Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen 2016
Foto: Sirotti
zondag 3 april 2016 om 08:00

Voorbeschouwing: Ronde van Vlaanderen 2016

Aanstaande zondag klimt alle langzaam opgebouwde spanning naar een climax. Het moment waarop vele renners maandenlang reikhalzend naar uit kijken is daar als op Grote Markt van Brugge het startschot klinkt voor de honderdste Ronde van Vlaanderen. Na een tocht van 255,9 kilometer met een gigantische massa volk langs de kant, ligt voor de winnaar eeuwige roem te wachten in Oudenaarde. WielerFlits blikt vooruit op de Vlaamse Hoogmis.

Historie
De allereerste Ronde van Vlaanderen vond plaats op 25 mei 1913. Net als bij vele andere wedstrijden stond ook hier een krant aan de basis van de oprichting. Sportwereld, een Vlaams magazine, zag met lede ogen toe dat België op dat moment met Luik-Bastenaken-Luik slechts één grote koers had en deze werd nota bene in het Franstalige deel verreden. De redactie vond het daarom de hoogste tijd om ook Vlaanderen een wielerspektakel te bieden.

De eerste editie ging van start om zes uur ’s morgens en zou Paul Deman als eerste over de streep krijgen in de wielerbaan van Mariakerke. Het parcours was maar liefst 330 kilometer lang en dat is nog altijd een record. Het idee erachter was om zoveel mogelijk dorpen te kunnen bereiken. Het doel van Sportwereld was namelijk niet alleen gericht op het verhogen van de oplage, maar vooral het vormen van een eigen Vlaamse identiteit. Deze politieke, en wellicht nationalistische, insteek viel echter in het verkeerde keelgat bij de Franstalige ploegen, die daarom de koers gingen boycotten.

Dat is deels waarom de Ronde van Vlaanderen in de eerste decennia amper buitenlandse winnaars kende. Fiorenzo Magni was in 1949 pas de tweede en hij won gelijk drie edities achter elkaar. Vooral zijn laatste overwinning was memorabel. De ‘Leone delle Fiandre’ ging op 75 kilometer van het einde ten aanval en kwam uiteindelijk met vijf minuten en 35 seconden voorsprong binnen. Dat is niet het grootste verschil ooit. Het record is in handen van – en hoe kan het ook anders – Eddy Merckx. Zijn voorsprong was één luttele seconde groter toen hij in 1969 naar de overwinning soleerde. Al beweren sommigen dat Henri van Lerberghe in 1919 een nog grotere voorsprong had.

Magni behoort tot een select gezelschap renners die De Ronde het vaakst (driemaal) hebben gewonnen. Alleen Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen en Fabian Cancellara wisten dat ook te presteren. De twee laatstgenoemden zijn nog altijd actief en kunnen aanstaande zondag dus geschiedenis schrijven.

PIC528690348

Alexander Kristoff versloeg vorig jaar Niki Terpstra – Foto: Sirotti

Jan Raas is de enige Nederlander met twee overwinningen in de Ronde van Vlaanderen. Hij koerste in een voor Nederland succesvolle periode. Tussen 1979 en 1986 ging de overwinning zelfs vijfmaal naar een landgenoot, maar daarna bleven ‘we’ droog staan. Adrie van der Poel is nog altijd de laatste Nederlandse winnaar in Vlaanderens Mooiste, al was Niki Terpstra afgelopen seizoen dichtbij om hem op te volgen. De Noord-Hollander sprong na de Kruisberg samen met Alexander Kristoff weg, maar wist zijn Noorse vluchtgenoot vervolgens niet van zich af te schudden, waarna hij zijn meerdere moest erkennen in een sprint-à-deux.

