Voorbeschouwing: Profronde van Noord-Holland 2019

Voorbeschouwing: Profronde van Noord-Holland 2019

foto: Annemee Dik

zaterdag 8 juni 2019 om 08:00

Alles of niets! Er zal dit weekend heel veel duidelijk worden in de Topcompetitie: in de Profronde van Noord-Holland zijn namelijk 300 punten te verdelen. Welke coureurs moeten hun klassementsambities na dit weekend vaarwel zeggen en welke coureurs mogen er na dit weekend dromen van een stagecontract bij Katusha-Alpecin?

Historie

Huh? Maar de Profronde van Noord-Holland maakte vorig jaar toch nog onderdeel uit van de Holland Cup? Dat klopt, maar door een gebrek aan politie en vrijwilligers werd vorig jaar augustus besloten om de stekker uit de wedstrijd te halen. Drie maanden later was daar dan toch nog bevrijdend nieuws: de Profronde van Noord-Holland zou in 2019 toch doorgang vinden. Niet meer als eendaagse UCI-wedstrijd in de Holland Cup, maar als tweedaagse Topcompetitie-koers. En dus kan vrijdag de Profronde van Noord-Holland alsnog van start gaan.

En dat is misschien maar goed ook voor het Nederlandse wielrennen. De Profronde van Noord-Holland is namelijk wielererfgoed. In 1946 werd de wedstrijd al voor het eerst verreden. Daarmee is het één van de oudste Nederlandse wielerklassiekers. Joop Midelink, die als bondscoach van de KNWU meer faam verwierf dan als renner, was in dat jaar de allereerste coureur die de Profronde van Noord-Holland op zijn naam schreef.

Heel veel sterke coureurs volgden Midelink daarna op. Wout Wagtmans, Jan Janssen, Gerben Karstens, Eef Dolman, Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen? Dat zijn niet de minste namen. Ooit mochten ze hun vuisten ballen in Noord-Holland. Als je de wind in Noord-Holland kunt weerstaan, dan ben je een groot coureur. Bovenstaande namen bewezen het.

Laatste tien winnaars Profronde van Noord-Holland
2018: flag-nl Julius van den Berg
2017: flag-nl Fabio Jakobsen
2016: flag-dk Mathias Westergaard
2015: flag-nl Johim Ariesen
2014: niet verreden
2013: flag-nl Dylan Groenwegen
2012: flag-lt Gediminas Bagdonas
2011: flag-be Niels Wytinck
2010: flag-de Robert Wagner
2009: flag-nl Theo Bos


Vorig jaar

Julius van den Berg, winnaar van de Profronde van Noord-Holland 2018 – foto: Annemee Dik

De Profronde van Noord-Holland kenmerkte zich vorig jaar door de heroïsche weersomstandigheden. De regen en de wind zorgden ervoor dat veel coureurs de rol moesten lossen. Toch leek een uitgedund peloton in de laatste tien kilometer om de zege te mogen sprinten. Julius van den Berg dacht daar anders over. In de slotkilometers deed de Nederlander van SEG Racing Academy met succes een alles-of-nietspoging: solo kwam Van den Berg over de finish. Enkele tellen achter hem maakte Cees Bol het SEG-feestje compleet door tweede te worden.

Top-5 Profronde van Noord-Holland 2018
1. flag-nl Julius van den Beg (SEG Racing Academy)
2. flag-nl Cees Bol (SEG Racing Academy)
3. flag-nl Wim Stroetinga (Vlasman)
4. flag-nl André Looij (Monkey Town)
5. flag-ee Aksel Nommela (BEAT)


Parcours

Zaterdag 8 juni, tijdrit: West-Grafdijk – De Rijp (4 km)

Proloog_Ronde van Noord-Holland 2019

De Profronde van Noord-Holland wordt afgetrapt met een heuse proloog! De aanwezige Topcompetitie-renners zullen in het centrum van West-Grafdijk – op het Grafdijkplein – op gang worden geduwd om te beginnen aan de vier kilometer lange proloog. Op een lange rechte weg naar De Rijp zullen de coureurs de longen uit hun lijf moeten trappen om de eerste honderd punten in dit Topcompetitie-weekend te behalen. Wie stoempt zich naar de overwinning?

Start: 13.00 uur

Zaterdag 8 juni, omloop: De Rijp – De Rijp (88,2 km)

Etappe 1_Profronde van Noord-Holland 2019

Een paar uur na proloog gaat de Profronde van Noord-Holland verder met een omloop. Kort maar krachtig zullen de coureurs ‘slechts’ 88,2 kilometer af moeten leggen. Drie omlopen van 29,4 met start en finish in De Rijp moeten er worden afgelegd door de vlakke Noord-Hollandse polder voordat de winnaar zich bekend zal maken. Wie denkt dat er een sprinter met de winst aan de haal zal gaan, zou het zomaar eens mis kunnen hebben: er wordt flinke wind verwacht en dus kan het weleens een extreem zware omloop worden.

