Voorbeschouwing: Ronde van Overijssel 2019

Voorbeschouwing: Ronde van Overijssel 2019

foto: RvO/Dick Soepenberg

vrijdag 3 mei 2019 om 21:00

Zaterdag gaat de Holland Cup verder met de derde manche van het jaar, de Ronde van Overijssel. In startplaats Rijssen zal – net als in de andere Holland Cup-wedstrijden – weer een sterk deelnemersveld op gang worden geschoten. Wie trekt Overijssels Mooiste dit jaar naar zich toe? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

De Ronde van Overijssel is in 2019 alweer toe aan haar 67ste editie, waarmee het één van de oudere wielerwedstrijden in Nederland is. En dat is te zien aan de erelijst. Hoeveel andere hedendaagse Nederlandse wielerwedstrijden kunnen nog meer zeggen Jan Janssen op de erelijst te hebben? De eerste Nederlandse Tourwinnaar kwam in 1960 op 20-jarige leeftijd als eerste aan in de straten van Rijssen: voor het Nederlandse wielerpubliek was het één van de eerste kennismakingen met de wielergrootheid.

In de jaren die volgden werd Janssen op de erelijst bijgestaan door coureurs als Rob Harmeling, Tristan Hoffmann, Gerben Karstens en Rudie Kemna. Deze renners wonnen de Ronde van Overijssel nog toen deze gecategoriseerd stond als een amateurwedstrijd. Arno Wallaard was in 2005 de eerste coureur die de Ronde van Overijssel won in de vorm zoals we hem nu kennen: met een 1.2-status op de UCI-kalender. Onder andere Robin Chaigneau, Kenny van Hummel, Reinardt Janse van Rensburg en Aidis Kruopis traden de afgelopen jaren in de voetsporen van Wallaard.

Laatste tien winnaars Ronde van Overijssel
2018: flag-nl Piotr Havik
2017: flag-dk Nicolai Brøchner
2016: flag-lt Aidis Kruopis
2015: flag-nl Jeff Vermeulen
2014: flag-be Dennis Coenen
2013: flag-nl Tom Vermeer
2012: flag-za Reinardt Janse van Rensburg
2011: flag-nl Wouter Haan
2010: flag-nl Job Vissers
2009: flag-nl Kenny van Hummel


Vorig jaar

Vorig jaar maakte de Ronde van Overijssel deel uit van de nieuw gevormde Holland Cup. Roompot-Oranje Peloton miste in deze wedstrijd aanvankelijk de slag, maar wist in volle finale met Jeroen Meijers, Nick van der Lijke en Tim Ariesen de aansluiting aan kop van de koers weer te maken, waarna er in de laatste tien kilometer 25 man overbleven die om de zege gingen strijden.

In deze groep zat ook Piotr Havik, die in de laatste lus wegreed uit de kopgroep en uiteindelijk met Harry Tanfield om de zege mocht sprinten. In een sprint-à-deux stoempte Havik zichzelf vervolgens naar de felbegeerde overwinning in de Ronde van Overijssel voor Tanfield. Enkele seconden later was het Max Kanter die naar de derde plaats sprintte: Roompot-Oranje Peloton bleef met lege handen achter.

Top-5 Ronde van Overijssel 2018
1. flag-nl Piotr Havik (BEAT)
2. flag-gb Harry Tanfield (Canyon Eisberg)
3. flag-de Max Kanter (Sunweb Development Team)
4. flag-au Michael Freiberg (Bennelong SwissWellness)
5. flag-nl Cees Bol (SEG Racing Academy)


Parcours

De Ronde van Overijssel telt in totaal 200 kilometers en laat het peloton het mooiste zien wat Overijssel te bieden heeft, van de Kuiperberg en de omgeving rondom Ootmarsum tot de Holterberg en de Sallandse Heuvelrug. De in het parcours opgenomen heuvels zijn niet zwaar genoeg om het kaf van het koren te scheiden, maar bieden wel kans aan de sterkere renners om zichzelf te tonen. Havik bewees het vorig jaar.

Als om 12.00 uur het startschot wordt gegeven bij het Parkgebouw in Rijssen, trekken de coureurs in oostelijke richting naar Oldenzaal, waar zij direct al de Tankenberg voorgeschoteld krijgen. Daarna is het Ootmarsum (bekend van enkele NK’s in het verleden) dat wordt opgezocht. Vlak daarvoor moet het peloton de Kuiperberg: met een lengte van 1,4 kilometer en een stijgingspercentage van 2,5% is deze beklimming niet de meest spectaculaire van Nederland, toch is daar met een premiesprint geld te verdienen.

Vervolgens wordt er naar Tubbergen gereden. In het verleden kreeg het peloton hier een aantal flinke klinkerstroken voor de kiezen, maar deze zijn dit jaar uit het parcours gehaald. Een aantal smalle passages tussen Tubben en Daarle waar de wind vrij spel heeft, zijn voor deze klinkerstroken in de plaats gekomen. Gaat dit voor een verandering in het parcoursverloop zorgen?

Als de coureurs een slagveld willen maken, waar moeten ze dat dan doen? Dat zal in de laatste honderd kilometer moeten gebeuren. Vorig jaar leek de beslissing al gevallen te zijn nog voor de Lemelerberg, toen een kopgroep van veertien man wegreed uit het peloton. In de bosachtige omgeving naar finishplaats Rijssen zullen ook onder andere de Apenberg en de Holterberg voor aanvallen en verschillen kunnen zorgen. Hoeveel man zullen bij aanvang van de twee finalelussen van 7,8 kilometer nog om de zege strijden?

Start: 12.00 uur
Finish: 16.50 uur


Favorieten

Roompot-Charles is in de Ronde van Overijssel dit jaar (net als vorig jaar) het enige ProContinental-team aan de start. Toch zal het niet de ploeg zijn waar alle andere op letten, in tegenstelling tot afgelopen seizoen. Niet Roompot-Charles is de te kloppen ploeg, maar SEG Racing Academy. De beste Nederlandse opleidingsploeg liet de afgelopen weken zien met meerdere coureurs in monsterlijke vorm te verkeren.

De vraag is in dit geval welke coureur er uitgespeeld moet worden. Aanvankelijk stonden Jordi Meeus en Alberto Dainese op de voorlopige startlijst in de Ronde van Overijssel, maar de ploegleiding besloot deze coureurs thuis te laten en met dezelfde ploeg als in Eschborn-Frankfurt U23 naar Overijssel te trekken. In dat geval is Kaden Groves dé topfavoriet. Groves is katterap en kan heuvels uitstekend verteren, hetgeen hem dit jaar al vier UCI-overwinningen opleverde en talloze ereplaatsen. Woensdag werd hij tweede, zaterdag hoopt hij een treetje hoger op het podium te staan. Renners als Jesper Rasch en Daan Hoole kunnen Groves in volle finale bijstaan en misschien zelf ook nog iets uitrichten.

Sprinter Alberto Dainese in actie – foto: Cor Vos

Het is duidelijk: het gaat moeilijk worden om SEG Racing Academy van de zege af te houden. Maar onmogelijk is het zeker niet. Kijk maar naar de Arno Wallaard Memorial, waar de succesploeg met lege handen achterbleef. Op welke namen moeten er dan gelet worden? Let dan vooral op Coen Vermeltfoort. De Alecto-coureur toonde zich de afgelopen maanden ijzersterk, kan de Overijsselse heuvels goed verteren en heeft zijn machtige sprint als wapen. Kan hij op tegen het geweld van SEG Racing Academy? Vermeltfoorts ploeg besloot na het recente overlijden van Robbert de Greef toch te starten in Overijssel en de Tol Dolmans Trofee van zondag.

Kan Nils Eekhoff dan op tegen het geweld van SEG Racing Academy? Het talent van de opleidingsploeg van Team Sunweb beantwoordde die vraag in de Tour de Bretagne woensdag met een volmondige ‘ja.’ In de laatste etappe sprintte de 21-jarige Nederlander naar een prestigieuze overwinning door Luca Mozzato en Lorrenzo Manzin voor te blijven.

Coen Vermeltfoort weet hoe gewonnen moet worden – foto: Cor Vos

Ook met Arvid de Kleijn moet serieus rekening gehouden worden. Waar Alecto de kaart-Vermeltfoort trekt, trekt Metec-TKH de kaart-De Kleijn. Aan het begin van het seizoen moest De Kleijn het nog een aantal keer afleggen tegen Vermeltfoort, maar de sprinter van Metec-TKH heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. Twee ritzeges in de Tour du Loir et Cher en de Tour de Normandie verder is de coureur uit Herveld klaar om Vermeltfoort te overtroeven én de trekker eens op Nederlandse bodem erover te halen. In de vorm van Stef Krul heeft het team van Michel Megens nog een joker in het team: als Krul in volle finale de ruimte krijgt, wordt hij niet meer teruggepakt.

Niet alleen de sprinters zien kansen in de Ronde van Overijssel, ook aanvallers zullen hun kansen schoon ruiken. Piotr Havik reed vorig jaar in volle finale met een aanval de volledige kopgroep kapot, om vervolgens Harry Tanfield aan de finish te vloeren. De BEAT-coureur verkeert in uitstekende vorm de afgelopen weken en dus mag zijn aanval in volle finale dan ook verwacht worden. Laten ze Havik nog een keer rijden? Als de sprintersploegen naar elkaar kijken, dan misschien wel. Renners als Dion Beukeboom en Rory Townsend zullen daar dan ook van mee willen profiteren. Townsend werd afgelopen weekend nog derde in de Rutland-Melton Cicle Classic.

Piotr Havik wil zijn titel prolongeren – foto: BEAT Cycling Club / Nick Kidman

En wat dan met Roompot-Charles? Als enige ProContinental-team aan de start zullen zij druk voelen om de koers te controleren en te winnen, maar de ploeg neemt naar Rijssen niet de coureurs mee die het Groves, Vermeltfoort of De Kleijn in een sprint het vuur na aan de schenen kunnen leggen. Het team zal dus aan moeten vallen om te winnen; taak dus om de koers hard te maken. Renners als Elmar Reinders, Oscar Riesebeek en Sjoerd van Ginneken zullen daar niet vies van zijn. Maar krijgen zij ook de ruimte?

Tenslotte is er nog een blik aan buitenlandse rappe mannen dat wel rap, maar net niet rap genoeg is om het de sprinters moeilijk te maken. Alex Richardson, Joshua Huppertz, Jelle Donders en Alexander Krieger sprokkelen top-10-plaatsen bij elkaar in UCI-koersen, maar winnen zelden. Als zij willen winnen, zullen ze ten aanval moeten trekken om het vervolgens in een klein groepje af te maken. Huppertz en Richardson bewezen in het verleden al hoe het moet in de Arno Wallaard Memorial. Zaterdag krijgen zij een nieuwe kans op Nederlandse wegen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Kaden Groves
*** Coen Vermeltfoort, Arvid de Kleijn
** Piotr Havik, Nils Eekhoff, Elmar Reinders
* Rory Townsend, Alex Richardson, Alexander Krieger, Stef Krul

Update: Rory Townsend rijdt de Tour de Yorkshire

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Fraai zal het weer in Overijssel zaterdag niet worden, zwaar wel. De temperatuur van 10 graden Celcius, gepaard met liefst negen millimeter aan verwachte regen zal voor een natte en koude koers zorgen. De wind lijkt met een kracht van twee op de schaal van Beaufort dan weer mee te vallen. De Ronde van Overijssel wordt live uitgezonden op RTV Oost en via een livestream op Podium.tv. De uitzendingen beginnen om 15.00 uur.


Dit artikel delen:

10 Reacties

Romāns Vainšteins 2 mei 2019 om 08:11

Op deze foto mist net de koek

bilthoven 2 mei 2019 om 09:24

Edit: Dank, is inmiddels aangepast

Willie 2 mei 2019 om 12:19

Helaas, Roompot kan ook in koersen van dit kaliber geen afmakers opstellen.

Verweggistan 2 mei 2019 om 13:17

Daarom snap ik ook niet dat ze Wippert en Vermeltfoort weg hebben gedaan. Leuk dat aanvallen, maar als dat niet lukt heb je nog een sprinter achter de hand.

Mwielerfan 2 mei 2019 om 17:29

Echt tragisch, ze zouden hier iedereen weg moeten kunnen rijden. Het failliet van deze ploeg en de leiding wat betreft tactische keuzes

Martino87 2 mei 2019 om 20:20

Of Andre Looij, die was jong en reed goede uitslagen in de sprints…

zanderl 2 mei 2019 om 13:06

Kleine toevoeging, de klinkers zullen vanaf dit jaar niet meer worden aangedaan, door werkzaamheden liggen deze er nu zo goed bij dat dit geen verschil meer maakt in de koers.

bergop 2 mei 2019 om 17:35

Edit: Klopt! We hebben het aangepast

FritsvanHoefelen 2 mei 2019 om 20:31

Ze doen de Sallandse Heuvelrug weer verkeerdom

trickstuff 3 mei 2019 om 07:08

Eerst zijn de heuvels, niet zwaar genoeg om het kaf van het koren te scheiden, en een stukje verder kunnen onder andere de Apenberg en de Holterberg toch voor verschillen zorgen.
Vreemd, die willekeur.

Headlines

Materiaalzone

Populair