Laatste tien winnaars
2006: flag-be Tom Boonen
2007: flag-it Alessandro Ballan
2008: flag-be Stijn Devolder
2009: flag-be Stijn Devolder
2010: flag-ch Fabian Cancellara
2011:  flag-be Nick Nuyens
2012: flag-be Tom Boonen
2013: flag-ch Fabian Cancellara
2014: flag-ch Fabian Cancellara
2015: flag-no Alexander Kristoff

Parcours
Het parcours is grotendeels identiek aan vorig jaar. Alleen het eerste deel van de wedstrijd kent een aantal kleine aanpassingen. Vanwege wegwerkzaamheden rond de Molenberg werd het traditionele drieluik Ruiterstraat, Kerkgate en Holleweg hertekend. De kasseistrook van de Jagerij is in de plaats gekomen van de Holleweg om een monument als de Molenberg toch op te kunnen nemen in de jubileumeditie. Bovendien is met de Tiegemberg de eerste helling van vorig jaar geschrapt.

Ook anders is de lange aanloop naar de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Vanuit Brugge gaan de renners langs de geboorteplaatsen van enkele ‘helden van de Ronde’ als Briek Schotte en Roger Decock (de oudste nog levende winnaar van De Ronde) om hen een eerbetoon te brengen.

rvv route

Het geklauter begint pas na 103 kilometer als de Oude Kwaremont opdoemt. Deze beklimming is sinds de hertekening van het parcours in 2012 de belangrijkste hindernis en moet in totaal driemaal overwonnen worden. De eerste 600 meter van de Oude Kwaremont gaan over een geasfalteerde, maar smalle weg, waarbij het zaak is om goed van voren te zitten, en daarna volgen 1800 meter aan kasseien. Halverwege de beklimming bereiken de renners het zwaarste gedeelte met stijgingspercentages tot elf procent. Het laatste stuk, voordat de renners links afslaan richting de autobaan, is beduidend vlakker.

Negen hellingen later volgt een tweede passage, waarna de wedstrijd richting de Paterberg gaat. Deze beklimming is met zijn lengte van 360 meter weliswaar vrij kort, maar erg steil. De Paterberg loopt gemiddeld aan 12,9 procent omhoog en bevat zelfs stukken van boven de twintig procent. Veel tijd om te herstellen hebben de renners daarna niet, want zes kilometer later krijgen zij de Koppenberg voorgeschoteld. De ‘Bult van Melden’ is ongeveer even steil als de Paterberg, maar bijna twee keer zo lang en daarom erg lastig. Regelmatig zien we hier opstoppingen, waarna zelfs getrainde profs te voet naar boven moeten klauteren.

rvv profiel

De Koppenberg vormt de eerste hindernis in de laatste ronde. Daarna rijden de overgebleven favorieten via de Steenbeekdries, Taaienberg en Kruisberg naar de laatste passages van de Oude Kwaremont en Paterberg. Op dertien kilometer van het einde zijn alle hellingen achter de rug en gaat het richting Oudenaarde, waar op de Minderbroederstraat een vlakke en rechte aankomst is uitgetekend.

Favorieten
De top tien van de Ronde van Vlaanderen kent zelden verrassende namen. Na zeven kasseistroken en achttien hellingen komen de sterksten meestal vanzelf bovendrijven. Het favorietenlijstje is daarom beduidend kleiner dan in bijvoorbeeld Milaan-San Remo.

05-03-2016 Strade Bianche; 2016, Etixx - Quick Step; Cancellara, Fabian; Siena;

Bovenaan dat lijstje staat Fabian Cancellara. De 35-jarige renner is bezig aan zijn laatste seizoen en lijkt erop gebrand om zijn imposante carrière op gepaste wijze af te sluiten. Al sinds januari horen we geluiden uit het peloton over de schijnbaar blakende vorm van Spartacus. De wedstrijden die volgden bleken dat beeld te bevestigen. Cancellara zegevierde in Strade Bianche en maakte vervolgens indruk in Tirreno-Adriatico door de afsluitende tijdrit met ruime voorsprong op zijn naam te schrijven. Afgelopen zondag toonde de renner van Trek-Segafredo pas zijn eerste teken van zwakte, toen hij vierde werd in een sprint met vier, maar Cancellara kan zich troosten met de gedachte dat Gent-Wevelgem hem nooit heeft gelegen. Dat ligt duidelijk anders bij de Ronde van Vlaanderen. Niet voor niets heeft hij al driemaal gewonnen.