Start: 18.45 uur
Finish: 20.45 uur

Zondag 9 juni, klassieker: Alkmaar – Oudorp (189,8 km)

Etappe 2_Profronde van Noord-Holland 2019

Zondag vindt dan de ‘echte’ Profronde van Noord-Holland plaats. Het klassement zal dan al gevormd zijn en de eerste 200 punten in de Topcompetitie vergeven, maar er zal spektakel plaatsvinden! Er zijn namelijk nog 100 Topcompetitie-punten te vergeven, evenals de eindwinst in de Profronde van Noord-Holland.

De klassieker Profronde van Noord-Holland zal er iets anders uitzien dan de voorgaande jaren. Alhoewel de start en de finish nog steeds in Alkmaar zijn, zal niet meer richting Den Helder gereden worden. Om deze kilometers te compenseren zal er verder het oosten van West-Friesland worden gefietst langs Hoogkarspel, Enkhuizen en Andijk. De coureurs bevinden zich dan in volle finale.

Hier moeten zij zich – nog meer – schrap zetten voor de wind. Hoeveel coureurs zullen er in de laatste veertig kilometer overblijven voor de winst? Dat zullen er vermoedelijk niet veel meer zijn. Via Ursem, West-Grafdijk en Zuidschermer zal er weer teruggekeerd worden in Alkmaar, waar alleen de kasseien van de Munnikenweg nog overwonnen moeten worden. Wie wint de Profronde van Noord-Holland en bombardeert zich – vermoedelijk – tot topfavoriet voor eindwinst in de Topcompetitie?

Start: 12.00 uur
Finish: 16.15 uur


Favorieten

Wie zet dit weekend de Topcompetitie op zijn kop? Gaat Dylan Bouwmans opnieuw bevestigen, grijpt Bas van der Kooij de macht of gaat een nieuwe naam er met de trui vandoor in Alkmaar? Na dit weekend zal er veel duidelijk zijn in de Topcompetitie!

Het startveld in de Profronde van Noord-Holland is erg sterk. Niet alleen de gevestigde ploegen brengen hun beste coureurs mee naar Noord-Holland, maar ook de wildcardploegen maken indruk met de sterkte van hun renners. Een van deze teams met een wildcard is de Australische selectie, die verrassenderwijs aan de start staat. De Australiërs herbergen oud-WorldTour-renner Leigh Howard, maar de 29-jarige coureur zal niet de persoon zijn waarop het Topcompetitie-peloton moet letten.

Michael Freiberg is dat wel. Freiberg kroonde zich in januari dit jaar tot Australisch kampioen op de weg door Chris Harper en Cameron Meyer voor te blijven. De Australiër is dus in theorie de te kloppen man, maar de vraag is of hij de Noord-Hollandse storm kan overleven. Daarnaast wist de 29-jarige coureur na zijn titel niet meer te overtuigen. Zijn sterke eindschot is echter een gevaarlijk wapen. Ook Cameron Scott kan van dat wapen gebruikmaken om zoveel mogelijk bonificatieseconden onderweg te sprokkelen. De Australiër won vorig jaar een etappe in de Tour of Qinghai Lake en zou het dus ook op Topcompetitie-niveau moeten kunnen.

Michael Freiberg, Australisch kampioen – foto: Cor Vos

Het zou een vreemde situatie in de Topcompetitie opleveren als één van de Australiërs de Profronde van Noord-Holland wint en de leiding zou nemen in de Topcompetitie. De kans lijkt in dat geval klein dat zij de trui vervolgens zullen verdedigen. Naast de Australiërs staan meerdere renners – van een gelijkaardig niveau – paraat om de leiderstrui over te nemen van Bouwmans en om deze vervolgens te verdedigen. De eerste van deze renners is Bas van der Kooij. Van der Kooij heeft een rappe sprint, maar kan ook goed een zware koers overleven. Het ideale recept om na twee dagen het klassement in de Profronde van Noord-Holland aan te voeren.

