Voorbeschouwing: Profronde van Noord-Holland 2018

Voorbeschouwing: Profronde van Noord-Holland 2018

foto: Topcompetitie / Léon van Bon

zondag 13 mei 2018 om 07:00

Een dubbel koersweekend in de Holland Cup! Na zaterdag de Ronde van Overijssel afgewerkt te hebben, volgt de dag erna de Profronde van Noord-Holland. Vorig jaar was het Fabio Jakobsen die zichzelf in een waaierige editie naar de overwinning stootte. Wie doet de sprinter uit Heukelum dit jaar na? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De oudste eendaagse wielerwedstrijd van Nederland wordt een dag na de één-na-oudste eendaagse wielerwedstrijd van Nederland verreden. Met de Ronde van Overijssel én de Profronde van Noord-Holland heeft de Holland Cup een aantal historische, Nederlandse koersen op het programma staan; De Profronde van Noord-Holland werd een jaar na de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen.

De Zaanlandsche Wielerclub DTS was het destijds die het initiatief nam om een wielerkoers voor amateurs te organiseren door de provincie Noord-Holland. De eerste editie ging van Zaandam naar Alkmaar en weer terug. De eerste winnaar werd pas op latere leeftijd bekend als coach; Joop Middelink. Middelink werd in 1961 bondscoach van de KNWU, waar hij in meer dan tien jaar tijd diverse successen met de Nederlandse wegploeg beleefde, zoals twee keer goud op de Olympische Spelen.

Verder staan er een hoop andere bekende renners op de erelijst. Jan Janssen, Wout Wagtmans, Eef Dolman en Gerben Karstens waren allemaal glorieus in deze Noord-Hollandse koers; allen deden dit in hun jonge jaren, nog voordat zij roem verworven als profrenner op het allerhoogste niveau. Sinds de wedstrijd een UCI 1.2-status heeft verkregen meer dan tien jaar geleden, wisten veel neo-profs de wedstrijd te winnen die later uit zouden groeien tot gerespecteerde profs, zoals Robert Wagner, Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen, die vorig jaar won.

Jakobsen won vorig jaar namens zijn voormalige ploeg SEG de wedstrijd door op imposante wijze Arvid de Kleijn en Twan Brusselman te kloppen in een waaierige wedstrijd. Negen renners bleven er toen over, waarna Jakobsen in Alkmaar zijn vierde overwinning van het seizoen boekte.

Jakobsen was vorig jaar de grote man in Alkmaar; foto: Marcel Koch

Laatste tien winnaars:
2008: flag-de Robert Wagner
2009: flag-nl Theo Bos
2010: flag-de Robert Wagner
2011: flag-be Niels Wytinck
2012: flag-lt Gediminas Bagdonas
2013: flag-nl Dylan Groenewegen
2014: niet verreden
2015: flag-nl Johim Ariesen
2016: flag-dk Mathias Westergaard
2017: flag-nl Fabio Jakobsen

Parcours
Sinds twee jaar is zowel de start als de finish van d Profronde van Noord-Holland weer in Alkmaar, waar het peloton om 12 uur onderweg geschoten wordt voor een wedstrijd van bijna 200 kilometer in de Vondelstraat. In deze straat maakt de winnaar zich na meer dan vier uur koersen eveneens kenbaar. Door de vele dijken en het vrije spel van de wind kunnen zowel sprinters als aanvallers de koers winnen.

Vanuit Alkmaar wordt er direct zuidwaarts gereden richting Zaandam, waarna er rustig aan koers wordt gezet richting Hoorn. Voor het peloton zullen deze eerste zestig kilometer de fijnste om te rijden zijn; de overige 140 kilometer zullen niet meer zo beschut zijn, als er richting Wieringerwerf, Anna Paulowna en Den Helder de dijken worden opgezocht, waar de wind vrij spel heeft. Veel renners zullen na de verzorging op honderd kilometer van de streep het gevoel hebben dat dan pas de finale echt begint.

