Voorbeschouwing: Ronde van Burgos 2017

Door , dinsdag 1 augustus 2017 om 06:30
Voorbeschouwing: Ronde van Burgos 2017

Er zijn legio voorbereidingskoersen in aanloop naar de Vuelta a España, die over een kleine drie weken van start gaat. Een klassieke opwarmingswedstrijd vindt begin augustus plaats: de Vuelta a Burgos (1-5 augustus). Naast een mogelijkheid als renner om de benodigde koersritme op te doen, is het ook een prestigieuze wedstrijd om te winnen. Wie volgt Alberto Contador op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Net na de Tweede Wereldoorlog besloot de provincie Burgos dat het tijd was om een eigen wielerronde in het leven te roepen. Dit initiatief hield uiteindelijk maar twee jaar stand. De Vuelta a Burgos raakte in de vergetelheid, tot er in 1980 opnieuw een poging werd gewaagd een meerdaagse rittenkoers te organiseren. Sindsdien heeft de wedstrijd een vaste plek op de kalender verworven en heeft het enkele fraaie namen op de erelijst mogen plaatsen met Pedro Delgado (1991), Zwitsers Alex Zülle (1992) en Tony Rominger (1996), Abraham Olano (1998) en Nairo Quintana (2013 en 2014).

Marino Lejarreta

Marino Lejarreta won maar liefst viermaal in Burgos – Foto: Sirotti

In de afgelopen vijftien jaar was de complete ‘Spaanse’ wereldtop aan het feest met Alejandro Valverde (2003 en 2009), Iban Mayo (2006), Samuel Sánchez (2010), Joaquím Rodríguez (2011), Daniel Moreno (2012) en Alberto Contador (2016). De recordhouder met vier eindoverwinningen is echter een andere vaandeldrager van het Spaanse wielrennen: Marino Lejarreta. De klimmer zegevierde maar liefst viermaal: in 1986, 1987, 1988 en 1990.

Laatste tien eindwinnaars 
2008: flag-es Xabier Zandio
2009: flag-es Alejandro Valverde
2010: flag-es Samuel Sánchez
2011: flag-es Joaquím Rodríguez
2012: flag-es Daniel Moreno
2013: flag-co Nairo Quintana
2014: flag-co Nairo Quintana
2015: flag-ee Rein Taaramäe
2016: flag-es Alberto Contador

Parcours
Etappe 1: Burgos – Burgos (151 km)

In de eerste etappe mag er al direct vuurwerk verwacht worden tussen de klassementsrenners. Er zal niet meteen met minuten gegooid worden, maar de finish naar het kasteel van Burgos is niet te onderschatten. De laatste kilometer stijgt aan een gemiddelde van dik 5%, en is daarmee voer voor de puncheurs. Het wegdek kruipt bij momenten zelfs naar de 10% en gaat over een smalle, deels met kleine klinkers bezaaide weg.

Etappe 2: Oña – Belorado (153 km)

Rit twee vormt één van de twee mogelijkheden voor de sprinters in dit peloton. Deze 153 kilometer lange etappe naar Belorado kent in het begin nog enkele te overwinnen hoogtemeters met de Portillo de Busto, maar de daaropvolgende 128 kilometer gaan over glooiende wegen. De finish loopt licht bergaf, wat een spectaculaire ziedende spurt moet opleveren tussen mannen als Armindo Fonseca, Matteo Trentin, Carlos Barbero en Nederlander Jetse Bol.

Etappe 3: Ojo Guareña – Picón Blanco (173 km)

Normaliter is de etappe naar Laguinas de Neila dé rit waar het algemeen klassement wordt opgemaakt. De beslissing kan dit jaar echter al vallen in de derde etappe naar de 1486 meter hoge Picón Blanco. Onderweg moeten er al vijf gecategoriseerde beklimmingen worden afgewerkt, alvorens de zeer steile slotklim aan te vatten. Deze negen kilometer lange Picón Blanco kent een gemiddelde stijgingsgraad van ruim negen procent, met stroken die regelmatig naar de 17 procent kruipen. Terrein voor de pure klimmers met andere woorden.

Etappe 4: Bodegas Nabal – Ciudad Romana de Clunia (147 km)

De klassementsrenners krijgen in de vierde etappe de mogelijkheid om op adem te komen, na de intense strijd op de flanken van de Picón Blanco. De 147 kilometer lange etappe naar Romana de Clunia is, voor Spaanse begrippen, grotendeels vlak. Toch is het niet mogelijk de finale op halve kracht af te werken. De laatste kilometers naar Ciudad Romania De Clunia lopen nog gevoelig omhoog, wat een explosief einde van de rit kan opleveren.

Etappe 5: Comunero de Revenga – Lagunas de Neila (136 km)

Als de beslissing nog niet is gevallen op de Picón Blanco, dan zal er een apotheose plaatsvinden op de flanken van Lagunas de Neila. Deze ruim veertien kilometer lange klim is al sinds jaar en dag scherprechter in de Ronde van Burgos en staat inmiddels synoniem voor het wielrennen in de regio. Dit jaar is geopteerd voor een eenvoudigere aanloop naar de slotklim met slechts drie voorafgaande hellingen. De beklimming naar Lagunas de Neila wordt dit jaar echter van een andere kant beklommen. De eerste tien kilometer zijn nog redelijk schappelijk aan een gemiddelde van zo’n 6%. Van de laatste vier kilometer gaan er echter drie omhoog aan maar liefst 11%. Uitdagend genoeg om de klassementsleider van zijn troon te stoten.

Favorieten

Kan Mikel Landa zijn status als topfavoriet waarmaken?

Aangezien de Vuelta a Burgos al decennia een speeltuin is gebleken voor de beste Spaanse klimmers in het peloton, mag Mikel Landa eigenlijk niet ontbreken op de erelijst. De sierlijke klimmer van Sky, een geboren Bask, is op papier de beste klimmer in dit veld. Dit liet hij zien in de afgelopen Tour, waarin hij bij momenten sterker leek dan zijn kopman Chris Froome en slechts één seconde tekort kwam voor het podium. Hij zal deze wrange nasmaak ongetwijfeld willen doorspoelen met winst in Burgos. Aangezien het klassement opgemaakt zal worden op de twee aankomsten bergop, is Landa dé grote favoriet om met de eindzege aan de haal te gaan. De Vuelta a Burgos zal daarnaast nostalgische gevoelens oproepen: het was in 2011 dat Landa in deze koers zichzelf uit de anonimiteit reed met een indrukwekkende ritzege op Lagunas de Neila, na de hele klim op kop te hebben gereden voor eigenlijke kopman Samuel Sanchez. Het is voor de bergkoning in de voorbije Giro wel te hopen dat hij zijn vorm nog een weekje kan doortrekken na een al zwaar seizoen.

De enige man die een Landa in topvorm partij kan bieden, is Miguel Angel Lopez. Dat de nog altijd maar 23-jarige Colombiaan de nieuwe superster aan het wielerfirmament is, liet hij vorig jaar zien met de eindzege in de Tour de Suisse en winst in Milaan-Turijn. De klimmer van Astana heeft echter ook vaak last van het pechduiveltje op de schouder. Afgelopen seizoen viel zijn eerste grote ronde, de Vuelta, in het water door een valpartij. In de voorbereiding op 2017 kwam de Colombiaan opnieuw zwaar ten val, met een gebroken linkerscheenbeen tot gevolg. Het kostte hem de eerste zes maanden van het wielerseizoen, en tot overmaat van ramp viel hij als titelverdediger uit de afgelopen Tour de Suisse met een gebroken duim. Lopez is echter weer fit en bewees dit met winst op de zware Kitzbüheler Horn in de Ronde van Oostenrijk. Als hij erin slaagt op de fiets te blijven, dan is de klimgeit een grote favoriet voor de eindzege.

Marc Soler wordt beschouwd als de toekomst van het Spaanse wielrennen – Foto: Sirotti

Een Ronde van Burgos zonder Movistar, is geen Ronde van Burgos. De Spaanse brigade is ook dit jaar uiteraard weer van de partij. Niet met oud-winnaars Alejandro Valverde en Nairo Quintana, maar met een selectie jonge en vooral hongerige wolven die willen laten zien het kopmanschap aan te kunnen. Blikvanger is wellicht het grote Spaanse talent Marc Soler, die dit seizoen al indruk heeft gemaakt in de rondes van Catalonië (3e) en Zwitserland (8e). Ook oud-winnaar Daniel Moreno staat aan het vertrek. De inmiddels 35-jarige Spanjaard is de laatste twee jaar wat weggezakt. Ondanks het feit dat hij niet meer het niveau haalt van zijn jaren bij Katusha, is hij met zijn klimvermogen en explosiviteit nog altijd een gevaarlijke klant in dit soort rondjes. Naast Soler en Moreno kunnen jonge talenten als de Ecuadoriaan Richard Carapaz, tweede in de voorbije Route du Sud, en Ruben Fernandez ver geraken.

Kan Julian Alaphilippe na een moeilijke periode aanknopen met een goed resultaat?

Quick-Step Floors zakt eveneens met een sterke ploeg naar Burgos af. De Belgische formatie heeft met Julian Alaphilippe en de jonge Spanjaard Enric Mas twee bijzonder hete ijzers in het vuur. Alaphilippe zal deze ronde gebruiken als opstapje richting de Vuelta. Hij zal zich, na enkele maanden inactiviteit na een knieoperatie, bergop willen tonen. Wellicht speelt de formatie Mas uit als kopman voor het klassement. De 22-jarige Spanjaard, samen met Soler een van de parels van het Spaanse wielrennen, reed dit jaar al meer dan verdienstelijk in rondes van één week. Mochten zowel Alaphilippe als Mas niet voor het klassement in aanmerking komen, dan heeft de ploeg met David de la Cruz en Eros Capecchi nog twee capabele vervangers klaarstaan.

Kan Merhawi Kudus voor de echte doorbraak zorgen? – foto: Muscat Municipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Een ploeg die in de breedte eveneens erg sterk is, is Dimension Data. Het grote verschil met Quick-Step Floors en Movistar, is dat de Zuid-Afrikaanse formatie een echte kandidaat-eindwinnaar ontbeert. Normaal gesproken moet Merhawi Kudus die rol het beste op zich kunnen nemen. In de Tour of Oman (4e) en Ronde van Valencia (9e) reed hij al ereplaatsen bijeen. Toch lijkt hij wat te plafonneren. Iemand die zich altijd laat zien in Spanje, is Igor Anton. De hoogtijdagen van de man die op weg leek naar de eindzege in de Vuelta van 2010, liggen echter al weer een tijd achter ons. Kan hij zich nog één keer oprichten? Australiër Lachlan Morton en Spaans woelwater Omar Fraile kunnen wellicht ook iets ontketenen bergop.

Het deelnemersveld is, in vergelijking met andere jaren, iets minder breed. Topfavorieten zijn op bijna één hand te tellen. Outsiders zijn er dan weer genoeg. Een ploeg om in de gaten te houden, is Manzana Postobon. De Colombiaanse Procontinentale formatie mag over een paar weken aan zijn allereerste grote ronde deelnemen. Ze zullen in Burgos ongetwijfeld willen laten zien dat deze uitnodiging geen vergissing is. De ploeg kan in het hooggebergte vooral rekenen op hun pareltjes Aldemar Reyes (22) en Hernan Aguirre (21). Beide klimmers beschikken over bakken talent, en zeker Reyes heeft dit al laten zien door met de profs te wedijveren in de Montjuïc-etappe in de Ronde van Catalonië.

Pieter Weening zal voor een goed resultaat moeten zorgen voor Roompot-Nederlandse Loterij

Een andere niet te onderschatten concurrent is Sergio Pardilla (Caja Rural-RGA Seguros). De 33-jarige Spanjaard eindigde vorig jaar als tweede in deze ronde, op slechts één tel van eindwinnaar Contador. Kan hij in deze editie wel aan het langste eind trekken? Ook de jonge Jaime Roson en de net aangetrokken Italiaan Danilo Celano kunnen namens de Spaanse brigade gevaarlijk uit de hoek komen. Een al wat oudere Spanjaard die uitstekend op dreef is, luistert naar de naam Delio Fernandez (31). De voor Delko Marseille Provence KTM uitkomende klimmer werd deze maand nog tweede in de Ronde van Oostenrijk. Andere coureurs waarop gelet moet worden, zijn Sergey Firsanov en Alexander Foliforov (Rusvelo), de uit een blessure komende Dario Cataldo (Astana) en het Fortuneo-Oscaro duo Eduardo Sepulveda en Arnold Jeannesson. En wat kan Pieter Weening (Roompot-Nederlandse Loterij) op een dergelijk bergachtig parcours? Strijden om de bovenste posities in het klassement lijkt wat te hoog gegrepen voor de Fries, maar wellicht zit een prestigieuze etappezege in het vat.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mikel Landa
*** Miguel Angel Lopez, Marc Soler
** Daniel Moreno, Julian Alaphilippe, Richard Carapaz
* Enric Mas, Merhawi Kudus, Sergio Pardilla, Danilo Celano

[poll id=”573″]

Deelnemersveld Ronde van Burgos 2017

Weer en TV
Het weer in Burgos zal de komende week typisch Spaans aanvoelen: veel zon, temperaturen die schommelen rond de dertig graden en weinig kans op neerslag. De koers zal dit jaar voor het eerst live in de Nederlandse huiskamers worden gebracht. Ziggo Sport heeft verrassend de rechten gekocht van de Spaanse rittenkoers. De live-uitzending begint elke dag omstreeks 15:30 op het open kanaal.

Dit artikel delen:

20 Reacties

WCEendT 30 juli 2017 om 09:15

Celano hype?

Krakowic 30 juli 2017 om 09:30

Opvallen dat Ziggo Sport hier de rechten voor heeft gekocht. Ben benieuwd wie ze als commentatoren hebben.

