Voorbeschouwing: Ronde van Luxemburg 2019
foto: Cor Vos (archief)
woensdag 5 juni 2019 om 17:00

Voorbeschouwing: Ronde van Luxemburg 2019

De Giro d’Italia mag dan voorbij zijn, het wielerseizoen duurt nog een tijdje. Een groot deel van het peloton denkt al aan de Tour de France, maar sommige renners zijn gebrand op winst in de Ronde van Luxemburg (5-9 juni). Wie volgt Andrea Pasqualon op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

In het Sportjournaal zullen geen flarden te zien zijn van de Ronde van Luxemburg. Sterker nog: we mogen ons gelukkig prijzen als überhaupt live-beelden beschikbaar zijn. Maar de Skoda-Tour de Luxembourg – zoals de koers officieel heet – heeft wel een rijke geschiedenis. Komende woensdag begint namelijk alweer de 79e editie van de vijfdaagse rittenkoers. In 1935 kwam men op het idee om een meerdaagse wielerwedstrijd door Luxemburg te organiseren. De eerste (eind)winnaar kwam ook uit het Groothertogdom: Mathias Clemens.

Het was ook zeker niet de laatste keer dat de latere politicus (ja, Clemens zat van 1946 tot 1951 in het Luxemburgse parlement) ‘zijn’ Ronde van Luxemburg won. In 1936, 1937 en 1939 mocht hij eveneens de bloemen in ontvangst nemen. Niet lang na zijn vierde eindzege brak de Tweede Wereldoorlog uit, waardoor de carrière van Clemens (en van zoveel anderen) tot stilstand kwam. Toch wist de Luxemburger in 1947 nog voor een laatste keer te zegevieren. Met vijf eindzeges is de inmiddels overleden Clemens nog altijd recordhouder.

Michel Cornelisse is een van de Nederlandse eindwinnaars – foto: Cor Vos

De Luxemburgse wielerfans mochten dus juichen voor Mathias Clemens, maar later ook voor Jean Goldschmit, Jean Kirchen (de grootvader van ex-prof Kim Kirchen), de in eigen land aanbeden Charly Gaul en Edy Schütz. De laatste thuiswinnaar is nog altijd Fränk Schleck in 2009. Luxemburg leverde in totaal 21 eindwinnaars af, geen enkel ander land doet beter. Al scoren de Belgen (zeventien) en Nederlanders (tien) het traditioneel ook goed in Luxemburg.

Zo zien we bij het afstruinen van de erelijst de namen van Arie den Hartog, de betreurde Bert Oosterbosch, Jelle Nijdam, Steven Rooks, Corendon-Circus-ploegleider Michel Cornelisse en Maurits Lammertink. Maar ook die van Louison Bobet, Freddy Maertens, Bernard Hinault, Frank Vandenbroucke, Lance Armstrong (nee, deze zege is de Amerikaan niet afgepakt), Thomas Voeckler en Greg Van Avermaet. Wie de Ronde van Luxemburg wil winnen, moet kortom van goeden huize komen.

Fränk won ooit de Ronde van Luxemburg, Andy niet – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars flag-lu Ronde van Luxemburg
2018: flag-it Andrea Pasqualon
2017: flag-be Greg Van Avermaet
2016: flag-nl Maurits Lammertink
2015: flag-de Linus Gerdemann
2014: flag-dk Matti Breschel
2013: flag-de Paul Martens
2012: flag-dk Jakob Fuglsang
2011: flag-de Linus Gerdemann
2010: flag-it Matteo Carrara
2009: flag-lu Fränk Schleck


Vorig jaar

Matteo Carrara (2010) was lange tijd de laatste Italiaanse winnaar van de Ronde van Luxemburg, maar de oud-renner van Vacansoleil kreeg vorig jaar een opvolger met Andrea Pasqualon. De heuvelsprinter van (nu) Wanty-Gobert beleefde de week van zijn leven. Het begon allemaal in de tweede etappe naar Schifflange, aangezien Pasqualon op een hellende aankomst naar de ritzege én de leiderstrui wist te sprinten.

foto: Cor Vos

Daar bleef het niet bij, want in de daaropvolgende etappe richting Differdange stond wederom geen maat op Pasqualon. Hierdoor begon de man uit Bassano del Grappa als leider aan de slotrit met aankomst in de gelijknamige hoofdstad Luxemburg, al was het verschil met zijn naaste belager – de Sloveen Jan Tratnik – slechts zeven seconden. Pasqualon bleek echter geen kind te hebben aan de renner van CCC Sprandi Polkowice, waardoor we de Italiaan mochten opschrijven als winnaar van de 78e editie van de Ronde van Luxemburg.

