Voorbeschouwing: Ronde van Drenthe 2017
Bovenop de VAM-berg, de scherprechter - foto: Bart Pijper
zaterdag 11 maart 2017 om 08:00

Voorbeschouwing: Ronde van Drenthe 2017

Nadat vorig weekend met de Ster van Zwolle het Nederlandse wielerseizoen geopend is, staat zaterdag in Drenthe de eerste Nederlandse 1.1-koers van het jaar op het programma. De relatieve afstand tussen het vertrek vanuit De Tamboer en de finish op de Alteveerstraat in Hoogeveen is minimaal, maar een ommetje door de provincie zorgt ervoor dat de Ronde van Drenthe meer dan tweehonderd kilometer bedraagt. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Ronde van Drenthe werd in 1960 opgericht door Albert Achterhes, vandaar dat de officiële naam van deze koers Albert Achterhes Profronde van Drenthe is. De wedstrijd wordt tegenwoordig georganiseerd door zijn dochter Femmy van Issum (76). De Ronde van Drenthe was de eerste decennia een prestigieuze amateurklassieker. In 1972 kreeg het met Hennie Kuiper een grote naam op de erelijst. In 2005 kreeg de koers van de UCI een 1.1-status. Dat zorgde ervoor dat de erelijst een stuk internationaler werd. Van de zeven buitenlanders op de erelijst, boekten zes hun overwinning na 2005. Dat had er een meer kunnen zijn, ware het niet dat de Italiaan Maurizio Biondi zijn zege in 2009 moest inleveren na een positieve plas.

Hoewel het overwegend vlakke parcours voor doorgewinterde profs geen problemen moet opleveren, eindigt de Ronde van Drenthe niet zo heel erg vaak in een massasprint. Meestal weten groepen of groepjes renners uit de greep van het met sprinters gevulde peloton te blijven. Ook vorig jaar was dat het geval. LottoNL-Jumbo had met Dylan Groenewegen de grote topfavoriet in huis. Hij belandde in de finale in een groep van twintig renners, maar had geen enkele ploegmaat bij zich. Roompot-Oranje Peloton buitte het numerieke overtal uit, waarna Jesper Asselman solo aankwam.

Asselman pakte op zijn verjaardag de eerste zege van 2016 voor Roompot- foto: Rudie Ottens

Laatste tien winnaars
2007: flag-nl Martijn Maaskant
2008: flag-nl Coen Vermeltfoort
2009: flag-nl Kenny van Hummel*
2010: flag-it Alberto Ongarato
2011: flag-nl Kenny van Hummel**
2012: flag-nl Bert-Jan Lindeman
2013: flag-se Alexander Wetterhall
2014: flag-be Kenny Dehaes
2015: flag-be Edward Theuns
2016: flag-nl Jesper Asselman
* Maurizio Biondi werd later op doping betrapt, waarna hij zijn zege moest inleveren.
** In 2011 bestond de Ronde van Drenthe eenmalig uit een tweedaagse.

Parcours
De route van de Ronde van Drenthe voert al jaar en dag over de Drentse keien. Dit jaar liggen er onderweg elf stroken, waarbij de laatste op dik zeventig kilometer van de streep ligt. Sinds 2001 heeft de provincie van de hunebedden bovendien de beschikking over de VAM-berg; een voormalige vuilnisbelt in Wijster die net na de eeuwwisseling is geasfalteerd. Met 56 meter boven zeeniveau is dit het hoogste punt van Drenthe. Deze beklimming (300 meter aan 6,3%) is vijf keer opgenomen in het parcours.

Na een neutralisatie vanuit De Tamboer, begint de koers 4,5 kilometer later net buiten Hoogeveen. Nog geen tien kilometer verderop is het peloton aan de voet van de eerste keer VAM-berg, die iedereen door een haakse bocht bijna vanuit stilstand moet nemen. Na de afdaling maken de renners een klein ommetje, om zeven kilometer later opnieuw de VAM-berg te beklimmen. Daarna zet men koers naar Emmen. Onderweg daar naartoe volgt de eerste keienstrook. Na Emmen gaat het via Valthe en Buinen naar Gieten, bekend van de jaarlijkse Superprestige-cross. Ook op dit traject liggen een aantal kasseistroken.