Vanaf daar volgen open stukken en dijken elkaar af in het niemandsland. De windrichting staat vanaf Wieringerwerf schuin-tegen voor de coureurs, waardoor waaiervorming op de loer ligt. Als er bij Den Helder weer terug richting Alkmaar gereden wordt langs de duinen en dijken, zorgt de wind, die van schuin-achter komt, tijdelijk voor wat verlichting; men moet echter nog steeds op zijn hoede zijn.

Als er na 160 kilometer Alkmaar binnengereden wordt, volgen nog dertig kilometers rondom de kaasstad waarin nog veel kan gebeuren. In de Vondelstraat finishen de renners tussen vijf en half zes.

Favorieten
Er zijn veel renners die zondag kans maken op de overwinning, maar Cees Bol is misschien wel dé topfavoriet om de Profronde van Noord-Holland op zijn naam te schrijven. De SEG-renner is niet de allersnelste van de favorieten, maar kan wel heel goed aankomen en is erg sterk. Na zijn vele ereplaatsen dit seizoen in onder andere de Tour de Bretagne, Circuit des Ardennes en overwinning in de Ardense Pijl, mag Bol zeker verwacht worden op de Noord-Hollandse dijken.

Cees Bol is de topkandidaat om de Profronde van Noord-Holland op zijn naam te schrijven. foto: Elisa Haumesser

Wil Bol een kans maken, dan moet hij afkomen van een aantal sterke sprinters. De eerste sprinter, Steele Von Hoff, heeft al een flinke staat van dienst. Zo won Von Hoff dit jaar al de Gemenebest Spelen en en de afgelopen jaren wedstrijden op WorldTour-niveau. De vraag is echter of de Australiër in staat is om de dijken te overleven. Johim Ariesen heeft meer ervaring dan Von Hoff in dit soort wedstrijden en won de koers al in 2015. Gaat Ariesen Von Hoff kloppen in een spurt?

Een hardrijder die de koers op zijn naam kan schrijven is Dion Beukeboom. De coureur, die dit jaar een poging gaat doen het werelduurrecord te verbreken, is de laatste weken uitstekend op dreef. Derde in de Arno Wallaard Memorial en negende in de PWZ Zuidenveld Tour; Beukeboom is er klaar voor. Ditzelfde kan gezegd worden over Stef Krul. In de PWZ Zuidenveld Tour verraste hij velen met de overwinning, maar Krul is sterk en klaar om het kunstje te herhalen. Op het NK voor beloften vorig jaar bewees hij al rap te zijn door net achter Jakobsen te eindigen.

Hartthijs de Vries tekende vorig jaar een contract bij Roompot-Nederlandse Loterij, maar door hartritmestoornissen kon de Fries niet aan zijn seizoen beginnen en zijn contract werd ontbonden. Toen bleek dat de hartritmestoornissen niet gevaarlijk worden, stapte De Vries weer op de fiets bij NWVG. Sindsdien is de 21-jarige renner weer ouderwets goed. Een overwinning in de Profronde van Noord-Holland zou een passende volgende stap zijn in zijn comeback.

Hartthijs de Vries rijdt dit jaar voor NWVG; foto: Léon van Bon / Topcompetitie

Twee sprinters die in het verleden op ProContinental-niveau reden, maar nu weer voor een continentale ploeg, zijn André Looij en Chris Opie. De nog steeds pas 22-jarige Looij toonde zich dit jaar al de sterkste in de GP Himmerland Rundt en komt steeds meer op stoom. Opie wist dat nog niet te doen dit seizoen, maar toonde met een achtste plaats in de PWZ Zuidenveld Tour vormherstel. Pakt Opie na zijn overwinning in de Ronde van Midden-Nederland (2016) zondag zijn tweede overwinning op Nederlandse bodem?

MonkeyTown vaardigt in hun thuiskoers twee renners af die niet de snelste zijn, maar wel goed weten hoe ze met de wind om moeten gaan. Mochten er waaiers komen aanstaande zondag, dan mag er van Rick van Breda en Peter Schulting verwacht worden dat zij de zweep erop leggen. Na hun dominante vertoning in de Omloop van de Braakman, waarin zij één en twee werden, zal een deel van het peloton op de Monkey Town-renners letten.

Outsiders

Een aantal outsiders voor de overwinning zijn waaierrijders met een prima sprint achter de hand na een slopende koers. René Hooghiemster en Daan van Sintmaartensdijk weten hoe een zware koers gereden moet worden, getuige hun prestaties in de bijna apocalyptische Ronde van Groningen, waar zij op de plekken drie en vier eindigden. Zij zullen de troeven zijn zondag van het dit jaar al zo succesvolle Alecto.

Wat kan Hooghiemster in Alkmaar? foto: Sirotti

Ook Luuc Bugter en Stephan Bakker houden van een zware koers op zijn tijd. Bakker zat er in de de door Quick-Step Floors gedomineerde Dwars door West-Vlaanderen dit jaar goed bij en sprintte laatst in de door ploegmaat Looij gewonnen GP Himmerland Rundt naar een sterke negende plaats. Bugter liet zich al zien in de Tour de Normandië, waar hij in een massasprint in de derde etappe naar een top 3-klassering reed. Beiden hebben het in zich om voor de overwinning te sprinten na een zware wedstrijd.

Voor Daan Hoole is het dit jaar nog vooral een jaar van leren, maar de Zuidlander bewees in enkele Belgische koersen en de Ronde van Groningen al dat als de koers zwaarder wordt, hij zich direct aan het front meldt.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Cees Bol
*** Steele Von Hoff, Johim Ariesen
** Stef Krul, Hartthijs de Vries, Dion Beukeboom
* André Looij, Rick van Breda, Chris Opie, Peter Schulting

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en TV
Een grauwe dag wordt voorspeld in het noorden van Holland. Met een temperatuur van zestien graden en regen zal de hemel gehuld zijn in wolken. Daarnaast kan de windkracht van vijf op de schaal van Beaufort een belangrijke factor in de wedstrijd gaan spelen. WielerFlits zendt de wedstrijd live uit vanaf anderhalf uur voor het einde van de wedstrijd rond 15:30.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Verweggistan 11 mei 2018 om 13:07

Het rondje nu andersom als normaal (of was dat vorig jaar ook al zo) en geen Enkhuizen meer maar wel Den Helder.

Aartbol 11 mei 2018 om 14:29

Is Edoardo Affini van seg geen favoriet? Reed hard in Bretagne! Maar allemaal voor de 2e plaats neem ik aan, naam genoot Bol, Cees (geen familie) zal wel winnen.

p.eenkhoorn 11 mei 2018 om 14:37

Ik kijk uit naar stephan, heeft de laatste tijd geleefd als een monnik voor deze koers. Zal de duif zn vleugels weer eenseen uitslaan!?

Wel jammer dat de route weer texel niet aandoet. De koers heeft in al die jaren het toch, noord hollandse eiland links laten liggen. Een gemiste kans in mijn opinie.

kokkie1975 11 mei 2018 om 21:36

@ P.eenkhoorn : De organisatie heeft momenteel nog te weinig waterfietsen tot zijn beschikking om een rondje texel te kunnen doen.

Tpinotfan 12 mei 2018 om 09:47

hoe zag je dat voor je dan? @p.eenkhoorn?

Dolfy 12 mei 2018 om 14:52

Het zou kunnen, maar dan zou het een tweedaagse worden, een proloog op Texel kan prima…. :)

storm-biker 12 mei 2018 om 22:33

Peter Schulting start hier niet.

Ron Janssen 13 mei 2018 om 07:59

Ron Janssen – 13 mei 2018 om 07:55
Jocrot en het Tankie + 100 supermooie voorbeschouwingen van de redactie, als het zo uitgebreid is kan iedereen een foutje maken. Ik zou persoonlijk zeer gedemotiveerd zijn als ik als redactielid de reacties terug las. Het doet me een beetje denken aan de scheidsrechters waar ik altijd respect voor heb gehad, die op hun vrije uurtjes mijn wedstrijden mogelijk maken, maar bij de meeste konden ze nooit geen goed doen. bij deze wil ik dan ook een oproep doen voor meer respect op deze pagina!

Headlines

Materiaalzone

Populair