Voorbeschouwing: Ronde van Guangxi 2017
donderdag 19 oktober 2017 om 08:00

Voorbeschouwing: Ronde van Guangxi 2017

Donderdag start in China de laatste WorldTour-wedstrijd van het seizoen. De Ronde van Guanxi is een gloednieuwe wedstrijd die meteen mag debuteren op het hoogste wedstrijdniveau. Wie zullen er in deze gloednieuwe koers op de voorgrond treden? WielerFlits blikt vooruit.

De Ronde van Guangxi wordt dit jaar voor het eerst verreden. Eerder maakte de Ronde van Peking deel uit van de WorldTour. Tussen 2011 en 2014 werd die etappekoers vier keer verreden. Twee keer wist Tony Martin de eindzege te veroveren. Beñat Intxausti en Philippe Gilbert schreven de andere twee edities op hun naam.

Guangxi is een autonome regio in het zuiden van China, grenzend aan Vietnam. Het is een bergachtige regio. Vooral in het noordoosten kom je veel bergen tegen. De naam ‘Guang’ is te vertalen als ‘uitgestrektheid’ of ‘expansie’. De regio kent veel toerisme. Met name de stad Guilin is een trekpleister vanwege de rijke historie en cultureel erfgoed. Het is te bezien of er volgende week ook veel wielertoeristen op Guangxi afkomen.

Parcours
Donderdag 19/10 : Etappe 1: Beihai – Beihai (107,4 km):
De eerste etappe heeft een start en finish in Beihai, een van de snelst groeiende steden ter wereld. Het parcours bestaat uit twee grotendeels vlakke ronden van 53,7 kilometer. In het parcours zit twee keer de Guantou Hill. Deze beklimming van de derde categorie, mag geen problemen vormen voor de sprinters.

Vrijdag 20/10 – Etappe 2: Qinzhou – Nanning (156,7 km):
De tweede rit gaat richting de hoofdstad van de regio Guangxi. De route naar Nanning verloopt over twee gecategoriseerde klimmen. De aankomst is lastig en lijkt geschikt voor de puncheurs.

Zaterdag 21/10 – Etappe 3: Nanning – Nanning (125,4 km):
Weer een lokaal circuit, dit maal in de hoofdstad van de regio. Vier rondes van 31,4 kilometer en de winnaar is bekend. In het parcours zit Liusha Road, de enige hindernis van de dag. Een nieuwe massasprint lijkt voor de hand te liggen.

Zondag 22/10 – Etappe 4: Nanning – Nongla (151 km):
Op zondag krijgen we een relatief vlakke etappe die eindigt met een steile klim van de eerste categorie. De aankomst ligt op Nongla Scienic Area, op 472 meter hoogte. Wie zet hier een eerste stap richting de eindzege?

Maandag 23/10 – Etappe 5: Liuzhou – Guilin (212,2 km):
Als we een koninginnenrit moeten kiezen dan is die keuze snel gemaakt. De langste etappe van deze zesdaagse rittenkoers voert het peloton maandag over vier gecategoriseerde beklimmingen. De renners krijgen een totaal van 2473 hoogtemeters voor de kiezen. Het begint eenvoudig met twee klimmen van de derde categorie, vervolgens moet er een klim van de derde categorie bedwongen worden met als slotstuk de Jinzhu Hill van de eerste categorie. Na een lange maar snelle afdaling is het nog ongeveer twintig kilometer naar de streep. Gaan we een vroege vlucht voor de zege zien strijden of gaan de favorieten er mee aan de haal?

Dinsdag 24/10 Etappe 6: Guilin – Guilin (168 km):
De slotetappe wordt in Guilin verreden. Onderweg bevinden zich nog twee obstakels van formaat. Yanshan Hill, van de tweede categorie, is de laatste beklimming van de dag. Gaat iemand hier nog iets proberen in de hoop het algemeen klassement op de schop te gooien?

Favoriet
De nieuwbakken WorldTour-koers kan rekenen op een nette bezetting met een mooi aantal grote namen. Er staat 16 WorldTour-teams aan de start. Enkel AG2R La Mondiale en FDJ ontbreken.

Als we iemand tot topfavoriet moeten bestempelen is het wel de nummer twee van de Ronde van Lombardije, Julian Alaphilippe. De renner van Quick Step Floors was de beste na een ongenaakbare Vincenzo Nibali. Op dit parcours zal hij ook goed uit de voeten kunnen en kan hij rekenen op de steun van een sterke ploeg.

Is Alaphilippe de te kloppen man? – foto: Sirotti

Er staan in China ook de nodige Nederlanders aan de start. Sky heeft Wout Poels geselecteerd. De Limburger beschikt over de kwaliteiten om op dit parcours mee te doen voor een plaats op het podium. Sky kan ook rekenen op Mikel Landa, die zijn laatste wedstrijddagen zal afdraaien in het tenue van Sky. In Lombardije haalde hij de finish niet, maar kan de Bask hier afscheid nemen in stijl? Een andere kans op Nederlands succes komt van Bauke Mollema. Namens Trek-Segafredo zal de Groninger jagen op een goede klassering.

Kan Poels zijn kwaliteiten tonen? – foto: Sirotti

Bij Sunweb staat een goede ploeg op de startlijst. Wilco Kelderman zal zijn pijlen richten op het klassement terwijl ook Michael Matthews goede zaken kan doen met etappezege(s). Bij de Zuiderburen zal hoopvol worden gekeken naar Ben Hermans van BMC. Hermans kende een uitstekend voorseizoen met goede resultaten in de Ronde van Valencia en twee etappezeges en de eindoverwinning in de Ronde van Oman. In de derde etappe van de Ronde van Polen kwam Hermans zwaar ten val. Hij keerde goed terug met een tiende plaats in de Ronde van Emilië als voorlopig hoogtepunt. Kan hij zijn seizoen in stijl afsluiten? Namens BMC zou ook Nicolas Roche een rol van betekenis kunnen spelen.

Ben Hermans kende een goed voorseizoen – Foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Bij Lotto-Soudal kunnen we kijken naar Tim Wellens en Thomas De Gendt. De aanvalslustige Belgen zullen ongetwijfeld voor de etappezeges strijden en kunnen zo mogelijk kort komen in het klassement. Bij de Australische Orica-Scott formatie is Jack Haig de vooruitgeschoven man. De Australiër maakte al indruk dit seizoen met een overwinning in Polen en en sterke Vuelta.

Jack Haig wist te winnen in Polen – foto: Sirotti

Een andere renner die een goede indruk maakte eerder dit seizoen is Jakob Fuglsang. De Deen van Astana won het Critérium du Dauphiné maar viel uit in de Tour de France. In Canada hervatte Fuglsang zijn seizoen maar zonder succes. In de Ronde van Almaty wist hij wel een etappe te winnen. Kan hij in China iets moois laten zien? Astana beschikt ook over Dario Cataldo. De Italiaan mag met rugnummer één starten.

Kan Fuglsang zijn seizoen in stijl afsluiten? – Foto: Sirotti

UAE Team Emirates vaardigt een goede selectie af naar China. Met Matej Mohoric en Valerio Conti beschikken ze over twee jonge renners die goed uit de voeten kunnen op dit parcours. Mohoric won onlangs nog een etappe in de Vuelta en de Hong Kong Challenge. Koersen in China is hem dus niet vreemd. Conti wist vorig jaar een etappe te winnen in de Vuelta. Dit jaar reed hij de Giro en was hij een paar keer erg dichtbij een etappezege. Kan Valerio Conti zijn kwaliteiten tonen op de Chinese wegen?

Andrey Amador

Andrey Amador – Foto: Sirotti

Het Spaanse Movistar komt met Andrey Amador naar China. De Costa Ricaan kan rekenen op een sterke ploeg. Met de gebroeders Herrada en Dayer Quintana beschikt de ploeg over voldoende klimmerscapaciteiten. Een echte topfavoriet ontbreekt bij Movistar. Ze zullen dus aanvallend moeten koersen. Bij Cannondale-Drapac is het kijken naar wat Hugh Carthy en Lawson Craddock kunnen doen. Namens Bora-Hansgrohe staan Leopold König en Gregor Mühlberger aan het vertrek. König kende een zeer ongelukkig seizoen. De zondag geëindigde Ronde van Turkije was de eerste koers die hij dit seizoen uit wist te rijden. Kan hij met een mooi resultaat in China vertrouwen tanken voor het nieuwe seizoen?

Sprinters
De Chinese meerdaagse kent meerdere kansen voor sprinters. Op wie moeten we letten tijdens de vlakke etappes? Matthews is al even genoemd, maar laten we ook Fernando Gaviria niet vergeten. De sprinter van Quick Step Floors maakte dit seizoen een sterke ontwikkeling door na zijn toch al goede debuutjaar 2016. Zijn grote uitdager in China lijkt Dylan Groenewegen. LottoNL-Jumbo komt met één doel naar China: etappes winnen. De selectie lijkt geheel afgestemd op de rappe Amsterdammer. Kan hij het waarmaken?

Groenewegen maakt het zegegebaar in de Tour of Britain – foto: Alex Whitehead/SWpix.com

De andere groter uitdager is Caleb Ewan van Orica-Scott. In de Tour of Britain wist de Australiër de andere twee meermaals achter zich te laten. Kan hij in China hetzelfde doen? Naast Groenewegen staan ook Moreno Hofland (Lotto-Soudal) en Wouter Wippert (Cannondale-Drapac) aan het vertrek. Laatstgenoemde kan rekenen op een sterke ploeg met Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle en Sep Vanmarcke. Bij Team Sky is Danny van Poppel de sprinter van dienst.

Zien we een juichende Ewan in China? – foto: Sirotti

De ploeg van Mollema zal zich met Giacomo Nizzolo ook in de sprints gaan mengen. Dimension-Data rekent op Ryan Gibbons in de vlakke ritten. Voor UAE Team Emirates moet Marko Kump het doen. Kump was al een aantal keer dicht bij een mooie overwinning. Kan hij op de valreep nog een mooie zege boeken?

Sonny Colbrelli

Sonny Colbrelli – foto: Sirotti

Bij Bahrain-Merida is het kiezen geblazen. Met Sonny Colbrelli en Niccolo Bonifazio staan er twee mannen op de startlijst die zich kunnen manifesteren in de massasprint. Bij Bora-Hansgrohe wordt de kaart Pascal Ackermann getrokken. Kan de jonge Duitser zijn eerste profzege binnen hengelen? Een andere jonge Duitse sprinter is Max Walscheid (Sunweb). Mag hij voor eigen kans sprinten of is het ‘alle ballen op Matthews’?

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Julian Alaphilippe
*** Wout Poels, Ben Hermans
** Bauke Mollema, Jack Haig, Jakob Fuglsang
* Andrey Amador, Wilco Kelderman, Valerio Conti, Tim Wellens

[poll id=”622″]

Website organisatie

Deelnemerslijst

Weer & TV
De coureurs kunnen rekenen op mooi weer in Guangxi. Het kwik zal tussen de 25 en de 30 graden Celsius stijgen. Het blijft waarschijnlijk ook droog. Om de koers live te volgen kun je uiteraard terecht op WielerFlits voor een Volg Hier. De wedstrijd is in Nederland niet op televisie te zien.

RIDE Magazine
33 Reacties
Sorteer op:
17 oktober 2017 09:11
Hoi, misschien is het handig om de juiste data te gebruiken
17 oktober 2017 09:12
Hier staan toch wel wat toppers op de startlijst. Ik ben wel benieuwd naar de sprintduels tussen de "next generation", Gaviria, Ewan en Groenewegen.
17 oktober 2017 09:24
Amador is op het allerlaatste moment opgeroepen. Ik zie van Movistar eerder Jesus Herrada hier met een leuk afscheidscadeau op de proppen komen. Conti een ster en Landa niet lijkt me ook wat vreemd. Matthews toch ook wel een kanshebber in mijn ogen.
17 oktober 2017 09:36
Kan toch best nog een interessante ronde worden gezien het parcours en de deelnemers. Jammer dat het nergens op tv te zien is, zelfs niet bij de 'home of cycling' Eurosport
17 oktober 2017 09:37
Matthews misschien wel de grootste kanshebber, eens met Noud89. Klimt over dit soort heuvels gewoon mee verwacht ik (hebben we gezien in Luik, waar de heuvels volgens mij niet veel minder zijn). Daarnaast kan hij her en der boni's sprokkelen.
17 oktober 2017 09:53
Zou Ilja Gort weten dat hij in het logo is opgenomen?

Motivatie en frisheid gaan hier de doorslag geven. Renners met slechts een half seizoen in de benen gaan de dienst uit maken.
17 oktober 2017 10:18
"De tweede rit gaat richting de hoofdstad van de regio Guangxi. De route naar Nanning verloopt over twee gecategoriseerde klimmen. De aankomst is lastig en lijkt geschikt voor de puncheurs."

Op grond waarvan is dit voor de puncheurs? Als ik het profiel zie zal het hooguit wat oplopend zijn. Hebben jullie een profiel van de laatste 3 km?
17 oktober 2017 10:19
@ Spartacus,

Wil jij hier 's nachts voor je bed uit gaan om te kijken dan? Dan ben je een van de weinigen, vermoed ik.
17 oktober 2017 10:27
´s Nachts? De etappes eindigen 's ochtends Nederlandse tijd.
17 oktober 2017 10:37
Profiel laatste 3km tvm: https://zweeler-652334.c.cdn77.org/images/profiles/2017/Tour_of_Guangxi/LaatstekmsEtappe2.jpg

Puncheurs lijkt me wel overdreven met gemiddeld nog geen 3 procent. Maar wellicht dat Matthews hier in het voordeel gaat zijn tov de echte sprinters als Ewan, Gaviria en Dylan.
17 oktober 2017 12:15
Beñat's back! Toch nog een reden om dit rondje een beetje te volgen, en de profielen zijn ook zo slecht nog niet.
17 oktober 2017 13:15
@tvm Nee, maar ik zou het dan op mijn eigen gekozen tijd op Eurosport Player terug kunnen kijken
17 oktober 2017 13:38
Behoorlijk deelnemersveld zeg! Maar wie is er nog fris, en heeft er nog goesting? Mollema is vaker goed geweest aan het einde van het seizoen, ver weg. Ik ga voor Bauke!
17 oktober 2017 14:31
De profielen zo slecht nog niet ? Misschien net aan de 500 meter hoog eentje van die molshopen, rondje voor de snelle mannen.
17 oktober 2017 14:35
Dus je kiest als ploeg voor China ipv Turkije opvallend.
Zullen denk ik forse start bedragen daar krijgen of een mooie gratis vakantie voor de ploegen daarna. Anders zie ik niet in waarom je niet als ploeg dichter bij huis wilt blijven.
17 oktober 2017 15:38
Mooi dat er WT ronde terug is in China. Fantastische regio ook waar ze doorheen fietsen.
17 oktober 2017 23:57
Die WT rondjes stellen ook geen reet meer voor. Stop gewoon na Lombardije en laat dit soort rondjes links liggen. Voegen niets toe.
18 oktober 2017 01:15
Oh, niet live op TV.... Meende dat ik die Belg en Karsten Kroon tijdens Lombardije nog heb horen klagen over dat ze dan zo vroeg op moesten bij deze wedstrijd. Waarbij Karsten helemaal enthousiast was en dit geen probleem vond en onze Belgische vriend na wat aandringen van Kroon dit toch ook maar geen probleem vond....
18 oktober 2017 07:56
Dat was hainan, niet deze
18 oktober 2017 07:57
Ploegen starten hier en masse want velon. En dat is Turkije niet
18 oktober 2017 08:39
Als je dit wil pushen moet je het ook uitzenden.
18 oktober 2017 10:30
Ha ha ha! Cols van de EERSTE categorie?!? De 'bergen' in deze ronde zijn niet meer dan heuveltjes die de 500m (!) niet overstijgen. Het lijkt mij dat hier ergens niet goed gaat: OF met de toekenning van scores aan de cols OF met de profielen.
18 oktober 2017 10:57
Wie weet wie er gaat sprinten bij BORA? Is het Ackermann of Pelucchi? Die laatste lijkt namelijk goed in vorm, maar hierboven wordt Ackermann genoemd..
18 oktober 2017 12:27
Wow het deelnemersveld is echt honderdmiljoen keer beter dan in Turkije... lijkt mij een duidelijk sein van de renners en ploegen over de invulling van de WT wedstrijden.
18 oktober 2017 12:46
@sstijnntje

Lijkt mij eerder dat hier het grote geld wordt overgemaakt als startgeld en Turkije no geen dubbeltje wilde betalen.

Reacties zijn gesloten.