Top-5 Ronde van Luxemburg 2018
1. flag-it Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert)
2. flag-si Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice)
3. flag-lu Pit Leyder (Leopard Pro Cycling)
4. flag-es Eduard Prades (Euskadi-Murias)
5. flag-de Alexander Krieger (Leopard Pro Cycling)


Parcours

Hoe we de Ronde van het Luxemburg het beste kunnen omschrijven? Laten we zeggen dat het een paradijs is voor de puncheurs. De vijfdaagse rittenkoers begint traditioneel met een proloog in het centrum van hoofdstad Luxemburg. Vervolgens staan enkele explosieve etappes op het menu, waar met seconden zal worden gegoocheld. Met minuten wordt nooit gesmeten in Luxemburg.

Woensdag 5 juni, proloog: Luxemburg – Luxemburg (2,1 km)

In het centrum van Luxemburg-stad verzamelen de wielerfans zich andermaal voor de proloog van de Ronde van Luxemburg. Voor de winst zullen risico’s moeten worden genomen, maar haastige spoed is zelden goed. Zeker voor de kandidaat-eindwinnaars, die nog wel enkele etappes krijgen om het verschil te maken.

Het parcours is bijzonder technisch, met dank aan de vele bochten, smalle passages en keitjes onderweg. Na ruim één kilometer volgt nog een bijzonder steil klimmetje: de Breedewee (350 meter aan 15,1%, maximaal 18%). Na de top is het nog vijfhonderd meter tot de finish, waar de leiderstrui voor het oprapen ligt.

Start: 19.00 uur (eerste renner)
Finish: 21.03 uur (laatste renner)

Donderdag 6 juni, etappe 1: Luxemburg – Hautcharage (191,3 km)

De eerste rit-in-lijn brengt de renners van Luxemburg naar Haucharage, een plaats in de gemeente Käerjeng waar verder weinig over te vertellen valt. Maar over de etappe des te meer, die gaat constant op en af. Er staan met de Holtz (2,7 km aan 5,2%), de Boulaide (2,5 km aan 4,9%) en Mecher (800 meter aan 7,5%) meerdere klimmetjes op het menu.

Na Mecher is het echter nog ver tot de aankomst, waardoor de sprinters mogen hopen op de overwinning. Zeker omdat het officiële klimwerk achter de rug is, al gaat het in de laatste honderd kilometer constant op en af. Lastig, maar niet onoverkomelijk. In de finale gaat het lichtjes naar beneden, goed voor een razendsnelle finish.

Start: 13.06 uur
Finish: 17.15-17.52 uur

Vrijdag 7 juni, etappe 2: Steinfort – Rosport (168,6 km)

Op vrijdag staan wellicht minder hoogtemeters op het menu, maar de finale is ditmaal lastiger met de Roudenhaff (1,7 km aan 5,4%), de Michelsbierg (2,1 km aan 8%) en de Boursdorf (1,3 km aan 4,7%). Deze beklimmingen liggen allemaal in de laatste veertig kilometer van de etappe, die eindigt in Rosport.

Vooral de Michelsbierg is een echte smeerlap, met maximale uitschieters tot 13%. Na deze klim is het nog 16,4 kilometer tot de meet, terwijl het na de Boursdorf nog 13,5 kilometer is. De finale is dan weer relatief vlak, al ligt vlak voor de streep nog een steil muurtje. Dat belooft spektakel!

Start: 13.03 uur
Finish: 16.42-17.15 uur

Zaterdag 8 juni, etappe 3: Mondorf-les-Bains – Diekirch (178,7 km)

De rit van vrijdag was al pittig, maar wat dan te denken van de etappe van zaterdag? Tussen startplaats Mondorf-les-Bains – gelegen aan de Franse grens – en finishplek Diekirch is het klimmen geblazen. Mondorf-les-Bains is overigens de woonplaats van… de gebroeders Schleck! De oud-renners zullen ongetwijfeld nog wel een kijkje nemen bij de start.

