Voorbeschouwing: Ronde van Zeeland Seaports 2015

Voorbeschouwing: Ronde van Zeeland Seaports 2015
donderdag 19 maart 2015 om 09:00

Op zaterdag 21 maart zijn daags voor Milaan-San Remo de Zeeuwse polderwegen het decor van de Ronde van Zeeland Seaports (1.1). Achter de dijken van de Westerschelde staat een koers met enkele kasseistroken op het menu. Wie wordt de opvolger van Theo Bos? WielerFlits blikt vooruit.


Historie
De Ronde van Zeeland Seaports is een voortzetting van de Ronde van Midden-Zeeland en het OZ Wielerweekend. De eerste Ronde van Midden-Zeeland werd in 1959 georganiseerd en heeft namen als Freddy Maertens, Gerrie Knetemann, Jan Raas en Erik Zabel op de erelijst. Het OZ Wielerweekend (opvolger van de Omloop van Zeeuws-Vlaanderen) werd tot 2007 verreden en kent onder meer Niki Terpstra en Tom Veelers als oud-winnaars.

Tussen 2008 en 2011 heette de wedstrijd Delta Tour Zeeland. Nadat nutsbedrijf Delta de sponsoring in 2011 stopzette, werd het Zeeuwse havenbedrijf gevonden als nieuwe naamgever. Finishplaats Goes en Terneuzen wisselen elkaar jaarlijks af. Vorig jaar juni klopte Theo Bos in de straten van Goes Ramon Sinkeldam en Michael Van Staeyen.

Laatste vijf winnaars
2010 flag-us Tyler Farrar
2011 flag-de Marcel Kittel
2012 flag-za Reinardt Janse van Rensburg
2013 flag-de André Greipel
2014 flag-nl Theo Bos

Parcours
De Zeeuwse eendagskoers wordt dit jaar in zijn geheel verreden in Zeeuws-Vlaanderen, het meest zuidwestelijke gedeelte van Nederland. De start en aankomst zijn in Terneuzen. De havenstad aan de Westerschelde – waar het hoofdkantoor van naamgever Zeeland Seaports is gevestigd – was de voorgaande editie nog enkel gastheer van de start. In 2013 won André Greipel er de massasprint.

Vorig jaar werd de wedstrijd nog in juni gehouden. De organisatie vroeg bij de UCI een nieuwe plek op de kalender aan. “Rond dat tijdstip was de kalender al best vol”, legt koersdirecteur Patrick Tolhoek uit. “In het voorjaar zaten nog wat gaten. We hebben enkele data aangevraagd en de UCI heeft ons deze dag toegewezen. Met deze datum zijn wij erg tevreden”, geeft hij aan. “Het past mooi in de voorbereiding op de voorjaarsklassiekers.”

RVZSP2015-routekaart

De renners beginnen om half één aan een wedstrijd met een lengte van 196 kilometer. In de beginfase gaat het peloton door de Sluiskiltunnel, een nieuwe tunnel onder het kanaal van Gent naar Terneuzen. Deze zal pas eind mei geopend worden voor wegverkeer. Hierna wordt koers gezet richting West-Zeeuws-Vlaanderen.

De route kent nagenoeg geen hoogteverschillen. De kasseien fungeren als scherprechter. De vergelijking met Parijs-Roubaix lijkt snel gemaakt, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat de stroken korter en beter berijdbaar zijn dan in de Helleklassieker. Toch kunnen deze hindernissen van invloed zijn op het wedstrijdverloop. “We hebben twaalf kasseistroken, met een lengte variërend van vijfhonderd tot negentienhonderd meter. Die kunnen zeker een rol gaan spelen. Na een kasseistrook is het peloton altijd langgerekt. Wanneer ploegen daar doortrekken, zullen er zeker verschillen ontstaan”, denkt Tolhoek.

Ook het weer zal tijdens deze wedstrijd met veel open vlaktes van invloed zijn. “In Zeeland zijn natuurlijk de wind en de andere weersomstandigheden belangrijke factoren. Het kan hier flink waaien. Dan heb je al vanaf het begin koers. Vorig jaar was het helaas windstil. Dan heb je vanaf het begin een vrij gesloten wedstrijd. Voor zaterdag wordt er windkracht vier afgegeven. Dat is toch al wat”, zegt hij hoopvol.

De wedstrijd wordt afgesloten met drie lokale ronden door Terneuzen. In de slotkilometers rijdt het peloton langs de noordkant van de stad. De finishlijn ligt getrokken aan het sluizencomplex, waar de renners kunnen sprinten met de wind in de rug. Op deze plek wist Andrea Guardini vorig jaar de openingsrit van de Eneco Tour te winnen.