Toch zal Peter Sagan vertrouwen hebben getankt in Gent-Wevelgem. De wereldkampioen leek daar op de Kemmelberg minstens zo sterk als Cancellara en won de sprint vervolgens met twee fietslengtes verschil, waardoor hij eindelijk van die hatelijke nul afkwam. De pas 26-jarige renner eindigde al driemaal in de top vijf van De Ronde en lijkt over de juiste vorm te beschikken voor opnieuw een topprestatie. Een minpuntje is dat zijn ploeg niet sterk oogt. Waar Cancellara regelmatig tot diep in de finale op Jasper Stuyven kan rekenen, zit Sagan meestal snel alleen. Het is voor hem bovendien zaak om zuinig te koersen. De renner van Tinkoff is er niet vies van om vroeg met zijn krachten te smijten, maar De Ronde is bij uitstek een wedstrijd waarbij je energie moet sparen.

27-03-2016 Gent - Wevelgem; 2016, Tinkoff; Sagan, Peter; Wevelgem;

Dat lijkt Greg Van Avermaet ook geleerd te hebben. De Belg stond lang bekend om zijn vroege, impulsieve aanvallen, maar heeft sinds kort een andere rijstijl. Sagan omschreef het zelfs als laf, nadat hij door hem werd geklopt in de zesde etappe van Tirreno-Adriatico, maar het levert wél overwinningen op. Van Avermaet won ook het eindklassement van de Italiaanse rittenkoers en bleek tevens de beste in Omloop Het Nieuwsblad, opnieuw voor Sagan. De Belg kende vorige week een kleine tegenslag toen hij vanwege maagproblemen moest passen voor E3 Harelbeke, maar hij leek twee dagen later in Gent-Wevelgem weer op weg naar zijn oude topvorm. Een week zou genoeg moeten zijn om die te bereiken.

Bij LottoNL-Jumbo zijn alle ogen gericht op Sep Vanmarcke. De 27-jarige renner kent dit seizoen een andere opbouw en maakte vorige week pas zijn eerste wedstrijdkilometers in België. Hij liet daar direct een goede indruk achter. Vanmarcke moest in de E3 Harelbeke nog genoegen nemen met een achtste plaats, maar behaalde in Wevelgem de dichtste ereplaats. De renner behoorde samen met Sagan en Cancellara tot de beste renners in koers. Dat belooft voor komende zondag.

25-03-2016 E3 Harelbeke; 2016, Etixx - Quick Step; Terpstra, Niki; Trentin, Matteo;

Etixx-Quick-Step houdt daarentegen géén goed gevoel over aan de laatste klassiekers. De Belgische formatie beschikt over een ijzersterk blok, maar een afmaker ontbreekt. Het gevolg is dat ze steeds in achtervolging moeten op de beste renners in koers en de podiumplaatsen als sneeuw voor de zon zien verdwijnen. De renners van Etixx-Quick-Step behoren daarom niet tot de topfavorieten, maar pas op: de ploeg beschikt over voldoende renners die onder de juiste omstandigheden wel degelijk zouden kunnen winnen. Daarbij is het vooral uitkijken naar Zdenek Stybar en Niki Terpstra. Zij lieten in de afgelopen wedstrijden de beste indruk achter. Tom Boonen kwam op de korte prikken telkens wat te kort, maar mag vanwege zijn naam niet uitgevlakt worden. Ook Matteo Trentin en Stijn Vandenbergh hebben veel in hun mars.

