Voorbeschouwing: PostNord Danmark Rundt 2018
Mads Pedersen - Foto: Sirotti
woensdag 1 augustus 2018 om 10:00

Voorbeschouwing: PostNord Danmark Rundt 2018

Voor de echte wielerfans duurt het seizoen langer dan drie weken Tour de France. Na het grootste wielerevenement ter wereld, begint het tweede deel van het seizoen met onder andere de Ronde van Denemarken. In deze etappekoers komen vaak de sterke, iets zwaarder gebouwde coureurs bovendrijven. Wie gaat er in het Scandinavische land met de zege lopen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De PostNord Danmark Rundt is dit jaar toe aan haar 28ste editie. De wedstrijd zag in 1985 het levenslicht, maar na amper vier jaargangen leek de koers te stranden. In 1995 werd de organisatie van de ronde weer opgepakt en sindsdien is de Ronde van Denemarken niet meer van de kalender verdwenen. Op de erelijst van de 2.HC-wedstrijd staan enkele bekende namen, waaronder die van Moreno Argentin, Guido Bontempi, Tyler Hamilton, David Millar en Fabian Cancellara.

Het waren echter vooral de thuisrijders die wisten te zegevieren. Zo staan ook Bjarne Riis, Rolf Sørensen, Jakob Piil en meer recentelijk Michael Valgren (twee keer) op het palmares. Recordhouder is Jakob Fuglsang. Tien jaar geleden won hij namens het bescheiden Designa Køkken (nu bekend als ColoQuick-CULT) zijn eerste uitgave. Het leverde de Deen een profcontract op bij Saxo Bank, waarvoor hij ook de edities van 2009 en 2010 op zijn naam schreef.

Deze rittenkoers – gekenmerkt door doorgaans listige, vlakke etappes en een tijdrit – is ook de Nederlanders goedgezind. Drie landgenoten mogen zich namelijk eindwinnaar noemen. Servais Knaven deed dat in 1997, terwijl Lieuwe Westra en Wilco Kelderman zich in respectievelijk 2012 en 2013 bij hem voegden. Vorig jaar ging het Deense toptalent Mads Pedersen met de eindoverwinning aan de haal. De jongeling (22) won de derde etappe, waarna hij zijn voorsprong behield in de tijdrit.

Mads Pedersen was vorig jaar de sterkste – foto: Sirotti

Laatste tien winnaars flag-dk PostNord Danmark Rundt
2008: flag-dk Jakob Fuglsang
2009: flag-dk Jakob Fuglsang
2010: flag-dk Jakob Fuglsang
2011: flag-au Simon Gerrans
2012: flag-nl Lieuwe Westra
2013: flag-nl Wilco Kelderman
2014: flag-dk Michael Valgren
2015: flag-dk Christopher Juul-Jensen
2016: flag-dk Michael Valgren
2017: flag-dk Mads Pedersen

Parcours
Net als de voorbije jaren, heeft de organisatie opnieuw een aantal verraderlijke ritten ingebouwd. Het Deense landschap is te vergelijken met dat van Nederland, waardoor het peloton niet hoeft te rekenen op veel hoogtemeters. De beslissing valt waarschijnlijk in de tijdrit, maar de renners moeten er wel voor zorgen dat ze zo min mogelijk tijd verliezen in de vlakke ritten. Er is namelijk geen echt lastige etappe waarin op voorhand grote verschillen kunnen ontstaan.

1 augustus: Etappe 1 – Aalborg > Aalborg (218,3 km)

De eerste rit in lijn brengt het peloton naar Noord-Jutland. De start vindt plaats in de havenstad Aalborg, ten noorden van de Limfjord. De renners maken vervolgens een grote ronde om de stad heen. Onderweg liggen er verschillende tussensprints en zijn er bergpunten te verdienen op korte klimmetjes. Wanneer het peloton terugkeert in Aalborg, moet men aldaar nog drie plaatselijke omlopen van 7,5 kilometer rijden. Daarin is de Mollepark opgenomen, een klimmetje van 350 meter aan 9,1% gemiddelde stijging. Ontregelt dit de sprinttreintjes?

Start: 12.15 uur
Finish: 17.19 uur

2 augustus: Etappe 2 – Viborg > Vejle (172 km)

Vorig jaar werd de tweede etappe in de Ronde van Denemarken geannuleerd vanwege storm. Het is te hopen dat Moeder Natuur zich dit jaar koest houdt, want de 172 kilometer lange rit tussen Viborg en Vejle heeft een interessante finale in petto. Dat heeft het verleden namelijk bewezen, want de organisatie zocht het Vejlefjord al achttien keer eerder op. In de finaleomloop – vier rondjes van zes kilometer – wachten twee kuitenbijters van respectievelijk zeshonderd en achthonderd meter lang. Bovenop die laatste strook (6,4% gemiddelde stijging) ligt de finish. Pedersen en Valgren legden hier in de voorgaande twee edities de basis voor hun eindzege.

Start: 13.20 uur
Finish: 17.20 uur

3 augustus: Etappe 3 – Næstved > Vordingborg (178,4 km)

In de derde etappe van deze PostNord Danmark Rundt trekt het peloton van Næstved op het eiland Seeland naar finishplek Vordingborg, dat aan de kust ligt. Onderweg moeten de renners doorgaans vlakke wegen trotseren. Niets bijzonders zou je zeggen, maar halverwege de koers wacht de beklimming van Møns Klint. Deze helling is slechts 1,1 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 4,6%. Geen al te moeilijk opgave, ware het niet dat de klim en de afdaling bestaan uit onverharde wegen nabij de kliffen van het bos op Møn. Vervolgens gaat het in gestrekte draf naar Vordingborg, alweer nog drie plaatselijke rondes te verrijden zijn. Normaal gezien wint daar een sprinter.

Start: 13.10 uur
Finish: 17.18 uur

4 augustus: Etappe 4 – Nykobing Falster > Nykobing Falster (19,1 km) *ITT

De beslissing met het oog op het eindklassement valt waarschijnlijk in de etappe van zaterdag. Dan staat er een individuele tijdrit op het programma van en naar Nykobing Falster. De race tegen de klok is 19,1 kilometer lang en daarnaast volledig vlak. In totaal zitten er tien haakse bochten in, waardoor de tijdrit niet heel technisch is. De power houses komen dan het beste tot hun recht. Denk hierbij vooral aan mannen als Wout van Aert en thuisrijders Mikkel Bjerg, Rasmus Quaade en Martin Toft Madsen. Desondanks mogen de klassementsrenners hier niet te veel tijd verliezen, want anders is de kans op een mooie eindnotering verdwenen.
 

Start: 15.00 uur
Finish: 17.30 uur

5 augustus: Etappe 5 – Faxe > Frederiksborg/Kopenhagen (198,8 km)

De laatste rit is doorgaans vlak. De start is in Faxe, waarna het via de kust naar de Deense hoofdstad Kopenhagen trekt. Vanuit het vertrek staan er een paar hoogtemeters op het menu en dat zal naar de zin van eventuele vluchters zijn. Die kunnen 125 kilometer lang hun voorsprong uitbouwen, voordat ze voor het eerst de finish passeren in Kopenhagen. De streep is getrokken op de Fredriksberg Allée, volgens de organisatie de Deense Champs-Élysés. Daaromheen is een finale-omloop van zo’n zeven kilometer uitgetekend in de wijk Frederiksberg. De renners moeten dit lokale stadscircuit tien keer afleggen. Daarin is de Valby Bakke (driehonderd meter aan 4,6% gemiddelde stijging) het grootste obstakel.

Start: 11.55 uur
Finish: 16.26 uur

Favorieten
Zo vlak na de Tour de France, kan de organisatie in Denemarken niet op het allersterkste deelnemersveld rekenen. Met Astana en Sunweb staan er slechts twee WorldTour-ploegen aan de start van deze 2.HC-koers. Daar komen elf ProContinental-formaties bij, waaronder Roompot-Nederlandse Loterij. Verder zijn er zes continentale ploegen uitgenodigd, waarvan vier uit Denemarken, eentje uit Noorwegen en de laatste uit Polen. Tot slot is er nog een Deense nationale selectie aanwezig.

foto: Sirotti

In die selectie huist ook meteen de grootste favorieten voor de eindzege. Mads Pedersen komt namelijk zijn titel verdedigen. De 22-jarige Deen is een groot talent, maar hij begint steeds meer en meer zijn belofte in te lossen. De jongeling boekte al acht profoverwinning in zijn nog prille carrière, waaronder dus de Ronde van Denemarken van vorig jaar. Pedersen beschikt over een sterke tijdrit, zeker van de lengte zoals in deze ronde. Daarnaast werd de renner van Trek-Segafredo onder andere tweede in de Ronde van Vlaanderen, waarmee hij aantoonde een klassieke finale zoals in Vejle goed aan te kunnen.

In de klassiekers zal Pedersen de komende jaren veelvuldig de degens kruisen met Wout van Aert. De 23-jarige Belg wil via de PostNord Danmark Rundt de laatste puntjes op de i zetten met het oog op het EK wegwielrennen in Glasgow. De wereldkampioen veldrijden moet de ritten in Denemarken goed aankunnen. Hoewel de Belg vooral in het eendagswerk uitblinkt, kan hij zich met een sterk eindschot ook plaatsen tijdens de massasprint. Hoewel Van Aert dit seizoen nog geen tijdrit in competitieverband reed, heeft hij de voorbije twee jaren laten zien dat hij dit soort tijdritten voor powerhouses zeker aan kan.

Bij Israel Cycling Academy rekent men op de sterke Krists Neilands. De nationaal kampioen van Letland verkeerde de voorbije anderhalve maand in bloedvorm. Hij reed in mei de Giro d’Italia en dat lijkt hem geen windeieren te hebben gelegd. Nadien won hij namelijk op indrukwekkende wijze Dwars door het Hageland, verdedigde hij met succes zijn Letse titel en werd hij achter Robert Power en Simon Yates derde in de Ordiziako Klasika in het Baskenland. Neilands kan daardoor zeker zijn stempel op de tweede etappe drukken. Zijn tijdrit is normaal niet zijn sterkste wapen, maar als het er echt om gaat heeft hij in het verleden bewezen dat hij dit wel degelijk beheerst.

Veranda’s Willems-Crelan heeft een tweede ijzer in het vuur voor de eindzege. Sean De Bie deed afgelopen winter een stap terug naar het ProContinental-niveau, om meer voor zijn eigen kansen te kunnen rijden dan bij Lotto Soudal. De 26-jarige Belg toonde zich in meerdere zware eendagskoersen, maar helaas voor hem zat er nog geen overwinning in. Met zijn snelle benen kan De Bie echter zeker meedoen voor de ritzeges in de iets lastiger ritten met een klassiek profiel in de finale. Hoewel zijn tijdrit zeker niet slecht is, moet hij wel tijd pakken om zijn verlies in de race tegen de klok te kunnen compenseren.

Sunweb trekt naar Denemarken met zes renners, waarvan er drie als stagiair op papier staan. Roy Curvers en Tom Stamsnijder zijn de ervaren mannen die de jonge jongens bij de hand kunnen nemen. Een van hen is Cees Bol. De 23-jarige Noord-Hollander maakt in 2019 zijn profdebuut bij de Duitse formatie. Hij is dit seizoen echter dermate goed op dreef, dat een topprestatie in deze rittenkoers eigenlijk in de lijn der verwachting ligt. Onze landgenoot verzamelde reeds een karrevracht aan ereplaatsen en wist bovendien al twee UCI-koersen te winnen. Bol vindt in het Scandinavische land een aantal ritten die op zijn lijf geschreven zijn. Het verleden wijst bovendien uit dat hij in een tijdrit zoals deze, best weleens een heel eind kan komen. De concurrentie is gewaarschuwd.

Bij jonge tijdrijders is het tegenwoordig niet meer de vraag of ze enkel in die discipline gaan uitblinken, maar of ze zich kunnen omturnen tot een klassementsrenners of een klassieke coureur. Bij Mikkel Bjerg lijkt dat laatste het geval te zijn. Het toptalent werd in 2017 als eerstejaars belofte wereldkampioen tijdrijden in zijn leeftijdscategorie. Sinds dit seizoen is hij prof bij Hagens Berman Axeon en won hij met de Rabobank Dorpenomloop Rucphen meteen zijn eerste koers. Nadien brak hij zijn hand, waardoor hij daarna vrijwel uitsluitend nog zware rittenkoersen reed. Betaalt dat zich uit in eigen land, waar hij uitkomt voor de nationale selectie?

De kern bij Astana is niet langer Italiaans. Hoewel de Kazachse ploeg vooral veel renners uit het thuisland onder contract heeft, zijn er ook vier Denen in loondienst. En hoewel Astana het profdebuut van stagiair Jonas Gregaard Wilsly waarschijnlijk tijdens de Ronde van Denemarken bekendmaakt, schitteren de andere Denen door afwezigheid. De grootste troef voor de eindzege bij de azuurblauwhemden luistert nu naar de naam van Andriy Grivko. De 34-jarige Oekraïner kan bouwen op een sterke tijdrit, waarmee hij in dit soort rondes altijd goed voor de dag komt. Eerder dit jaar werd hij nog vijfde in de Baloise Belgium Tour.

Denemarken kan altijd buigen op heel sterke beloften, die vervolgens nooit écht doorbreken bij de elite. Dit fenomeen staat in het wielrennen te boek als de Scandinavian Mythe. Pedersen en de hier ontbrekende Valgren maakten daar dit jaar echter korte metten mee. Iemand waarop het wél van kracht is, is Lasse Norman Hansen. De 26-jarige coureur van Aqua Blue Sport staat al jarenlang te boek als een enorm sterke coureur. Dat laat hij ook vaak zien door veelvuldig de aanval te kiezen, maar het levert hem niet vaak een overwinning op. In dit soort rittenkoers komt Norman Hansen normaliter goed voor de dag. Kan hij eindelijk een grote zege op zijn palmares bijschrijven?

Vanuit Nederlands oogpunt is de Ronde van Denemarken een interessante koers. Naast Bol, moet ook Oscar Riesebeek hier een rol kunnen spelen. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij ontwikkelt zich gestaag. De lastige finale in de rit naar Vejle moet onze landgenoot zeker aankunnen. De tweedejaars prof wacht nog altijd op zijn eerste overwinning als beroepsrenner, maar die zou zo maar kunnen volgen in Denemarken. Riesebeek heeft namelijk ook een degelijke tijdrit in de benen, waardoor hij hier automatisch meedoet voor het eindklassement. Wel zal hij dan een plan moeten bedenken om de concurrentie ergens deze rittenkoers kwijt te spelen.

Zoals reeds geschreven, beschikt Denemarken altijd over grote talenten in de jeugdcategorieën. Bjerg is de revue al gepasseerd, maar er rijdt er hier nog zo eentje rond. De piepjonge Julius Johansen kan hier het mooie weer maken voor ColoQuick-CULT; die ploeg wees hem aan als kopman. De 18-jarige Deen kan op meerdere zwaardere terreinen uit de voeten. Het gaat lastig zijn om hem eraf te rijden tijdens de lastigere etappes. Dat Johansen over veel talent beschikt, liet hij vorig jaar zien in het Noorse Bergen. Daar kroonde de Deen zich tot wereldkampioen bij de junioren. Hij heeft daarnaast een sterke tijdrit in de benen, maar testte deze nog niet tegen de profs.

Julius Johansen – foto: Sirotti

Outsiders
Een van de grootste outsiders voor de eindzege, is oud-winnaar (2015) Christopher Juul-Jensen. De 29-jarige renner van Mitchelton-Scott – die hier namens de nationale selectie rijdt – is doorgaans een gewaardeerde knecht. Heel af en toe slaat hij zijn slag en dat kan door zijn rol ook uitstekend in de ronde van zijn thuisland. Ook Xandro Meurisse (26, Wanty-Groupe Gobert) moet hier zijn partij kunnen meeblazen, al is hij iets meer gebaat bij een zwaarder parcours. Wat dat betreft past het beter bij diens landgenoot Jonas Rickaert. De 24-jarige renner van Sport Vlaanderen-Baloise kan echter niet op dezelfde tijdritkwaliteiten als Meurisse rekenen.

Binnen Roompot-Nederlandse Loterij is sprake van eenzelfde situatie. Ervaren rot Pieter Weening boekte meermaals mooie zeges voor de Nederlandse ploeg, maar voor de 36-jarige Fries lijkt het parcours ook niet zwaar genoeg om het verschil te maken. Elmar Reinders zal wellicht het routeboek met een grote glimlach hebben doorgelezen. De 26-jarige hardrijder uit Drenthe begon het seizoen goed op Mallorca, maar daarna kwam de klad er een beetje in. Met een aflopend contract wil hij zich waarschijnlijk tonen. Bij Sunweb kunnen ze ook meerdere kaarten spelen. Max Kanter is bijvoorbeeld sterk genoeg om in iedere rit mee te spelen voor de overwinning, terwijl ook Nils Eekhoff met zijn tijdrit een mooie eindnotering zou kunnen bewerkstelligen. Datzelfde geldt voor Lennard Kämna, die zijn rentree maakt na motivatieproblemen.

Als laatste verdienen ook een aantal Scandinaviërs nog een eervolle vermelding. Zo brengt Joker-Icopal het sterke Noorse duo Carl Frederik Hagen en Herman Dahl aan het vertrek. Op continentaal niveau en enkele lastige eendagskoersen zetten zij mooie prestaties neer en gezien het deelnemersveld hier, zouden zij dat best eens kunnen doortrekken. Bij het Waoo-team van Bjarne Riis is het vooral uitkijken naar Alexander Kamp en het jonge klimtalent Niklas Larsen. ColoQuick-CULT hoopt naast Johansen op de prestaties van Emil Vinjebo, die hier vorig jaar als vijftiende eindigde. Riwal CeramicSpeed – dat volgend jaar een ProContinental-status ambieert – schuift de jonge Andreas Kron en Mathias Norsgaard naar voren, die kunnen excelleren onder de vleugels van oudgediende Chris Anker Sørensen. Hij hoopt op een laatste kunstje in zijn afscheidsjaar.

Sprinters
In drie van de vijf ritten lijkt een massasprint het meest logische scenario. Die etappes kunnen best wel interessant zijn, want er staan hier veel – doorgaans jong getalenteerde – spurters aan het vertrek. Vooral Bryan Coquard (Direct Energie), Andrea Guardini (Bardiani-CSF), Riccardo Minali (Astana) en Wouter Wippert (Roompot-Nederlandse Loterij) sieren het affiche. De oranje formatie beschikt daarnaast over de snelle benen van Coen Vermeltfoort. Wellicht dat jongens als Michael Carbel (Deense selectie), Max Kanter (Sunweb), Tim Merlier (Veranda’s Willems-Crelan), Casper Pedersen (Aqua Blue Sport), Nicolai Brøchner (Holowesko-Citadel), August Jensen, Kristian Sbaragli (beiden Israel Cycling Academy), Asbjørn Kragh Andersen (Waoo), Rasmus Bogh Wallin (ColoQuick-CULT) en Andreas Stokbro (Riwal CeramicSpeed) zich ertussen kunnen gooien.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mads Pedersen
*** Wout van Aert, Krists Neilands
** Sean De Bie, Cees Bol, Mikkel Bjerg
*Andriy Grivko, Lasse Norman Hansen, Oscar Riesebeek, Julius Johansen

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Weer en tv
Net als in Nederland, heeft ook Denemarken niets te klagen over de zomerse temperaturen. Het kwik schommelt tussen de 24 en 29 graden Celcius. Woensdag en donderdag is het bewolkt en kunnen er wat spatjes regen op het wegdek neerdalen. De wind komt vrijwel alle dagen uit het westen aan windkracht vier. De koers is niet te zien op de Nederlandse televisie. WielerFlits verzorgt wel dagelijks een Volg Hier en uiteraard een verslag.

[poll id=”902″]

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
31 juli 2018 09:37
Wat een zwak deelnemersveld voor een .HC wedstrijd.
31 juli 2018 19:36
Alexander Kamp en Rasmus Guldhammer hadden ook wel even genoemd mogen worden.
31 juli 2018 20:02
@nathancouw
Kamp staat er gewoon in. Guldhammer is niet met zijn beste seizoen bezig.
31 juli 2018 22:52
Dat zou een leuke binnenkomer zijn voor Cees Bol
1 augustus 2018 04:52
Ik verwacht wel iets van Mikhel Raim in de sprints.

Reacties zijn gesloten.