Van der Kooij staat slechts twaalf punten achter op Bouwmans en aast nadrukkelijk op de oranje leiderstrui. De coureur van Monkey Town-à Bloc rijdt met zijn ploeg een thuiswedstrijd en krijgt de sterkste renners van het team met zich mee om op oorlogspad te gaan. Een van deze renners is Adriaan Janssen, die bezig is aan een stabiel seizoen. Janssen zou zelf ook de Profronde van Noord-Holland kunnen winnen, maar dan moet de koers twee dagen lang loodzwaar zijn. De voorspelde windkracht 6 lijkt de ambities van Janssen stuwing te geven. Rick van Breda en Rick Pluimers zijn Monkeyboys die ook niet onderschat mogen worden.

Bas van der Kooij – foto: Cor Vos

Metec-TKH is echter nog altijd de dominante ploeg in de Topcompetitie. Die trui van Dylan Bouwmans moet en zal verdedigd worden, maar kijk niet vreemd op als een andere Metec-TKH-coureur na zondag de oranje leiderstrui in zijn bezit heeft. Die coureur zou zomaar eens David Dekker kunnen zijn. Dekker kan goed waaierrijden en is katterap, hetgeen hem het aankomend weekend ongetwijfeld veel punten op zal leveren. In de Ronde van Limburg liet hij met een elfde plaats zien dat het met de conditie goed gesteld is.

Die Topcompetitie-punten, die zijn belangrijk, maar hoeven niet per se iets te zeggen over de uitslag van de Profronde van Noord-Holland na twee dagen. De uitslag gaat namelijk op tijd, terwijl de Topcompetitie-punten iets over de resultaten zeggen. De coureur die 200 punten verdient in het weekend, kan dus zomaar buiten de top-20 in de uitslag vallen omdat hij één dag de slag heeft gemist. Stef Krul hoeft zich geen zorgen te maken dat hij de slag mist. De Fries zit er namelijk altijd bij en dus is hij misschien wel de topfavoriet om deze wedstrijd op zijn naam te schrijven.

Alhoewel hij het moeilijk vindt om te winnen, biedt het parcours van de Profronde van Noord-Holland uitkomst voor Krul. De Metec-TKH-coureur bewees in de Flèche du Sud dat hij een uitstekende proloog kan afwerken en dus kan Krul zaterdagmiddag in de proloog al de nodige seconden grijpen om in de omloop en de klassieker mee te zijn en op deze manier de macht te grijpen. Pakt Krul hier dan zijn verdiende overwinning?

Stef Krul – foto: Metec-TKH

De overige Nederlandse Continental-teams willen ook een vinger in de pap hebben. Alecto en Vlasman hebben in hun selectie een aantal kandidaten die eveneens mee kunnen strijden om de overwinning in Noord-Holland. Wat te denken van Dion Beukeboom, die als topfavoriet geldt om de proloog te winnen. De vraag is echter: lukt het de Noord-Hollander om twee keer mee te zitten in de omloop en in de klassieker? Slaagt hij hierin, dan is hij een meer dan gevaarlijke klant voor de overwinning.

Alecto gokt op Coen Vermeltfoort. Vermeltfoort bewees in het voorseizoen absoluut ProContinental-waardig te zijn, maar kende daarna een mindere periode. De laatste weken lijkt Vermeltfoort zijn oude niveau weer terug te vinden. In de Flèche du Sud bewees hij dat door de derde etappe te winnen, alhoewel deze zege hem later werd ontnomen. In Noord-Holland aast de coureur dus op revanche. Samen met René Hooghiemster vormt hij een sterk koppel bij Alecto.

Coen Vermeltfoort – foto: Cor Vos

De nodige Belgische ploegen staan tot slot weer aan de start in Noord-Holland. Brecht Stas werd afgelopen zondag de eerste Belg die een wedstrijd uit de Topcompetitie wist te winnen. Stas staat dit weekend opnieuw aan de start in de Topcompetitie. Kan hij bevestigen? Tibo Nevens, die vorig jaar de Antwerpse Havenpijl op zijn naam schreef, is een andere Belg die in de gaten moet worden gehouden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Stef Krul
*** Bas van der Kooij, Michael Freiberg
** Cameron Scott, Coen Vermeltfoort, Dion Beukeboom
* David Dekker, Dylan Bouwmans, Adriaan Janssen, Rick van Breda

Website organisatie


Weer en tv

Renners, maak uw riemen vast! Dit weekend wordt er gevlogen in de Profronde van Noord-Holland. De renners zullen zich schrap moeten zetten voor de voorspelde wind: er wordt namelijk windkracht zes verwacht. Gepaard met kans op regen en onweer zal het in ieder geval een memorabel koersweekend worden. De temperatuur? Die wordt 15 graden. Eurosport 1 komt de week na de Profronde van Noord-Holland met een uitgebreide samenvatting.


Dit artikel delen:

1 Reactie

atd 6 juni 2019 om 19:00

Edit: Klopt, aangepast!

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair