Voorbeschouwing: Prudential RideLondon-Surrey Classic 2018
foto: Sirotti
zondag 29 juli 2018 om 07:00

Voorbeschouwing: Prudential RideLondon-Surrey Classic 2018

Niet alleen in de Tour de France mogen we ons zondag opmaken voor een koninklijke spurt. Ook in Londen strijden sprinters van naam om de zege in de Prudential RideLondon-Surrey Classic. Wie wint er voor de koninklijke ogen van het Buckingham Palace? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
In 2012 was het Alexander Vinokourov die voor het Buckingham Palace de Olympische titel voor zich opeiste door Rigoberto Uran te kloppen in een sprint-a-deux. Het enthousiasme van de aanwezige wielerfans en het succes van het wielerevenement zorgden ervoor dat in de jaren die volgden een nieuwe wielerwedstrijd in het leven werd geroepen: De Prudential RideLondon-Surrey Classic.

Renners met een flinke staat van dienst in het peloton wisten deze wedstrijd in de eerste vijf editities winnend af te sluiten. Zo was het Arnaud Démare die in 2013 de eerste editie op zijn naam wist te schrijven. Destijds had de wedstrijd nog een 1.1-status op de UCI-kalender. In de jaren die volgden promoveerde de wedstrijd tot een koers met een 1.HC-status met Adam Blythe, Jean-Pierre Drucker en Tom Boonen als winnaars.

Tom Boonen won in 2016 – foto: Eddie Keogh

Vorig jaar promoveerde de Prudential RideLondon-Surrey Classic tot de WorldTour. Alexander Kristoff sprintte toen naar de winst voor Magnus Cort en Michael Matthews.

Laatste vijf winnaars
2013 flag-fr Arnaud Démare
2014 flag-gb Adam Blythe
2015 flag-lu Jean-Pierre Drucker
2016 flag-be Tom Boonen
2017 flag-no Alexander Kristoff

Parcours
Koers in Londen en de heuvels rondom de Britse hoofdstad; dat is de Prudential RideLondon-Surrey Classic. De beklimming van Box Hill lag al in het parcours van de Olympische Spelen in 2012.
Voor deze wedstrijd moet de helling als scherprechter fungeren. Deze klim ligt op vijftig kilometer van de meet en heeft een lengte van 2,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,7 procent. Op het steilste punt stijgt het wegdek met zes procent.

bron: www.mycols.net

Daarvoor moeten er echter nog 128 heuvelachtige kilometers afgelegd worden vanaf de startplek het St. James Park. Na een vlakke aanloop wordt de heuvelachtige zone opgezocht. In deze zone, die van kilometer vijftig tot kilometer 130 loopt, moeten de coureurs die een massasprint willen ontlopen hun ambities tonen. Dat kunnen zij doen op vijf gecategoriseerde beklimmingen, die allen niet hoger zijn dan 250 meter. Sprinters zullen hier diep moeten gaan om bij te blijven. Het verleden toonde aan dat dat voor hen niet ondoenlijk is.

Na Box Hill zijn er nog vijftig vlakke kilometers waarin de sprintersploegen zich kunnen organiseren, alvorens er gesprint gaat worden op The Mall, de weg die van Buckingham Palace tot Trafalgar Square loopt. Wint er opnieuw een sprinter of blijven de aanvallers weg?

Afbeeldingsresultaat voor profile prudential ridelondon

Start: flag-gb 13:40 flag-nl 14:40
Finish: flag-gb 17:55-18:20 flag-nl 18:55-19:20

Favorieten
Hij heeft de ploeg, hij heeft de benen en noteerde in 2018 tot dusver de meeste overwinningen. Met veertien seizoenszeges op zak is Elia Viviani de topfavoriet om de Prudential Ride London-Surrey Classic op zijn naam te schrijven. Viviani kan voor het eerst zijn Italiaanse kampioenstrui etaleren na zijn indrukwekkende zege op het Italiaans kampioenschap vorige maand, waarin hij Giovanni Visconti en Domenico Pozzovivo voorbleef. Maakt hij het opnieuw af in Londen? Quick-Step neemt ook Fabio Jakobsen mee naar de Britse hoofdstad, maar de talentvolle Nederlander zal normaal gesproken in de hiërarchie van de Belgische succesformatie Viviani voor zich moeten dulden. Indien het koersverloop in zijn voordeel is, kan hij wellicht alsnog in een positie komen om mee te strijden om de overwinning.

Elia Viviani – foto: Sirotti

Het parcours is geschikt voor renners die goed kunnen sprinten, maar ook het klimmen onder de knie hebben. De namen van Matteo Trentin en Michael Matthews komen dan in beeld. Beide renners hopen met meer overschot aan de sprint te beginnen dan de andere sprinters om op die manier de zege op te kunnen eisen. Zowel Trentin als Matthews is meervoudig winnaar van etappes in grote rondes, maar door blessureleed is de vorm van de afgelopen jaren nog niet behaald.

Pascal Ackermann – Foto: Sirotti

Bij BORA-hansgrohe ontbreekt Sam Bennett. Met de kersverse Duitse kampioen Pascal Ackermann heeft het echter een uitstekend alternatief achter de hand. De 24-jarige Duitser is bezig aan een uitstekend seizoen. Hij won namelijk al ritten in Romandië en het Critérium du Dauphiné. Met de Zuid-Afrikaan Jay McCarthy beschikt de Duitse formatie nog over een tweede troef.