Bij Sky kan men eveneens op meerdere paarden wedden. De meeste ogen zijn gericht op Michal Kwiatkowski na zijn overwinning in E3 Harelbeke, maar ook Geraint Thomas is een gevaarlijke klant. Vorig seizoen was hij zelfs voor velen de topfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen. Dit jaar richt Thomas zich voornamelijk op etappewedstrijden. Hij heeft daarom nog geen enkele Vlaamse klassieker verreden, maar zijn eigen ploegmaten bewezen dat dit niet per se een probleem hoeft te vormen. Voor Kwiatkowski was E3 Harelbeke namelijk óók pas zijn eerste wedstrijd op kasseien. Hetzelfde geldt voor Ian Stannard, die daar derde werd. En dan beschikt Sky ook nog eens over Luke Rowe. De Britten behoren daarom tot de sterkste ploegen en kunnen dit voordeel gaan uitspelen.

25-03-2016 E3 Harelbeke; 2016, Team Sky; Kwiatkowski, Michal; Harelbeke;

Katusha is aan de andere kant afhankelijk van één man: Alexander Kristoff. De winnaar van vorig jaar is bezig aan een wisselvallig seizoen. De Noor begon sterk, met vijf overwinningen in februari, maar reed daarna niet zoals we van hem gewend zijn. Het dieptepunt was E3 Harelbeke, waar hij opvallend veel moeite had om renners te volgen die hij normaal eenvoudig voorbij rijdt. Na afloop bleek Kristoff last te hebben van een griepje en inmiddels is hij weer langzaam aan het opkrabbelen. De Katusha-renner schreef deze week de lastige openingsetappe van de Driedaagse De Panne-Koksijde op zijn naam. Het deelnemersveld was daar weliswaar niet geweldig, maar toch: Kristoff is op de weg terug en op basis van zijn verleden verdient hij het voordeel van de twijfel. Vlak hem dus niet uit.

Lotto Soudal heeft de verrassing van vorig jaar in huis. Tiesj Benoot eindigde toen als vijfde bij zijn debuut. De inmiddels 22-jarige Belg is in korte tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in finales van kasseiklassiekers. Benoot kan niet langer gebruik maken van zijn onbekendheid, maar met één jaar extra ervaring op zak is het allerminst ondenkbaar dat hij zijn prestatie van vorig seizoen gaat verbeteren. De Belgische ploeg rekent bovendien op Jurgen Roelandts. De derde van 2013 viel weliswaar tegen in E3 Harelbeke, maar dat kwam door rugproblemen en die zouden ondertussen weer verholpen zijn. Lotto Soudal kan zondag niet beschikken over Jens Debusschere. De onfortuinlijke sprinter kwam ten val in Gent-Wevelgem en moet de klassiekers missen.

Lars Boom

Naast de eerder genoemde Terpstra is ook Lars Boom een renner die voor Nederlands succes kan zorgen. De Astana-renner maakte een goede indruk in E3 Harelbeke, waar hij als zesde eindigde. Zijn ploegmaat Lieuwe Westra mag na zijn overwinning in De Panne ook niet onderschat worden. Achter de naam van Sebastian Langeveld staat nog een vraagteken. De voormalig Nederlands kampioen kon vanwege ziekte en valpartijen nog niet imponeren, maar zou inmiddels weer aan de betere hand zijn. Langeveld, die al driemaal in de top tien van De Ronde eindigde, is samen met Matti Breschel de kopman bij Cannondale, waar ook Dylan van Baarle op een mooie uitslag hoopt. De 23-jarige renner is in goede doen, getuige zijn negentiende plaats in E3 Harelbeke.

Andere outsiders zijn tot slot Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Milaan-San Remo-winnaar Arnaud Démare (FDJ), Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE), Filippo Pozzato (Souteasth-Venezuela), Dries Devenyns (IAM Cycling) en Sylvain Chavanel (Direct Energie). De kans is klein dat zij de topfavorieten kunnen volgen, maar met de juiste tactiek is een podiumplek niet onmogelijk.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabian Cancellara
*** Peter Sagan en Greg Van Avermaet
** Sep Vanmarcke, Michal Kwiatkowski en Zdenek Stybar
* Niki Terpstra, Geraint Thomas, Tiesj Benoot en Alexander Kristoff

Officiële website
Deelnemerslijst (Pro Cycling Stats)

Weer
Het wordt aankomende zondag bepaald geen flandrien-weer. Weeronline voorspelt een maximale temperatuur van liefst negentien graden en het zou bovendien droog blijven. De wind heeft windkracht drie en komt uit het zuiden, wat betekent dat de renners de wind tegen hebben in de lange aanloopfase naar de Vlaamse Ardennen.

TV
De Ronde van Vlaanderen wordt door Sporza van start tot finish in beeld gebracht. De uitzending begint al om half tien. De NOS komt vanaf 12:20 met een stream op de website, voor beelden op de televisie is het wachten tot 13:30. Eurosport begint een half uurtje later met de uitzending.

[poll id=”206″]

RIDE Magazine
159 Reacties
Sorteer op:
1 april 2016 13:23
edit redactie: niet doen
1 april 2016 13:28
Denk dat Stybar en van Avermaet wel een sterretje of zelfs 2 minder verdienen, het beste is er bij hun al een paar weken af, net als bij Boasson Hagen die er dan weer niet tussen staat.
1 april 2016 13:29
edit redactie: niet doen
1 april 2016 13:31
edit redactie: thx
1 april 2016 13:36
Mij maakt het niet uit wie wint, al gaat mij voorkeur uit naar een Belg. Of dit nu Vanmarcke, Van Avermaet, Boonen, Benoot, of zelf Stuyven, Devolder of Keukelaire is speelt geen rol. Het gaat er om een dat jij (als zelfverklaard wielerliefhebber waarschijnlijk) een ploeg/renner(s) gaat vergelijken met Femke Van den Driessche, wat gewoon belachelijk is.
1 april 2016 13:39
Weet iemand de volgorde van de volgwagens?
1 april 2016 13:46
Sagan ruim topfavoriet. Verbetert qua vorm alleen nog maar en was op de Kemmel echt sterker dan Cancellara. Terwijl de Kemmel Sagan nooit zo echt lag.

Ik zie hem wel een solo doen en anders zij aan zij naar de streep fietsen met Cancellara. Dat tweede zou mooi zijn: Sagan die de sprint wint van Cancellara en de wissel van generaties een beeld geeft.
1 april 2016 13:54
@Boum05 ik begrijp eerlijk gezegd ook niet wat je allemaal bedoeld. En nee ik ga niet naar de RVV, ik kijk gewoon naar de tv.

Ik heb er wel zin in komende zondag, natuurlijk hoop ik op Sep als winnaar. Maar ik hoop vooral op een mooie koers zoals Gent-Wevelgem, al vrees ik het ergste.
1 april 2016 13:59
Als ie die vraag gaat stellen dan schakel ik in ieder geval over naar Eurosport, want dan is Wuyts blijkbaar net zo gek geworden als ene Boum05
1 april 2016 14:17
Het begin is blijkbaar aangepast met het eerbetoon aan vroegere winnaars. Is de koers nu zwaarder dan vorig jaar? Ja, voorspellen blijft in een glazen bol kijken, maar vooruit ik gun het Cancellara in zijn laatste jaar. Ik hoop een finale met Sagan. Ik denk dat Etixx weer eens moet achtervolgen :-) Team Sky kan een sterk blok vormen, maar ik denk dat zij het niet gaan redden. Seppe heeft het gewoon niet. Van Avermaet gaat net tekort komen..Dus, Cancellare en Sagan zijn de grootste kanshebbers...
1 april 2016 14:18
"" Ab Normaal - 1 april 2016 om 10:24
@Echt waar joh
Ik dacht gelezen te hebben dat hij niet startte in Gent-Wevelgem omdat hij niet helemaal lekker was. Net zoals Van Avermaet een race oversloeg. ""

Okay Ab Normaal, dankjewel voor de info. Dat was ik dan even misgelopen. ;)
@laurentjalabert

Helaas ben ik dit jaar niet aanwezig bij de RVV, maar gaat het een dag tv-kijken worden.
Wat ik in de voorgaande jaren deed geef ik hier nu, in grote lijn, aan.

Allereerst zegt mijn gevoel, omdat het de 100ste is, dat het nog drukker gaat worden dan voorgaande jaren.
Ik rij normaal gesproken naar Oudenaarde om daar de RVV te laten aanvangen. Let op: de afslag naar het centrum is meestal gesloten. Maar waarschijnlijk kom je uit bij de rotonde (rondpunt) N60 – N8.
Sla daar linksaf, en dan kom je ook in het centrum van Oudenaarde. Een mogelijke gratis parkeerplek kan zijn in de Bekstraat en omgeving. Voorheen parkeerde ik in de Woeker achter het gebouw van de brandweer, maar was in 2014 gereserveerd voor gasten van de RVV.
Loop na het parkeren van de auto naar de Markt, dan kun je de voorstelling van de Elite Vrouwen en de start van hun wedstrijd meemaken.
Bezoek tevens het Centrum Ronde van Vlaanderen eens. Bevindt zich achter de commentaarpost van Sporza met Karl Vannieuwkerke (tegenover de kerk) wijst zich vanzelf.

Vorig jaar ben ik vandaar terug naar de auto gelopen, en gereden naar de Oude Kwaremont. Geparkeerd op de Ronsebaan N36, en dan lopen naar de Oude Kwaremont. Volg gewoon alle anderen, of vraag de weg aan de politie die er staat.

Omdat voor mij de Koppenberg een geweldige klim is, ga ik daar dan heen om de rest van de koers te volgen. Doorkomst en een groot scherm. Parkeer op de Berchemweg N8 (bijvoorbeeld ter hoogte van café Koppenberg) en loop dan via de Meldenstraat en Steengat omhoog. Dan voel je gelijk wat de renners ook meemaken. Halverwege de klim moet je overigens van de kasseien af en verder omhoog via het weiland. Vorig jaar had Proximus bovenop bij het grote scherm klapstoeltjes geplaatst. Leuk souvenir.

Op zich moet het mogelijk zijn om na de doorkomst Koppenberg tijdig terug te zijn in Oudenaarde (Minderbroedersstraat) voor de finish.
Maar kan afhankelijk van het koersverloop ook tegenzitten.

Wat je zondag ook gaat doen, heel veel plezier en niet genieten is zondag onmogelijk.
1 april 2016 14:33
Mooie voorbeschouwing. Enige puntje. Ik zou Boom een ster geven in plaats van Terpstra.
1 april 2016 14:47
Na 200 km wacht dus het drieluik Kwaremont-Paterberg-Koppenberg, kort gevolgd door Steenbeekdries en Taaienberg. Ik denk dat er daarna maximaal nog 5 in aanmerking komen voor de zege. Maar laat ik eens een echte outsiders noemen : Dries Devenyns
1 april 2016 15:01
Dank -Erkanermaar1dewinnaarzijn - Ik ga zeker wat van jet tips gebruiken.
1 april 2016 15:33
Mijn sterretjes:

**** Cancellara
*** Sagan, Van Avermaet,
** Vanmarcke, Kwiatkowski
* Roelandts, Terpstra, Kristof, Boonen

Ook renners als Démare, Drucker, Stannard en Stybar kunnen mits een goeie dag dicht eindigen (maar niet winnen).
1 april 2016 15:41
Ik lees hier meermaals dat Van Avermaet niet meer in topconditie zou zijn. Hij was in GW nochtans maar een tikkeltje minder dan de drie sterkste mannen in koers, en dat terwijl hij twee dagen ervoor nog ziek was. Van Greg weten we trouwens dat hij zijn vormpiek erg lang kan aanhouden, dus ik verwacht er héél veel van zondag.
1 april 2016 16:10
Ik hoop op Sep.
1 april 2016 17:06
het gaat een mooiweer koers worden. waarschijnlijk grote groep met sprint.
kan maarzo demare of kristoff worden.
1 april 2016 17:13
Mads Pedersen, zo heet die Deen toch van Driedaagse De Panne, die gaat hem een keer winnen. Uiteraard dient Cancellara hem te winnen dit jaar want het is een groter renner dan Boonen, dit geldt ook voor PR, anders vindt er geschiedvervalsing plaats en dat moeten we niet willen mezzunnalle.
1 april 2016 17:16
Cancellara en sagan zijn topfavoriet,maar het word toch opletten voor mijn darkhorse stannard!!!.Heeft zich deze winter volledig toegelegd op het winnen van de RVV en Parijs-Roubaix.Heel anders getraind en is in topvorm!Hij steekt zich duidelijk weg,in MSR en E3 gewoon eventjes de benen getest,terwijl iedereen Thomas en Kwiatkowski verwacht als kopman bij sky.Thomas heeft andere doelen dit jaar en kwiatkowski zal de opeenvolging van hellingetjes niet aankunnen.Zijn gewoon 2 superknechten voor stannard,en dan vergeet ik nog rowe!!!Stannard werd hier duidelijk over het hoofd gezien bij de voorbeschouwing en de sterrenverdeling.
*****cancellara,sagan,stannard
****van avermaet,van marcke
***terpstra,stybar,boom
**benoot,roelandts,kristoff
*rowe,stuyven,keukeleire
1 april 2016 17:21
**********Cancellara, Sagan
*Vanmarcke, Stannard
1 april 2016 17:31
Ik hoop op Cancellara. Een mooier einde zal hij zich ook niet kunnen wensen. Ik denk ook dat zijn kansen in Vlaanderen om solo aan te komen, groter zijn dan in Roubaix. Je zag in 2014 al dat hij niet weg kon rijden van Vanmarcke en kompanen op Mons-en-Pévèle en Carrefour de l'Arbre. Uiteraard kan Cancellara die koers ook nog winnen, maar dan moet je al meer hopen op tactische vernuftigheid in de finale/pech van enkele concurrenten.

De kans dat Cancellara wegrijdt op de Oude Kwaremont, acht ik wel zeer reëel. De enige die dan mee kan, is Sagan. Die heeft toch echt wel indruk op me gemaakt in GW. Misschien dat Vanmarcke ook wel zijn wagonnetje kan aanpikken, maar die zal kansloos zijn tegenover die twee klasbakken in de finale.

Als Cancellara en Sagan wegrijden op de Oude Kwaremont, dan moet het denk ik gebeuren in de laatste vlakke kilometers. Een scenario zoals 2013, waarin Cancellara Sagan op het laatste stukje van de Paterberg nog uit het wiel kletste, lijkt me anno 2016 toch wel onwaarschijnlijk. Vooral omdat Sagan nog sterker is geworden, en in 2012 en vorig jaar al liet zien van de Paterberg te houden.

Ik hoop tot slot ook nog dat enkele mannen van de tweede lijn vroeg het bal openen. Maar ik vrees dat veel van dat soort mannen kansloos blijven wachten tot het moment ze er worden afgeknald. De enige die op een dergelijke manier ten onder willen gaan, zijn Benoot, Rowe, Stannard en wellicht een Kwiatkowski (ligt eraan of hij een iets mindere dag heeft). Ik hoop ook op Pippo, maar die zal wel weer te afwachtend koersen.
1 april 2016 17:49
Moeilijk inslapen op zaterdagavond, nerveus opstaan op zondagochtend, naar de bakker gaan en in de straten voelen dat er iets staat te gebeuren, hopen dat de tijd versnelt tot de live uitzending start: dat is er al 5 jaar niet meer bij. Geboren, getogen en woonachtig in Geraardsbergen moet ik nu jaarlijks afrekenen met die nachtmerrie die eens de Ronde van Vlaanderen was. En zelfs na 5 jaar is dat misselijkmakend gevoel nog helemaal niet gesleten, meer nog; de loze promo/priet praat van organisator Wim Van Herreweghe versterkt dat alleen maar.