Landa hier normaal gesproken met twee vingers in de neus de winnaar. Maar ik kan me voorstellen dat de tank toch langzaam maar zeker leeg aan het raken is.

Noud89 30 juli 2017 om 09:43

Vooral benieuwd naar Reyes en Aguirre hier. Leuk parcours voor hen, en ik verwacht er wel wat van.

Trentin staat overigens op de startlijst van PCS, lijkt me voor de sprints dan wel de te kloppen man.

Othello 30 juli 2017 om 10:18

edit redactie: bedankt, aangepast

Interessant deelnemersveld!

oborobo 30 juli 2017 om 10:55

Groot deel van het Deelnemersveld is nog niet bekend.
M.A.Lopez is toch uitgevallen in San Sebastian?
Soler ook niet gestart.
Alaphillipe ook nog niet Top.
Vraagtekens bij Kudus,Firsanov en Foliforov.
D.Moreno ook al weken uit beeld.

dark-knight 30 juli 2017 om 11:46

Waarschijnlijk een test van Ziggo sport? Gewoon de rechten van een goedkope koers opkopen en de interesse in het wielrennen even pijlen.
In ieder geval top dat ze het doen!

Wat de wedstrijd betreft, lijkt me dat Landa hier met 2 vingers in de neus gaat winnen. Enkel Lopez kan hem partij bieden. Soler is een leuk talent natuurlijk, maar nog ver van het niveau Landa.
Verder benieuwd naar Ruben Fernandez, sinds de vuelta van vorig jaar heb ik er toch vrij hoge verwachtingen van!

ChefSpijker 30 juli 2017 om 13:31

Edit redactie: Inderdaad. Het is inmiddels aangepast De finish loopt licht bergaf, wat een spectaculaire ziedende spurt moet opleveren tussen mannen als Armindo Fonseca, Jacques Janse van Rensburg, Carlos Barbero en Nederlander Jetse Bol.

Panclaro 30 juli 2017 om 14:58

Vreemd, maar ik zie geen Landa of Angel Lopez in de startlijst…

Ribbedebie 30 juli 2017 om 16:26

Edit redactie: Dank, is aangepast

Koen Middendorp 30 juli 2017 om 17:32

@Panclaro
Landa en Lopez hebben beiden in meerdere interviews aangegeven te zullen starten.

Landa is inmiddels ook bevestigd door de organisatie: https://twitter.com/VueltaABurgos/status/891601310440718336

ONCE 30 juli 2017 om 23:26

Gaat onze grote vriend M. Smeets het commentaar op zich nemen ? :P

Mbogers 30 juli 2017 om 23:59

Top van ziggo sport om het uit te zenden!

Bergje over 31 juli 2017 om 00:08

Ik ben ook wel benieuwd hoe Alaphilippe terugkomt na zijn blessure, zal wel rustig opstarten

Pietertje2 31 juli 2017 om 04:14

@once

Is niet te hopen voor de kijkers.

Maenhout 31 juli 2017 om 13:01

Een ronde zonder tijdrit, dat beperkt het aantal potentiële winnaars.

Leukefans 1 augustus 2017 om 00:36

Heeft Quickstep eigenlijk zelf aangegeven dat het Mas zal uitspelen? Zelf zie ik eigenlijk weinig redenen om niet de kaart De La Cruz uit te spelen, die ook dit jaar zeer verdienstelijk rondrijdt in enkele rondjes van een week én in het begin van dit jaar aangaf voor een top vijf in de Vuelta te willen gaan, dus stilaan toch naar zijn topvorm zou moeten groeien.

Schollekop 1 augustus 2017 om 07:32

Landa normaal gesproken de eindwinnaar maar heeft al een zwaar seizoen achter de rug. Ik zie Soler wel als zijn grootste uitdager.

Mwielerfan 1 augustus 2017 om 11:01

@maenhout
Dat is nog maar de vraag. Ik denk dat er minder renners goed klimmen en goed tijdrijden dan er goede klimmers zijn. Al vermoed ik dat je hier gelijk hebt vanwege Landa. Maar ook die kan na 3 maanden topvorm minder worden. Of de race os niet hard genoeg voor hem om verschil te maken, of vallen of lek of sky rijdt voor een minder sterke kopman. En daarachter kan het alle kanten op.

De adelaar van Toledo 1 augustus 2017 om 11:09

@redactie: De Ronde van Burgos wordt net als vorig jaar uitgezonden op de Belgische zender Eleven Sports.

Hoebele 1 augustus 2017 om 11:53

2008-2016 zijn niet de laatste tien, maar de laatste negen winnaars.

Headlines

Materiaalzone

Populair