Favorieten
Zaterdagmorgen staan er negentien ploegen aan de start, waarvan drie uit de WorldTour. Acht van de negentien teams komen uit Nederland. Titelverdediger Theo Bos ontbreekt.

PIC452287850

De organisatie is tevreden met het deelnemersveld. “Etixx-Quick-Step komt met een sterke ploeg”, aldus Tolhoek. “We zijn blij dat renners als Niki Terpstra, Iljo Keisse en Guillaume van Keirsbulck erbij zijn. Daar zijn we hartstikke trots op. Daarnaast hebben we beide Lotto-ploegen aan de start. We hadden gehoopt op meer teams uit de WorldTour, maar er hebben er een paar afgezegd. Zij hebben andere keuzes gemaakt. Toch zijn we blij met het deelnemersveld. Liever een team met een sterke selectie dan een B-ploeg van een WorldTour-team.”

Etixx-Quick-Step lijkt op papier met de sterkste selectie naar Zeeland af te reizen. Naast de eerder genoemde Terpstra heeft de Belgische formatie ook Yves Lampaert in de gelederen. De 28-jarige Belg– vorig jaar in Goes nog zesde – won eerder deze maand in eigen land de Driedaagse van West-Vlaanderen. Mocht het op een massasprint aankomen, dan beschikt de ploeg met Nikolas Maes over een renner met een sterk eindschot. Ook de Italiaan Matteo Trentin en de Fransman Julian Alaphilippe hebben bewezen dat zij hun mannetje kunnen staan in een sprint.

PIC516478114

Lotto Soudal heeft met Kenny Dehaes een rappe sprinter in de ploeg. Met Tosh Van der Sande, Tiesj Benoot en Boris Vallee heeft het enkele alternatieven achter de hand. Topsport Vlaanderen-Baloise heeft Edward Theuns in de gelederen. De tweedejaarsprof won afgelopen weekend de Ronde van Drenthe. Bij LottoNL-Jumbo rekent men op sprinter Barry Markus (foto). De 23-jarige Noord-Hollander kan in Zeeland sportieve revanche pakken voor zijn tweede plek in Dwars door Drenthe. De organisatie meldt ook Tom Van Asbroeck op de voorlopige deelnemerslijst, maar hij komt terug van een blessure.

Roompot Oranje Peloton komt met sprinter Raymond Kreder naar Zuid-Nederland. Brian van Goethem rijdt (als enige renner) een thuiswedstrijd. De 23-jarige Zeeuw komt uit kanaaldorp Sluiskil. De overige drie Zeeuwen op de deelnemerslijst (Johnny Hoogerland, Nick van der Lijke en Davy Gunst) zijn afkomstig van de andere kant van de Westerschelde.

Naast de ploegen uit de twee hoogste divisies, biedt deze wedstrijd ook een kans aan enkele teams die uitkomen op een continentale licentie. Zij beschikken over aanvalslustige renners die mee kunnen in ontsnappingen, maar hebben ook de nodige rappe spurters. De ploegen Metec-TKH (Johim Ariesen en Remco Te Brake), Parkhotel (Marco Zanotti en Wim Stroetinga), Jo Piels (Jeff Vermeulen) Join’s – De Rijke (Coen Vermeltfoort), Baby-Dump (Luuc Burgers) en de talentenploeg SEG Racing (Yoeri Havik) beschikken allemaal over renners met een sterke sprint die in staat zijn om een plek bij de beste tien te behalen. De voor het Belgische Team 3M uitkomende Nederlander Geert van der Weijst won afgelopen weekend nog de Omloop van het Waasland.

Koersdirecteur Tolhoek verwacht een aantrekkelijke wedstrijd. “Renners zijn in het voorjaar nog niet zeker van hun plaatsje. Daardoor krijg je een aantrekkelijker wedstrijdverloop. Ze zijn gretig en willen zich bewijzen tegenover hun ploegleiders. Ze willen zich graag in de kijker rijden met als doel een selectie voor de klassiekers veilig te stellen”, denkt hij.

Het is daarom niet zeker dat de wedstrijd op een massasprint uitdraait. “Een ploeg als Etixx-Quick-Step is niet gebaat bij een massasprint. Zij zullen zich inspannen om dat te voorkomen. En er kan natuurlijk altijd een verrassing komen. Zie bijvoorbeeld Janse van Rensburg drie jaar geleden. Die wist toen ook de sprinters te verrassen.”

Favorieten volgens WielerFlits
**** Barry Markus
*** Edward Theuns, Raymond Kreder
** Yves Lampaert, Kenny Dehaes, Wim Stroetinga
* Niki Terpstra, Coen Vermeltfoort, Marco Zanotti, Geert van der Weijst

Startlijst Ronde van Zeeland Seaports
Website organisatie

Weer
De verwachting is dat het aanstaande zaterdag bewolkt zal zijn met een temperatuur van rond de 8 graden Celsius. De wind komt uit het noorden en heeft windkracht vier.