Samen wonnen ze liefst 41 etappes in de Tour de France. Dit jaar naderden ze hun Tourvorm van een aantal jaar geleden niet en haalden ze Parijs evenmin. Routiniers André Greipel en Mark Cavendish azen op revanche na een teleurstellend verlopen Ronde van Frankrijk. Reageert een van deze twee topsprinters – in het verleden samen ploeggenoten bij HTC-Columbia – met een zege in deze WorldTour-koers?

Mark Cavendish – foto: Sirotti

Trek-Segafredo vertrouwt op Giacomo Nizzolo. De 29-jarige Italiaan bleef vorig jaar door blessureleed droog staan, maar boekte al vroeg in het seizoen een overwinning in San Juan. Sindsdien behaalde hij geen overwinningen, al was hij er eind juni in de Adriatica Ionica Race een paar keer dichtbij. Bahrain Merida rekent op de 24-jarige Niccolo Bonifazio. Hij was in de Giro d’Italia een paar keer dicht bij een ritzege, maar gaf zowel in Slovenië als het Italiaans kampioenschap vroegtijdig op. Het is daarom afwachten hoe het met zijn vorm gesteld is.

Jean-Pierre Drucker won deze wedstrijd al eens in 2014, toen het nog een 1.HC-koers was. Dat doet echter niets af aan zijn zege; toen klopte hij onder andere Mike Teunissen, Ben Swift en Kristian Sbaragli. De afgelopen jaren was de Luxemburger van BMC vaker dicht bij de zege. Er mag dus het één en ander van hem verwacht worden. Afgelopen week finishte hij nog als vijfde in de GP Pino Cerami. Het wordt tevens interessant om te kijken wat Kristoffer Halvorsen in deze wedstrijd kan. Thuisploeg Sky geeft de jonge Noor de volle support.

Kristoffer Halvorsen – Foto: Sirotti

Outsiders
Meer sprinters hopen het zondag goed te doen. Wat te denken van de Britten Daniel McLay en Ben Swift? Misschien zijn zij niet de snelste aanwezige sprinters, maar wie niet sterk (genoeg) is, moet slim zijn.  McLay sprintte in de Tour van 2016 verdienstelijk mee met de grote sprinters en Swift eindigde al vaker op het podium in Milaan-San Remo.

Ben Swift – foto: Sirotti

Er zijn echter nog meer rappe mannen aanwezig die het zomaar eens zouden kunnen. Luka Mezgec en Sacha Modolo hebben echter de pech dat zij niet de eerste sprinter zondag in de pikorde van hun ploeg zullen zijn. Moeten Mezgec en Modolo respectievelijk Trentin bij Mitchelton-SCOTT en McLay bij EF Education First-Drapac bijstaan of durft de ploeg op twee paarden te wedden?

Andere kanshebbers zijn sterke coureurs met een sterk eindschot na een zware wedstrijd. Met de verwachte weersvoorspelling kan dat namelijk zomaar gebeuren. Nathan Haas en Enrico Battaglin weten dat ze rap zijn als de wedstrijd zwaar is geweest. Zo rap dat zij dan afgematte sprinters kunnen kloppen. Zij zullen zondag dus kansen krijgen. Alexey Lutsenko kan dat ook, maar hij zal liever aanvallen dan wachten op een sprint.

Nathan Haas – foto: ASO

Enrico Barbin en Frantisek Sisr sluiten het lijstje der outsiders. Beide coureurs maken deel uit van een ProContinentale ploeg, maar bewezen dit jaar al voor hun ploegen Bardiani-CSF en CCC Sprandi Polkowice het koersen op hoog niveau aan te kunnen. Barbin was een van de smaakmakers in de Giro, terwijl Sisr het afmaakte in de Ronde van Drenthe en in een tijdrit in de Sibiu Cycling Tour.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Elia Viviani
*** Michael MatthewsPascal Ackermann
** André Greipel, Kristoffer HalvorsenMatteo Trentin
* Jean-Pierre Drucker, Giacomo Nizzolo, Mark CavendishDaniel McLay

[poll id=”895″]

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en TV
In Nederland is het nog warm, maar in London kantelt dit weekend het weer. Zondag zal het peloton starten in de regen. Met een temperatuur van 21 graden Celsius en windkracht vier op de schaal van Beaufort kunnen de renners zich opmaken voor een dag afzien.

De wedstrijd wordt vanaf 16:50 live uitgezonden door BBC1. Eurosport 1 zendt de wedstrijd niet live uit, maar komt vanaf 20:00 met een verslag.

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
28 juli 2018 12:27
Sunweb heeft met Bauhaus, Teunissen, Matthews en Walsheid wel een heel blok met kanshebbers aan de start.
28 juli 2018 12:29
Geen sterren voor Caleb??
28 juli 2018 23:55
Ik hoop dat Walscheid er nog bij zit en ze die uitspelen bij Sunweb
29 juli 2018 08:27
Ewan staat inderdaad op de startlijst en als Viviani niet sprint dat lijkt mij Jakobsen ook een paar sterren waard
29 juli 2018 09:01
Mag Cavendish hier wel starten? Normaal gesproken mag een renner niet deelnemen aan een UCI koers als de koers waarschijnlijk uitstapte (in dit geval de Tour) nog bezig is
29 juli 2018 09:46
@sjoerd102: Mag wel met toestemming van de organisatie van de koers waar je uitstapt.
Nu de Tour zo laat finisht, hadden ze deze koers toch lekker om 4 uur kunnen laten eindigen, dan had je kans dat Eurosport het live uitzend, of mensen naar de BBC gaan kijken.

Reacties zijn gesloten.