Als organisator heb je perfect het recht om je eigen koers om zeep te helpen, maar breng dan wel correcte en eerlijke argumentatie aan. Wim & Wouter (Vandenhaute) hebben nooit kenbaar gemaakt dat geld de enige reden was voor de creatie van dit misbaksel. Als je holle leuzes als "de Vlaamse ardennen zijn het hart van de Ronde" (wie zegt dit en over welk grondgebied gaat het dan? Waarom is er dan gedurende 100 jaar nooit een start/aankomst in de Vlaamse ardennen geweest?), "verhogen van de spankracht" (ja dat was echt dringend nodig want het gebrek aan spankracht van de vorige versie van de ronde leidde tot tanende interesse bij toeschouwers, tv-kijkers en media) en "de meerderheid van de kijkers is nu gewonnen voor het nieuwe concept" (misschien toch maar best enkele internetpolls consulteren, Wim) maar blijft herhalen dat worden ze uiteindelijk wel als feit/argument aangenomen. En het is dan ook heel handig dat Wouter als eigenaar van Flanders Classics ook in de Raad van Bestuur zit bij de grootste krantenholding van het land. Het is verbazend en tegelijk ontluisterend welk forum de heren daar krijgen en hoe
kritiekloos het journaille de boodschap aanneemt.

Feit is dat na 4 pogingen gebleken is dat de Ronde zich stilaan achter de Waalse Pijl, Amstel en Luik mag het scharen in het rijtje van koersen met het flauwste en meeste voorspelbare verloop (vorig jaar was ietwat beter). Voor de echte topfavorieten is het nooit makkelijker geweest om de ronde naar hun hand te zetten: koersen hoeven ze niet; de huidige te zware finale fnuikt alle initiatief en vergemakkelijkt het controleren van wedstrijden mede omdat vluchters haast uit zichzelf terugvallen. Als je vroeger speculeerde op de Muur kon je wel eens bedrogen uitkomen; nu kunnen ze dat met een gerust hart doen omdat de Kwaremont & Paterberg te doorslaggevend zijn. Tussen de Pater en de aankomst wijzigt de wedstrijdsituatie niet meer; daar waar we vroeger op de glooiende wegen tussen de Bosberg en Meerbeke meermaals koerswendingen of een tactisch steekspel zagen (Criquielion, Bugno, Tchmil, Tafi, Boonen, Devolder, Nuyens). Uiteraard was niet elke editie op het oude
parcours een grand cru, maar in de 25 jaar dat is de ronde bewust bekijk heb ik nooit een periode van 3 jaar gekend dat het wedstrijdverloop bagger was.

Het was trouwens vrij absurd om vandaag in een interview met Wouter te lezen dat hij wil ijveren om in de toekomst de meer wereldtoppers (Nibali, Contador, ...) aan de start te krijgen. Op zich een nobel doel, maar wel compleet in tegenstrijd met de huidige finale die de pure kasseistampers veel te veel bevoordeeld. De lichtere (klim) types à la Argentin, Bartoli, Bettini, Sorensen, Dekker, Boogerd, Ivanov of Gilbert die vroeger wel een rol konden spelen, krijgen nu gewoon een oplawaai op die ruim 2km kasseien van de Kwaremont.

Dat moest me even van de lever.
1 april 2016 18:50
*handgeklap* *bis ! bis !* *we want more !* @ Gelei , +1001

Reacties zijn gesloten.