In Gieten is het keerpunt. Daarna gaat het via onder meer Borger, Schoonoord, Orvelte en Westerbork terug naar Wijster. Op dit deel van de route liggen de laatste vijf keienstroken. Eenmaal in Wijster zet het peloton koers naar de geasfalteerde vuilnisbelt van de Vuilnis Afvoer Maatschappij (VAM, vandaar de VAM-berg). In een tijdsbestek van veertien kilometer moeten de renners drie keer deze helling overleven. Vaak grijpen aanvallers het klimmetje aan om de sprinter overboord te kieperen. Na de laatste keer VAM-berg – op 34 kilometer van het einde – gaat het in een rechte lijn naar Hoogeveen, waar nog twee en een halve omloop liggen te wachten van in totaal zo’n twintig kilometer.

Favorieten
Er staan in Hoogeveen maar liefst vijf oud-winnaars aan de start. Dat is vrij bijzonder, zeker voor een koers als de Ronde van Drenthe. Twaalf jaar (!) geleden was het Marcel Sieberg (nu Lotto Soudal) die in een groep met negen de beste was. Acht jaar terug stond er geen maat op Coen Vermeltfoort, die in de heuvelzone wegreed en vervolgens met meer dan een minuut voorsprong solo aankwam. In 2012 versloeg Bert-Jan Lindeman in een sprintje met twee verrassend Guillaume Boivin. Twee jaar later was Lindeman weer mee in een groepje met vier, maar toen zag hij Kenny Dehaes winnen. Last but not least is ook titelverdediger Asselman van de partij. Wie voegt zich bij dit rijtje?

**** flag-nl Pim Ligthart

foto: Marcel Koch

De druk voor de overwinning ligt deze editie bij Roompot-Nederlandse Loterij. De ProContinentale-ploeg brengt een sterk achttal aan de start, waarbij vrijwel iedereen een rol kan spelen én mee kan doen voor de overwinning. De grootste troef voor de mannen van Michael Zijlaard is kopman Pim Ligthart. De voormalig Nederlands kampioen is binnengehaald om voor overwinningen te zorgen. Het parcours moet Ligthart zeker aankunnen. Met zijn snelle benen kan hij zowel in een kleine als in een grote groep toeslaan.

*** flag-nl Bert-Jan Lindeman & flag-be Sean De Bie  

foto: Sirotti

Wanneer Bert-Jan Lindeman door Hoogeveen fietst, zullen mensen hem vooral aanmoedigen bij zijn voornaam. Bert-Jan komt namelijk uit de streek. Hij is geboren in Assen, de hoofdstad van Drenthe. Hij woont nog steeds in de regio en kent het gebied op zijn duimpje. Dat de renner van LottoNL-Jumbo hier altijd goed is, bewijzen zijn resultaten de laatste jaren. Vorig jaar was de Drent niet van de partij, maar in de drie voorgaande seizoenen stond hij elke keer op een ander podiumtreedje. Het strijdplan van zijn ploeg is aanvallen, wat Lindeman op het lijf geschreven is.

foto: Marcel Koch

Lotto Soudal is de andere WorldTour-ploeg aan het vertrek. Zij brengen voor deze koers een uitgebalanceerde groep renners mee naar Drenthe. Mocht het op een sprint uitdraaien, rekenen de Belgen op Kris Boeckmans,  al wist hij na zijn zware val in de Vuelta a España 2015 nog niet te winnen. Mochten aanvallers de kans krijgen, dan moet Sean De Bie op de afspraak zijn. Hij kan winnen in een klein groepje. Bovendien is het oppassen voor Jasper De Buyst, die de laatste weken goed op dreef is. Hij zou zijn eerste profzege kunnen boeken.

** flag-no Amund Grøndahl Jansen, flag-be Kenny Dehaes & flag-nl Jesper Asselman

Amund Grøndahl Jansen – Foto: LottoNL-Jumbo

Mocht het toch op een spurt uitdraaien, dan zal de enige Nederlandse WorldTour-formatie waarschijnlijk de kaart trekken van Amund Grøndahl Jansen. De 22-jarige Noor was bij de beloften vooral sprintaantrekker van zijn land- en ploeggenoot Kristoffer Halvorsen, maar Grøndahl Jansen kan ook zelf koersen afmaken. Hij is sterk genoeg om – in z’n eentje of in een groepje – een bres te slaan en beschikt over killersinstinct om het daarna af te ronden. LottoNL-Jumbo is een van de twee WorldTour-teams en zal er alles aan doen om zich niet naar de slachtbank te leiden.

foto: ©Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Wanty-Groupe Gobert heeft een mooie troef voor de zege in Drenthe. Kenny Dehaes wist hier al eens te winnen en kan in Hoogeveen vertrouwen op zijn sterke spurt. Dat de 32-jarige Belg niet te beroerd is om zijn sprint op te offeren en mee te springen met aanvallers, bewees hij al in 2014. In dienst van Lotto Soudal kroop hij in het kielzog van Lindeman en consorten. Na de heuvelzone over de VAM-berg bleven vier renners over, waaronder Dehaes. De afloop kennen we inmiddels en dus weet de Belg dat hij moet anticiperen als de koerssituatie daarom vraagt. Zijn ploeggenoot Mark McNally werd vorig jaar tweede en kan eveneens meespringen met vluchtpogingen.

foto: Marcel Koch

Zoals gezegd beschikt Roompot-Nederlandse Loterij over meerdere renners die in Drenthe een rol van betekenis kunnen spelen. Sjoerd van Ginneken kan dat via de vroege vlucht, terwijl de eerdergenoemde Ligthart, Taco van der Hoorn en thuisrijders Elmar Reinders en Berden de Vries in de finale kunnen wegspringen. Mocht het al samenkomen, dan hebben ze óók nog Raymond Kreder en oud-winnaar Coen Vermeltfoort achter de hand voor een sprint. Jesper Asselman mogen we natuurlijk eveneens niet vergeten. Hij kan net zoals vorig jaar, toen Asselman op zijn verjaardag won, in de finale uitpakken.

*flag-gb Chris Opie, flag-dk Lasse Norman Hansen, flag-be Boris Vallée & flag-dk Nicolai Brøchner

Chris Opie

foto: Sirotti

Een massasprint in Hoogeveen is ondanks het scenario van de voorbije jaren natuurlijk niet uitgesloten. Er staan dan ook een aantal snelle mannen aan het vertrek. Een van die heren is Christopher Opie. De 29-jarige Brit weet wat het is om te koersen in ons land, want hij reed in 2010 en 2011 in dienst van een Nederlandse amateurploeg. Onze landgenoten hoeven in het bijzijn van Opie dan ook geen plannetje te smeden, want Opie kan alles prima verstaan. Vorig jaar won de renner van het continentale Bike Channel Canyon de sprint van de tweede groep.

foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Aqua Blue Sport is een nieuwe, Ierse ProContinentale formatie. Met Peter Koning rijdt er dit weekend in Drenthe één Nederlander, die we als outsider mogen aanmerken. Met Brits kampioen Adam Blythe hebben ze bovendien een snelle man in hun midden die de koers in een sprint met een grote groep kan afronden. Mocht er in de finale toch een klein vluchtersgroepje ontstaan, dan is de kans groot dat Lasse Norman Hansen daarbij zit. De 25-jarige Deen is de laatste weken goed op dreef na een sterke winter in het Zesdaagse-circuit. Norman Hansen toonde zijn aanvalsdrift afgelopen zondag nog in Dwars door West-Vlaanderen, al had hij de pech dat winnaar Jos van Emden en Silvan Dillier toen al gevlogen waren.

Boris Vallée – foto: Sirotti

In België staat Boris Vallée al jaren te boek als een groot talent. Al op 19-jarige leeftijd maakt hij zijn profdebuut bij Lotto Soudal, maar de chemie om langer dan twee jaar met elkaar door te gaan ontbrak. Inmiddels rijdt de 23-jarige Vallée voor het tweede jaar op rij in dienst van Fortuneo-Vital Concept en is hij in Drenthe de sprinter met dienst. Hoewel hij afgelopen seizoen in de Tour de Wallonie zijn eerste profzege boekte, is er van een echte doorbraak nog altijd geen sprake. Ook als hij de Ronde van Drenthe wint zal men daar niet snel van spreken, maar Vallée kan in Hoogeveen wel beginnen aan zijn lang voorspelde opmars in de wielerwereld. Als het in een massasprint eindigt, zal hij op de voorposten zijn.

Brøchner op het podium (rechts) van de Ster van Zwolle in 2016 – foto: Topcompetitie/Léon van Bon

Een renner die hier voor een verrassing zou kunnen zorgen, is Nicolai Brøchner. De Deen van Riwal kende vorig jaar een seizoen met enkele mooie resultaten, en presteert bovendien vaak goed op Nederlandse bodem. Vorig jaar werd hij nog derde in de Ster van Zwolle en de Arno Wallaard Memorial. De 23-jarige Brøchner is een renner die zowel mee zal willen glippen in de aanval en wanneer het meezit, behoort een hoge klassering tot de mogelijkheden.

Outsiders
Er staat een mooi deelnemersveld aan de start in Hoogeveen. Door het ontbreken van een echte topfavoriet, zijn er talloze renners die kunnen winnen. Met Stijn Devolder brengt Vérandas Willems-Crelan een tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen aan de start en met de rappe Aidis Kruopis heeft het ook een troef voor de sprint. Aqua Blue Sport kan ook Leigh Howard als troefkaart gebruiken. Gazprom-RusVelo komt met Sergey Lagutin naar Drenthe, maar heeft Alexey Tsatevich, Nikolay Trusov en vooral Roman Maikin achter de hand voor de sprint.

Nippo-Vini Fantini rekent op sprinter Nicolas Marini en Sport Vlaanderen-Baloise beschikt over de snelle Edward Planckaert. Bovendien geven alle Nederlandse continentale ploegen acte de présence in Hoogeveen. Fabio Jakobsen (vorige week nog winnaar van de Ster van Zwolle) staat aan het vertrek namens SEG Racing. Johim Ariesen (Metec-TKH) won vorige maand in de Portugese rittenkoers Volta ao Alentejo (2.1) nog een sprint tussen de profs. Ook Destil-Piels en in iets mindere mate Delta Cycling Rotterdam hebben een sterk team samengesteld. Zijn zij in staat om te verrassen?

Wat kan Jakobsen tussen de profs? – foto: Léon van Bon / Topcompetitie

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pim Ligthart
*** Bert-Jan Lindeman & Sean De Bie
** Amund Grøndahl Jansen, Kenny Dehaes & Jesper Asselman
* Chris Opie, Lasse Norman Hansen, Boris Vallée & Nicolai Brøchner

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Vrouwen

World Tour Ronde van Drenthe - Chantal Blaak wint in Hoogeveen voor Gracie Elvin en Trixi Worrack - Anna van der Breggen 4e maar wel nieuwe leidster World Tour vrouwen

Lukt het Blaak opnieuw? – foto: Rudie Ottens

Op grotendeels hetzelfde parcours als de mannen, werken de vrouwen een 152 kilometer lange WorldTour-wedstrijd af. Marianne Vos (WM3) is de bekendste naam op de deelnemerslijst. Zij moet het onder meer opnemen tegen titelverdedigster Chantal Blaak, wereldkampioene Amalie Diederiksen en Amy Pieters (Boels-Dolmans). Ook de Annemiek van Vleuten (Orica-Scott), Kirsten Wild (Cylance) vrouw in vorm Lucinda Brand en Ellen van Dijk (beiden Sunweb) zijn van de partij. De buitenlandse concurrentie komt met name van Chloe Hosking (Alé Cipollini), Lisa Brennauer, Elena Cecchini (Canyon//SRAM), Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla) en de Belgische Jolien D’Hoore (Wiggle High5).

Deelnemerslijst vrouwen (ProCyclingStats)

Weer en tv
Er wacht het peloton in Drenthe zaterdag een redelijk mooie dag. Het kwik stijgt tot twaalf graden Celsius, al zeggen de voorspellingen wel dat er ’s middags regendruppels kunnen vallen. De wind waait met drie Beaufort vanuit het zuiden. Hoewel de windrichting in de tweede helft van de koers gunstig gezind is voor waaiers, is de wind zelf waarschijnlijk niet sterk genoeg. De koers is zoals elk jaar weer te zien op RTV Drenthe. Om 14.00 begint de uitzending (Ziggo kanaal 703 en KPN 503).

[poll id=”450″]

[poll id=”449″]

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
9 maart 2017 14:33
Een mooi deelnemersveld en ik ben dan ook zeker van plan om zaterdag zelf even te gaan kijken. Zin in.

Plus erg veel respect voor "de koningin van Drenthe" dat ze al ruim 25 jaar de drijvende kracht is achter deze koers.
9 maart 2017 14:53
LNH.
9 maart 2017 16:53
Misschien Gijs van Hoecke
9 maart 2017 17:08
Hoop dat LTJ met al die aanvallers de koers gaan maken!
10 maart 2017 00:53
Zeker een mooi deelnemersveld. Meestal is het echt zoeken naar bekende namen afgezien van de Nederlandse ploegen, maar dit is zeker niet verkeerd. Roompot zal de koers wel moeten gaan dragen met zo'n line-up.
10 maart 2017 02:42
Hopen op mooi weer. Een middagje VAM-berg is altijd leuk. Plus gratis lunch.
10 maart 2017 09:54
zeker voor deze koers een mooie bezetting met p-n en de tirenno de 3e koers om zaterdag middag te volgen.
10 maart 2017 11:16
Geen Gijs van Hoecke op de VAM-berg, want hij ontbreekt in de opstelling van TLJ.
10 maart 2017 11:20
@kelderfan volgens mij staat hij wel in de opstelling hoor ;)
10 maart 2017 11:36
LottoNLJumbo Cycling‏:
11/03 - Ronde van Drenthe:
@TolhoekAntwan; BertjanLindeman; @FlorisDeTier; @SLammertink (2/2); :
@koenbouwman; @Twan_Castelijns; @GroendahlJansen; @KeizerMartijn (1/2).
@jvh93 TLJ weet 't kennelijk beter.;)
10 maart 2017 11:39
Dan hebben ze toch gekozen voor lammertink ipv van hoecke blijkbaar, hoop dat lammertink dan eens een keer iets kan laten zien aangezien ze met van hoecke toch wel meer kans hadden gehad in mijn ogen
10 maart 2017 17:08
@jvh93
Wat mij betreft heb je helemaal gelijk; maar hopelijk kan Lammertink eens uitpakken.
10 maart 2017 21:14
Zin aan! Koers door mijn achtertuin. Ik gok op Lindeman.
10 maart 2017 22:06
Mooi om mannen en vrouwen hier te combineren. Bravo
10 maart 2017 22:31
@zeurwiggo
Ja mee eens, maar echt in het zonnetje worden ze nou ook niet gezet. Een sterrenverdeling zou ook wel leuk zijn. Ik snap dat een eigen voorbeschouwing niet realistisch is maar dat zou pas echt mooi zijn.
11 maart 2017 01:04
Bij deze dan een sterrenverdeling:
*** D'Hoore
** Blaak, Wild
* Hosking, Vos, Brand
Niet dat ze een kans maakt op de overwinning, maar Longo Borghini start ook in Drenthe als World Tour leider (ze zou eigenlijk deze week in Valencia koersen). Mocht zij geen punten pakken, dan kan Brand of Van Vleuten (4e en 5e in Strade Bianche) dmv een podiumplek de leiding overnemen.

Reacties zijn gesloten.