman
**  Tim Kerkhof, Hartthijs de Vries, Piotr Havik
* Peter Schulting, Wim Stroetinga, René Hooghiemster, Wim Kleiman

Weer en TV
Het weer zal zondag vermoedelijk een niet al te grote rol spelen in de SIMAC Omloop der Kempen. Met een temperatuur van 23 graden Celcius en een windkracht van drie op de schaal van Beaufort zal het een aangename editie worden, al helemaal omdat het ook nog eens droog is. De wedstrijd is niet live op TV te zien. Wel zal in de week erna een uitgebreide samenvatting uitgezonden worden op Eurosport 1.

Dit artikel delen:

2 Reacties

storm-biker 18 mei 2018 om 09:26

Luuc Bugter start in de Rás Tailteann (Ierland) en is er dus niet.
De Kempische kasseien hebben aan beide kanten een klinkerstrook, dus als ze het goed doen hoeven ze bijna geen kassei over.

0
kielabokki 20 mei 2018 om 11:30

Geen Bergeijksel?

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone