Voorbeschouwing: Primus Classic 2019
Foto: Cor Vos
zaterdag 21 september 2019 om 08:00

Voorbeschouwing: Primus Classic 2019

De Primus Classic is de jongste, maar meteen ook de meest prestigieuze in het rijtje Belgische najaarskoersen. Als enige heeft deze eendagswedstrijd namelijk de 1.HC-categorie meegekregen, en dat is ook te zien aan het sterk gestoffeerde deelnemersveld. Wie kroont zich tot opvolger van de Nederlandse aanvaller Taco van der Hoorn? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Primus Classic zoals we hem kennen in zijn huidige vorm, staat pas sinds 2011 op de kalender. Maar eigenlijk gaat de geschiedenis van deze eendagskoers nog iets verder terug. Aanvankelijk was deze race louter bedoeld als eerbetoon aan ex-renner Raymond Impanis, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw onder andere Gent-Wevelgem, de Waalse Pijl, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op zijn naam schreef. De naam GP Raymond Impanis was dan ook een logisch gevolg, de koers speelde zich vooral af in zijn geboorteregio Kampenhout.

Willem Peeters kroonde zich in 1982 tot de allereerste winnaar van de GP Impanis. Later zouden daar met Jelle Nijdam, Allan Peiper, Eric Vanderaerden en Phil Anderson nog leuke namen bijkomen. Maar echt van de grond kwam deze wedstrijd nooit, waardoor ze vanaf 1994 alweer werd afgevoerd voor een periode van bijna twintig jaar.

Vanaf 2011 kwam deze wedstrijd echter weer op de kalender. Om de koers nieuw leven in te blazen, werd het eerbetoon van Impanis gekoppeld aan dat van een ander icoon: Peter Van Petegem. Die kennen we dan weer van zijn dubbele zege in de Ronde van Vlaanderen in 1999 en 2003 en in dat laatste jaar ook Parijs-Roubaix. Daarnaast is Van Petegem met drie overwinningen recordhouder in Omloop Het Nieuwsblad. Zeker geen onwaardige naam om naast Impanis te zetten, dus. De GP Impanis-Van Petegem was geboren.

Peter Van Petegem – foto: Marcel Koch

In 2011 betrof het nog een 1.2-koers, met Sander Cordeel als winnaar. Maar pas vanaf de wedstrijd in 2012 een profstatuut kreeg, was de trein echt vertrokken. André Greipel, Sep Vanmarcke en Greg Van Avermaet waren meteen klinkende namen op de erelijst. Dat deed de ambities stijgen en bracht in 2015 een opwaardering én een nieuwe naamsverandering terecht. Voortaan ging deze wedstrijd door het leven als de Primus Classic, onder een 1.HC-statuut. En voor velen is het tegenwoordig een ultieme voorbereiding op het WK.

Laatste acht winnaars Primus Classic
2018: flag-nl Taco van der Hoorn
2017: flag-it Matteo Trentin
2016: flag-co Fernando Gaviria
2015: flag-be Sean De Bie
2014: flag-be Greg Van Avermaet
2013: flag-be Sep Vanmarcke
2012: flag-de André Greipel
2011: flag-be Sander Cordeel


Vorig jaar

Alle druk kwam vorig jaar op de schouders van LottoNL-Jumbo te liggen, dat de touwtjes stevig in handen wilde houden in functie van sprinter Dylan Groenewegen. Maar het licht geaccidenteerde terrein vermoeide de zwartgele troepen en in de diepe finale kregen ook enkele aanvallers vrij spel.

Het was Frederik Frison die op vijftig kilometer van het einde het vuur aan de lont stak. Een aandachtige Taco van der Hoorn, niet lang voordien ook al ritwinnaar in de BinckBank Tour, glipte mee, net als Ruben Guerreiro. In een latere fase maakten ook Huub Duyn en Aimé De Gendt nog de sprong. De vijf verdedigden constant een kleine voorsprong, maar werkten wel voorbeeldig samen.

De troepen van LottoNL-Jumbo probeerden het wel, maar Van der Hoorn zagen ze niet meer terug. De Nederlander maakte er een razendsnelle slotkilometer van en sprintte landgenoot Duyn en co zomaar uit het wiel.

foto: Cor Vos

Top-5 Primus Classic 2018
1. flag-nl Taco van der Hoorn (Roompot-Nederlandse Loterij) in 4u27m24s
2. flag-nl Huub Duyn (Veranda’s Willems-Crelan) in z.t.
3. flag-be Frederik Frison (Lotto Soudal)
4. flag-be Aimé De Gendt (Wanty-Gobert)
5. flag-pt Ruben Guerreiro (Trek-Segafredo) op 3s


Parcours

Het Marktplein van Brakel is geen toevallig gekozen startplaats. Naamdrager Peter Van Petegem is namelijk afkomstig uit de Oost-Vlaamse gemeente. Vlak na het vertrek gaan de renners dan ook naar zijn thuishelling Ten Bosse, die we nog kennen uit de ‘oude’ Ronde van Vlaanderen.

Ten Bosse is overigens niet de enige helling van de dag. In totaal moeten de renners immers vijftien klimmetjes – twee meer dan vorig jaar – bedwingen. Het zwaartepunt krijgen we na 140 kilometer, wanneer de renners plots vijf kuitenbijters in een tijdspanne van een dikke twintig kilometer moeten beklimmen.

Te beginnen met de Chemin du Rélais, met zijn 600 meter aan drie procent niet eens zo lastig, maar dankzij de slechte kasseien op het wegdek kan deze wel meteen voor verschillen zorgen. Ook de Moskensstraat (500 meter aan 7,2 %) is met kasseien bezegeld, terwijl de Chaussée d’Ottenberg (700 meter aan 7 %), de Horenberg (400 meter aan 7 %) en de Holstheide (800 meter aan 5,9 %) de lastige asfalthellingen met dienst zijn. Die laatste kunnen de renners overigens kennen uit het lokale parcours van de Brabantse Pijl.

Op zeventien kilometer van het einde vormt de Hulstbergstraat de laatste lastige hindernis van de dag, waarna de eventuele sprintersploegen in de licht dalende tocht richting Haacht nog eens alles op alles kunnen zetten om de boel weer bij elkaar te brengen. De laatste vijf kilometer worden gekenmerkt door enkele linke bochten, maar in de allerlaatste kilometer primeren vooral de brede rechte wegen.

Start: 12.15 uur
Finish: 16.47 – 17.20 uur

Parcoursinformatie


Favorieten

De Primus Classic is met voorsprong de best bezette Belgische eendagskoers van het najaar. De negen contracteerde WorldTour-teams lieten zich niet tegenhouden om ook meteen hun toppers mee te nemen naar België, ter voorbereiding op het wereldkampioenschap op de weg in Yorkshire.

Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

Mathieu van der Poel is sowieso al topfavoriet in elke wedstrijd, maakt niet uit welke wielerdiscipline, waarin hij start, maar sinds zijn meer dan indrukwekkende Tour of Britain is hij dat wellicht nog meer. De voormalige Nederlands kampioen op de weg was de beste in drie etappes, vaak op indrukwekkende wijze, en won daar bovenop ook nog eens het eindklassement. Een indrukwekkende reeks, met het WK in aantocht, waar de Nederlandse alleskunner maar al te graag wil schitteren. De status als topfavoriet voor de mondiale kampioenschappen lijkt voor Van der Poel sowieso al onafwendbaar, dus waarom niet nog eens schitteren in deze Primus Classic. De kopman van Corendon-Circus kan het in zowat elk scenario afronden.

Bij een eventuele sprint, mogen we evenwel de troepen van BORA-hansgrohe niet onderschatten. Pascal Ackermann is op dit moment misschien wel een van de snelste renners in het peloton en de verwachting is dan ook dat hij de voorkeur zal krijgen boven drievoudig wereldkampioen Peter Sagan, die toch met zijn hoofd vooral bij de wereldkampioenschappen zal zitten. Zelfs in de GP van Montréal toonde Sagan al dat hij alles wat hij voor het WK rijdt, vooral als voorbereiding ziet. De Slowaak reed als een gek op kop en kwam uiteindelijk niet eens tot een resultaat. Zo ook in Haacht, of tovert Sagan een sterke prestatie uit zijn benen?

Bij het meer dan waarschijnlijke sprintscenario kijken we ook uit naar Nederlandse hoop Dylan Groenewegen. Na de Tour leek de Amsterdammer het wat moeilijker te hebben om weer in zijn ritme te komen, getuige een toch wel mislukt EK en een BinckBank Tour zonder ritzege. In de meest recente Tour of Britain was er in de pure sprints daarentegen maar weinig aan de renner van Jumbo-Visma te doen. We zagen daar opnieuw de oude Dylan Groenewegen. En die hopen we ook hier weer te zien. Rest alleen de vraag: kan Groenewegen zich voldoende opladen voor deze rist Belgische najaarswedstrijden? Vergeet trouwens ook niet zijn vaste piloot Mike Teunissen, die iets aanvallender is ingesteld en op die manier eveneens potten kan breken.

Fabio Jakobsen – foto: Cor Vos

Die andere Nederlandse sprintsensatie, Fabio Jakobsen, is nog maar pas terug uit de Vuelta en dus is het uitkijken hoe het met zijn vorm gesteld is. Jakobsen leeft momenteel op een wolk nadat hij in Madrid naar eigen zeggen het voorlopige hoogtepunt uit zijn carrière wist te bereiken. Jakobsen won er zijn tweede etappe in een grote ronde en zal in Haacht maar wat graag willen bewijzen dat hij niet moet onderdoen voor de sprinters die de afgelopen weken niet in de Vuelta aanwezig waren. Een ding is zeker: met Fabio Sabatini heeft hij bij Deceuninck-Quick Step een van de beste sprintloodsen ter wereld tot zijn beschikking.

Ook Cees Bol kan leuke adelbrieven voorleggen. Na zijn winst in Nokere Koerse was het eerste profjaar van de snelle man van Team Sunweb sowieso al geslaagd, maar Bol bleef in de Tour of California, de Tour of Norway en zelfs de grote Tour de France gewoon op dat elan doorgaan. In de Ronde van Groot-Brittannië was hij zelfs bijna Mathieu van der Poel te snel af. Hij zal in Haacht wellicht voor een herkansing kunnen gaan. Al mag Bol dan wel niet het Dimension Data-duo Mark Cavendish-Giacomo Nizzolo over het hoofd zien.

Greg Van Avermaet is de sterkste in de GP Montreal 2019

Greg Van Avermaet – foto: Cor Vos

Tot slot… de Belgen, met WK-kopman Greg Van Avermaet op kop. Het is al langer duidelijk dat Van Avermaet richting het wereldkampioenschap in Yorkshire in bloedvorm verkeert en met een zege in Montréal zette de CCC-renner die stelling alleen maar kracht bij. Van Avermaet houdt bovendien van aanvallend koersen, hopelijk kleurt hij zo ook de finale van deze Primus Classic. Hoe dan ook zal hij van de intrinsiek snellere Van der Poel afmoeten, en dat geldt ook voor landgenoten Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Jasper De Buyst (Lotto Soudal). Niet dat zij niet snel zijn aan de meet, maar Van der Poel is nu eenmaal superieur.

De outsiders, bij een eventuele sprint? Dan kijken we in de eerste plaats naar Jens Debusschere (Katusha-Alpecin), Timothy Dupont (Wanty-Gobert), Amaury Capiot (Sport Vlaanderen-Baloise), André Greipel (Arkea Samsic) en Hugo Hofstetter (Cofidis). Daarnaast mag je in een open finale nooit renners als Jan Willem van Schip (Roompot-Charles) en Niki Terpstra (Total Direct Energie) vergeten en hen zeker geen gaatje cadeau doen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel
*** Pascal Ackermann en Dylan Groenewegen
** Greg Van Avermaet, Peter Sagan en Fabio Jakobsen
* Cees Bol, Jasper Stuyven, Jasper De Buyst en Mike Teunissen

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

Sporza brengt de Primus Classic zaterdag live op de buis vanaf 14:30, Eurosport brengt de koers alleen maar in uitgesteld relais.

Het wordt bovendien een aangenaam koersweertje, met veel zon en temperaturen tot 25 graden Celsius, als we Weeronline mogen geloven. WielerFlits komt zaterdag uiteraard ook met een Volg Hier, waar je de koers kunt volgen en bespreken.


RIDE Magazine
17 Reacties
Sorteer op:
20 september 2019 09:11
Zou me toch verbazen als MvdP een vlakke sprint kan winnen in dit sprintersgeweld. Denk eerder aan een Groenewegen of Ackermann.
    20 september 2019 09:35
    Het wordt alleen waarschijnlijk geen massasprint. Laatste twee jaar lukte het peloton het al niet en er zitten nu twee extra hellingen tussen km 45 en 30 van de streep. Ideaal stuk voor een elitegroepje bestaande uit Mathieu, Peter, Greg en Jaspers om weg te rijden. En misschien schuift Mike of Amund wel mee.
    20 september 2019 12:03
    Nee, maar de voorbeschouwing is wel zo geschreven dat het lijkt of MVDP ook bij een sprint de absolute topfavoriet zou zijn, en dat lijkt me niet waar.

    Parcours is zwaarder geworden, maar er staan ook wel wat meer ploegen aan de start die wellicht voor een sprint willen gaan in bepaalde situaties.
    20 september 2019 21:01
    De Buyst, Stuyven en Bol van de B-sprinters hebben wel wat meer baat bij een zwaardere koers dus ik denk alleen Bora en Jumbo het gesloten willen houden. Quickstep koerst eigenlijk altijd wel.. maakt niet uit wie er bij die ploeg wint en Van der Poel gaat echt niet wachten.
    20 september 2019 21:12
    VdP heeft baat bij harde koers om de echte sprinters stuk te rijden. Doet een ander het niet dan maakt hij de koers persoonlijk wel hard ;)
20 september 2019 09:13
Mooi deelnemersveld voor deze jonge koers.
20 september 2019 09:44
Beste startlijst hoor! Is menig voorjaarsklassieker jaloers op. Heb bij de Driedaagse De Panne toch een veel minder startveld gezien, is toch Worldtour
20 september 2019 11:55
Wat een luxe! Vijf van de tien in het sterrenensemble van Wielerflits zijn gekoppeld aan een Nederlandse vlag.
20 september 2019 13:54
Open NK sprint?
20 september 2019 14:34
Vrij simpel... Mathieu maakt 41% kans om te winnen ongeacht waar hij start (27 racedagen in 2019 tegen 11 overwinningen). Wint hij dan heeft hij bij de eerst volgende start 44% kans om te winnen :-). Tom Dumoulin heeft trouwens ook 27 racedagen in 2019 gemaakt...
20 september 2019 15:52
hoi.. een.. sprintkoers..
20 september 2019 16:01
Als dit een vlakke sprintuitslag wordt, dan eet ik mijn schoen op.
20 september 2019 16:12
edit wf: laat onzin achterwege
20 september 2019 18:22
Waarom 'sterk gestoffeerde deelnemersveld'? Gestoffeerde kan toch gewoon weg? Deze site is toch geen tapijtenhandel oid?
    20 september 2019 21:49
    Sjonge zeurpiet men probeer hier mooie teksten te schrijven das alles
    20 september 2019 22:02
    Jannik Steimle doet weer mee. Die won eerder deze week nog de Textielprijs in Vichte. Allicht goed gestoffeerd dus.
21 september 2019 11:25
Op Eurosport 1 staat de koers toch geprogrammeerd om 15:48. En via de player is ze zonder commentaar al te bekijken vanaf 15:00.

Reacties zijn gesloten.