Fränk won overigens zelf ooit in Diekirch, in het jaar dat hij zich tot eindwinnaar kroonde. Het geeft wel aan wat de renners vandaag te wachten staat. Na ruim zeventig kilometer begint het met de Medernach (2,2 km aan 6,6%), gevolgd door de Beaufort (2,9 km aan 6,7%), Vianden (4,5 km aan 6,1%) en Fléibur (3 km aan 7,2%).

Greg Van Avermaet maakt het zegegebaar in Diekirch – foto: Cor Vos

Maar dat is nog niet alles, want na de Fléibur (met zijn top op 45 kilometer van de finish) gaat het verder richting de Herrenberg, die ruim twee kilometer lang is aan 6,6%. Eenmaal op de top is het nog 18,7 kilometer naar Diekirch, waar men niet zal finishen op een vlakke weg. De laatste kilometer loopt ook bergop.

Start: 13.03 uur
Finish: 17.06-17.45 uur

Zondag 9 juni, etappe 4: Mersch – Luxemburg (176 km)

De Ronde van Luxemburg begint traditioneel met een proloog, maar eindigt steevast met een pittige etappe naar de hoofdstad van het Groothertogdom. Wie nog een gooi wil doen naar de eindzege, kan dat doen op de Pabeierbierg (825 meter aan 9%, maximaal 14%), met recht en reden dé scherprechter van deze slotetappe.

In de laatste twaalf kilometer beklimmen de renners deze helling maar liefst viermaal, waardoor het recept simpel is: klimmen, dalen, klimmen, dalen, klimmen, dalen en nog één keer klimmen. De etappe finisht namelijk ook op de Pabeierbierg. Wie explodeert daar naar de ritzege?

Start: 11.37 uur
Finish: 15.37-16.14 uur


Favorieten

Er staat dit jaar geen enkele WorldTour-ploeg aan de start van de Ronde van Luxemburg. Net als vorig seizoen, toen de ronde werd gedomineerd door Wanty Groupe-Gobert, Cofidis en Direct Energie. Deze ProContinentale formaties zullen ook nu de wedstrijd kleuren, zo is toch de verwachting. Want wie de beste renners heeft…

Niki Terpstra is een van de blikvangers bij Total Direct Energie – foto: Cor Vos

We beginnen bij Total Direct Energie. De Franse equipe is klaar voor de strijd, zoveel is zeker. Zo domineerde de olieploeg recent nog het Circuit de Wallonie. Thomas Boudat mocht de handen in de lucht steken, maar moest daarvoor wel uitgebreid Anthony Turgis (vijfde) en Niki Terpstra (derde) bedanken. Beide renners speelden namelijk een cruciale rol in zijn overwinning. Boudat is er niet bij in Luxemburg, in tegenstelling tot Turgis en Terpstra.

Het is vooral uitkijken naar de jonge Turgis, die bezig is aan een uitstekend seizoen. De 25-jarige puncheur uit Bourg-la-Reine zal vooral worden herinnerd aan zijn tweede plaats in Dwars door Vlaanderen, al is het maar omdat Mathieu van der Poel die koers uiteindelijk won. Maar Turgis is na zijn tweede plek niet stil blijven zitten, integendeel. Zo werd hij knap vierde in de Vierdaagse van Duinkerke.

Anthony Turgis klopt op zijn stuur van frustratie – foto: Cor Vos

Turgis is explosief, rap en stuurvaardig. Kwaliteiten die van pas komen in de nerveuze finales in Luxemburg. Terpstra is in dat opzicht een tegenpool van Turgis. De ervaren Nederlander is eerder een diesel, die het moet hebben van zijn vermogen, taaiheid en koersintelligentie. Kwaliteiten die eveneens van pas komen in die o zo nerveuze finales in Luxemburg.

Terpstra zal niet moeten wachten tot de laatste kilometer, maar bij een zware koers is hij iemand om in de gaten te houden. Iemand die wel kan gokken op zijn sprint, is Jonathan Hivert. De 34-jarige Fransman heeft inmiddels een heel mooie erelijst bij elkaar gefietst. Zo won Hivert dit seizoen nog de GP Miguel Indurain. Tot slot kan Total Direct Energie nog rekenen op Angelo Tulik, de nummer zes van vorig jaar in Luxemburg.

Andrea Pasqualon is de titelverdediger – foto: Cor Vos

Conclusie: Total Direct Energie is dé te kloppen ploeg in de Ronde van Luxemburg. Maar er zijn nog kanshebbers, zoals Andrea Pasqualon. De Italiaan hoopt zijn titel te prolongeren. Vorig jaar wist hij zijn eindzege glans te geven met twee ritzeges. Dit jaar staat de (heuvel)sprinter nog droog, maar wie weet zorgt Pasqualon deze week voor de ommekeer. Hij kan onder meer rekenen op een sterke Frederik Backaert aan zijn zijde.

Dan naar Cofidis. De Franse ProContinentale formatie presteerde de voorbije edities goed met Anthony Perez, die ook dit jaar weer van de partij is. Het zal eveneens moeten komen van Jesús Herrada. De Spaanse puncheur begon 2019 uitstekend met winst op Mallorca, maar hij reed sinds Luik-Bastenaken-Luik slechts twee eendaagse wedstrijden De grote vraag is: wat kunnen we verwachten van Herrada?

Jesús Herrada begon het seizoen met een overwinning – foto: Cor Vos

Over puncheurs gesproken, let ook op Mauro Finetto en Julien El Farès. De Italiaan liet dit seizoen al mooie dingen zien, maar moest wel vroegtijdig opgeven in de Vierdaagse van Duinkerke. Hoe is het nu met de doorgewinterde prof? Zijn Franse concurrent El Farès koerst al een eeuwigheid in het peloton (hij beleefde zijn doorbraak in de Tirreno-Adriatico van 2009, wat vliegt de tijd!), maar is nog altijd gevaarlijk. Beide renners koersen voor Delko Marseille Provence.

Turgis, Terpstra, Herrada… Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit het met de Luxemburgers? De grootste naam – Bob Jungels – is er niet bij, maar toch maakt een thuisrijder kans op de overwinning. De 22-jarige Pit Leyder stond vorig jaar nog op het podium, achter Pasqualon en Jan Tratnik. Een knappe prestatie, maar het brengt ook de nodige druk met zich mee. De beloftevolle renner van Leopard moet dit jaar namelijk bevestigen.

We hebben de topfavorieten inmiddels behandeld, maar houd ook rekening met Alexander Krieger (de nummer vijf van vorig jaar), Justin Jules, man in vorm Baptiste Planckaert, Pieter Weening, de Euskadi-Murias-tandem Enrique Sanz en Óscar Rodríguez, Kevin Geniets en Corendon-Circus-renners Jimmy Janssens en Gianni Vermeersch. Maar de Ronde van Luxemburg is ook een ronde waar talenten tot bloei komen. Wie we in de gaten moeten houden? Jonas Rutsch en Emil Vinjebo.


Sprinters

Andrea Guardini is een van de weinige sprinters aan het vertrek – foto: Cor Vos

Het is de komende dagen ook uitkijken naar de spurters, die wellicht twee kansen zullen krijgen op dagsucces. De eerder genoemde Pasqualon, Sanz, Jules en Krieger kunnen zich zeker plaatsen, maar ze krijgen concurrentie van Eduard Michael Grosu, Andrea Guardini en de talentvolle Joshua Huppertz.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Anthony Turgis
*** Andrea Pasqualon, Jesús Herrada
** Pit Leyder, Anthony Perez, Jonathan Hivert
* Niki Terpstra, Baptiste Planckaert, Alexander Krieger, Julien El Fares

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en tv

De renners beginnen de Ronde van Luxemburg onder zeer aangename weersomstandigheden. Een graad of negentien, geen neerslag en een zeer matige zuidwestenwind. De rest van de week is het een stuk wisselvalliger. De gemiddelde temperatuur zal schommelen rond de twintig graden, maar de kans op regen is aanzienlijk.

De wedstrijd is niet live te zien via Eurosport of Sporza, maar de koers wordt wél uitgezonden door Motomediateam. Op WielerFlits kun je uiteraard terecht voor een Volg Hier.


RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
3 juni 2019 07:31
Philip Walsleben wint em :)
3 juni 2019 07:35
En 'good old' Svein Tuft wint de proloog!
    3 juni 2019 16:08
    dit is een sprintersproloog en niet eentje voor de diesels
    4 juni 2019 11:48
    Ook niets voor de sprinters. Gaudin (Total) won in 17 en 18.
3 juni 2019 07:39
Alle gekheid op een stokje, verbaast me dat de WF redactie Baptiste Planckaert niet opneemt in de voorbeschouwing. Die is al een gans jaar goed bezig en recent weer sterk in Circuit de Wallonie - 2de en in de tang van Total team en gisteren nog winnaar in Rund um Koln. En vierde in Marcel Kint een week geleden,...

Die mag je opschrijven voor het podium volgens mij...
    3 juni 2019 21:27
    Hij staat erin, toch? Of is hij later toegevoegd na jouw (terechte) tip?
    4 juni 2019 13:47
    Haha, ja, WF heeft 'man in vorm' Justin Jules van hetzelfde team vervangen door Baptiste Planckaert!

    En toegevoegd aan de poll...
3 juni 2019 08:00
Er staat dat de proloog 2,1 km is maar ook het volgende:

Na precies 1,86 kilometer volgt nog een bijzonder steil klimmetje: de Breedewee (350 meter aan 15,1%, maximaal 18%). Na de top is het nog vijfhonderd meter tot de finish, waar de leiderstrui voor het oprapen ligt.

Te steil voor Terpstra om de proloog te winnen? Hoop renners zullen op hun normale fiets starten neem ik aan.
    3 juni 2019 08:09
    Bij elkaar opgeteld kom ik dan op 2,7km.
3 juni 2019 08:24
Edit: Klopt helemaal!
3 juni 2019 11:17
Doet Jimmy Engoulvent niet mee?
    3 juni 2019 21:02
    Haha, bij deze proloog denk ik ook altijd meteen aan good old Jimmy Engoulvent!
3 juni 2019 11:49
"De laatste thuiswinnaar is nog altijd Fränk Schleck: de wederhelft van de broertjes Schleck was de beste in 2009."

Dus Fränk is de echtgenoot van zichzelf en zijn broer?
    3 juni 2019 19:38
    Wat ik mij dan altijd afvraag, wanneer jullie zo'n foutje hebben ontdekt in die stukkies tekst hier, zitten jullie dan helemaal voldaan achter zo'n schermpie nog een nippie van 1 of andere sophisticated duur wijntje te nemen?
    3 juni 2019 22:34
    @ Gilberto: Ander i.p.v. andere, of dure wijn i.p.v. duur wijntje. Pick one.
    Nee, blikje cola. Cheers!
Terpstra is toch wel flink achteruit gegaan, van grootse klassiekers winnen in 1 jaar naar een pct ploeg waar je wat aanharkt in .1 wedstrijden
    3 juni 2019 19:56
    Toch nog .HC hier maar dat mogen ze ook wel eens heroverwegen met dit veld
3 juni 2019 14:38
Al jaren een mager deelnemersveld. Die van de Ronde van Noorwegen was beter.
Voorheen was dit wel een aardige wedstrijd. Verkeerde plek op de kalender?
    3 juni 2019 16:07
    Dauphine (alle WT), Hammer (10x WT) en Franse koers (2 Franse WT). Plus een hele zwik renners op TDF hoogtestages.
3 juni 2019 19:09
Winnaar in 2014: Matti Breschel. Nu 5 jaar later is hij nog prof wielrenner maar daar is alles mee gezegd. Presteert zelf niets meer, is knecht voor anderen.
3 juni 2019 19:56
Linus Gerdemann, goh..
3 juni 2019 20:24
De proloog van de ronde van Luxemburg waar ze dan een livestream hebben met 1 camera aan de meet, met het geluid van de Luxemburgs sprekende speaker op de achtergrond en dan proberen te ontdekken wie er finishen en wat hun tijd is. En Engoulvent die dan weer wint :)
3 juni 2019 21:26
Engoulvent is tegenwoordig helaas ploegleider...
4 juni 2019 11:57
Anthony Perez ook toegevoegd aan de startlijst.
5 juni 2019 11:58
W52 FC Porto met Alarcon aan de start, geniaal.

Reacties zijn gesloten.