TV
De wedstrijd wordt dit jaar rechtstreeks uitgezonden door de lokale omroep CTV Zeeland. De zender brengt de laatste anderhalf uur live in beeld. De beelden zijn ook via een livestream beschikbaar.

Dit artikel delen:

17 Reacties

vlek 19 maart 2015 om 09:24

Weet iemand hoe het momenteel met Terpstra gaat? Tirreno verliep niet ideaal en daarna niets meer vernomen. Mocht hij niets opgelopen hebben, dan schat ik hem gewoon als favoriet in. Zijn ploeg zal de koers hard willen maken en volgens mij staat er redelijk wat wind dit weekend. Mocht het wel een sprint worden dan maken Markus en Kreder een goede kans gezien de andere favorieten. Dehaes is volgens mij namelijk nog niet echt in vorm dit seizoen.

0
BlancoProCycling 19 maart 2015 om 09:37

Barry Markus als topfavoriet? Lijkt me niet eigenlijk. Hij zal wel top-5 rijden maar winnen zal hij niet doen denk ik.

0
Stelvio-fan 19 maart 2015 om 09:55

@BPC: eens, al is het niet gemakkelijk om hier een topfavoriet aan te wijzen. Veel mogelijke winnaars!

0
Vlugge 19 maart 2015 om 10:22

Het deelnemersveld is ook elk jaar iets minder aantrekkelijk zie ik..! Jammer!

0
TrEb 19 maart 2015 om 11:12

ik zie in Kenny DeHaes meer een topfavoriet zeker gezien de ploeg om hem heen.

0
keesbal 19 maart 2015 om 11:37

Als organisatie zijn we bijzonder blij met de datum. Ploegen moeten nog wennen om deze koers op te nemen in de voorbereidingen op de Klassiekers.
Maar met het oog op de kasseien-klassiekers past deze koers zeker. Niki Terpstra kent de Zeeuwse omstandigheden en heeft gekozen voor een minder hectische voorbereiding die hier mogelijk is. Jammer dat overige Tour kandidaten deze koers niet hebben gekozen om te wennen aan de kassei-omstandigheden die in de Tour staat geprogrammeerd. Bovendien hadden ze kennis kunnen nemen van de Zeeuwse omstandigheden de wind.
Een verkenning van de tweede etappe van de Tour in Zeeland had uitstekend gepland kunnen worden. Wij wensen de wielrenners een mooie koers. De speciale aandacht gaat uit naar de Zeeuwse deelnemers. De Ronde van (Midden) Zeeland (Seaports) verdient als een van de oudste wielerwedstrijden van Nederland (1959) meer aandacht. We hopen dit met deze datum in de toekomst te krijgen.
Kees Bal

0
Widukind 19 maart 2015 om 11:55

Windkracht 5, kan leuk worden.

0
glenn485 19 maart 2015 om 12:25

Ik zie Maes wel winnen hier, met die ploeg en zijn snelle benen zal hij er denk ik dicht bij zijn.

0
Wheely 19 maart 2015 om 12:37

Edward Theuns is aan een goed seizoen bezig, voor mij de favoriet.

0
wielrenner 19 maart 2015 om 13:11

WK 4-5, hoezo mild weer,veel vlakke open stukken dus veel op de kant, Barry Markus miste in Drente 2 x de slag, dankzij zijn ploeg weer naar voren gereden… Nee, die gaat het niet redden!
Toch zal LTJ zal hem wel weer als kopman uitspelen….

0
wielrenner 19 maart 2015 om 14:52

Nou ja wielerflits, WK4-5 te mild voor een waaierkoers in open terrein waarbij het waarschijnlijk veel op de kant gaat??

0
Stelvio-fan 19 maart 2015 om 15:36

@wielrenner. Wielerflits droomt van een vliegende noordwesterstorm! Dat zou een waaierrit zijn

0
Franco Bitossi 19 maart 2015 om 21:10

Wie klopt Yves Lampaert?

0
Leukefans 19 maart 2015 om 23:11

@Franco
Tom Van Asbroeck.

0
albertooo 19 maart 2015 om 23:35

Matteo Trentin is na Terpstra de beste renner aan de start hier, maar geen woord over hem… Typische WF-voorbeschouwing weer.

0
katerkop 20 maart 2015 om 06:23

Huh Barry Markus topfavoriet. Die 5-rangssprinter. Ik eet mijn schoen op als hij ronde van zeeland wint

0
sven241 20 maart 2015 om 15:55

Matig deelnemersveld in vergelijking met de afgelopen jaren.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone